Gruppetto SYKKELSPORT 27-2018

VM På tur i Alpeland O 2 Hvorfor er ”kondisen” så viktig? O H

Oslo-Lærdal Klassikeren er tilbake Sykkellegen Bedremed alderen Carl FredrikHagen Norsk klatretalent til Lotto-Soudal

BELGIA Pilegrimsreise til klassikerland 27 Desember/jan. 2018 Tyrkia Rundt Annerledes ritt i et annerledes land

Campagnolo EPS Disc Langtidstest

ERNÆRING - Hold deg frisk i vinter!

SYKKELTESTER Ibis - Trek - Skørn Canyon - Ridley

TESTER - Rudy Project

TIDSAM 7120-27

27

- CycleOps H2 rulle - Bryton computer

7 388712 009904

RETURUKE 7

# 24 GRUPPETTO 1

inner on its Graphene orate cycling helmet is ilosophy. It Catlike of lution the is Mixino tilated t and ven a e have created olutionary his rev to Thanks ton. le

nanofibers on incorp first the ph design evo latest The new helmet. ligh super material w the use of t ske aramid

PURE CYCLING

The flying dutchman. Mathieu van der Poel kjørte seg til pallen med sin Canyon Lux i VM debuten. canyon.com

# 27

Des.18-jan 19

#27 Vinter, snø - og sykkel

FORSIDE Foto: Vidar Petterson

Dieselbiler skal bort, parkeringsplasser fjernes og veier stenges - for biler. Langt fra alle du ser langs veiene i selvlysende gule klær er syklister, menmontører som henger opp nye bomkameraer over hele landet. Om du til nå ikke har vært en ivrig helårssyklist har det aldri vært flere grunner til å bli det. Finn fram den gamle sykkelen, eller skaff deg en billig og enkel sykkel med pigg- dekk. Noen av de fineste turene jeg har hatt de siste årene har vært på vinterføre.

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no

ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg

En hyggelig nyhet for abonnenter er at vi nå jobber med et fordelsprogram hvor det blir gode rabatter på sykler og utstyr fra flere leverandører.

Morten Mørland Frank Røstgård Per Ivar Henriksbø Haute Route Kåre Dehlie Thorstad

Ha en fin jul og januar!

Vidar Petterson REDAKTØR

ANNONSER Gruppetto post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

UTGIVER Gruppetto AS Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no

ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK Kai Hansen

Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad

ISSN 1894-7220

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,

Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no

kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.

abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no

For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011

6 GRUPPETTO # 27

MADONE S L R DEN HELT NYE DEN ULTIMATE KONKURRANSESYKKELEN trekbikes.no

# 27

INNHOLD

Des. 18 - jan. 19

48

34

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

10 Prolog - Stort og smått 10 Smånytt 12 Sykkelbøker 16 Byliv på to hjul

12 Stort og smått fra sykkelverden 16 Byliv på to hjul 18 Småtester og produktnyheter 28 Carl Fredrik Hagen

42

VM Innsbruck Foto: Vidar Petterson

TESTER Småtester/nyheter 18 Pirelli Cinturato Velo 18 Rudy Project Defender

- Norges nye Lotto-Soudal proff liker seg når det går oppover

18 Nyheter 78 Ernæring 98 Abonnér

34 Sykkel-VM i Innsbruck - Fint når vi først kom fram... 48 Oslo -Lærdal - Årets comeback 54 Tyrkia Rundt - Sykkel og politikk 64 O 2 - øk kapsiteten din - Hvorfor du skal trene hjertet - Enkle intervalløkter 72 Der ingen skulle tru... at det var sykkelbutikk 74 Pilegrimsreise til klasskerland 78 Hold forkjølelsen unna 84 Doktoren i skogen - Fredrik Stephansen - sykkel er min religion

19 Rudy Project Strym hjelm 19 Rudy Project Boost01 hjelm 20 PeEdAL ED Mido sko 21 Shimano Steps 6100 22 CycleOps H2 rulle 23 Bryton Aero 60 TS GPS 24 Campagnolo Rec. EPS Disc

Racer 80 Ridley Noah Fast

Terrengtest 90 SKØRN-morsomt fra Valdres - Skørn Tjuge9i STI - Skørn Tjuge9i

Gravel/CX 94 Trek Checkpoint SL 5 96 IBIS Hakka MX Rival 1X

84

8 GRUPPETTO # 27

27

PROLOG

TOKYO 2020 med tøffe OL-løyper både på tempo og fellesstartene

Fellesstartene Det har vært mye snakk om løypene i neste sommer-OL i Tokyo 2020. At de er tøffe er helt sikkert, men de er litt annerledes enn hva vi er vant til, spesielt fellesstarten. Det er ingen avslutning med mange runder, men kun to for- skjellige sløyfer de siste 69 kilometerne. Den første klatringen til Doushi Road er brattest de siste 5 km med 6% i snitt. Den neste til Fuji Sanruku er 15 km med 5,8% i snitt. Den tøffeste bakken er den siste, Mikuni Pass på 6,9 km med 10,3% i snitt.

Temporittene For damene er løypa 22,1 km med 423 høydemeter , og herrene sykler to runder, 44,2 km og 846 høydemeter.

Distanse 234 km - Total stigning 4.865meter

Dramatikk i verdens eldste ritt, Milano-Torino da David Gaudu uheldigvis taklet Astanas Miguel Angel Lopez. Rittet som ble arrangert første gang i 1876 avsluttet sesongen for mange av proffene. Valverde i merstertrøya kjørte inn til tredjeplass etter vinneren Thibaut Pinot, (FDJ) og andremann Lopez,

(Astana) som ble hindret i velten to kilomerter før mål. Den 22 år gamle Gaudu, som hadde bursdag kunne nok tenkt seg en litt annen presang.

Molly er en firebent dopingjeger som bor i Sverige. Den fire år gamle Springer Spanielen brukes av det Svenske Antidopingbyrået til å søke etter dopingmidler i garderobe, bager, etc under trening og konkurranser. Hun har vært brukt i mange sammenhenger, blant annet vektløfting, friidrett og sykling.

Snodig sykkelsti i Jan Ullrich, Tour de France vinner 2007 på vei opp av gjørma. Den tyske helten har en stund slitt med rusproblemer, og Beboere i det velstående Berlin- nabolaget Zehlendorf kunne knapt tro sine egne øyne. Plutselig var en sykkelsti i nærheten av den etter et par runder hos politiet måtte noe skje. Det hjalp heller ikke at han satt med gevær

lokale barneskolen malt i et tetris-liknende mønster. Det kan bli interessant sikksakksykling framover. Bildet er ikke ment som en spøk. Kanskje spandere et lite hjemme og skjøt på TV’n når han så noen han ikke likte. Etter å ha innsett problemene har han fått hjelp.

Mange trodde han hadde passert toppen da han kom til Giroen i 2006 med ti kilo ekstra, men vant TdF året etter…

10 GRUPPETTO # 27 GRUP ET O # 27

En uvanlig kombinasjon med en blanding av stål og balsa.

Floyd Landis har etablert et nytt Pro Kon- tinental lag. Han har siden 2010 ligget i en rettslig krangel med Lance Armstrong. Han for- langte 40 millioner, men endte opp med 9.

UCI utvider - igjen og fra 2020 blir det flere endags WorldTour ritt på nye steder.

UCI presidenten, franske Lappartient luftet de nye planene under en pressekonferanse under VM i Inns- bruck. Han trakk frem Formel 1 serien som et ek- sempel på god spredning av konkurransene. En-dagsklassikerne og etapperittene som allerede er på kalenderen vil ikke bli berørt. Utvidelesen vil bli i vår- og høstsesongen.

Det er disse pengene han nå skal bruke til å renvaske det frynsete ryktet han fikk etter dopingavsløringene som gjorde at han ble fratatt Tour de France seieren i 2006. Hans velkjente e-post til USA-Cycling i 2010, var det som fikk fart på saken mot Armstrong. Der fortalte han om den systematiske dopingen i US-Postal. Han mente han ikke hadde noe annet valg enn å bli en del av dopingen om han skulle forbli på laget. I følge Landis har han fortsatt dårlig samvittighet for hva han at han bidro til å gi sporten et dårlig rykte. Samtidig sliter Kontinental- og Pro Kontinentallagene i USA mer enn noen gang med å skaffe sponsorer. Han bidrar med rundt 6 millioner, som er det han sitter igjen med etter rettsaken. Han registrerer laget i Canada da han ikke stoler på US Cycling, som fortsatt har de samme lederne som da dopingavsløringene kom på løpende bånd i USA. Forøvrig kommer resten av pengene, rundt 2 millioner fra hans suksessfulle nettbutikk, Floyd’s of Leadville som selger medisinsk kannabis, da uten stoffene som gir rus, kun en legende virkning, ifølge “den nye” Floyd Landis.

Forrige forsøk på å spre sykkelinteressen, og forhåpentligvis tiltrekke seg nye markeder og sponsorer var Tour of Beijing. Det fem etappers rittet ble ar- rangert fra 2011 til 2014. Interessen blant publikum og sponsorer var liten og rytterne fant etappene lite inspirerende da store deler gikk på brede motorveier.

Den nye “UCI Classics Serie” De 20-25 rittene vil fortsatt inneholde de fem

“monumentene” – Milano-Sanremo, Flanderen Rundt, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege og Lombardiet Rundt som fortsatt vil ha samme status.

Andre veletablerte endagsritt vil også bestå som nå, men det er behov for å utvide sporten. Ikke minst i forhold til TV-inntekter og å øke interessen nye steder generelt. Nå er det 19 endagsritt på WorldTour kalenderen, og forslaget er å utvide med seks nye ritt i 2020. For at “UCI Classics Series” skal bli populær blant rytterne vil poeng utdeles i alle ritt, og en sammenlagtvinner kåres. På den måten håper UCI å få de beste til å stille på alt fra brostein, grusveier, Ardenne klassikere og alt som ellers er på “UCI Classics Serie” kalenderen. I dag må alle WorldTour lag stille i alle WorlTour rittene med ryttere. Det vil fort- satt være slik, men lagene vil ha mulighet til ikke å stille i alle de nye rittene. Lappartient sier UCI er klar over de økte kostnadene for lagene. Det er flere ar- rangører av kortere etapperitt som sliter med økonomien, og da kan det f.eks. være en ide å korte ned fra fem til tre etapper, og arrangere et endagsritt til slutt som inngår i serien, foreslår han.

Gruppetto mener; Dette er bra om det også gis økt tilgang for Kon- tinental, Pro Kontinental, og “wildcard’ lag. Dette vil gi flere lokale lag muligheter til å konkur- rere med de beste. Bra for re- krutteringen og sykkelinteressen. Dog er erfaringer med arrangementer

på nye steder som ikke har en sykkelkultur med landeveissykling og proffritt, at sykkel- interessen ikke har økt. Det er ikke sikkert denne Sør Koreanske syklisten får oppfylt ønske sitt med dette, men...

# 27 GRUPPETTO 11

27

PROLOG

Sykkel- kultur

Assos lanserer Speed Club Meningen er at det skal være en internasjonal samlingsplass for aktive syklister/mosjonister. Her kan det døftes sykkelspørsmål, avtales felles sykkelturer og reiser. Assos vil arrangere “pop-up” hendelser. Mer informasjon: www.assosspeedclub.com

Cartes Du Tour Tittel: Cartes Du Tour - Forfatter: Paul Fournel Utgiver: Rapha Editions - Utgitt: 2018 - Sider: 248 At det kommer en ny bok om Tour de France er ingen overraskelse. Det gjør det hvert år. Det som er annerledes med denne boken er at den stort sett består av kart - løypekart fra 105 utgaver av rittet sier mye om tiden. Denne boken viser også fra enkelte år andre kart enn de offisielle. Ofte er de morsommere å studere enn det originale kartet. Sammen med tekstene som omhandler de forskjellige utgaven kan den høye kavaliteten forsvare prisen på rundt 400 kroner.

§

Andrea Tafi, 52 vil prøve seg på comeback i Paris-Roubix neste år. Det er 20 årsjubileum for Tafi’s seier i bro- steinsklassikeren, og drømmer nå om å ta en siste tur over brosteinen sammen med dagens proffer. Den tidligere meget kjøresterke italieneren vant både Lombardiet Rundt, Flandern og Paris-Roubaix. Han sier han er i god form og sykler en rekke Master-ritt hver sommer, samt at han har be- holdt matchvekten på 79 kg. Med 18.000 kilometer i året er han mildt sagt en aktiv mosjonist.

Ny rapport fra verdens ledende rapportland... Rapporten fra TØI har funnet ut at syk- lister i Oslo sykler i snitt 21% lenger enn den korteste ruten. Er det alltid viktigst å sykle så kort som mulig? Kanskje den litt lengere ruta gir deg en finere tur! Hvor mange rapporter om selv- følgeligheter trenger vi egentlig? Kommer tilbake med en rapport om dette… Gaviria sykler for UAE 2019- 2021 Kristoff får konkur- ranse i spurtene fra sin nye lagkamerat. Colombianeren er kun 24 år, men har allerede 34 proff- seiere. Her vinner han første etappe i årets TdF.

Cycling’s Strangest Tales

Bryllup i utforløypa i Vermont. Som ivrige syklister ble bryllupet til Nicole og Danny feiret i utforløypa. Overraskelsespresangen sitter Nicole på her - en ny DH sykkel.

Tittel: Cycling's Strangest Tales Forfatter: Iain Spragg Utgiver: Pavilion - Utgitt: 2017 - Sider: 249

Boken gir deg en del morsomme og kuriøse små fortellinger fra sykkelverden.

Det er ikke den mest underholdene boken jeg har lest om syk- lingens mange sider. Det er litt for

mange opplagte hendelser, men for 80 kroner på nettet er det en del for pengene.

12 GRUPPETTO # 27

Tett på

CYCLE SERVICE NORDIC | Skuiveien 41 | 1339 Vøyenenga | Tlf. 6715 1060 | CYCLESERVICENORDIC.COM

OSA 2019 DE R BEST B

UY

elgen slites mindre s - også på vått føre F er en m Diskmodeller er for deg, som ønsk , .

vetid om igjen kan forlenge hjulets le er stabil og pålitelig nedbremsing med alle typer hjul .

og diskre d f e y Idol er e ID n fr n o oppfylle vil opple r

v et med det lett buede o t sloping Også erfarne mosj øy amme. Visuel ekstrem stiv r db OL r alle drømmer. ve at denne kjøremaskinen .

onister errøret t er den

e S

EST Y ulcrum 4 DB el med F sykk ob DB d DB + B DB A IDOL B BU

t

.998,- .998,- NOK

54 43

e R R9170 DB Di2 8070 DB Di2

k n e EPS ecord olo Super R

63

.998,-

Pin SK infarina

el med F k omplett syk K uoco + N Rosso F Farge: DE ROSA SK Pinin hastighet og estetikk og elegant design, so SK Pininfarina har de

. m avspeil ypperst

er lidenskap for e kjøreegenskaper

ulcrum 4 ero Terra farina

B BU

EST Y

NOK

R8050 Di2 nolo Super R Campag e R9150 Di2 Dura Ac tegra Ul

63.998,- S 54.998,- 43.998,-

ecord EP

andi ra sk Bestill direkte f r. navisk distributø orttoll og 25%M lusiv imp riser er ink P mellom DKK og NOK. e seg daglig, da de følger kursutviklingen r Prisene kan end VA.

derosa.no

PR

OTOS

db

Protos er

et teknisk vidunder - en ren pasjon

v en s e a alt du måtte ønsk yk .

amme, som oppfyller En absolutt toppr

kel.

omplett syk Farge: Grey DE ROSA P K

ROTOS DB

BEST BUY

k

el med F

ulcrum 4 DB

63 998 52.998,- NOK

Dura Ace R9 Ultegra R807

170 DB Di2 0 DB Di2

ake EPS d Disc Br ecor nolo Super R Campag 72.998,- . ,-

27

PROLOG

§

sukk

Byliv på to hjul

TEKST OG ILLUSTRASJON - Vidar Petterson

T orggata i Oslo sentrum en sen ettermiddag, sykkelen, en ter- rengsykkel som tåler fortauskanter, og med litt bredere dekk enn det trikkeskinnene liker. Torggata er blitt en sykkelløype fra øst til sentrum i byen. Jeg er en av de som i mange år har brukt sykkel for å komme meg rundt i denne byen som fortsatt ikke er spesielt tilrettelagt for sykling, selv om enkelte politikere prøver å innbille oss at det er blitt så mye bedre. Noen meter med rød asfalt her og der gjør ikke syklisttilværelsen merkbart bedre. Jeg følte meg tryggere som syklist i byen for tjue år siden. Løsningen er, og kommer alltid til å være å bruke øyne, ører og vett. Trafikken kommer fra alle kanter, og det er nok av bilister hvor avstanden mellom øyenbryn og toppen er litt i minste laget, og som ser rødt bare ved tanken på syklister. Skulle du i tillegg være usmart nok til å sykle på rødt lys kan det gå fullstendig i svart for disse bak rattet.

Inn døren og møtet starter om to minutter, i gangen ved heisen er det et rekkverk, fint for de som lar heisen stå, og et perfekt sted å låse sykkelen. Bøylelåsen er på plass og et par eta- sjer senere er det møtetid. Den sedvanlige dårlige traktekaffen er allerede på bordet. Her eksisterer ikke kaffekulturen syklister også her hjemme har begynt å sette pris på. Møtet er over, hjelmen er på plass og nå er det bare å komme seg ut i det lite vennlige været høsten byr på i dag. På vei ned trappa finner jeg fram nøkkelen til låsen. Noen åpner døren og forsvinner ut med samme sykkel som jeg har.

Jeg nærmer meg den gamle bygården, litt skjev der den skulle vært rett. Byen og bygninger er i bevegelse. Mennesker er i bevegelse, stadig fler på to hjul.

16 GRUPPETTO # 27

Jeg kommer ned de siste trinnene og der henger låsen, men ingen sykkel. Han som forsvant ut døra hadde ikke lik sykkel sommin. Han hadde min! Jeg rev opp døra, og der nede. Litt lenger ned i Torggata trillet han sakter av gårde. Jeg løp etter, men da fikk han fart på beina og syklet som besatt opp en sidegate. Jeg måtte bare se han forsvinne. Passe sint sto jeg der for fjerde gang på ett år uten sykkel. På den andre siden av veien var det en som ropte fra en rørleggerbil; Hopp inn! Jeg så hva som skjedde. Vi kjører etter’n. Enveiskjøringsskiltet var passert og det hylte i girkasse og hjul på den slitne kassevogna. Rundt neste hjørne og ingen desperat sykkeltjuv. Neste kryss og en ny enveiskjøring. Der borte ned i Ibsentunellen kommer han i mot oss, fortsatt desperat. ”Du kan ikke kjøre ned fyren,” sier jeg usikkert til rørleggeren som har kurs rett mot fyren. Sjåføren ser endelig muligheten til å hente ut alt han har sett på detektimen. ”Vi tar’n med døra roper’n.” Døra blir slutten på dagens tjuveri

Fyren er enda mer desperat nå. Oppe på beina igjen, og nå står han og vifter med en kniv. I kaoset får jeg sparket ut kniven av hånda hans, og et kort øyeblikk står han helt stille, som fastfrosset i bakken. Han forstår at det har gått helt galt. Men, der i tunellen , i det gule lyset kommer noe annet til syne. Lysstoffrøret lyser opp ansiktet, og det er nå det virkelig sjokket kommer. Den siste halve timen har bydd på nok overraskelser, men når jeg ser rett i øynene på Finn, den gamle kompisen fra skolen er det dagens sjokk. Kjenner du meg ikke igjen roper jeg med en blanding av inne- og utestemme. Det går opp for ham. Skammen som brer seg over ansiktet er total. Det er vondt å se på. Hva ska man si? Jeg hadde hørt det. At det ikke gikk så bra med Finn, som jeg nå kunne se var langt fra nykter. Jeg plukket opp sykkelen, og der sto vi. Ansikt til ansikt, etter tjuefem år. Det var ikke så mye å si. Jeg ble stående å se han sykle av gårde på den nye sykkelen sin …

for den desperate fyren. Det smeller, og sykkelen spretter den ene veien mens tjuven ruller bortover.

# 27 GRUPPETTO 17

SMÅTESTER OG NYHETER

Pirelli Cinturato Velo Clincher og tubeless dekk

Pirelli kom i fjor tilbake etter 25 års pause med sykkeldekk som vi hadde på sykkelen i hele fjor sommer. Nå har vi testet deres siste serie, Cinturato

Velo. Dekkene og gummiblandingen er utviklet ved Pirelli’s egen forskningsavdeling. 1.800 personer er ansatt med produktutvikling og har vært involvert i utviklingen. Dekkene har allerede kjørt 92.000 kmogmange gummiblandinger er testet før den første kunden får sitt dekk. Dekkene er produsert i Frankrike. Som en av verdens største dekkprodusenter ogmed årelang erfaring i Moto GP og Formel1 er det ikke overraskende at de har kunnskap og ressurser til å utvikle virkelig gode dekk. Pirelli har lagt inn noe de kaller ”Armor Tech” som skal gi en ekstra punkteringsbeskyttelse. Aramidfibre er lagt inn i gummien og fiberlaget er tettere mot undersiden. Topplaget som skal gi en lav rullemotstand og et godt grep, er Pirelli's Smartnet Silica-sammensetning. Et nylonlag er i tillegg lagt inn for å beskytte mot kutt og samtidig hindre lekkasjer når du kjører slangeløst. Det første som slo oss når vi fikk dekkene var den myke og seige gummien. Montering gikk også greit uten dekkspaker. Dekkene er nye så vi har ikke hatt mulighet til å teste over veldig lang tid. En sykkel satt vi opp med dekk og slange, og én slangeløst. Begge løsningene har fungert fint uten punkteringer, og den slangeløse har vært helt tett. De er laget for også å kunne brukes på grusveier og annet mindre bra underlag. De kan kjøresmed relativt lavt dekktrykk. Vi har prøvd 28 mm versjonen både på grusvei og på våte høstveier med raceren. Jeg kjørte med 5,5-6 pund trykk, noe som ga en meget god komfort. Jeg har kjørt på våte veier på samme måte som jeg gjør på tørre sommerveier. Dekkene har føltes usedvanlig trygge på våt asfalt, ingen tegn til at de skal slippe. Hvor hardt du skal kjøre før de slipper er natur- ligvis ikke noe prøver å finne ut. Konklusjonen er at de virker meget gode på de underlagene vi har testet de på.

Cinturato Velo er tilgjengelig i 26, 28, 32 og 35mm, med respektiv vekt 290g, 320g, 350g og 380g. Pris 639,-

Rudy Project Rudy Project Defender

Powerflow kalles ventilasjonen som skal hindre dugging på glassene. Jeg hadde ingen duggproblemer. Neseputer og brillestenger er justerbare og de var derfor meget behagelig å ha på. Den myke og elastiske rammen gir økt beskyttelse til ansiktet ved velt eller uhell. De kommer i forkjellige farger. ”ImpactX Photoch-

romic” glassene er uknuselige og skifter farge fra helt klare til mørke alt etter hvor mye lys det er ute. Laser overflaten gir glassene en speileffekt. Fotokromatiske glass som skifter fra helt klare til sort glass Brillene fungerer både som beskyttelse mot sprut i regnvær, og i sterk sol. De kan leveres med styrke i glassene

Vekt: 28 gram Pris: 3.199,-

18 GRUPPETTO # 27

Rudy Project Rudy Project Strym

Etter noen turer med to forskjellig Rudy Project hjelmer er det ikke så mye å si bortsett fra at de har fungert fint. Å virkelig teste hvordan en hjelm er, vil man helst unngå. Dette finner man dessverre best ut når man velter, eller kræsjer. Airframe kalles polstringen Rudy benytter som er et lag med ”Dry Foam” somer et antibakterielt stoff. Stoffet er utviklet for å absorbere svette uten at det oppstår lukt.

Strym har 16 luftehull som er plassert slik at vinden skal passere og holde deg kjølig. Hjelmen er en komfortabel ”allround” modell. Justeringen som du gjør med et lite hjul på baksiden strammer hjelmen jevnt rundt hodet. På innsiden av hjelmen i front er det netting for å hindre insekter å komme inn i hjelmen, smart! Du kan velge mellom sort, hvit, mørkegrå, fluorescerende gul, (bildet) fluorescerende rosa, blå/oransje og marinblå/hvit.

Vekt: 250 gram Pris: 900,-

Smart med insektsnett på innsiden

Rudy Project Rudy Project Boost 01

En nydesignet hjelm som skal ha meget gode aerodynamiske egenskaper. Den er utviklet i vindtunnel og naturligvis med fokus på aerodynamikk, ventilasjon, komfort og design. Hjelmen leveres med 2 forskjellige deksler for ventilasjonskanalen i fronten av hjelmen som gir deg mulighet for tre forskjellig konfigurasjoner. For å bedre aerodynamikken kan den stenges helt i front. Hjelmen er designet i samarbeidmed aerodynamikk guruen John Cobb, som påstår at den kanminske luftmotstandenmed opptil 12 prosent i forhold til en standard landeveishjelm. Det er selvfølgelig umulig å si om det stemmer, men den føles god.

Nå som sommeren er over er det en fin ting at du kan tette igjen ventilasjonshullet i fronten og hindre kald luft og komme rett i pannen. En såpass tett hjelm blir ikke blant de letteste, men det merkes ikke. Det er også spor, eller kanaler på sidene hvor du kan plassere brillene om du ikke har de på.

Vekt: 280 gram Pris: 2.749,-

Det følger med to forskjellige deksler, ett som er helt tett og ett som holder innsekter ute.

# 27 GRUPPETTO 19

SMÅTESTER OG NYHETER

Merida Litt om 2019

Merida, One-Twenty 29 6000 One-Twenty serien er velkjente stiraceremed 130/120mmdemping og Float Link demper- oppheng som gir god flyt på raske stier og grovt terreng. 2019 modellen har nyutviklet karbonramme, Sram GX Eagle 1X12 (32T, 10-50T) oppsett og Kindshock LEV heve/senkepinne. Rock Shox Revelation RC, (130 mm) BOOST (15X110mm) dempegaffel, og Rock Shox Delux (120 mm) demper. Merida Expert Tubeless Ready 29" hjulsett med Maxxis Minion DHR II 2,4" EXO TL dekk. Pris 35.999,-

Merida, eOne-Sixty M#rida Meridas populære enduro elsykkel eOne-Sixty er blitt en stor suksess. eOne- Sixty er en fullblods endurosykkel med integrert "Shuttle service." Shimano E8000-elsystemet er integrert i den hydroformede rammen. Den spennede nyheten for 2019 er at man kombinerer Sram sin populære 1X12 Eagle-drivverk med Shimano 8000 elsystem. Utstyr: Prolite hydroformet aluminiumsramme med en aggressiv endurospesifikk geometri. Rock Shox Lyrik RC, Boost (15X110mm) dempe- gaffel og Super Delux R demper (160mm). Sram NX Eagle 1X12 (34T, 11-50T).

Fulcrum E-Fire 500 27,5" Boost hjulsett med Maxxis DH3 II/ Rekon 3C Exo 27,5 x 2,8 dekk Shimano Steps E8000motor (70 Nm), batteri (500 Wh) og computer har 3 forskjellige assistansenivåer. Pris 54.997,-

Merida, Mission CX 5000 Ritt, trening - sommer og vinter - alt i en sykkel! CX-sykler er anvendelig og kan brukes til ritt både på asfalt og grus. Trenger du en rask pendlersykkel, og vintertrening er dette en smart sykkeltype. 5000- modellen kommer med en nyutviklet lett karbonramme, 1X11 utveksling og hydrauliske skivebremser. Utstyr: Mission CX karbon gaffel (12 mm) Sram Apex 1X11 (40T, 11-42T) Merida Expert Tubeless Ready hjulsett med allsidige Maxxis All Terrane 33-700 dekk. Sram Apex hydrauliske skivebremser for optimal kontroll og stoppekraft (160 mm). Pris 24.999,-

PEdAL ED Mido

Vi har prøvd denne klassisk utseende støvelen somnærmest er en “light” ut- gave av en fjellstøvel. Den har en Vibramsåle somer tynnere enn vanlig er på fjellstøvler. Den er da mykere og lettere. Det er allikevel nok stivhet i sålen til at de er perfekte om du sykler uten klikk-pedaler. Skinnet er mykt, og den lave helkappen gjør at den ikke gnager. Perfekt kafésykkelstøvel. Produsert i Italia av Biemme.

Pris 260 Euro pedaled.com

20 GRUPPETTO # 27

Canyon Nytt til grus og sti

Nyheter i Neuron serien Serien har lenge kommet med aluminiumsrammer, men nå kommer også en serie med karbonrammer. Modellen kommer også med damegeometri. Stisykkelen har 130 mm vandring både foran og bak. Pris fra 22.599,-til 46.899,- (eks mva) Neuron:ON EL-utgaven har også 130 mm vandring og er utstyrt med Shimano STePS E8000 system. Den samme løsningenman finner på storebroeren Spectral:ON. Pris fra 27.599,-til 35.999,- (eks mva)

Shimano Steps 6100 Kanskje ikke utstyret å bruke til Nord- eller Sydpolen. Ønsker du deg en EL-sykkel er dete etter hvert mange å velge mellom. Ønsker du derimot en med automatgir er det Shimano Steps 6100 du skal se etter. Utstyret leveres på en rekke merker. Etter en morsom tur rundt i Oslo området med automatgir er jeg ikke hundre prosent overbevist at jeg trenger automatgiret. Du kunne riktig nok overstyre giret, og den oppførte seg best uten autmatinnstillingen.

# 27 GRUPPETTO 21

TESTER OG NYHETER

H2 er en ”direct drive” rulle. Noe som betyr at du tar av bakhjulet, monterer en kassett på rulla og fester sykkelen direkte på rulla. Rulla eliminerer dekk/rullekontakten, og det betyr mindre støy. Den er tilpasset sykler med 130 og 135 mm akselbredde for tradisjonell ”quick release” og 142 og 148 mm ”thru-axle” rammer (for skivebremser). Det betyr at du kan bruke både racer og terrengsykkel. Wattmålingen er det Powertap som bidrar med. Har du ikke mulighet til å kjøre med en PC/nettbrett, kan den også brukes uten tilkobling. Da øker motstanden jo hardere du tråkker. Fra eske til treningsøkt Det er alltid spennende å pakke ut test- utstyr. Det store spørsmålet er alltid hvor intuitivt oppsettet er. Blir man mer svett av å få alt til å virke enn man blir under rulleøkta? Du trenger ikke lenger ANT+ dongle for å få watt, fart og kadens til å fungere. Bluetooth er nok. Den eneste monteringen du trenger å foreta deg er kassetten som må settes på. Du trenger verktøy for skru av kassetten CycleOps H2 Siste utgave av topprulla Hammer med viktige oppdateringer

på sykkelens bakhjul om du ikke har en ekstra kassett du kan bruke. Bosset på rulla passer til Shimano og Sram. Har du Campagnolo kan du skifte boss, men 11 girs Campagnolo skal passe til 11 girs Shimano. Det er to støttebein du slår ut

som gjør rulla stødig. Jeg hadde verktøy liggende så etter bare fem-ti minutter sto sykkelen klar på rulla. Jeg la inn Zwift på Mac’n, noe som gikk veldig greit. Jeg tok på pulsbelte og koblet til strømmen på rulla. Etter kort tid dukket wattmåler, pulsmåler,

kadens og fart opp på skjermen. Så raskt har jeg aldri vært klar til å sykle med en helt ukjent rulle.

Da er det full kontakt mellom rulle og Mac. På Zwift kan du velge mellom utallige økter.

22 GRUPPETTO # 27

Bryton Aero 60 T GPS GPSmed alt til en hyggelig pris - spesielt for deg som skal på langtur

På skjermen kommer det også opp felles- turer hvor du kan sykle virtuelt mot andre over hele verden. Da er det bare å klikke på den økta du ønsker. Umiddelbart starter økta og du er i gang. Det som er viktig med en rulle som dette er sykkelfølelsen. Hvor raskt den takler forand- ringer i terrenget. Rulla skal variere mot- standen tilpasset terrenget du sykler. Mye på grunn av det tunge svinghjulet takler rulla skiftningene meget bra. Enkelte andre VR-ruller jeg har testet har vært litt hakkete ved større forandringer i motstand/terrenget. CycleOps H2 har en helt jevn overgang når motstanden varierer i takt med terrenget. Lydnivået er lavt, og du trenger ikke gjemme deg i kjelleren eller garasjen for å ta deg en tur. Hvis du synes den er tung å flytte på får du det igjen når du sitter på rulla. Ikke minst når du står og trår vil du sette pris på stabiliteten. Vi hadde ingen problemer med oppkobling mot nett under prøveperioden, så konklusjonen er at alt fungerte som vi håpet, og rulletreningen føltes mer effektiv enn vanlig. G Fakta • Nøyaktighet på wattålingen +/- 2% • Støy ved 32 km/t kun 64 db • 8-11 delt boss som passer til Sram og Shimano • Integrert fart, kadens og wattmåler Det ikke er behov for ANT+ dongle • Elektromagnetisk motstand med 9 kg svinghjul • Maks motstand: 2.000 watt • Maks stigning: 20% • Vekt 21,3 kg

Inkludert i pakken • Pulsbelte • Kadens sensor • Fart sensor • USB kabel • Festebrakett til sykkel • Sikkerhetsstropp

H er har Garmin som er den mest kjente her hjemme fått en utfordrer som stort sett gjør det samme, men til lavere pris. Har du Campagnolo EPS, Smimano Di2 eller SRAM eTap, kommuniserer Bryton med disse. Den kommer med kart. Kartene er sort/hvite men enkle å navigere etter. De krever mindre strøm, og er en av grunnene til at batterikapasiteten er hele 32 timer. Du kan også som på Garmin få veianvisninger. Den kommuniserer med både ANT+ og BLE sensorer

Batteritid: 32 timer Display: 2.3" Mono LCD

Pris: 2.990,-

og den kan overføre data med Bluetooth og WiFi, samt automatisk synkronisering med Strava, Training Peaks og Selfloops. Når det gjelder kart/navigasjonssignaler kobles den i tillegg til de vanlige GPS, Glonass og Galileo også til BeiDou og QZSS. Dette skal gi en rask og nøyaktig kartoppdatering. Et godt tips er å ta en kikk på bruksanvisningen og klikke seg litt rundt på skjermen for å se hvilke muligheter du har i forhold til hvilken skjerminformasjon du ønsker å ha synlig mens du sykler. Du kan ha opptil 10 forskjellige informasjonsruter synlig samtidig. Du be-

stemmer selv hvilken informasjon du vil ha syn- lig. Det finnes hele 78 forskjellige muligheter til informasjon du kan ha oppe. Aero 60 kan også pares med din mobil via Bluetooth, slik at samtaler, sms, mail og det du måtte ønske blir synlig på skjermen. Fint å se om du får en melding, eller mail du må svare på uten å stoppe å ta fram telefonen unødvendig. Alle tilkoblede enheter ble funnet uten problem. Kadens, pulsbelte, stigningsprosent, GPS og wattmåler kom opp fra første tråkk. Etter ca 20 timers bruk er det fortsatt noen timer igjen før den må lades, veldig bra og bedre enn alt annet vi har testet. G

Pris: 10.990,-

# 27 GRUPPETTO 23

CAMPAGNOLO TEST

Campagnolo Record EPS Disc Når Campagnolo kommer med nye produkter har de som mål å være best. Vi har i hele sommer syklet med den nye disc utgaven av Record, og det har fungert helt feilfritt.

Det hydrauliske systemet – kort fortalt Skivebremser får man både i mekaniske ut- gaver med wire og hydrauliske som alle Campagnolos modeller. Det tar nok ikke så lang tid før alle modeller er hydrauliske. På et hydrauliske systyem, er wiren erstattet av en stabil og ikke komprimerbar væske som presses gjennom en slange i et forseglet system. Når du bremser med en hydraulisk brems, presses stempelet i kammeret på toppen av bremsehåndtaket væsken gjennom bremse- slangen. Det hydrauliske trykket skyver stemplene ut og presser bremseklossene mot bremseskiven. Skivebremser versus felgbremser Hvorfor skivebremser er bedre enn felg- bremser Skivebremser har flere viktige fordeler frem- for felgbremser. Alle som har syklet ter- rengsykkel med V-bremser, som var det store før skivebremsene kom, husker hvor enorm forskjellen var med den nye teknologien. For- skjellen er riktig nok ikke like stor på raceren. Gode felgbremser er fortsatt en veldig bra løsning.

Men, uansett hva man måtte mene, om man trenger det elle ikke, skivebremsene har langt større bremseeffekt enn felgbremser. Det be- tyr også at det kreves langt mindre kraft på bremsehåndtaket for å oppnå ønsket bremseeffekt. Det merkes ikke så godt i flatt terreng hvor bremsene ikke brukes med stor kraft, men på lange nedkjøringer er det en merkbar forskjell. Jo mer vekt som skal bremses, enten det er en tung rytter, eller tung sykkel vil forskjellen være desto større. Bremseeffekten du har rett før hjulene låses er den kraftigste, og det er enklere å merke dette med skivebremser. Fordelen med skive- bremser i regnvær er spesielt stor, og har du karbonfelger er forskjellen enda mer merkbar. Bremsekraften kan justeres med størrelsen på bremseskiven. Større skive gir større kraft, men også litt økt vekt. Campagnolo DB En annen merkbar forskjell er hvor ”lett” det er å låse hjulet, og hvor det da er fare for å skli. Skivebremsene gir deg økt kontroll, og det som igjen skiller Campagnolo fra kon- kurrentene er at modulasjonen kan justeres

på innsiden av bremsehendelen. Du kan be- stemme om effekten skal komme med en gang, og virke kraftig uten å trykke hardt på bremshendelen. Ønsker du en mykere bremseeffekt og lenger vei med bremsehåndtaket før du oppnår den effekten du trenger, stiller du inn etter det. Innstillingene bestemmer da altså hvor langt du skal kunne trekke hendelen inn før bremsene begynner å virke. Du velger da som

24 GRUPPETTO # 27

stempler i fenolharpiks, som ble valgt for sine varmeisolasjonskvaliteter som er det beste for å hindre varmeoverføring fra bremseklos- sene. Det er ingen mekanisk returfjær, men magnetfjær som har lang holdbarhet og en raskere returhastighet. Baksiden av bremseklossene er belagt med et vibrasjons- og lyddempende lag, og når det nærmer seg tid for å skifte dem gir de fra seg en svak lyd når du bremser, smart. Montering Batteriet kan skrus fast inne i seterøret hvor du bruker skruefestene til flaskeholderen for å holde det stabilt inne i ramma (Du kan for- tsatt ha flaskeholderen der). Du kan også feste det med gummiforinger i selve setepinnen. Alt utstyret er selvfølgelig vann- tett med IP 67. Interface (som styrer alt) festes under styrestemmet. Det er her du kobler til laderen.

Ut på tur Campagnolo Record EPS DB gruppen var den første disc-gruppen fra Campagnolo som skulle på langtidstest. Utstyret var nå montert på en lett Arrivo ramme fra Sarto med 160 mm skiver i begge ender. Det første jeg merket, eller egentlig ikke merket var fravær av lyd. Noen måneder senere og både opp, og ned- overbakker er unnagjort i løpet av sommeren, kommer en liten oppsummering på hvordan alt har virket. Hvordan har det fungert? De nye H11-bremsehendlene har fått en ny utforming. For å få plass til kammeret med hydraulikkvæsken er de nå 8 mm høyere. Som tidligere modeller er ergonomien meget bra. Det er lett å finne en god posisjon med hendene. Den ekstra høyden gir meg også en ny mulig posisjon for hendene. Standardinn-

Vi startet testen allerede i mars med fantastiske veier på Gran Canaria. Ikke minst fikk de nye skivebremsene kjørt seg.

nevnt mellom lang eller kort innstilling, og med den lengste vandringen trykker du bremsehendelen halvveis inn før klossene begynner å bremse. Du kan også justere bremsehendelen innover slik at avstanden kan tilpasses størrelsen på dine hender. Etter Campagnolos mening er en kaliper som er montert rett på rammen uten adapter en langt mer stabil og solid løsning. Det gir heller ingen økt vekt. Skiver og kaliper kan du få for 140, eller 160 mm. 160 mm er standard størrelse på forhjulet hvor bremsepåkjenningen er størst. Kaliperne er designet for å passe alle rammer forberedt for flatmonterte kalipere. Kaliperne har 22mm diameter lettvekts

# 27 GRUPPETTO 25

CAMPAGNOLO TEST

Til høyre. Her stiller du bremsehendelen ut- og inn etter størrelsen på hendene dine. Under. Det lile hullet viser hvor du stiller modulasjonen på bremsene.

stillingen på bremsehendlene passer meg bra, men om du har små hender kan du redusere lengden fram til bremsene. Hettene er gummiert og med et mønster som sørger for at de ikke oppleves som glatte. De er godt polstret, og fungerer bra både med og uten hansker. På de første turene hadde jeg bremseinnstil- lingen på kort vandring hvor det kun trengtes en liten bevegelse med bremsen før de be- gynte å ta. Etter noen år med karbonhjul og felgbremser merkes forskjellen godt. Jeg ble overrasket over hvor følsomme og lettkon- trollerte de var. Følsomheten var bedre enn på andre merker jeg har prøvd. I regnvær stilte jeg de inn på en mykere og lenger vandring, noe som ga en bedre følelse på glatt asfalt. Jeg glemmer nesten å tenke på resten av gruppen. Campapnolo’s EPS grupper fungerer som vanlig bra. Innstillingen av giret ble gjort under montering av gruppen og det har ikke vært nødvendig med etterjusteringer i løpet av sesongen. Bremsetesten Termometeret viser 35 grader, og jeg er på vei opp til Col de Glandon i Frankrike. De rundt 24 kilometerne med klatring er unna- gjort, og veien ned på den andre siden er svingete og bratt. Her får bremsene kjørt seg. Campagnolos påstand om at bremseskivene

ikke blir overopphetet og mister bremse- effekten virker riktig. Jeg har selvfølgelig bremset kraftig tidligere i sommer, men dette er en dag med til sammen 75 kilometer med nedkjøring fra fjellsidene i Frankrike, blant annet de 21 kjente hårnålssvingene ned fra Alpe d’Huez. Ved harde nedbremsinger i svingene merket jeg ingen reduksjon i bremseeffekten som jeg har merket tendens til på andre grupper. Campagnolo har gjort omfattende tester av skiver før de kom fram til disse. De er også avrundet på kantene slik at de ikke gir kutt- skader ved velt. Bremsene har fungert meget bra i de syv månedene jeg har brukt dem. Jeg merket ingen svekkelse av effekten i løpet av denne perioden. Jeg har fortsatt å sykle med inn- stillingen som gir lang vandring på bremsehendlene da det passer mine preferanser. Det er enkelt å bytte mellom innstillingene så det kan være interessant å forandre underveis på tur.

Alle grupper virker Å sammenligne Campagnolos toppgrupper med Shimano og SRAM er spennende. Alt virker, men det er måten det virker på som er forskjellig. Når det gjelder bremsene er inn- stillingsmulighetene på Campagnolos ver- sjoner flere, og bedre. Personlig føles bremsene mer følsomme, og at kontrollen da blir bedre.

Som vanlig på tester forsøker jeg å gire med fullt trykk stående for å se om giret fungerer under hard påkjenning. Jeg merket aldri noe problem uansett hvor “dårlig” jeg behandlet giret.

26 GRUPPETTO # 27

teknofrik kan du da se hvilken puls, watt, gir etc du har hatt på de forskjellige delene av turen og f.eks finne ut hvilke gir, kadens, watt etc som er mest effektivt for deg å kjøre på i forhold til puls og terskelverdier. Med 8 mm høyere hendler på grunn av hyd- raulikkammeret får jeg en ekstra posisjon for hendene. Fint når du ønsker å være aero- dynamisk uten å ligge nede i bukken. Kon- kurrentene har også den samme muligheten, Campagnolos hendler er mindre og jeg finner meg bedre til rette med deres ergonomiske utforming, spesielt merkes det på lange turer, men her kommer personlige preferanser inn. Konklusjonen etter en sesong med Campagnolo EPS og skivebremser er jeg meget tilfreds og kan absolutt anbefale ut-

Geometri og bredde er forskjellig på sykler med skivebremser og felg- bremser. Campagnolo har utviklet en krank som tar hensyn til dette. Den er til- passet 142 mm bredde og Q-

faktoren er beholdt.

styret. Det har ikke vært noen feil. Kun én innstilling av girene under

Giringen fungerer som den alltid har gjort, med giring til tyngre gir med den lille hendelen som sitter på innsiden av bremsehåndtaket. Giring til lettere gir gjøres med hendelen på innsiden av bremsehåndtaket. Giringen er noe mer kon- tant enn hos konkurrentene, forskjellen er størst fra Shimano. Fordelen er at du ikke kan gire feil, dvs opp når du ønsker å gire ned. Spesielt når jeg har litt tykke hansker når det er kaldt, eller har numne hender, setter jeg ekstra pris på Campagnolos løsning. Om du laster ned ”MY CAMPY” app’en kan du gjøre flere innstillinger når det gjelder giringen. Du kan f.eks bestemme hvor raskt bak- og frontgiret skal reagere. Du har tre innstillinger, rolig, normalt (standardinnstil- lingen) og racing. Hastighetsforskjellene er klart merkbare. Du kan også stille inn bak- giret slik at det girer opp, eller ned når du girer mellom store, og lilleskiva foran. Det vil si at når du for eksempel girer fra store skiva foran og ned til den lille, girer den automatisk til 1, 2 eller 3 gir tyngre bak (om du ønsker). Jeg stilte bakgiret inn på at det automatisk skulle gire to gir bak, noe jeg fant ut at jeg stort sett alltid gjør når jeg girer foran. Du kan også koble telefonen eller Garminen til utstyret. Med app’en kan du laste inn turen på PC og se hvor du har giret, stigning og watt- bruk etc (om du har wattmåler). Er du virkelig

Har du glemt å lade og går tom for strøm, kan du trekke ut denne tappen og manuelt skifte gir.

monteringen av utstyret, og etter det har alt virket perfekt i hele sommer.

160 mm skiver foran er standard. Campa forsøkte med syv forskjelige avrundinger av kantenfor å finne den som ville gi minst kuttskader ved en velt. Under: Smart stropp som sparer batteriet.

Fakta Campagnolo Record EPS Disc Komplet gruppe 2.447 gram Ladetid fra helt tomt til fullt batteri er ca 4 timer Batteriet gir deg ca 200 mil før det blir tomt. Du kan også sette på en medfølgende stropp som setter batteriet i ”stand by” posisjon. Da tappes ikke batteriet nevneverdig når sykkelen ikke brukes. Om du skulle glemme å lade og batteriet er tomt, er det en liten tapp du trekker ut på bakgiret. Dette gir deg mulighet til å stille giret manuelt slik at du kommer deg hjem. G

# 27 GRUPPETTO 27

CARL FREDRIK HAGEN

PÅVEIOPP

TEKST OG FOTO - Vidar Petterson

28 GRUPPETTO # 27

Intervjuet

Telefonen som hele Norge venter på kom ikke fra Hamar for Carl Fredrik, men fra Belgia. Budskapet var ikke så ulikt. Telefonen var fra Lotto, det belgiske Lotto-soudal laget som ville ha en

hardtarbeidende, seriøs klatrer på laget. Forøvrig samme dag som han offisielt fikk beskjed om å gjøre seg klar til VM i Øster- rike. Dagen kommer høyt opp på listen over bra dager.

VM - to dager før og det er lett å gå seg bort i Lottoklisjéer, men skal man tro reklamen er ikke lottovinnere som andre. Den ferske proffen på det øverste nivået er ikke helt som alle andre, han elsker bakker, spesielt de som peker oppover. Jo brattere jo bedre. Noe Strava rekorder kan vitne om. Ikke minst den velkjente som går opp til Tryvann ovenfor Holmekollen. På hotellet like utenfor Innsbruck to dager før fellesstarten i VM, og stem- ningen er avslappet blant de rød, hvite og blåkledte som rusler rundt. Det er snart langtur, lengre enn vanlig, og tøffere motstand enn noen gang tid- ligere. Carl Fredrik gleder seg til å sjekke eget nivå blant verdens beste på to hjul. Fra skau til asfalt Gruppetto: Du kommer fra terrenget og over på asfalten. Etter bare fire sesonger er du klar for WorldTour. Rask utvikling? Carl Fredrik: Ja, raskere enn jeg hadde turt å håpe på. Det har vært en jevn progresjon.

I tetgruppen opp Riperbakken i Hønefoss under Ringerike GP.

Carl Fredrik: Ja, jeg startet med løping, men ga meg da skader dukket opp. Senere ble det vintertriathlon og duathlon. Noe som har gitt meg en bra plattform.

Birkenseier etc. Tenkte du opprinnelig på å bli terrengsyklist? Carl Fredrik: Nei, det var landeveien som fristet mest. Det var også planen. Drømmen var å bli proff. Det var litt tilfeldig at det ble såpass mye terrengritt. Norgescupen på landeveien passet meg ikke så godt, da styrken ligger i klat- ringene og de fleste rittene har relativt flate løyper. Vanskelig å vise seg fram når

Gruppetto: Du var god i terrenget, med blant annet to NM-gull i marathon,

Fra topp terreng til WorldTour landevei har gått raskt.

Gruppetto: Du begynte med andre ting enn sykling?

# 27 GRUPPETTO 29

Fortsatt i godt humør, selv om det ble en liten tur på beina mens krampa slapp taket.

30 GRUPPETTO # 27

CARL FREDRIK HAGEN

Carl Fredrik: Det ble litt hodeløst noen ganger. Jeg ville gjerne vise at jeg kunne bidra. Det er sånn man utvikler seg som rytter. To år etter når jeg kom til Joker med Gino som leder, og da begynte jeg å tenke mer taktisk. Prøve å kjøre billig helt til finalen. Gruppetto: Er du lidenskaplig opptatt av watt- og pulsmålerne? Carl Fredrik: Egentlig ikke, jeg prøver å kjøre etter følelsen jeg har. Trenger egent- lig ikke. Jeg kjenner på kroppen hvor mye krefter jeg kan bruke. Gruppetto: Spennende VM-start om et par dager. Hva tenker du om sjansene? Carl Fredrik: På papiret er vi ikke blant favorittene. Må være smarte og ikke sløse med kreftene. Vi har et jevnt sterkt lag. Gruppetto: Snakket går om den siste “Helvetesbakken.” Du prøvde stigningene i dag, hvordan var det? Carl Fredrik: Jeg ble ikke skremt av bak- kene. Den lengste kjørte jeg tre runder med rundt 26-27 km/t i snitt. (7.9 kmmed 5,7% i snitt). Den siste tøffe delen på siste- runden Höttinger Höll, (hvor de siste 500 meterne stort sett er over 25%) synes jeg var helt grei. Selvfølgelig bratt, men ikke skremmende. Vi får se hvordan det er etter 250 km. VM rittet, ble som ventet avgjort i den siste bakken . Gruppetto: Hvordan ble dagen for deg? Carl Fredrik: Ut av Kufstein og de første 82 kilometerne inn til Innsbruck var det bare å få med seg den fantastiske naturen. Den ga meg energi. Tempo var

100 meter fra toppen satt krampen som et skudd, og det var om å gjøre å komme seg av sykkelen før jeg veltet.

rittene som regel ender med spurtopp- gjør. Henvendelsen fra Atle Kvålsvoll om å komme til Sparebanken Sør kom etter fine resultater i terrenget.

gangen til landeveien med rykk og napp var uvant i begynnelsen. Tilvendingen tok litt tid, da det er en annen muskelbruk. Det er stor motivasjon i jobbe for å bli bedre på temposkiftene. Du må tåle å bruke krefter, og ikke være redd for å gå på en smell. Gruppetto: Så var du i Sparebanken Sør. Sikkert ivrig etter å vise deg fram. Lett å bli litt for ivrig?

Gruppetto: Sjokk å ligge i felt på landeveien?

Carl Fredrik: Det var litt skummelt å ligge tettpakket i felt med 150 ryttere. På terrengsykkelen, spesielt i marathon- ritt kunne jeg kjøre i jevnt tempo, så over-

# 27 GRUPPETTO 31

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease