Gruppetto SYKKELSPORT 2-2014

Sykkelsport Entusiasme - lidenskap - råskap

02 - 2014 - KR 99,-

Haute Route Verdens tøffeste turritt PROFFLIV FOR EN UKE

Stitur i Folldal

Tour de France

Alexander Kristoff VEIEN TIL TOPPEN

Skørn TOPPSYKLENE FRA VALDRES

juni - juli - 2014 02

FRA 120-60 KG Sykkel ble redningen

OLYMPIATOPPEN Ernæringstips - Restitusjon

CIPOLLINI SHOW RACE Verdifulle småritt

INTERPRESS NORGE

02

9 771894 772021

RETURUKE 30

E N B E DR E T U R V E N T E R D EG Madone eller Domane. Du har de samme mulighetene som Trek Factory Racing.

2 GRUPPETTO # 2 «Kombinasjonen av kvalitetskarbon og uovertruffen geometri har gjort Madone til et fast innslag på Bike of the Year-podiet» BikeRadar

«For å gå rett på sak - Domanes kjørefølelse er rett og slett fantastisk. Et imponerede enkelt, men ekstremt vellykket design» Cycling Plus “Bike of the Year - Best Tech”

# 2 GRUPPETTO 3 Trekbikes.no Sykler. Innovasjon. Historier.

SQUEEZY - nyskapning og evolusjon

1987-1993 Squeezy Liquid Energy - verdens første energi gel lanseres i 1987. I starten var det først og fremst blant triatletene at gelen ble brukt.

1994 - 2009 Gelen forbedres gradvis og i 1993 lanseres ny forpakning og med et nytt design. I denne perioden ble bruk av energi gel mer utbredt, og andre merker lansere S sine geler.

2010 - 2013 I 2010 lanseres et nytt og tidsriktig Squeezy design og en helt ny porsjonspose med gel. Selve gelen holdes uforandret.

2014 SQUEEZY GEL ANNO 2014

Vi lanserer en ny forbedret forpakning. - Innholder nå 33 g mot tidligere 25 g - Porsjonsposen har blitt lettere å åpne - Porsjonsposen har blitt lettere å tømme Selve gelen er uforandret, og inneholder komplekse karbohydrater og salter. Tyntflytende, mild smak og skånsom mot magen. Fås i ulike smaker - med eller uten koffein - samt Salt Tomat.

SQUEEZY er en internasjonal pioner innen sportsernæring. Historien om SQUEEZY er også historien om utviklingen av den moderne sportsernæring. Kompromissløst har SQUEEZY gått sine egne veier. Karbohydratblandingene er en av de viktigste suksessfaktorene og oppskriftene voktes godt.

Alltid komplekse karbohydrater for best opptak og mest mulige skånsomme produkter. Rene og naturlige ingredienser er et krav. Produktets funksjonalitet en selvfølge. Alle SQUEEZY produktene produseres i Tyskland etter de strengeste kvalitetsstandarder.

SQUEEZY - for bedre prestasjoner

Siden lanseringen i 2010 har SQUEEZY fått en unik posisjon blant både norske toppidrettsutøvere og mosjonister. En rekke av våre beste utøvere innen et bredt spekter av idretter bruker SQUEEZY.

Rye Xpressen er et av de mest profesjonelle amatørsykkellagene i Norge. Ingenting overlates til tilfeldighetene når de skal være raskest på den store Styrkeprøven Trondheim-Oslo. Foto: Christer Braathen

Frøy Bianchi er Oslos eneste kontinentallag med mange av de beste landeveis syklistene fra hovedstadsområdet. Foto: Frøy Bianchi.

Norge har i dag noen av verdens beste unge triatleter. Her Kristian Blummenfelt. Triathlon-sporten opplever nå en eksplosiv vekst. Foto: Dag Oliver / relaxedsports.com

Helios DBS Racing Team er Norges beste terrengsykkellag med Anders Fiskviks NM-tittel som et høydepunkt i 2013. Foto: Per Harald Gravdal.

SQUEEZY PRODUKTENE SQUEEZY har i dag et komplett utvalg produkter for utholdenhets- idrett. Barer, gel, sportsdrikke og restitusjonsprodukter. En stor andel av landets beste sportsbutikker fører SQUEEZY.

www.squeezy.no

SQUEEZY Energy Drink

SQUEEZY Energy Bar

TOUR OF NORWAY Karavanen på vei

6 GRUPPETTO # 2

# 2 GRUPPETTO 7

# 02

Juni/juli - 2014

#2 LAGET Nå midt i fotball-VM er det selvfølgelig lagene som er i fokus. Vi tar det for gitt at alle plassene på laget er besatt av spillere som er gode på akkurat denne plassen. Lagene som har planlagt og disponert best blir som regel det - altså best. Litt rart er det jo at norske medier fremdels tror at en plass i et profesjonelt sykkellag er ensbetydende med en plass i Tour de France. Det er nok ikke så enkelt. Det er lagstrategier som skal følges, og det er den beste totale sammensetning i for- hold til målet som er avgjørende for hvem som ruller i mål i Paris i slutten av juli. Selvfølgelig er vi i Gruppetto opptatt av hvilke norske vi får med i Tour de France, Giroen og Vueltaen, og egentlig det meste av store sykkelritt. Det som er mest fascinerende er spillet - taktikken - overraskelsene og dramatikken. Derfor ser vi fram til Tour de France og Vueltaen, med eller uten de norske proffene. Det er ikke bare i Frankrike det er store og viktige sykkelhendelser. De viktigste rittene finner du kanskje nærmere enn du tror, kanskje er de ikke en gang på terminlisten. I denne utgaven har vi begge deler - alt du trenger om Tour de France, og et besøk på det som kan vise seg å bli årets hyggeligste rittopplevelse!

FORSIDE Haute Route/OC Sport Fra verdens tøffeste turritt REDAKSJON Vidar Petterson, REDAKTØR vidar@gruppetto-magasin.no

Frank Karlsen, J OURNALIST -F OTO frank@gruppetto-magasin.no

Eirik Arnesen, J OURNALIST -F OTO eirik@gruppetto-magasin.no

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Kåre Dehlie Thorstad Johan Kaggestad Øyvind Wold Anita Bakk Henriksen Christer Braathen Claes-Henrik Nitteberg Petter Nordhagen Lorentz Tanner Ina Garthe Geir Lien ANNONSER Follo Reklame og markedsføring AS annonse@gruppetto-magasin.no Telefon +47 913 31 620

God sommer

UTGIVER Gruppetto AS Torggt. 1 - 1440 Drøbak Telefon 406 706 01

Vidar Petterson REDAKTØR

post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no

ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no 406 706 01

PRODUKSJON Papermill AS

ISSN 1894-7220

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I våre 6 utgaver i 2014 vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr, kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring for økt velvære og mestring.

Send, navn, adresse, telefonnummer og e-post til: abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 406 70 601

Se våre reisemuligheter på side 122 - Vinn tur!

For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon 406 706 01

For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no

8 GRUPPETTO # 2

GIROVINNER QUINTANA - lettere på 70-tallet med platåsko

# 2 GRUPPETTO 9

JUNI/JULI 2014 # 02

INNHOLD

46

104

Sykkelsport Entusiasme - lidenskap - råskap

02 - 2014 - KR 99,-

Tour de France

Stitur i Folldal

Haute Route Verdens tøffeste turritt PROFFLIV FOR EN UKE

FASTE SPALTER

26 Fra 120 til 60 kilo REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

Alexander Kristoff VEIEN TIL TOPPEN

Skørn TOPPSYKLENE FRA VALDRES

juni - juli - 2014 02

FRA 120-60 KG Sykkel ble redningen

OLYMPIATOPPEN Ernæringstips - Restitusjon

CIPOLLINI SHOW RACE Verdifulle småritt

INTERPRESS NORGE

02

9 771894 772021

RETURUKE 30

88

14 Prolog - Stort og smått - Sykkelkultur - “Gabbas” síde 21 Utstyr nytt fra sykkel- butikken

HAUTE ROUTE Vi har testet proff-

- Noe måtte gjøres. og sykkelen ble redningen

livet for en uke i alpene. Foto:Haute Route/OC Sport

30 Grosserer og entusiast - Sykkelglede i 25 år - Robert Foss 34 Cipollini Show Race

TESTER LANDEVEI

- Der stil og glede teller mer enn farten

84 Ernæring Hva er restitusjon?

38 Alexander Kristoff - Veien til toppen 46 Tour de France Sommerens høydepunkt 48 - Etappekart

98

Nor Neve Ultegra Norsk 1 100 Everest Sempione Norsk 2

102 Terreng Terrengsykkel- seksjonen med turer, intervjuerer etc. 119 Mekketips Tre eksperter med gode råd

49 - Etappeoversikt og TV-tider 50 - Årets løype 52 - Etappene 60 - Morsomme fakta 74 - Årets lag

DIVERSE TESTER

78 - Favorittene 82 - Tour de Vin 84 Olympiatoppen tipser om ernæring - Hva er restitusjon? 88 Tour de France for amatører - HAUTE ROUTE - en uke som proff 104 Sykkelbygger’n i Valdres 112 Stitur i Folldal 116 Tømtekleivene i Nordmarka

120 4 toppbukser

- Trek Factory Racing Bontrager - Etxe Ondo Attaque - Etxe Ondo Attaque - Assos T.Equipe_S7 - Assos T.Cento_S7

128 Abonnér

122 Reisetilbud til Gruppetto’s lesere

10 GRUPPETTO # 2

Abonnér

Vi håper du likte den andre utgaven av Gruppetto Vi vil framover gi deg innblikk i de store sykkelbegivenhetene. Hver utgave vil inneholde sykkel- og utstyrstester, intervjuer med profesjonelle utøvere, personligheter og ikke minst turtips fra inn- og utland. For deg som er turrytter vil du finne ernæringstpis, mekketips og treningstips fra de beste i bransjen .

Årsabonnement - 6 utgaver - kr 419,-. Papirutgaven Årsabonnement - 6 utgaver - kr 439,-. Papirutgave + digital utgave Årsabonnement - 6 utgaver - kr 339,-. Kun digital utgave

Pakketilbud

Betal 499,- og få to Vittoria Rubino dekk i tillegg til årsabonnement.

Til deg somabonnerer 10% på alle Scicon kofferter og bager www.sciconbags.com/

Send e-post eller ring til:

www.gruppetto-magasin.no

Abonnér - Vinn tur til Italia Bli med i trekningen av turer til Italia - Fano i Marche-distriktet hvor alt er dekket - fra sykkel til mat og vin. - Hver tur gjelder for to personer og inkluderer guide

- Du velger selv når du vil reise

GIRO D’ITALIA Ikke alltid sol og sommer i Italia - spesielt ikke i Dolomittene

14 GRUPPETTO # 2

02

PROLOG

Prolog

14 16 20 21 24

G

Småstoff

“Gabbas” side

Nytt fra sykkelbutikken

Petit

# 2 GRUPPETTO 15

02

PROLOG

Det finnes flere 24-timers ritt, men dette som går på den legendariske racerbanen er originalen. Det er her 24 -timers race med biler og motorsykler startet. LE MANS - 24 timers ritt

Har du lyst til å prøve deg, går rittet i år 23.-24. august. Du kan stille i single klasse, 2, 4 , 6, eller 8 manns. 6 og 8 syklisters-klassene kan være blanding av kvinner og menn.

Stående start som er noe av kjennetegnet for 24 timersracet på bil- og motorsykkel ser du her. Løp over og start syklingen... Under (t.v.) Her står lag- kompisene og venter på veksling. Under (t.h.) Når du begynner å bli stiv er det viktig varme opp før det er din tur til å bidra.

Film - DVD The Armstrong Lie Her får du uttalelser fra tidligere medspillere og motspillere. Det er nesten nifst å se på uttalelser han kom med før han ble presset til å fortelle sannheten. Det er meget interessant å se hvordan han med egen over- bevisning kan sitte å lyve. Det er også spesielt å se hvordan hans tidligere lagkamerater, støtteapparat osv. nærmest ble truet til taushet. Den blir meget severdig med vekslingen mellom nåtid og fortid. Som, hvorfor risikerte du alt ved å gjøre “comeback”?

Kan bestilles fra: www.Amazone.co.uk Med frakt kostet filmen ca 125,-. Absolutt verdt pengene

5000 km for å fortelle om 85 kg I 2010 veide Pål Andreassen 185 kilo, og var sykelig overvektig. Så bestemte han seg for å gjøre en endring, og startet en strengt regime med riktig mat og mye trening. Nå sykler han Norge rundt med foredraget ”Min vei fra 185 til 100 kilo, og veien videre”. Prosjektet er kommet i stand fordi Andreassen har erfart at historien om hans livsstilsendring inspirerer andre overvektige til å ta tak og gjøre noe med vekt- problemene sine. Sykkelturen på 5000 kmNorge rundt gir Andreassen muligheten til å møte mennesker over hele landet og dele sin historie om hva som kreves for å komme over dørstokkmila og lykkes med en livsstilsendring av dette formatet.

Pål Andreassen gikk ned 85 kilo. Nå har han lagt ut på en 5000 km lang tunn é for å inspirere andre til å sette i gang med varige livsstils- endringer.

– Det handler ikke bare om selve vekttapet, men mye mer om veien videre, nemlig hva som kreves for å opprettholde endringene resten av livet, sier Andreasse. Han startet sykkelturen i slutten av mai og i løpet av sommeren skal han innom alle landets fylker. På den kombinerte sykkelturen/foredragsturneen skal han forklare om sin tilnærming til overvekten og håper andre kan la seg inspirere.

16 GRUPPETTO # 2

Flintstones på rulla Huske du Flinstones, eller “Flinta” fra barne-TV. Dette må være sykkelrulla deres… Noe for den besvisste økosyklisten!

Kollegial kamp mot stillesitting

- Vi konkurrerer først og fremst om å være aktive. Å være best i en eller annen sports-

Smart 1

gren teller lite her, sier Anders Langeland. På hans arbeidsplass bruker de Aktiv bedrift for å stimulere til mer aktive medarbeidere. - Fysisk aktivitet og sosial deltakelse skaper trivsel og god helse og holder sykefraværet lavt, forteller han. Langeland jobber hos Norwegian Claims Link (NCL). De ansatte pusher hverandre slik at blir formen bedre og det sosiale fellesskapet rikere. Det styrker samarbeidet i bedriften. NCL følger opplegget Aktiv Bedrift, et tilbud fra Norges Bedriftsidrettsforbund. En egen treningsdag- bok på nettet er en del av opplegget. Her fører deltakerne opp treningsturer og fysiske aktiviteter. På nettsiden setter de også sammen lag og lager konkurranser. Aktiv Bedrift er et lavterskeltilbud. Det betyr at alle kan delta, både utrente og de med et mer velutviklet konkurranseinstinkt. Opplegget imøtekommer de fleste interesser og nivåer. - All aktivitet som gjør deg god og varm, teller. Her kan de som lufter hunden konkurrere med birken- gutta, forteller Langeland. Noen sykler sammen, andre spiller tennis eller golf, mens andre tar turer i naturen eller er ute med hunden. Lista over ak- tiviteter er lang. Langeland har et klart råd til andre bedrifter som lurer på om de skal våge å satse på Aktiv Bedrift. - Kom i gang fortest mulig! Mange bedrifter har ambisjoner om mer fysisk aktivitet, men finner ikke verktøyet. Her er det. Dette er et enkelt, sier han.

Syklistene fikk 10 mill. Burde fått 100 Syklistenes Landsforening er glade for at belønningsordning for sykkel nå kommer etter revidert statsbudsjett for 2014. Avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og Kristelig Folkeparti, gir 10 millioner i belønningsordning for sykkelveier i kommunene. - Vi har arbeidet for en slik belønningsordning i mange år. Dette som en seier for et langsiktig arbeid, sier Morgan Andersson, generalsekretær i Syklistenes Landsforening, i en pressemeldingen Han hadde imidlertid sett at den bevilgede summen skulle være høyere. – Vi trenger alle gode krefter og mange tiltak skal vi få bedre sykkelforhold i Norge. Med en større sum ville flere kunne gjøre mer for sykkel, sier Andersson. Belønningsmidler vil gi kommunene mulighet til å gjennomføre prosjekter de ikke har råd til med egne midler. – Kommunene må søke om disse midlene og synliggjøre at dette trengs. Nå starter arbeidet med å øke potten. Vi mener 100 millioner bør være et mål for budsjett 2015. Byer og tettsteder sitter med nøkkelen om vi skal klare å få flere på sykkel i Norge. Der- for bør byer og byer og tettsteder være hovedmålene for økonomiske incentiver for økt satsing på sykkel.

Gratis sykler til ungdom

En robust befolkning med så lite psykiske og fysiske helseplager som mulig er målet i Innherred samkommune i Nord- Trøndelag. – Gode initiativ som fremmer folkehelse vil vi hjelpe til å blomstre, sier folkeh-

Smart 2

elsekoordinator i Levanger og Verdal samkommune, Dina von Heimburg. Gratis sykler er et eksempel på tiltak overfor unge i Levanger kommune. Skoleungdom kan velge mellom gratis busskort, eller en sykkelpakke, inkludert, hjelm og reflekser. Kommunene er også i gang med å oppgradere sykkelveinettet. Levanger og Verdal ble i 2012 tatt opp som medlemmer i Sykkelbynettverket. Satsingen er et ledd i arbeidet med å styrke folkehelsa i kommunene Verdal og Levanger. Hoved- målgruppen for prosjektet vil være hverdagssyklistene. Barn og unge vil også stå i fokus da det er viktig å innarbeide gode vaner for aktiv transport i ung alder. Trygge og gode skoleveger vil derfor være viktig i prosjektet, i tillegg vil det være fokus på tilrettelegging i forbindelse med store arbeidsplasser og sentrumsområdene i Levanger og Verdal.

NOREFJELLRITTET  9.AUGUST 2014  58 KM TURRITT FOR ELITE/AKTIVE         

OG MOSJONISTER. EGET TURRITT TILPASSET ALLE  WWW.N-3.NO       

 



Noen sykler. Noen løper. Aktiv bedrift gjør det lett å komme i gang og å gjennomføre, sier Andreas Langeland og Simen Osland hos NCL.

# 2 GRUPPETTO 17

02

PROLOG

Bruk hodet - bruk hjelm! 91% av alle somomkom i sykkel - ulykker brukte ikke hjelm Hjelm reduserer risikoen for hodeskader med 85% risikoen for mindre hjerneskader med 88% alvorlige hjerneskader med 75%

Arctic Race of Norway 2014 Blir sendt direkte på TV i mer enn 110 land.

Mye bra med sykling du ikke tenker over

Mental helse Sykling har en avslappende effekt på grunn av repiterende bevegelse som stabiliserer fysiske og følelses- messige funksjoner. Kan være med på å redusere angst, depresjon og andre psykiske problemer

Balanse Syklingen sørger for balansen mellom aktivitet og avslapning som er så viktig for kroppens indre likevekt

Hjerte Mulighetene for hjerteinfarkt reduseres i følge forskning med mer enn 50%

Ryggplager Sittestillingen på en sykkel er optimal for ryggen, og den sykliske bevegelsen bena har stimulerer og styrker musklene i korsryggen

Koordinasjon Når du beveger begge bena samtidig som du styrer med begge hendene får du god trening i koordinasjon

Midjen En hyggelig bieffekt for de fleste av oss er en litt slankere midje...

Ledd Den sirkulære bevegelse sørger for transport av energi og reduserer sannsynligheten for artrose

Muskler De fleste av kroppens muskler akiviseres under sykling

18 GRUPPETTO # 2

Nye tanker om fremtidens mosjonsritt Enklere løyper, lavere priser

fra 10.000 til 75.000 lisenser på 20 år Dette er økningen fra 1993 til 2013 i antall helårs- og engangs- lisenser.

Mosjonsritt opplever for tiden en markert tilbakegang i antallet deltagere. Raumerrittet opplever en nedgang på rundt 70 prosent. Bjørn Sætre i Norges Cycleforbund (NCF) er bekymret.

kommuniseres på. Markedet er der, men produktet må tilpasses, fremholder han. De handler blant annet om å lage arrangementer med lavere skuldre og flere opplevelser.

Svikten i deltagertall for norske mosjonsløp er på mange måter overraskende. Sykkel er fortsatt svært populær her i landet. Men mosjonsrittene appellerer ikke som før. Thor Harald Haraldsen i Raumerrittet sier det spøker for klassikeren om en ikke klarer å snu trenden. Til NRK innrømmer Haraldsen at rittet har priset seg for høyt. Når startnummer inkludert engangslisens passerer 1000-lappen er det for drøyt i et ”mosjonsmarked” med økende konkurranse. – Av de større rittene har vi hatt den tøffeste løypa. Det skulle vi endret på for lenge siden, sier en selv- kritisk Haraldsen . Må lokke massene Vi ser den samme tendensen i flere mosjonsritt, blant annet Farrisrunden og til dels også landets kanskje mest velkjente sykkelritt Styrkeprøven. Ut- viklingen bekymrer NCF og generalsekretær Bjørn Sætre oppfordrer arrangørene til å tenke nytt for å lokke massene til mosjonsrittene. Mindre krevende og samtidig kortere løyper er noe av det Sætre mener vil lokke flere med i uhøytidelig konkurranser. Prisene må ned – Vi oppfordrer arrangørene til å tenke nytt. I tillegg til endringer i løypeprofil og – lengde, mener vi det er viktig å se på prisene og skape arrangement med mindre konkurranseprofil, sier Bjørn Sætre til NRK Han mener arrangører også må vurdere måten det

– Riktig pris er kritisk. Ute i Europa koster de fleste turritt sjelden mer enn ca 400 kroner. I det per- spektivet blir 1000 kroner ganske dyrt, sier han. Løpende rekord Samtidig som sykkelrittene opplever en nedgang, har mosjonsløp igjen blitt svært populært. Oslo Maraton har formidable 8 000 påmeldte i år i forhold til i fjor, og Sentrumsløpet i april (i Oslo) satte ny deltagerrekord. Bjørn Sætre mener det er viktig at sykkelmiljøet ser på suksessoppskriften til mosjons- løpene. Samtidig tror han løperne etter hvert vil finne tilbake til sykkelen. – Sykkel er mer skånsomt enn løping. Jeg tror vi i årene som kommer vil få langt flere kvinner med på mosjonsritt på sykkel. Men det forutsetter at vi klarer å gjøre rittene mer interessante, sier han.

14% av lisensene var damer/jenter

Hvordan skal vi holde interessen oppe, og få flere til å ikle seg startnummer

Betenkelig Sykkelfakta: Alle somhar rett til å bruke kollektivfeltet er allerede grundig subsidiert av det offentlige - unntatt syklister! Start med å fjerne MVA på nye sykler - det kunne vært en god start...

# 2 GRUPPETTO 19

02

PROLOG

I kommende utgaver: Følg med på nyheter og humoristisk sladder fra World Tour-rytternes hverdag: «Gabba» - Gruppetto-skribent fra proffverden!

april 2014 stoppet jeg min sykkelkarriere og ble Sportsdirektør i Team SKY. Foreløpig har jeg tjenestegjort i Tour de Romandie med seier til Chris Froome, og i Bayern Rundfahrt med Geraint Thomas som vinner. Vi er fem sportsdirektører i teamet, stort sett to sportsdirektører på hvert løp. Jobben vår er å organisere for støtteap- paratet, inngående studere etappene, profilen, veiene, mulige vindforhold, analysere bakkene og presentere lagtaktikken for rytterne. På etappeløp er vi stort sett åtte ryttere, to sportsdirektører, en trener, kokk, lege, fysioterapeut, fire massører, tre mekanikere, en bussjåfør og andre sjåfører. Som sportsdirektør er jobben tilnærmet det å være reiseleder, og samtidig ha det sportslige og taktiske ansvaret. Det blir mange mennesker å samarbeide med, samt å forsikre at logis- tikken med følgebiler og serviceapparatet er hundre prosent. En rittdag i Bayern Rundfarth Tidlig opp og tidlig til frokost. SKY-an- trekket er på og allerede 07.30 er jeg, bussen og lastebilen på vei til startområde. Denne dagen er det tempodistanse og samme prosedyre gjelder i dag som ellers. direktør med suksess. For oss nordmenn er det hyggelig at Gabriel blir med i verdens flotteste idrett, men det er også hyggelig at han blir Gruppettos skribent i kommende ut- gaver. «Gabba» Rasch er en oppegående fyr, han kan sykkelsporten og er i tillegg alltid klar for humoristiske påfunn. Som skribent og in- formatør skal Gabriel være «Gruppettos mann i proffverden». Han må gjerne også være en ekte sladrehank som kommer med de mer- keligste historiene vi ønsker å høre om. Gabriel skal i hver utgave gi oss innblikk i livet på veien med verdens beste landeveisteam og deres stjerner. Gabriel skal formidle nyttige og oppsiktsvekkende ting, men også by på sladder med rare og humoristiske inn- slag. I Gruppetto ønsker vi holeværingen vel- kommen, og ønsker han samtidig stor suksess som sportsdirektør i et av verdens beste World Tour Team.

Proffsyklist og familiemann Ole Gabriel Rasch ble født 8. april 1976. Han bor i Hole kommune i Buskerud og er samboer med Merethe Halvorsen. Sammen har de Jenny på halvannet år. «Gabba» sin lange sykkelkarriere har medført diverse klubboverganger. Her følger en oversikt:

Livet som landeveissyklist er over for 38- årige Ole Gabriel «Gabba» Rasch . Etter 26- 27 år som aktiv utøver som amatør og proff, satte han et endelig punktum etter målgang Paris-Roubaix i år. Gabriel avsluttet sykkelkarrieren i Team SKY, men Dave Brails- ford - British Cycling-general og Team SKY- sjef - ønsket ikke å gi helt slipp på den populære og seriøse nordmannen. Han så mange kvaliteter i «Gabba» og ønsket han inderlig som ny sportsdirektør i teamet. Mannen fra Hole på Ringerike takket selv- følgelig ja, og bare to måneder etter av- skjeden på brosteinshelvete Paris-Roubaix, har Gabriel allerede vært i aksjon som sports- Ole Gabriel Rasch takket av i egen sykkelkarriere, takket ja til jobben som sportsdirektør i Team SKY - og som fast skribent i Gruppetto.

• Zalf Euromobil Fior 1997 • ACBB 2001 • Team Krone 2002 • Fakta 2003 • Sparebanken Vest 2005 • Maxbo Bianchi 2006-2007 • Credit Agricole 2008 • Cervelo Test Team 2009-2010 • Garmin-Cervelo 2011 • FDJ 2012 • SKY 2013-14

Først rigger vi alt utstyret og så kjører jeg igjennom tempoløypa, skriver viktige notater og får med meg alt om strategiske områder, alle svinger og variasjoner i høydeprofilen. Og så kommer rytterne til startområde. Vi har taktikkprat og jeg tar plass i følgebilen. Gutta sykler rolig igjennom løypa. De ganger tempoløypa er lang besiktiges kanskje bare deler av løypa på rittdagen. Så er det kon- kurransestart. En av våre første startende er Luke Rowe og jeg følger han fra bilen gjennom løpet. Via radio informerer jeg han om svinger og annet som kommer. Lik en kartleser i rally. I baksete sitter mekanikeren klar til akutt servicehjelp om det behøves. Vel i mål har vi en kjapp prat om det er noe spesielt Luke har registrert, som vi må informere videre om til vår mann for sammendraget i etapperittet - Geraint Thomas. Før Geraints start er jeg utrolig nervøs . Gutta er rutinerte, men sekundene teller og det er viktig at vi som team kan prestere på topp. Det er et stort ansvar å kjøre bak en tempo- spesialist å fortelle han, at han skal gi full gass igjennom svinger, når han sitter i tempobøylen, og han ikke ser utgangen av svingen. Han stoler hundre prosent på deg. Da er det ekstra hyggelig at Geraint i dag kjørte inn til seier.

- Mitt liv på sykkelen har gitt meg utrolige opplevelser og sunn livsstil. Jeg har ikke kjørt inn til de største triumfene, men med årene har det totalt sett blitt mange hyggelige plasseringer i ritt hjemme og ute. Den 14.

Hilsen Gabriel!

20 GRUPPETTO # 2

UTSTYR

SPECIALIZED TARMAC 2015

Ny rammekonstruksjon Skreddersøm av ramme er ikke noe nytt - ikke når det går på selve rammestørrelsen. Dette har vært gjort helt fra stålrammenes spede begynnelse. Det Specialized har gjort på den nye Tarmac serien er likevel en ny måte å bygge rammer på. Her er det ikke 56 cm ramme om er utgangs- punktet, og så forminskes, eller forstørres det ut i fra den størrelsen. Ikke alle er heldige og passer til en 56 cm størrelse. Da hadr du “riktig” tykkelse på ramme, stivhet i krank osv. Det nye er at alle rammene er laget forskjellig, med andre ord en 49 cm ramme og 61 cm ramme bygges forskjellig. selvfølgelig tenker du sikkert, -men stivhet i ramme, krank osv. er justert etter størrelse på rytter. Er du 192 cm høy er det egentlig logisk at du trenger en annen oppbygging av rammen enn en rytter på 160 cm. Mindre ryttere vil merke en forbedring i utforkjøringer, hvor sykkelen vil føles noe mindre rigid. Litt mer smidig. Større ryttere er det meningen ar skal oppleve sykkelen som spenstigere. Vi skal få testet den og gi dere en fyldigere rapport.

# 2 GRUPPETTO 21

UTSTYR

Hudrauliske bremser 2015 Fjoråret ble ikke helt som SRAM hadde tenkt. Med tilbakekalling av tusenvis av bremser har de nå fått orden på dem. Den forrige modellen fungerte stort sett bra, men en del opplevde at de frøs om vinteren. Det var sykkelcross ryttere som opplevde dette sterkest. De kommer både som felg-og skivebremser. Hendelen er litt høyere for å få plass til hyd- raulikken. Det gir i tilleg et godt grep. SRAM RED 22

Shimano multisportkamera

Shimano CM-1000 Kameraet er ekstremt lett, kompakt og har avanserte spennende tekniske løsninger, som f.eks integrasjon med nåværende Shimano Di2. Shimanos optikk gir krystallklare HD-filmer og bilder med høy kvalitet. Linsen som har blender F2.0 lysstyrke, noe som betyr gode prestasjoner under dårlige lysfor- hold. CMOS-bildebrikke gir 1080p HD-video. Kameraet har tre ulike vidvinkler, og når man roterer kameraet, roterer også bildet auto- matisk så man beholder et horisontalt bilde. Lett og kompakt – Vekten er kun 86 gram, inkludert batteri og linsedeksel. Målene er 44x70c30mm Vanntett – Uten å måtte bruke en vanntett boks, som f.eks Go-Pro er CM-1000 vanntett ned til 10 meter. Kameraet har WiFi tilkobling, og er tilpasset iOS

og Android app`er for mobile enheter. Dette gjør det mulig å spille filmen live fra din telefon, eller nettbrett. CM-1000 bruker også ANT + for å overføre data fra sykkelcomputer. Det finnes flere festeanordninger, som styrefeste, fleksibelt feste, brystfeste og til hjelm. Pris: 2.450,-

22 GRUPPETTO # 2

Brooks bukseklype/rem Sykler du til jobben, eller til butikken med flagrende bukser har du sikkert opplevd bukse i kjedet. Ikke veldig bra. Er du litt jålete kan denne bukse- klypen, eller remmen i ekte skinn være løsningen. Pris kr. 200,- BROOKS

DOGMA F8

Pinarello Dogma 8 Når det dukker opp en ny toppmodell fra Pinarello er det bare å sjekke bannkontoen. Pinarello LAB, Team Sky og Jaguar har samarbeidet, og bidratt med ekspertise på sine respektive områder. Team Sky med til- bakemeldinger fra rytterne, Jaguar med aerodynamic og vindtunnell testing, Pinarello LAB for rammekonstruksjon. De bruker en ny karbon (T1101K Nanoalloy) som skal være en mer vridningssterk karbon. På en 54 cm ramme er vekten senket fra 940g til 860g. Gaffelen er slanket med 40g.

# 2 GRUPPETTO 23

02

PROLOG - PETIT

Ta en tur. Med en venn

Du skal ikke ha svermet lenge rundt i Trondheim i timene før Styrkeprøven-start eller bivånet den kollektive 40-årskrisa på Rena, før en spør seg: er dette virkelig a) sunt b) smart c) sjarmerende?

TEKST Eirik Arnesen ILLUSTRASJON Petter Nordhagen

en bakke med mindre besvær. Han var åpenbart lysår bedre enn oss. Men like fullt ble dette sesongen fineste sykkeltur. ”I never ride alone. Why should I,” smilte Caen, og fortalte om sin viktigste erfaring på sykkelsetet. Midt i 20-årene bestemte han for å nå toppen. Det krever som kjent ikke lite i USA. Han doblet treningsdosene, og hadde ikke tid å vente på treningskameratene. Han ble en eremitt på jakt etter suksess, og flyttet til California for bedre forhold og tøffere konkurranse. Han innførte et asketisk regime, hvor det ikke var rom for venner, kjærester eller en real fest. Målet av proffliv og OL-gull. Så gikk han på gikk på en nesten episk smell. I sesongens første ritt, i den første virkelige stigningen, ble han reelt frakjørt. Han ga alt han hadde, men var ikke i nærheten. Fire timer seinere trillet han i mål, som nummer 78 av 81 startende. ”The best thing that ever happend to me”, smiler han. I dag er Caen festsjef i den høyst uhøytidelige sykkelklubben ”Half Speed Velo”. Deres eneste kommersielle mål er at de skal han en lokal ølprodusent som sponsor. – Sykling handler om å ha det kult. Greit nok, sett deg gjerne et treningsmål. Men det viktigste er å finne tid til sykkelturer sammen med kompiser, fremhold han. Den kvelden, etter en dusj og med en duggfrisk øl i handa, innså jeg at Caen selvfølgelig har helt rett. I år han vi en enkel ambisjon før sesongen – flest mulig hyggelig turer sammen med gode kompiser.

Den norske trenings- og sykkeleksplosjonen er i sannhet litt snål. Vi snakker selvfølgelig ikke om Alexander Kristoff og folkefes- tene langts norske tour-ruter, men snarere om nyfrelste deltagere i daglige tour de finance og birkebeinere sommå hentes ned fra fjellet etter å ha kledd seg kort i to grader og sludd. Det har plutselig oppstått et nasjonalt mosjonsdiktatur – gjerne anført av en minister med oppsiktsvekkende dårlig skiskøyte- teknikk. A-magasinet skrev i sin tid en pinlig innsiktsrik artikkel om treningsregimet i revisorkretser, og konkluderte med at dette neppe var utelukkede gjødsel for bedriftskulturen. Vi har en venn som jobber i et stort IT-selskap. Han røyker fem sigaretter ekstra daglig i rein irritasjon over nyfrelste kolleger som får dekket svindyrt sykkeltøy gjennom ”prosjektet”, men har sluttet å hilse på ikke-syklende arbeidskamerater i kantina. Det er noe med begrensningens kunst vi sliter med her oppe i steinrøysa. Plutselig kan alle alt om forholdet mengde, intervall og styrketråkk. Vi leier oss personlig trener til kr 2800 pr måned for å ta ut potensialet foran Lillehammer-Oslo, og i middagssel- skapet er det ikke lenger spørsmål om hva du gjør på fritiden, men hvilket treningsopplegg du følger. Det er flott vi trener, Men kan vi snart kollektivt senke skuldrene – bare litt.

For et par år siden reiste vi på familieferie til USA. Der hadde vi en fin opplevelse som satte puls- klokker og oksygenopptak i et nytt perspektiv. Vår ame- rikanske venn Caen var en mer

enn lovende syklist enn han vil innrømme. I dag deltar han ikke i konkurranser.

Like fullt - vi har aldri syklet sammen med noen som har forsert

24 GRUPPETTO # 2

210 K ÅRE BIKE CHALLENGE by TOUR OF JAMTLAND 120 K 60 K

info och anmälan tourofjamtland.se

VI BYGGER DRØMMESYKKELEN DIN!

Lette og gode hjul fra: Mavic, Shimano, Zipp, Bontrager, Easton, Fulcrum, Campagnolo mm.

Bottecchia EMME2

TREK Superfly Pro

Først med Campagnolo Super Record EPS

# 2 GRUPPETTO 25

26 GRUPPETTO # 2

VILJESTYRKE I HVERT PEDALTRÅKK “Det er stort å være liten”

Da vekten til Michelle Engebretsen tippet 120 kilo i 2009 hadde hun fått nok. Nå måtte noe gjøres, og sykling ble redningen.

TEKST Anita Bakk Henriksen FOTO Vidar Petterson/privat

- Til slutt dro jeg til Nederland og oppsøkte hjelp hos en anerkjent homeopat som ut i fra blodet ditt ”leser” hva du tåler av matvarer. Fikk beskjed om at jeg var glutenintolerant, og startet umid- delbart på en såkalt blodtypedi- ett, hvor blant annet hvitt mel og raffinert sukker ble fjernet fra kostholdet, sier hun. I 2009 begynte Michelle i ny jobb og ble kollega med hennes nåvær- ende mann Jo Engebretsen, en ut- rolig aktiv person spesielt innen sykkel, noe som ble starten på et mer aktivt liv for henne. – Han hadde blant annet krysset Grønland på tvers, og trente nå sammen med en større gruppe til en ny tur. Jeg var så heldig at jeg fikk være med på treningene, og fra vinteren 2009-2010 tok jeg et mer seriøst grep, sier hun. Dette

– En hver brud ønsker jo å se sitt aller beste ut på bryllupsdagen sin, men jeg klarte vel kun å gå ned knappe 3 kilo, og det hjelper svært lite når vekten viser 120 kilo, sier hun. Nygift flyttet hun og mannen til- bake til hennes hjemsted Nes- kollen hvor de hadde kjøpt hus.

Det er tilnærmet umulig å tenke seg at 28 år gamle Michelle Enge- bretsen kun for få år siden veide over 120 kilo. Den nå særdeles spreke jenta suser av gårde langs veien på sin elskede temposykkel, og har senket kroppsvekten med hele femti prosent. Først da Michelle var i slutten av tenårene startet hun å legge på seg, men da gikk det også svært så hurtig. – Jeg har aldri vært en aktiv person, og strøk nesten i gym på videregående, men holdt vekten allikevel normal gjennom hele barndommen. Men da jeg flyttet til Oslo som 19-åring kom studentkiloene raskt. Som ansatt på gatekjøkken ble det naturligvis mye hurtigmat, og da hun giftet seg i 2008 var hun på sitt aller største.

– Vi var nok ikke så aktive sammen, det ble mye

stillesittende kos i sofaen med vin og snacks, på tross av mer land- lige omgivelser med mange muligheter for fine turer, sier Mi- chelle. Maten Michelle spiste kombinert med at hun har sykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS) førte til at utfordringene ble mange i hverdagen.

Som ansatt på gatekjøkken ble det naturligvis mye hurtigmat, og da hun giftet seg i 2008 var hun på sitt aller største.

# 2 GRUPPETTO 27

MICHELLE FRA 120 - 60 KG

Klikkpedaler Første turen til Michelle med klikkpedaler var ingen suksess, det ble mye knall og fall. – I begynnelsen syklet jeg med vanlig joggesko under treningene for og i det hele tatt kunne delta.

– Langrenn er ikke min sterke side for å si det mildt. Det endte med at jeg ble med på høstturen i 2010, men gikk lengre fotturer fra basecamp i stedet for langrenn. Vi teltet og gikk turer på Grønland i over en uke, noe som var fysisk krevende for meg som fremdeles

var Michelles første møte med or- ganisert trening, og hun merket hvordan treningsgleden in- spirerte henne på en veldig over- raskende måte.

– Vi dro bildekk etter oss i opp- overbakker ved Tryvann. Eller det

2006

2007

2011

2014

veide over 90 kilo, forteller hun. I januar 2011 hadde Michelle flyttet for seg selv, og da tilbudet kom om å bli med Jo og en venne- gjeng fra Eidsvoll til Kanariøyene for å sykle kastet hun seg på. – Det passet perfekt med litt sol og varme. Jeg tok med treningstøy slik at jeg kunne gå turer og jogge litt mens de andre var ute og syklet på dagtid. Selv om Jo allerede da var en ivrig syklist for Eidsvoll Sykkelklubb (nå Rye XP), skulle ikke Michelle begynne med det samme. Hun likte ikke å sykle, og ingen kunne fortelle henne noe annet. – Jeg har lært at man aldri skal si aldri. I mars 2011 kjøpte jeg min første racersykkel. Da hadde jeg blitt sammen med Jo, og jeg ønsket å kunne dele sykkelinter- essen hans.

vil si, i starten hadde jeg nok med å dra meg selv opp bakkene, men jeg merket raskt at formen ble bedre og til slutt klarte jeg to bildekk. 2010 og opptur I første halvår av 2010 nådde hun sin første store milepæl. 30 kilo hadde rast av og med 20 kilo på ryggen gikk Michelle og Jo på langtur i Rondane. – Det var en fantastisk følelse å mestre en sånn tur, det hadde jeg ikke trodd bare et år tidligere. Grønland-fottur var allerede planlagt når vi var i Rondane, og Jo ble med som hjelpeguide på fotturen og ikke kryssingen den gangen, sier hun. Å krysse Grønland er fremdeles en litt fjern drøm for Michelle, men det er et hinder hun blir nødt til å komme forbi først.

Men etter hvert kjentes det for dumt og ikke mestre det, så vi tok til slutt grep. – Jo tok meg med til en skolegård i nærheten av der vi bor. På samme måte somman lærer et lite barn å sykle hjalp han meg med balansen ved å holde under setet mitt og gå bak meg mens jeg syklet. Vi øvde til jeg fikk full kontroll over balansen, og siden den gang har jeg ikke hatt et eneste fall, forteller Michelle. Nå ble hun virkelig bitt av basillen, og fant gleden med å sitte på et sykkelsete for første gang i sitt liv. – Det gikk slag i slag da med jevn- lige treninger, var med og kjørte følgebil under alt av ritt som Jo var med på, og med syklingen begynte også kiloene å rase av. Samtidig ble fokuset på kostholdet ytter- ligere trappet opp, selv om jeg

- En hver brud ønsker jo å se sitt aller beste ut på bryllupsdagen sin, men jeg klarte vel kun å gå ned knappe 3 kilo, og det hjelper svært lite når vekten viser 120 kilo, sier hun.

28 GRUPPETTO # 2

God støtte i klubbene – Hvordan har opplevelsen din vært av å komme inn i sykkelmiljøet? – Helt fantastisk. Jeg startet i Eidsvoll sykkelklubb hvor jeg nå bor, og de har hele veien vært så utrolig inkluderende. De har også grupper i forskjellige nivåer slik at alle kan delta, og det har vært oppmuntrende ord og klapp på skulderen hele veien. Slik er det også i Sk Rye som jeg nå sykler for, understreker hun. – Blir det noen lenger ritt nå i sommer da? – Nei, jeg liker bedre de korte mer eksplosive rittene. Tempo passer meg bedre, det er så mye morsommere. Men jeg skal til Italia og være med på Fondo Leopardiana slik jeg også var i fjor. Målet er å sykle raskere enn jeg gjorde i fjor, understreker hun. Og Michelle har gjort det svært godt i de rittene hun har vært med på i år. 1. mai syklet hun Ene- bakk Rundt og vant sin klasse med god margin. Samme skjedde under Kongsvingerrittet. – Det var en spesielt nydelig dag og et flott ritt. Vi var også heldige som fikk medvind det siste stykket inn til må, forteller hun. Michelle ville egentlig kjøre NM i år, men det går samtidig som Trondheim - Oslo hvor hun skal kjøre følgebil for mannen Jo. – Nå ønsker jeg heller å trene opp grunnformen. Det blir mange ritt mot konkurrenter som har trent hele livet, og da blir jeg nødt til å jobbe desto hardere for å holde meg på samme nivå. Trondheim – Oslo er ikke noe Mi- chelle ønsker å gi seg i kast med helt ennå, men hun sikter seg inn på et annet alternativ. Lillehammer – Oslo ville vært moro, og det er samtidig en stor utfordring for meg. I og med at jeg har trent mye med XP sammen med mannen min kan de også backe meg litt opp på treningen og stille opp for meg før den tid.

– Hva slags reaksjoner har du fått på den store forvandlingen din?

– De aller fleste jeg ikke har sett på lenge blir jo veldig overrasket og kjenner meg knapt igjen. Men jeg møtte en tidligere kollega for ikke så lenge siden, og da synes jeg det var rart at hun ikke sa noe til meg. I ettertid fant jeg ut at hun trodde jeg hadde vært alvor- lig syk, og derfor turte hun ikke å si noe, forteller Engebretsen. Nå føler Michelle seg i bedre form enn hun har gjort noen gang i sitt liv, og har en større kontroll over stort sett alt. – Syklingen betyr så mye, og jeg er så fornøyd med måten jeg har klart å endre livsstil på. Det har vært hard

absolutt vil påpeke at vi er begge to veldig glad i både potetgull og vin i helgene. Spesielt vin, humrer Michelle. Kiloene kommer snikende Michelle veier i dag knappe 60 kilo og trener jevnlig, noe hun aldri tidligere har gjort. – Selv om jeg var slank som både barn og tenåring trente jeg aldri. Deltok aldri på noe organisert id- rett eller treningsstudio. Jeg så heller ikke meg selv som tjukk eller overvektig. Kiloene kom liksom snikende, og det er først nå når jeg ser bilder at jeg tenker over hvor stor jeg egentlig var, sier hun. - Er det noe du savner fra ditt gamle kosthold? - Egentlig ikke. Eller kanskje softis. Jeg jobber inne på et senter, og når den lokale bakeren har ny- stekte boller som lukter i hele lokalet er det klart at det frister, sier hun. På en normal uke blir det trening cirka fem dager i uken. Det er noe løping, men aller mest sykkel. Med en arbeidsdag fra 10-17 planlegges dagene nå også helt annerledes i forhold til treningen. – Jeg rekker akkurat hjem for å spise litt mat før trening klokken 18.00.

- På fjelltur i 2011 og det beguynner for alvor å hjelpe.

jobbing, men så utrolig verdt sluttresultatet. Nå handler det videre om å holde vekten stabil og bli en enda bedre syk- list, avslutter Mi- chelle. G

# 2 GRUPPETTO 29

Intervjuet

ROBERT FOSS

SYKKELGLEDE UTENFOR BOKSEN

Med over 25 år i sykkelbransjen er det ikke først og fremst ekstrem rammegeometri eller avansert karbon som driver Robert Foss. Å skape sykkelglede derimot, overskygger det meste.

TEKST OG FOTO Eirik Arnesen

seg med sin daværende kjæreste og etter hvert fikk datteren Tanja. Filmstudiene ble skrinlagt. Familien måtte livnæres. At det ble sykkel beskriver han som en vill idé.

en journalist om han var fornøyd med tiden. ”Well, I came. I rode. And i finished with a smile” var hans kommentar. Robert Foss. Han mener det er på høy tid at smilet får større plass i norske turritt. Derfor jobber han med mange som arbeidet for å bedre sykkelkultur her i landet – som ”Sykle til jobben”-aksjonen og Syklistenes Landsforening. Fra Manhatten til Frankfurt Opprinnelig skulle Stovner-gutten Robert Foss gå i Ingmar Bergman´ sine fotspor og bli filmskaper. I 1984 reiste han til New York for å realisere drømmen. I ni måneder jaktet han gode bilder i verdens- metropolen, på en ganske sliten racersykkel. – Å bruke sykkel var naturlig og effektivt. Jeg har alltid elsket å sykle, og den klaustrofobiske undergrunnen var slett ikke noe for meg. Så bestemte jeg meg for å ta en pause, forteller Robert Foss. Turen gikk til Frankfurt, hvor han giftet

– Uansett hvor mye du trener før Birken – det er en umulighet å sette personlig rekord hvert år hele livet. Men du kan perse i sykkelglede. Robert Foss smiler tilfreds over vann- glasset, og lener seg energisk over bordet. Han er ikke bare en leverandør av velplas- serte one-liners. Som en av landets største aktører på kvalitetssykler er Ro- bert Foss en støttespiller for en rekke pro- sjekter med sykkelglede som enkel felles- nevner. Det være seg den lokale sykkelklubben som trenger 50 flasker til premieutdelingen, eller FutureBuilt - pro- sjektet (klimavennlig arkitektur og by- utvikling) Finished with a smile – Jeg er rett og slett glad i mennesker. Og så har jeg litt vanskelig for å si nei. Men du har rett – alt som skaper sykkelglede er interessant for oss. Jeg tror den litt gravalvorlige norske sykkelbølgen er i ferd med å snu. Gary Fisher syklet Birken for et par siden, og etter målgang spurte

Agentur og lang kreditt – Jeg hadde kjøpt min første ter-

rengsykkel, og tenkte at dette kunne være fremtiden. Jeg sendte en telefaks til en del produsenter, og fikk napp hos Kuohara i Osaka i Japan. De trengte en agent i Norge, og jeg ble overtalt til å reise til sykkelmessen i Milano. Der fikk jeg agen- turet, og lang kreditt. Plutselig var jeg sykkelimportør. De første seks årene var i sannhet preget av at veien som regel blir til mens man går. Robert Foss fikk blant annet

Robert Foss er engasjert i blant annet byutvikling og miljø. Han mener det beste han kan gjøre er å skape sykkelg- lede hos flest mulig.

30 GRUPPETTO # 2

# 2 GRUPPETTO 31

henvendelse fra Gary Fisher – opphavs- mannen til terrengsykling – og begynte å selge dette sykkelmerket i Norge.

Mest til den minste Virksomheten flyttet fra Bislett til

Grünerløkka, og til tross for beskjedne økonomiske resultater, vokste Foss Sykler forsiktig videre. I 1992 måtte han finne et nytt merke. Trek var allerede da en be- tydelig og viktig aktør. – Toppsjefen Dick Bruke kom til Norge. Det var 6-7 stykker som ville ha merket. Jeg var klart minst. Jeg kunne ikke garantere volum, men jeg kunne garantere at jeg skulle jobbe hardt for å videreføre Trek-kulturen. Jeg er veldig takknemlig for at de valgte meg, sier Ro- bert, som er en av agentene med lengst historie hos det amerikanske sykkel- merket. Dedikert og langsiktig Robert Foss beskriver Trek som ikke først og fremste en amerikansk, men globalt merkevare. Selskapet er tuftet på lange og solide håndverktradisjoner fra midtvesten, og bruker årlig store summer på både teknologisk videreutvikling og en lang rekke prosjekter som stimulerer sykkelkultur og byutvikling. Selskapet har, i følge den norske agenten, en helt unik kultur, ikke minst farget av Gary Fisher og Keith Bontrager. – Trek skal ikke vokse for en hver pris. Nike skal angivelig har forsøkt å kjøpe selskapet, men eierne takket nei. (Trek Bicycke Corporation er fortsatt familieeid). Selskapet er det største i verden innen produksjon av kvalitets- sykler, men selskapets holdninger er veldig kompatible med norsk lynne. Vi er dedikert og langsiktige og det tror jeg er mye av årsaken til vår sterke posisjon. I tillegg har jeg fabelaktig flinke med- arbeidere på kontoret i Ski. Uten dem hadde det vært umulig, sier han. Sertifisering på sin plass Foss Sykler holder til Ski sør for Oslo, og sysselsetter åtte mennesker. På et gigantisk laget står tusenvis av flate pappesker og venter på videre transport til 80 forhandlere over hele landet. I 2013

– Jeg får jobbe med veldig flinke mennesker. Det er et privilegium, sier Robert Foss

32 GRUPPETTO # 2

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100 Page 101 Page 102 Page 103 Page 104 Page 105 Page 106 Page 107 Page 108 Page 109 Page 110 Page 111 Page 112 Page 113 Page 114 Page 115 Page 116 Page 117 Page 118 Page 119 Page 120 Page 121 Page 122 Page 123 Page 124 Page 125 Page 126 Page 127 Page 128 Page 129 Page 130 Page 131 Page 132

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease