Gruppetto SYKKELSPORT 41-2022

Johan Museeuw – karriere med utfordringer r Gylne gutuer Vått, kaldt og gjørmete

TIBET På pilegrimssykkeltur

PÅ TUR: Mjøsa rundt Tour de Dovre

41 Des.-febr. 2021/22

TEST - Stages SB20 spinningsykkel

TIDSAM 7120-04

MARERITTET - Anita Valen

GRAVEL - den nye trenden

RETURVECKA 9

Sjekk Birk.no for hele vårt utvalg av BMC sykler!

BMC Teammachine SLR TWO 2022 Kr 58 500,-

BMC UnReStricted ONE V1 URS 2022 Kr 32 900,-

BMC TWOSTROKE 01 THREE 2022 Kr 37 000,-

Fast lav pris

PremiumDeal på alle sykler fra BMC

Alle syklene fra BMC har Fast lav pris, som betyr at syklene vil ha samme lave pris året rundt.

Gratis hjemlevering, ferdig montert i Oslo-området, 100% fornøydgaranti, Prioritert service på våre verksteder

BMC Teammachine SLR FOUR 2022 Kr 51 500,-

BMC Teammachine SLR SEVEN 2022 Kr 31 900,-

BMC Fourstroke 01 LT TWO 2022 Kr 71 000,-

BMC Fourstroke 01 LT TWO Kr 65 990,-

Velkommen til våre butikker Rud: Løxaveien. 19. Sagene: Marcus Thranes gt. 2.

Nettbutikk birk.no

Vi har en rekke BMC 2022 sykler på lager. 3-5 ukers leveringstid på øvrige

# 41

Des.- febr. 21/22

#41 Her kommer den kalde, fine tida?

FORSIDE Vidar Petterson

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-sykkelsport.no

Høsten tok slutt og som Jokke & Valentinerne så fint meldte er den nå kommet, den kalde, fine tida. Det hvite pudderet gjør ikke slutt på sykkelsesongen, men gjør den noe mer komplisert og mindre forutsigbar. Så lenge snøen ligger og man slipper å skli rundt på isen kan man la rulla hvile og heller la piggdekkene få prøve seg. Jeg har på tross av ønsket om å tilbringe fine dager utendørs - enten det er på sykkel eller ski, hatt noen fine turer under testing av en topp innesykkel, en «smartsykkel.» Nå er det meste jeg omgir meg med visstnok smarte ting, så da er det bare å sitte stille å håpe på at det smitter. Vi har også sjekket litt rundt med trenere og har noen fine tips til intervalltrening, og om du trosser Jokke & Co og tilbringer tiden inne selv om det ute den fine tida er, har vi nyttige tips. Ellers har jeg hatt en prat med Johan Museeuw om hans sykkelliv som inneholdt både suksess og katastofer.

ADM. post@gruppettosykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg

Morten Mørland Thomas Balmer

Martin Bissig Øyvind Wold

ANNONSER Gruppetto vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

UTGIVER Arrivo Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-sykkelsport.no www.gruppetto-sykkelsport.no

Ha en fin vinter!

Vidar Petterson REDAKTØR

ABONNEMENT abo@gruppetto-sykkelsport.no +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

ISSN 1894-7220

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,

Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-sykkelsport.no

kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.

abo@gruppetto-sykkelsport.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-sykkelsport.no

For informasjon: vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

4 GRUPPETTO SYKKELSPORT #41

# 41

INNHOLD

Des. - feb. 21/22

24

32

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

8 Prolog - Stort og smått 10 Comeback 14 Nyheter 78 Ernæring 81 Abonnér

8

PROLOG - Mye rart fra hele verden

24

Gylne Gutuer

10 Comeback

- Spesielle comeback i proffeltet 14 Hva dukker opp i butikkene i år 16 Gravel nyheter 18 Sykkelcross versus gravelsykler - Hva skal du velge? 22 Eric med C - Cola og skolebrød blir aldri det samme 24 Gylne Gutuer 32 Johan Museeuw - en av de råeste 42 Marerittet - Anita Valens verste ritt 46 Tour de Dovre 52 Mjøsa Rundt 60 HIIT - intervalltrening på rulle 64 TIBET - På pilegrimsreise i Øst-Tibet 78 Styrketrening og ernæring for syklister NY SERIE EKSTREME SYKKELTURER

TESTER Småtester/nyheter 14 Hva dukker opp i butikkene

16 Gravelsykler 20 Terrengsykler 56 Stages SB 20

64

6 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

Lei av å fryse på hendene?

Originalen Bar Mitts beskytter mot vind, kulde, regn og holder hendene varme selv på de aller kaldeste

dagene. Et genialt produkt, og et must for alle pendlere.

Finnes i din lokale sykkelbutikk

To modeller: MTB/flatt styre og landeveisstyre

Importeres av Merida Norge AS

41

PROLOG

«Jeg ville gjøre noe positivt med pengene» Det er nå 16 år siden Floyd Landis syklet over mål- streken i Paris med gul trøye, en trøye han ikke fikk beholde så mange uker. Det har vært mye kontrovers og anklager siden hans positive test, men nå 16 år senere er han tilbake på sykkelen og setter sammen et gravellag, og som han sier «for å gi noen andre sjansen.»

Det er ikke første gang Landis støtter et lag, han startet for tre år siden et landeveislag og nå er det nye laget Floyd’s of Leadville Racing, som skal kjøre terreng og gravelritt i USA. Han var påtalemyndighetens hovedvitne mot Lance Armstrong, og han ble da tildelt en del av den ame- rikanske regjeringens oppgjør på 5 millioner dollar fra Lance Armstrong, Landis sum ble anslått til å være rundt 750 000 dollar. I stedet for å beholde pengene, bestemte han seg for gi dem tilbake til sykkelsporten. Han støttet først et kanadisk kon- tinental-lag som tidligere hadde konkurrert som Silber Pro Cycling.

Så Floyd, hvorfor grus? Han sier han er overbevist om at denne nye trenden i tillegg til å være morsom også passer godt til Floyd's of Leadville’s profil og sier at fellesskaspsfølelsen er langt sterkere enn i landeveismiljøet.

Omdøpt til Floyd's Pro Cycling , hadde laget en vellykket 2019 sesong. De vant Tour de Taiwan, ble nummer to sammenlagt i Tour de Langkawi og fikk andre sterke resultater. Jeg hadde ikke da øko- nomi til å fortsette, noe som var avtalt på forhånd.

STYRKEPRØVEN Tilbake med full styrke Daglig leder i Styrkeprøven Eirik Thorgersen kan berolige de som har planer om en langtur, eller riktigere sagt flere langturer med nummer på ryggen. Alle Styrkeprøvens ritt vil gå som planlagt i år (selvfølgelig om ikke det skulle bli en katastrofal utvikling av pandemien) forteller Eirik. Vi har hatt et par rare sesonger nå, men vi satser som sagt på fullt pro- gram i år. Vi ser at påmeldingene kommer inn til alle Styrkeprøvens dis- tanser. Størst økning til nå er det på halvdistansen, Kvam-Oslo.

Klassikeren Jotunheimen Rundt som i år kjøres 1. juli ble fulltegnet på kort tid.

Oslo - Lærdal vil som vanlig bli kjørt etter sommerferien.

Oslo - Mysen vil også bli kjørt, men vi vil komme tilbake med dato senere. Der blir det forandringer på løypa. Starten i Hvervenbukta i Oslo er noe mer utfordrende hva logistikk angår, så etter samtaler med tidligere deltakere og gjennomgang av løypen når det gjelder vakthold osv har vi kommet til at det med både start og mål i Mysen vil bli en bedre løsning, ikke minst for deltakerne. Mye av løypen vil allikevel bli lagt til de idylliske småveiene i området med mange gruspartier.

8 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

Nye MTB-anlegg Harstad Bike Park - Det er ikke bare Harstad som er heldige som får skikkelige sykkelanlegg med både XC løyper og BMX baner. Australia - Wild Mersey Trails (Latrobe, Tasmania). Et allerede stort anlegg er blitt betydelig større. USA - Port Gamble Trails (Washington) nye sing- letracks gjør dette til et ab de større anleggene. USA - San Lee Park (Sanford, North Carolina) nye DH- løyper på plass og andre forbedret. Sør-Afrika - Sky Trails (Plettenberg Bay) Australia - Willowie Trails (Willowie) Et nybegynner- anlegg er på plass - avanserte løyper under bygging.

For første gang har EU sykkelen øverst på listen i byplanlegging EU har tredoblet innsatsen på sykkeltiltak de siste årene. Mellom 2007 og 2013 brukte EU 7 milliarder på sykkeltiltak. Tallet ble tredoblet til 20 milliarder mellom 2014 og 2020.

Momsfritak I Toronto er det innført fritak for MVA for kjøp av alle typer sykler. Hva vente vi på i Norge!

Vårtur til vakkert turritt i England? The Fred Whitton Challenge

regnes av mange briter som det tøffeste turrittet i hjemlandet. Tall og fakta tyder ikke på at det burde skremme så altfor mye. Men etter å syklet litt i England vet jeg at bakke ofte er meget bratte, ikke lange bakker som på fjellet her hjemme, eller i Alpene, men kommer de tett nok blir det hardt. Dato 8. mai - Lengde: 183 km - Høydemeter: 3.363 www.fredwhittonchallenge.co.uk

Ikke slutt på dopingen Ikke så overraskende vil du sikkert tenke. Den meksikanske EF-rytteren Luis Villalobos er utestengt i fire år for bruke veksthormon GHRP-6. Det gjelder fra han ble tatt mai 2020 og han kan som oss nordmenn feire 17. mai… i 2024 da han igjen kan stille med startnummer. EF PRO-sykling sus- penderte Meksikaneren på ubestemt tid.

Enebakk Rundt går som vanlig den 1. mai Den tradisjonsrike åpningen av rittsesongen på østlandet kjøres fra Skullerud i Oslo.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 9

41

PROLOG

Proffeltets comeback menn Enkelte meget tvilsomme og noen mindre tvilsomme

til å komme tilbake, men ikke glemt de mørke flekkene. Dette gjelder også Johan Museeuw og hans alvorlige skade, som ikke er med her, men han har vi et langt intervju med lenger bak i denne utgaven (s. 34).

Sykkelhistorien har mange store navn og like mange ulykker. Mange har kommet imponerende sterkt tilbake etter forferdelig ulykker. Jeg er klar over at det er mange stygge dopinghistorier blant disse navnene, men jeg har forsøkt å se på evnen

Alberto Contador og Armstrong var ikke de beste lagkamerater under comebacket hans i 2009 utgaven av Tour de France.

Allerede i 1998 var han tilbake med fjerdeplass i Vuelta a Espana. I 1999 startet hans seiersrekke i Tour de France som sluttet i 2005 etter syv gule trøyer, og som vi nå vet er de fjernet fra Texanerens skrytevegg. Etter avsløringene er det ingen som lenger går med gule Livestrong gummiarbånd eller på noen måte har han på heltelisten. Uavhengig av usympatisk oppførsel overfor lagkamerater og betydelig «profesjonelt» dopingopp- legg må han ha vært en ekstrem atlet, men hva han ville ha oppnådd uten dopinge får vi aldri vite. Comeback nummer to Hva hadde skjedd om han ikke valgte å gjøre comeback til Tour de France i 2009. Det var nesten ubegipelig at han kunne komme på tredjeplass. Resten av historien vet alle, også langt utenfor sykkelmiljøet. For hans del ble nok higen etter rampelyset det som veltet alt.

Sportsdirektøren hans gjennommange år Johann Bruyneel måtte til slutt inn- rømme delaktighet i

dopingskandalen. Her på sykehuset etter kreft- operasjonen.

Lance Armstrong står for det mest omtalte og ikke minst det største fallet inne sykkelsporten - ja kanskje innen all idrett. Han ble verdensmester i Oslo allerede 1993 og ble i oktober 1996 diagnosert med alvorlig kreft.

10 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

I sykebilen etter den stygge krasjen på velodromen i Blois.

Eddy Merckx Spørsmålet er; hva kunne Eddy Merckx ha oppnådd, hadde han ikke kræsjet på be- tongvelodromen i Blois den 9. september 1969? Det var et showritt etter året Tour hvor det gikk galt, Under en Derny Paced Omnium (fartsholder på moped) da en derny foran han kræsjet og tokmed seg konkurrenten Ferdinand Wambst, Merckx og hans derny kjøre kunne ikke unngå kræasjen og de begge gikk hardt imbetongen og Wambst døde på vei til sykehuset. Merckx fikk kraftig hjernerystelse, whiplash, ødelagte nerver i ryggen og et forskjøvet bekken. Han var på sykehuset i en uke før han kom tilbake til Belgia hvor han tilbrakte seks uker i sengen. Han sa; «jeg var aldri den samme igjen,» og skadene gjorde at jeg mått forandre sittestilling på sykkelen. Vi kan ikke se at det gjorde så forferdelig mye med karrieren etter dette; han vant både Giro d’Italia og Tour de France fire ganger i årene etter. I løpet av proffkarrieren som varte i 18 år vant han hele 525 ritt. Alle rekorder blir etterhvert slått uan- sett hvor umulkig det kan virke, men denne rekorden tror jeg faktisk blir stående til evig tid.

Det er å ta i litt hardt å si at karrieren var over etter ulykken da han allerede året etter vant både Tour de France og Giro d’Italia. Her har han ledertrøya under Giroen.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 11

41

PROLOG

Proffeltets comeback menn

Ikk enkelt å få mange seire når du sykler samtidig med Eddy Merckx…

Freddy Maertens På sitt beste tok han over 50 profesjonelle seire i sesongen, og det i en tid hvor konkurrentene var ryttere som Eddy Merckx og Roger de Vlaeminck, to av tidenes beste syklister. Freddy var en klassikervinner, vant grønne trøyer i Tour de France og vant også 13 etapper og sammenlagt i Vueltaen. Så kom ulykken med en kjempekræsj i 1977-utgaven av Giro d’Italia. Håndleddet ble ødelagt

og ville ikke bli bra. Han kjempet i flere år for å komme tilbake på samme nivå, men det ville seg ikke. Han virket ferdig. Men så kom 1981 Tour de France og til alles over- raskelse, vant han første etappe. «Super-Freddy» var tilbake, og det ble tre etapper til, og den grønne trøya i Touren det året. Om ikke det var nok vant han fellesstarten i VM i Praha 1981.

Marco pantani er en annen mann "med en grumsete fortid" noe vi er altfor godt klar over, men nå skal vi se på et comeback ingen trodde var mulig. Etter en alvorlig krasj i 1995 var det ikke lenger tvil om at han var laget av noe spesielt. Ikke lenge etter at han kom hjemmed bronsemedaljen i VM i Colombia, da han under Milano-Torino var på vei ned den raske Superga bakken, jkolliderte han med en SUV som en ung politimann feilaktig hadde sluppet inn i den stengte løypa. Pantani ødela nærmest totalt det ene beinet og mange snakket om at han ville ende i rullestol, og i hvertfal ikke sykle på toppnivå igjen. Måneder med smerte, fysio og rehab fulgte, og han kom sterkt til- bake men det endte til slutt dramatisk med en ensom død på et hotellrom. Men før dette plagede livet fikk en trist avslutning, vant han både Giro d’Italia og Tour de France i 1998. Den siste som har vunnet begge i samme år.

12 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

Mark Cavendish Jeg må innrømme at jeg var blant de som trodde super- sprinteren, Manx Missile hadde vunnet sin siste etappe i de store turene. Dårlige hendelser kom på rekke og rad etter hans Tour de France seier i 2016. Flere alvorlige velt med påfølgende skader, depresjon, kontraktsdiskusjoner var alt med på å skape nedturen. Jeg ble først overrasket da han vant en etappe under Tyrkia Rundt i fjor, og der slo han blant andre Jasper Philipsen som er en topp- spurter. Før Tour de France kom krangelen mellom Bennett og Lefevere, og med det åpnet det seg en plass på Deceuninick som plutselig trengte en spurter til Tour de France. Det angrer de nok ikke på, han tok hele fire etapper under fjorårets Tou de France og har nå rekorden på 34 seire sammen med Eddy Merckx. Det er et av de mest imponerende comeback i sykkelhistorien. I slutten av fjoråret under Madison disiplinen under Six Days of Ghent skjedde det igjen, en fæl velt som endte med brukne ribbein og punktert lunge, men vi får håpe han har et sykkeliv igjen. Quick-Step-Alpha Vinyl har i hvertfall tro på det og har signert en ny kontrakt. Fabio Jakobsens vanvittige kræsj i spurten på første etappe under 2020 utgaven av Polen Rundt. Det endte med hjernerystelse, brudd på hodeskallen, brukket nese på flere steder, skader i ganen, knust kjeve, brukne fingre, skadet skulder, punktert lunge, 10 ut- slåtte tenner, og kraftige skader i hamstringen. Nærmest ufattelig var han tilbake i fjor og vant tre etapper og den grønne trøya i Vueltaen, og deretter Gooikse Pijl og Eurometropole Tour.

Her forsvinner Fabio Jacobsen over gjerdet etter en real taklig fra Dylan Groenewegen.

Her er Cavendish i 2021 etter å ha tangert Eddy Merckx rekord med 34 seire i Tour de France.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 13

PROLOG - UTSTYR 2022 41

2022 - Hva dukker opp i butikkene? Vi har kikket litt rundt i sykkelindustrien på hva som ligger an til å bli årets trender.

ingene fra bransjen er sprikende, med enkelte produkter som er på vei til hyllene og andre som vi ikke finner i butikken før neste år.

Det var jo varslet mange spennende nyheter også før 2021, men sommange av dere sikkert oppdaget var det mye som var vanskelig å få tak i. Tilbakemeld-

Integrert men justerbart styre/stem Å skjule bremse- og girkabler i styre/stem har vi kunnet gjøre i noen år, men da har det først fremst vært integrert styre og stem. Noe som ikke er optimalt da du mister justeringsmulighetene. Nå er det flere produsenter som kommer med aerodesignede styre og stem for inn- vendig wireføring.

Plass til større dekk på landeveisykler Dekkene fortsetter å vokse og det som for få år siden var normalt er nå nærmest ute av markedet. Jeg husker godt den tiden vi syklet med 19 mm dekk og 12-13 bar trykk, alle trodde det trillet best. Nå er standarden raskt gått fra 23 mm dekk på racerne i butikkene til 25 mm og nå er det ikke uvanlig med 27-28 mm dekk. Uansett størrelse på dekk og plass i rammen er det smart å ha en klaring på 3 mm.

Blant andre Merida over og til høyre og Cervelo (under) kommer med denne løs- ningen, her med FSA.

Mer komfort Etter mange år hvor snakket mest gikk på hvor stiv og responsiv rammen var. Etter en stadig utvikling av rammeteknologi, ikke minst når det gjelder karbonen er syklene nå stivere der de trenger å være det, samtidig som det er mer komfort i rammene. Men det er ikke bare rammene som gjør forskjellen. Dekkdimensjonene som har økt gir også bedre komfort. Jeg har merket det spesielt godt når det gjelder «aero» sykler. Med 28 mm dekk og da muligheter for lavere lufttrykk er kom- forten noe helt annet enn med f.eks 23 mm dekk.

14 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

Shimano Dura-Ace R9200 og Ultegra R8100

Rammer som kun er klargjort for elektroniske girgrupper kommer det stadig flere av, også rammer uten feste for fremgir. Mange produsenter kutter også ut felg- bremsversjoner av sine rammer. Til og med Team Ineos er på vei over til skive- bremser. I 2021 introduserte SRAM som den første produsenten elektronisk skifting til en rimeligere gruppe med Rival eTap AXS , som er tredje i hierarkiet etter Red og Force.

Shimano har brukt fem år på utvikling av de nye gruppene Dura-Ace R9200 og Ultegra R8100 gruppene, noe som er ett år lenger enn den vanlige utviklingssyklusen. Etter mye spekulasjon de siste par årene, er de helt nye 12-girs, halvt trådløse gruppene endelig på plass.

Nå ligger batteriet i seterøret og ledningene går kun til frem- og bakveksler.

Uvanlig nok har Shimano lansert både nye Dura-Ace og Ultegra samtidig. Tidligere har det vært et års tid mellom opp- dateringen av Dura-Ace og Ultegra, men denne gangen har

Jeg regner også med at det sitter noen ingeniører som jobber overtid både i Japan og Italia. Ikke bli overrasket om det skulle dukke opp noe spennende nyheter, ikke minst fra italienerne som ikke har lansert årets nyheter enda. Slangeløse felger er det nå fler og fler produsenter som tilbyr. Det var lenge et argument at det ikke fantes bra nok utvalg av slangeløse dekk, men nå er det så mange på markedet at du lett finner noen som passer.

Shimano innlemmet den samme teknologien i begge gruppene. Det vil blant annet bety at de for første gang kun leveres som Di2 versjoner, dvs at det ikke lenger produseres rimeligere mekaniske alternativer. På de nye Di2-utgavene er det nye hendler som skifter gir trådløst. Det er ikke batterier (som hos SRAM) på bak- og fremskifter, men et nytt batteri som plasseres i seterøret og derfra går det ledninger til bak og fremskifteren. Som nevnt er gruppene 12-delte. Nye Dura-Ace er 35g tyngre enn den forrige utgaven, og nye Ultegra er 300g tyngre, og koster ca 11.000 kroner mindre enn nye Dura-Ace. Den nye semitrådløse løsningen skal gi raskere girskifter. Hendlene er noe redesignet slik at «knappene» for opp- og nedgiringen ikke sitter like tett som tidligere. jeg vil tro dette gir færre feilgiringer, spesielt med langfingrede noe tykkere hansker. Shimano sier batteriene vil tåle ca 100 mil sykling mellom hver lading. I hendlene sitter det CR1632 batterier, som vil vare 1-2 år. Forleløpig kommer det to kassetter 11-30 og 11-34, og det ventes en 11-28 i løpet av våren. Kranken kommer i to utgaver, med eller uten wattmåler, Dura Ace i 50/34, 52/36 og den nye 54/40. Ultegra i 50/34, 52/36 utgaver. Vekt Dura-Ace R9200 uten wattmåler: 2.438g Ca priser: Med wattmåler: 47.500,-. Uten wattmåler 40.000,-

Vekt Ultegra R8100 uten wattmåler: 2.716g Ca priser: Med wattmåler: 34.400,-. Uten wattmåler 27.000,-

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 15

PROLOG - UTSTYR 2022 41

GRAVEL - GRUS

CANYON Mye nytt fra tyskerne i år

GRAIL 7 AW er en av de nye modellene vi synes har et bra oppsett til en hyggelig pris. Smart med en komplett sykkel med en liten veske til topprøret, skjermer og Lupine lykt. Ramme: Aluminium Gruppe: Shimano GRX RX812 GS Hjul: DT Swiss Gravel LN

Vekt: 9,72 kg Pris: 21.299,-

GRIZL CF SL8 SUSPENSION er

modellen om du sykler på grovere veier. Flere av modellene kommer med 30 mm demping i front. Ramme: Canyon Grizl CF SL - karbon

Gruppe: Shimano GRX RX810 Hjul: DT Swiss G1800 Spline

Vekt: 10,22 kg Pris: 31.899,-

GRAIL CF SLX 9 ETAP er modellen du skal gå for om du ønsker en absolutt toppsykkel til grusturene. Ramme: Canyon Grail CF SLX - karbon

Gruppe: SRAM Red eTap Hjul: DT Swiss GRC1100 Vekt: 8,2 kg Pris: 69.199,-

16 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

ARRIVO Gravel Leveres med det du ønsker av hjul og utstyr

Er du opptatt av å bestemme hvordan sykkelen skal bli kan du være med å be- stemme det meste med denne. Farge/design, hjul og utstyr. En rask gravelsykkel som triller bra også på asfalten, mye takket være de meget gode Campagnolo Shamal hjulene.

Ramme: ARRIVO Karbon Gruppe: Campagnolo Ekar Hjul: Campagnolo Shamal Vekt: 8,18 kg Pris: 44.199,- (fra 29.500,-)

SCOTT Addict Gravel Den velprøvde Addict med ny ramme for året. Ramme: Addict Gravel Disc HMF Carbon Gruppe: Shimano GRX ST-RX600 Hjul: Syncros RP2.0 Disc Vekt: 9,2 kg Pris: 28.000,-

RIDLEY Kanzo Adventure Belgerne som har lang erfaring med sykkelcross sykler har også produsert «all road» sykler før det var noe som het Gravel. Ramme: Kanzo Karbon Gruppe: Shimano GRX600 Hjul: Shimano RS171

Vekt: 9,13 kg Pris: 30.000,-

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 17

41

PROLOG

SYKKELCROSS VERSUS GRAVELSYKLER

Mangel lurer egentlig på hva forskjellen er. Er det bare sykkelindustrien som vil at vi skal fylle opp garasjen eller boden med enda en sykkel? Ved første øyekast kan det være vanskelig å se forskjellen på en grussykkel og en sykkelcross. Begge har bukkehornstyre og grove dekk, relativt stive rammer og plass til større dekkdimensjoner enn landeveisykkelen. Så hva er forskjellene? Hva er riktig for deg? De dyrere sykkelcross sykler er designet for ritt. Det vil si rundt en time med full fart og høy intensitet. Det er kjappe sykler som skal være raske i de kronglete og tekniske løypene det er i sykkelcross. Sittestillingen er som regel aggressiv. UCI’s regler styrer egentlig hvordan en sykkelcross sykkel er ut-

formet. For eksempel må syklene ikke ha bredere dekk enn 33 mm.

I motsetning til sykkelcross sykler, er grussykler vanligvis designet for variert bruk, fra turer med oppakking til treningsturer på grus- veier og til jobbpendling. Før gussykler ble en egen type nærmet riktignok sykkelcross seg med mulighet for skjermer etc. Geometri De fleste grussykler har en mer avslappet geometri enn syk- kelcross sykler, tilpasset lange turer og grovere veier og stier. Grussykler har merkbart bedre komfort med en kortere «reach» og mer oppreist kroppsstilling. Aerodynamikk er ikke like viktig, da farten i terrenget på grovere veier er lavere, men vi ser nå aero grussykler kommer på markedet.

18 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

Kranken er også lavere på grussyk- lene, dette gir sammen med økt hjul- avstand økt stabilitet, spesielt i utforbakker. Styrevinkelen er som regel også slakere og gir økt stabilitet. En brattere styrevinkel som noen har, nærmer seg en landeveisykkel i sykkelfølelse. En perfekt løsning om du vil ha en rask grussykkel som Mellom åkre over hele landet er det milevis med fine grusveier og ikke minst er det nesten uten trafikk.

Dekktyper og størrelser Som nevnt i konkurransesammenheng kan du ikke ha bredere enn 33 mm dekk på sykkelcrossen. Dette er ok i gjørme, men ikke spesielt mye på grusveier. Både Sykkelcross- og grusdekk får du fra nesten uten mønster til meget grovmønstrede dekk. Sykkelkross har som regel en noe myker/seigere gummi for å sitte bra på gjørme og vått gress. Sykkelcross dekk har ikke samme punkteringsbeskyttelse som grusdekk, men er lettere. Bedre plass På grussykler har rammene bedre plass når det gjelder dekk, ofte leveres de med utstyrt med 40 mm eller større dimensjon, og rammene har ofte plass til 50mm dekk.

nærmest fungere som en landeveisykkel på asfalten.

De bredere dekkene er en viktig forskjell, ikke bare gir mer komfort over lengre turer, men takler mer teknisk terreng som røtter og stein med et lavere dekktrykk. Et lavere dekktrykk og bedre beskyttelse for punkteringer, ikke minst når du kjører slangeløst. Grus versus sykkelcross oppsett Under sykkelcross ritt må du gire mye på grunn av korte tøffe stigninger, gjørme og gress. Som en regel kommer sykkelcross med tettere giring. Nå kan de fleste sykler leveres med enkel krank, det reduserer ikke bare vekt, men også antall bevegelige deler som kan skape trøbbel i gjørme på sykkelcross. Grussykler brukes langt mer variert, fra rask asfalsyk- ling til fjellveier, kanskje med bagasje, også et bredere girutvalg passer bedre på tur og grus.

Husk at du kan bruke dekktrykket til å gjøre turen bedre. Jeg fyller rundt 40 psi/2,8 bar før grusturen. Er det en asfalttur fyller jeg noe mer. Større dimensjon på dekket, jo mindre luft.

Sykkelcross ritt Så fremt du ikke skal delta i et UCI ritt kan du bruke grussykkelen din i ritt, og du trenger heller ikke å tenke på dekkbegrensningen på 33 mm, eller den maksimale styrebredden på 50 cm. Konklusjon Skal du sykle ritt, eller sykle i raske tekniske løyper er det syk- kelcross du skal ha. Skal du sykle på tur, trene, sykle mye på grus- veier og ikke minst om du tenker deg på langtur er det grussykkel du skal ha. Stort sett de fleste grussykler har skruefester til både skjermer og forskjellige typer vesker. Min er faring er at de fungerer meget bra også på asfalt. Har du et ekstra hjulsett, eller tar deg bry med å sette på f.eks 28 eller 32 mm racerdekk har du noe som fint kan fungere som en landeveisykkel om det ikke er ritt som er første prioritet. GS

Med to hjulsett har du i praksis to sykler om du skaffer deg en grussykkel (gravel). Et sett med grovt mønster og et uten.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 19

PROLOG - UTSTYR 2022 41

TERRENG

Specialized Stumpjumper aluminium Stumpjumper er et begrep blant terrengsyk- lister. Prisen

Ramme: Specialized aluminium Gruppe: SRAM NX Eagle 12 gir

Hjul: Specialized 29, hookless alu, 30mm Bakdemper: FOX FLOAT DPS Performance Frontdemper: FOX FLOAT 34 Rhythm Bremser: SRAM G2 R, 4-piston caliper, hyd- rauske, 200mm Pris: 38.000,-

GIANT Trance Advanced Pro 29 2 En kjapp stisykkel til med Fox 34 Float Rhythm, 130mm gaffel og Fox Float DPS Per- formance bakdemper. TranzX heve/senke setepinne. Ramme: Advanced-Grade Composite Gruppe: Shimano SLX RD-M7100 Hjul: Giant TRX 2 Carbon 29 Pris:54.999,-

CANYON Spectral CF Mullet Spectral har vært på markedet en stund, men med Mullet har de en meget morsom løsning med 29» foran og 27,5» bak. Ramme: Canyon Spectral CF Gruppe: Shimano Deore XT Hjul: DT SWISS EX511 370LN Bakdemper: FOX DHX Factory Frontdemper: FOX 36 Performance Elite Grip 2

Vekt: 15,16 kg Pris: 42.599,-

20 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

SRAM Flight Attendant Flyvertinnene er ikke som de var, rushende frem og tilbake med Champagne og varm mat med et smil. Vi befinner oss ikke på et fly, men på en fulldempet terrengsykkel. SRAM’s ny- vinning Flight Attendant leser kropps- og sykkelbevegelsene og justerer fjæring både foran og bak. Meningen er at det hele tiden justeres for maksimal effektivitet og grep i terrenget. Trådløse elektroniske sensorer er innebygget i krank, front- og bakdemper og systemet med gir er allerede kjent som SRAM’s AXS-systemene. Nå bruker du mobilappen for å tilpasse terrenget, din sykkelstil og ferdigheter. Du kan også sette sys- temet til «automatisk,» eller velge mellom «åpen,» «tråkk- følsom» eller låsemodus, alt med en trådløs tommelkontroll. Om batteriet ladses ut vil systemet gå til «åpen modus» for maksimal fjæringsfunksjonalitet. Systemet bruker den samme SRAM AXS-appen som det tråd- løse girsystemet og heve/senkepinnen bruker, og alle de for- skjellige innstillingene kan finjusteres og personaliseres. Flight Attendant-teknologien vil være tilgjengelig med Pike, Lyric- og Zeb Ultimate gaflene, XX1 og X01 kranker og Super Deluxe Ultimate-dempere. Foreløpig kan du ikke kjøpe systemet og montere det på din sykkel, men flere sykkelprodusenter vil tilby sykler med opp- settet, det blir ikke de rimeligste modellene… CANNONDALE Jekyll 2 En videreutvikling av den populære Jekyll har 170 mm demping front med RockShox Zeb Select+, bakdemper Fox Float DPX2 165 mm, og TranzX dropper heve/senkepinne. Ramme: Canyon Neuron - aluminium Gruppe: Shimano Deore Hjul: Shimano MT400/410

Vekt: 16,14 kg Pris: 50.000,-

CANYON NEURON 6 I høst kom det nye Neuron karbonmodeller, og nå er det klart for rimeligere aluminiumsmodeller. Geometrien er den samme som karbonsyklene og demping er 140 mm front og 130 mm bak. Fåes også med damegeometri og som barnemodell. Ramme: Canyon Neuron - aluminium

Gruppe: Shimano SLX, 12 gir Hjul: DT Swiss LN Allmountain

Vekt: 14,48 kg Pris: 23.399,-

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 21

41

PROLOG

ERICmed C

Gjærbakst og Cola blir aldri det samme

TEKST OG FOTO: Vidar Petterson

– Du skal gå i par med Eric. – Erik? Ja, hvilken Erik? – Er det er flere av dem? – Er visst en Amerikaner, Eric med C, lykke til! Hahaha…

Sommerfuglene hadde vært litt fler og noe mer hektiske enn vanlig før dette stevnet, og nervene som visstnok skal kunne synes liggende utenpå kroppen, nå var de utvidet til også å befinne seg langt utenpå, rundt hele stadion, parken, grusveiene hvor jeg skulle varme opp. Eric Heiden, parkamerat på 500 meteren, en søndag, lett gråvær, to-tre minus, skulle ligge an til en nokså perfekt dag ute på isen. Dette er som å sitte alene igjen i brudd sammen med Eddy Merckx. Hjelper det med taktiske tanker, eller blir du utmanøvrert av mot- standerens heltestatus? Ikke at det hjelper ute på isen, en 500 meter er full gass fra start til mål, ikke 25 mil på asfalten hvor det er om å gjøre å spare krefter, og den som har gjemt mest til de siste meterne vinner, noen ganger… Inn i garderoben, som vanlig delte vi de godt innsvettede litt for små rom hvor vi skal skifte,mentalt forberede oss, og ikke minst den lille nerveslipen av skøytene etter oppvarmingsrundene på isen, der var også Eric med C. Som vanlig slenges det noen lette, men nervøse bemerkninger og vitser der inne, og den ivrigste, den som snakker mest er ofte også den mest nervøse. Eric med C sier ingenting, sitter der med et lite skjevt smil.

22 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

På med trikot, oppvarmingsklær, lue og joggesko. Her skulle det varmes opp som aldri før. Nå skulle beinas indrefileter lokkes fram, varmes forsiktig og gjøres klare til 500 meter eksplosjon, en som hvis alt gikk etter planen ville vare i rundt 38 se-

jeg når jeg sklir rolig rundt etter noen prøvestarter og kjappe drag, nikker forsiktig mot andre løpere som også er ute for å teste beina og isen. Alle er høflige, men alle vil vinne, og ingen bryr seg om noe annet enn sine egne hundredeler. Det føles bra, kjenner litt ekstra på spenningen som kommed den verdensberømte makkeren, selvtilliten er på vei opp og det hjelper å vite at for- beredelsen har gått bra. Klakk, klakk, hørtes ikke, men mer lyden av de skarpe skøytene som skar seg ned i isen, og det var tuppen av skøytestålet som sist forlot isen. Den sørget for at det sprutet litt is for hver skjær, dette var før klapp- skøytenes tid så det var litt annerledes og det gikk litt saktere. Beina var klare til kamp, og det var best å avslutte oppvarmingen mens spenningen i kroppen var på topp. Med kalosjer på rusler jeg på den svarte gummimatten ned i garderoben, jeg åpner døren og der sitter Eric med C, Eric Heiden med fem OL-gull, «Hi, I think we’re a pair today.» «Yes, that’s right,» stotrer jeg … Han var ikke i parken, ikke på isen, men i garderoben med en Cola og skolebrød.

kunder. Hver muskelfiber skulle settes i beredskap.

Her som på alle stadioner, haller, ja stort sett på alle idrettsarenaer sitter det en tonedøv person som opplagt ikke har musikk som sin største interesse og sørger for at du blir forfulgt av redselsfull musikk. Prøv a-sidene neste gang tenker jeg da jeg jogger

avgårde inn i parken. Her skal jeg rolig og omtenksomt gjøre kroppen klar til kamp.

Om en times tid er det den nåværende iskongen jeg skal dele startstreken med.

å komme i meg stadion for å ta noen kjappe drag på isen for å vekke det av beinmuskler som ikke allerede er i fullt fyr. Hvor er Eric med C, jeg har ikke sett han, verken med joggesko i parken, eller med skøyter på isen. Her er mange nasjoner, drakter i mange farger, også et par mørkeblå med USA på ryggen, men ikke Eric med C. Han løper sikkert litt ekstra tenker

Nederlaget var allerede i boks.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 23

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

GYLNE GUTUER

FRA KLUBB - TUR - - NORGESCUP - TIL UCI RITT

TEKST OG FOTO: VIDAR PETTERSON

24 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 25

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

26 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

E norme regnmengder, flomfare og fare for kulingkast var advarselen som avsluttet nyhetene kvelden før årets Uno-X Development Weekend skulle avrundes. På sedvanlig norsk vis vil vi gjerne sammenligne oss med andre store hendelser, og hvorfor ikke vakre steder rundt om i verden, og her er det Strade Bianche vi har hentet fram, og for å fullføre de noe skjøre sammenligningene, befinner vi oss visstnok i Norges Toscana, Stange. Om det er det samme Toscana som ordføreren i Ås, og jeg må heller ikke glemme ordføreren i nabokommunen Vestby styrer over, det er jeg ikke sikker på.

Gutta fra Australia drømte sikkert om sol, sandstrender og varme der de hadde garderobe på bensinstasjonen ved start.

Svenske Jacob Eriksson i fronten av gruppen på ti som var alle som kom i mål.

André Drege (t.h.) lå lenge i front alene.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 27

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

D et er fint på de landlige grusveiene, gjennom gårdstun og langs bølgende jorder her i det som var Hedmark, og kanskje blir det igjen… Grusveiene er ikke hvite som i Siena om- rådet i Toscana, men idyllen er også her, og om grusen her er gyllen på en solfylt dag, hadde den denne dagen en litt trist blanding av mørk grus og gjørme. I startområdet er rytterne opptatt av å få på seg regnjakker, selv om alle vet at en regnjakke kun er en utsettelse av en gjen- nomvåt og kald kropp. Vindkast i 20 sekundmeter, våte grisete grusveier og regn vil gjøre dette til en dag man ikke glemmer, selv om det for de 87 av de 97 startene som aldri kom til mål, ville vært å foretrekke. Gutuer Ja, hva er nå disse gutuene? Gylne gutuer. Vi finner uttrykket tilbake i norrønt språk for gate, eller mer presist; «passasje med gjerde eller stengsel på sidene,» og man kan finne gamle utsagn som «de jaga bu- skapen gjennom gutua.» Da forstår vi litt mer og er et lite skritt nærmere den store dagen i oktober.

28 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

Plutselig var det som om lyset ble skrudd av og regnværet skrudd på.

Danske Levy William Blume i ColoQuick kom avgårde på slutten og vant klart.

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 29

GYLNE GUTUER 2011 - 2021

Kjørt Ådne Holter, Lillehammer sliten, kald og møkkete, neste år er det Uno-X.

De 97 var redusert til 94 da startskuddet gikk, med andre ord tre stykker som hadde klokkertro på værmeldingen og kanskje fristet det å være med på rittet foran TV’n? De la i vei østover mot de første tre rundene og rundt halvparten av de rundt 63 gjørmete kilometerne med grus. Allerede her på de første gruspartiene var det tydelig å se at det var mange som ikke trivdes all verden med grus i øynene og allerede hadde fått kalde føtter. Lillehammers André Drege gikk i brudd og kjempet lenge alene i motvind og søle. Først på den siste runden fikk han igjen

selskap, noe han nok gjerne skulle vært foruten, men utbrytere blir som regel mindre ensomme etterhvert sommål- streken nærmer seg.

Når de gjenværende 10 rytterne nærmet seg mål i Stange var det danske Levy William Blume i ColoQuick som kom seg av gårde og vant med 1.12 minutter.

FAKTA Gylne Gutuer ble første gang arrangert i 2011, da som et klubbritt. Det samme i 2012, og det var også da Ottestad som arrangerte, og det var en del av klubbritt- serien Tour de Ottestad. I 2013 dukket det opp på terminlisten som et turritt. I 2014 ble rittet kjørt som aktivt rankingritt for NCF, og siden 2015 har det vært en del av Norgescupen i landeveissykling, med start og mål i Stange sentrum. For fjerde år på rad, siden 2018 ble både Gylne Gutuer og Lillehammer GP (begge rangert som UCI 1.2-ritt) avviklet som en del av Uno-X Development Weekend. Distansen i år var 168,5 km.

30 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

GAMLE HELTER

6

JOHAN MUSEEUW De leeuwvan Vlaanderen FLANDERENS LØVE

2021

2021

På et lite sykehus i Frankrike jobber legene med en av de styggeste kneskadene de har sett. Operasjonen er over og såret lukkes, - altfor tidlig.

TEKST: VIDAR PETTERSON

Vi er i april 1998 og en strålende sykkelkarriere kunne ha fått en brå slutt. Etter å ha vunnet Flandern Rundt for tredje gang helgen før, lå alt klart for en ny seier i Paris-Roubaix. I stedet startet en beinhard jobb mot noe som skulle bli et sjeldent comeback.

2020

For 17 år siden rullet han for siste gang av gårde med startnummer. I Belgia har denne levende legenden fortsatt fans som kommer og spør etter autografen. Det er, og har vært mange type proffryttere, men kun noen få huskes som av de virkelig harde gutta. Første gang jeg snakket med ham var rett etter karriereslutt og så åtte år etter og nå igjen. Ingenting bet på han, glatte veier, kaldt regnvær, brostein eller søle. ”Skal du sykle - og vinne - er det ikke værmeldingen du burde konsentrere deg om”. Førstemann til mål vinner, det er det som teller.

Han kan tillate seg å være litt bråkjekk med over 100 seire gjennom en 16 år lang proffkarriere, som vi skal høre litt om. G-SYKKELSPORT: Du har rykte på deg for å være en tøff rytter som ikke var redd for å ligge i front og kjøre, hvordan bygde du opp en sånn kjørestyrke? HC Museeuw : Antall kilometer var høyt fra ung alder så jeg bygde styrke tidlig. Tror nok vi syklet mer på min tid. G.S : Hvor mye er mange km etter din målestokk? Museeuw : Som proff lå jeg på mellom 50.000 og 60.000 km i året.

Han fikk også med seg verdens- mestertrøye i VM Lugano 1996.

32 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

G.S : Mange unge fra hele verden kommer til Belgia i ung alder for å bli ”oppdaget”? Da er vel ”Kermesse-rittene” (en serie en- dagsritt/kriteriumsritt som går over hele Belgia hvor den hjemlige elite og håpefulle utlendinger kriger om oppmerksomheten) en måte og bli ”tøff” på. Kjørte du mange Kermesse-ritt?

utlendinger som ikke er vant til farten som disse rittene har. Jeg brukte dem ofte i helgene som en morgenøkt på ca 100 km, så hadde jeg en treningstur på 100-140 km om kvelden. Dessverre har innføring av World-Touren gjort at det ikke er så mye rom for Kermesse-rittene lenger. Det er ikke så

2022 og sykkelturer til varmere strøk er en del av hverdag og jobb.

Museeuw : Kermesse-rittene er ritt som gjør deg tøff, men det er som regel lite taktisk kjøring. Sånn sett jeg vet ikke helt hvor viktige de var. Kanskje viktigere for

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 33

GAMLE HELTER

6

Johan Museeuw spurtslo Frans Maassen i 1993 utgaven av Flanderen Rundt, og tok sin første storseier.

mange av proffene som stiller opp lenger og da faller interessen. Medieinteressen er fortsatt stor i Belgia, og avisene skriver like mye, eller mer om sykling enn fotball. G.S : Hvordan fikk du kallenavnet ditt, Løven av Flandern, husker du det? Museeuw : Ja det gjør jeg. Etter at jeg vant Flandern rundt i 1995, døpte den belgiske kommentatoren Michel Wuyts meg «Løven av Flandern» på direktesending på TV, og siden den gang har kallenevnet fulgt meg.

2021

2021

2020

HC

34 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

JOHAN MUSEEUW

hva jeg ville gjøre. Det er vanskelig å forklare unge ryttere at livet endrer seg når de blir eldre. Jeg husker jeg sa til en ung rytter for fem år siden at han burde investere pengene sine i en leilighet i stedet for å kjøpe en Porsche. To dager senere så jeg et bilde av ham i avisen stående ved siden av sin nye Lamborghini. Jeg forstår jo hvorfor de gjør det, men jeg vet at livet kan forandre seg. Du er bare proff i noen år, og så er det over. G.S : Hvilke nåværende belgiske ryttere er de største heltene nå? Museeuw : Belgia jakter alltid på sin neste store sykkelstjerne. Tom Boonen var en stor mester, men fortsatt var mediene og fansen kontiniuerlig på utkikk etter den neste store rytteren. I dag er det Wout van Aert og Remco Evenepoel som er de to største nye stjernene. For de nye stjernene er det enda større press enn det var for generasjon Boonen. For Boonen var det selvfølgelig me- diehype, men ikke så annmasende som nå med sosiale medier, og spesielt for nevnte Van Aert og spesielt Evenepoel er det nå på et ekstremt nivå. Remco er fortsatt så ung, og etter krasjet under Il Lombardia for to år siden, tror jeg han innså hvordan det er å være i søkelyset. Den daglige dekningen han fikk etter krasjet var helt vanvittig. Det var vanskelig å komme tilbake til trening med all hypen. Noen ganger får man lyst til å være en anonym person igjen. Det er vanskelig å være syklist i Belgia. Alle vet hvem Remco Evenepoel er. Han kan ikke en gang kjøpe en bolle hos ba- keren uten å bli lagt merke til. Det er en stund til han igjen kan leve et normalt liv.

Underveis på sitt siste Paris- Roubaix i 2004.

Johan Museeuw underveis til seier på Paris-Roubaix.

Selv nå på tekstmeldinger fra min gamle sjef Patrick Lefevere, kaller han meg fort- satt «Løven». Jeg burde egentlig takke Mi- chel for at han ga meg det kallenavnet den dagen fordi jeg liker å bli kalt en løve. G.S : Sammen med kallenavnet kom et enormt press. Hvordan klarte du deg? Museeuw : Å lykkes kan også være farlig. Når du er ung og opplever stor suksess med mye penger hver måned er det vans- kelig å holde beina på bakken, spesielt når du blir en stjerne i media osv. I de første årene da jeg begynte å tjente gode penger ville jeg kjøpe en rød Ferrari, men faren min sa til meg at hvis jeg gjorde det, ville han ikke lenger snakke med meg. I stedet fikk han meg til å inves- tere pengene. Jeg er glad han gjorde det, for nå trenger jeg egentlig ikke å jobbe. Jeg trengte ikke å se etter ny jobb da jeg ble «sykkelpensjonist.» Jeg kunne velge

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 35

GAMLE HELTER

6

2021

2021

2020

G.S : Gjennom karrieren din hadde du rivaliseringer med blant andre Peter van Petegem og Andrea Tchmil. Hvem vil du si var din tøffeste konkurrent? Museeuw : Jeg var ikke redd for noen. Hvis du fryktet en konkurrent, hadde du tapt løpet før det begynte. På startstreken i alle ritt, gjennom hele karrieren, og spesielt de største løpene, sa jeg til meg selv at jeg hadde gjort alle forberedelsene som trengs for å kunne kjempe i teten, og at det da ikke var noe å frykte. Å frykte noen konkurrenter var ikke tema.. Men selvfølgelig måtte jeg holde øye med ryttere som Tchmil, Michele Bartoli,

Andrea Tafi og andre, men jeg kunne ikke fokusere på dem, jeg måtte kjøre mitt eget løp. Du kan bli involvert i en kræsj, en punktering eller bare ha en dårlig dag, men du kan ikke tenke på det. Når du kommer til start må du si til deg selv, dette er min dag, jeg skal vinne! Kanskje det mest kjente bilde av Johan Museeuw er dette da han pekte på beinet han var nær ved å måtte amputere. Seieren på Paris- Roubaix i 2000 hvor bildene er tatt, er kanskje derfor den mest imponerende.

HC

36 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 41

JOHAN MUSEEUW

Over 100 seire fikk han med seg før han la opp. I mange år etterpå var det fortsatt autografjegere utenfor huset hans.

G.S : Noen du tenker på som din optimale lagkamerat? Museeuw : Jeg tenker først på Wilfried Peeters. Han var en av de beste lagkameratene jeg

«for perfekt ut» på sykkelen.

“Som proff lå jeg på mellom 50.000 og 60.000 km i året.”

G.S : Du mener at de mangler rå- skap? Museeuw : Det er det, det er et

noen gang har hatt gjennom karrieren min fordi han kunne jobbe beinhardt for meg hele dagen og fortsatt være der i finalen. Ikke mange ryttere orker det. Han var en selv en stor rytter med seier i blant annet Gent-Wevelgem i 1994. Sykling er nådeløst. Det er hyggelig og selvfølgelig bra å bli nummer to eller tre, bra for laget og sponsorene, men når legger opp vet du at den eneste plassen

som teller er førsteplassen. Vinneren tar alt.

godt ord å bruke: råskap. En ekte «Flandrien» kan ikke se polert ut. For meg er den ultimate Flandrien Briek Schotte. Han kom fra generasjonen hvor du ikke skulle se perfekt ut på sykkelen, ikke strøken drakt osv. Jeg kan ikke se noen jeg vil kalle ekte «Flandrien» i dag. Se for eksempel på en av de aller beste i feltet i dag, Wout van Aert. Han sitter perfekt på sykkelen, har

G.S : I sykkelsporten brukes begrepet «Flandrien» som kallenavn på sykkels- portens tøffeste ryttere som presterer under alle forhold. Hvem er etter din men- ing den ultimate Flandrien? Museeuw : Det er vanskelig å definere. For meg kan ikke en ekte Flandrien se

# 41 GRUPPETTO SYKKELSPORT 37

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease