Somnus nr 2_2018

Hvis du får time til kontroll av CPAP på sykehuset, så be dem kjøre ut detaljer fra to-tre netter slik at du kan se søvnmønsteret ditt i forhold til pustestans. Da ser du også om du har vanlige pustestans eller også noen sentrale pustestans. Her er artikkelforfatterens utskrift fra en natt i april med pustestans i klumper og tilsvarende maske- lekkasje når pustestansene kommer tett. Det nederste diagrammet viser maskelekkasjen.

datoen. Det kan komme godt med når du skal til kontroll. I mellomtiden kan du gjøre mye selv for å holde øye med søvnapneen din. App på smarttelefon Du kan bruke appen som knyttes til

de nyeste CPAP-maskinene. Du laster den ned fra App-store til iPhone eller fra Google Play på androidtelefon. Den heter MyAir og er fra ResMed. Når du våkner om morgenen, kan du sjekke på telefonen din hvordan nat- ten har vært. Du får opp et «bilde» av

din søvnscore, det vil si om du har brukt maskinen i et tilstrekkelig antall timer, om antall pustestans er lavt nok og at det ikke har vært luft- lekkasje fra masken. Mange melder fra om sin «søvnscore» på Hvis du trykker på knappen og leser av displayet mens maskinen fortsatt blåser luft, kan du se hva slags trykk du har og temperaturen på fuktevannet.

Når du har skrudd av maskinen om morgenen, trykk på knappen, så ser du hvordan natten har vært. Tallet for AHI er antall pustestopp i timen. Det er et gjennomsnittstall pr time.

15

SOMNUS NR 2 – 2018

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online