NY SERIE - EKSTREME SYKKELTURER AFRIKA Mount Kenya og Kilimanjaro A I
Giro d’Italia De viktigste etappene • favoritter • utkledd sommann tal
Marerittet Dag Erik og Atle Pedersens verste rittopplevelser
Proffene Nye regler • overganger
HOXMARK BIKEPARK - For entusiastiske ildsjeler i Ås er alt mulig
38 April - mai 2021
ERNÆRING Bli klar for ny sesong
MEKKETIPS - Er sykkelen klar for en ny sesong?
TERRENGTUR - Espedalen og Peer Gynt-veien
TIDSAM 7120-01
01
7 388712 009904
RETURUKE 20
Energy Gummies er en perfekt måte å få energi på - full av både smak og energi! En pakke med 6 Gummies gir deg 21gr karbohydratenergi - noe som tilsvarer nesten mengden til en vanlig gelpakke!
Energy Gummies gir en enkel, rask og ikke minst sølefri energiøkning under trening og konkurranse.
# 38
April -mai 2021
FORSIDE Vidar Petterson
#38 Gruppetto Sykkelsport
REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
Tidene er merkelige, butikker, kaféer, restauranter og barer har vært stengt og åpnet og så stengt igjen, men heldigvis har vi syklister åpne veier og stier, og det er jo der vi i den hvite årstiden har sett fram til igjen å kunne ferdes. Vinteren er over, rittene er gang på TV’n og de fleste turrittene står heldigvis fortsatt på terminlistene. Du har kanskje sett på forsiden at størrelsen på Gruppetto og Sykkelsport er forandret. Det er det samme bladet, men etter at vi en rekke ganger har fått spørsmål om hva vi mener med “gruppe to,” gjør vi det enklere for alle som ikke er like godt kjent med dette italienske uttrykket, “Gruppetto.” Vi har derfor forstørret “Sykkelsport,” som har vært med oss hele tiden.
ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg
Morten Mørland Frank Røstgård Tatyana Solberg Thomas Balmer
Martin Bissig Øyvind Wold
Sykling i alle former, turritt, proffenes liv, turer, utstyr, tester og kultur vil du fortsatt finne i hver utgave.
ANNONSER Gruppetto vidar@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
Ha en fin vår!
UTGIVER Arrivo Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
Vidar Petterson REDAKTØR
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011
PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
ISSN 1894-7220
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
For informasjon: vidar@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 3
# 38
INNHOLD
April-mai 2021
36
30
NY SERIE - EKSTREME SYKKELTURER AFRIKA Mount Kenya og Kilimanjaro AFRIKA
Giro d’Italia De viktigste etappene • favoritter • utkledd sommann Giro d’Ital
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
Marerittet Dag Erik og Atle Pedersens verste rittopplevelser
Proffene Nye regler • overganger
HOXMARK BIKEPARK - Fo r ent u siastiske ildsjele r i Ås e r alt m u lig
38 April - mai 2021
ERNÆRING Bli klar for ny sesong
MEKKETIPS - Er sykkelen klar for en ny sesong?
TERRENGTUR - Espedalen og Peer Gynt-veien
TIDSAM 7 12 0-0 1
01
6 Prolog - Stort og smått 24 Utstyr 78 Ernæring 83 Abonnér
6
7 388 71 2
00 99 0 4
R ETU R UKE 2 0
PROLOG - Mye rart fra hele verden
56
På Afrikas tak
7
Overraskende overganger - Proffene flytter på seg - noen ganger overraskende
16 Vårens turritt 22 En liten tur til Champagne 24 Utstyrsnytt 28 Mekketips - Viktige ting for at sykkelen skal fungere 30 Familien Siggerud på Hoxmark Bikepark - Entusiastiske ildsjeler med overskudd - Brødrene Atle og Dag Erik Pedersens verste sykkelopplevelser 50 På loffen i Espedalen og Peer Gynt-veien 56 Til topps i Afrika - Mount Kenya og Kilimanjaro 78 Ernæring - Smarte grep for å bli konkurranseklar NY SERIE EKSTREME SYKKELTURER 36 Giro d’Italia 44 Marerittet
56
4 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
38
PROLOG
Profflag 2021 DAMER - UCI WorldTeams Alé BTC Ljubljana Canyon-SRAM Racing FDJ Nouvelle Aquitane Futurosc. Liv Racing
Trek-Segafredo Movistar Team GreenEdge Racing Team DSM Team SD Worx
HERRER - UCI WorldTeams AG2R Citroën Team Astana – Premier Tech Bahrain Victorious Bora – Hansgrohe Cofidis Deceuninck – Quick-Step EF Education – Nippo
SYKLER
GRUPPER
HJUL
KLÆR
STYRE/STEM
Computers
BMC
Campagnolo
Campagnolo
Rosti
BMC
Wahoo Garmin Garmin
Wilier Merida
Shimano Shimano
Corima
Giordana
Wilier
Vision Roval
Nalini
FSA, Vision
Specialized Shimano
Sportful
Pro, Specialized Wahoo
De Rosa
Campagnolo
Fulcrum
Nalini
Errea
Wahoo
Specialized Shimano Cannondale Shimano
Roval Vision
Vermarc
Pro, Specialized Wahoo
Rapha
FSA, Vision
Garmin Garmin Garmin Bryton
Groupama – FDJ Ineos Grenadiers Intermarché – Wanty – Gobert Mat. Israel Start-up Nation Jumbo-Visma Lotto Soudal Movistar Team Team Bikeexchange Team DSM Team Qhubeka Assos Trek – Segafredo UAE Team Emirates HERRER - UCI ProTeams Alpecin-Fenix Androni Giocattoli – Sidermec B&B Hotels p/b KTM Bardiani – CSF – Faizanè
Lapierre IPinarello
Shimano Shimano Shimano Shimano Shimano
Shimano Shimano Fulcrum Black Inc Shimano
Ale
PRO
Castelli
FMOST PCube
Cube
Santic Jinga
Factor Cervélo
Black Inc
Hammerhead
Agu
FSA
Garmin Garmin Garmin Garmin Garmin Wahoo
Ridley
Campagnolo
Campagnolo
Vermarc
Deda
Canyon
SRAM
Zipp
Ale
Canyon
BMC
Shimano/Rotor Hunt
Assos
BMC
Bianchi
Shimano Shimano
Shimano, Vision Giordana
FSA,Vision
Scott Trek
Shimano Bontrager
Assos Santini
Syncros
SRAM
Bontrager
TBC SRM
Colnago
Campagnolo
Campagnolo
Gobik
Deda
Bingoal WB Burgos – BH Caja Rural-Seguros RGA Delko Eolo Kometa Cycling Team Equipo Kern Pharma Euskaltel – Euskadi Gazprom-Rusvelo Rally Cycling Sport Vlaanderen – Baloise Team Arkéa – Samsic Team Novo Nordisk Total Direct Énergie Uno – X Pro Cycling Team Vini Zabù Brado KTM
6 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Overraskende overganger 2021
Adam Yates - Ineos Grenadiers Yates-tvillingene har til nå vært uatskillelige, men nå har Brailsford fått med seg den ene til sitt superlag. I tillegg til Adam Yates har de signert Richie Porte, Laurens De Plus, Dani Martinez og det unge talentet Tom Pidcock. Det er kanskje ikke fullt så overraskende da Geraint Thomas karriere nærmer seg etter eget utsagn slutten, og Froome har allerede pakket kofferten, men Yates får hard kamp om podieplassene fra egne lagkamerater. Det er også ryttere som Geoghegan Hart, Egan Bernal, Richard Carapaz og Pavel Sivakov som stiller i samme trøye.
Chris Froome - Israel Start-Up Nation
Før årets sesong var det flere av de mest profilerte rytterne som skiftet arbeidsgiver. Det mest kjente navnet og omtalte overgangen er Chris Froome, som etter mange suksessfulle år og fire Tour de France seire hos Ineos (SKY). Nå er han på plass i Israel Start-Up Nation.
Mark Cavendish - Deceuninck-QuickStep
Han trenger ingen nærmere presenta- sjon. Det som er mest overraskende for de fleste er at han er tilbake på et av de mestvinnende lagene de siste årene. Det etter at han de siste sesongene har vært langt unna sin tidligere form.
Marianne Vos - Jumbo-Visma Den høyst levende sykkellegenden Marianne Vos vil stille i nye farger 2021. Blant herrene har Team Jumbo- Visma en fantastisk sesong bak seg. Ryttere som Wout van Aert, Primoz Roglic og Tom Dumoulin har vært med på å prege de store rittene i flere år. 33 år gamle Vos sykler nå på det ny- etablerte kvinnelaget. Som et løft for kvinnesyklingen, er Jumbo-Visma et av de store prof- flagene som nå har etablert et kvinnelag.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 7
38
PROLOG
Overraskende overganger 2021
Miguel Angel Lopez - Movistar
Han går nå til laget han kritiserte i grove ordlag under Vuelta a Espana i 2019. Den gang kalte han sine kommende lagkamerater “usportlige idioter” etter at de rykket da rittleder Primoz Roglic krasjet. Nå som Lopez blant andre får lagkamerater som Alejandro Valverde og Marc Soler er det ikke helt enkelt å se hvilken rolle han vil få i laget. Selvfølgelig vil han kunne lede laget under treukers ritt, men med Movistar er det aldri så enkelt. Sjansen er at han vil måtte dele ansvar med Valverde, Soler og Enric Mas, og som vi har sett flere ganger kan dette raskt føre til katastrofe. ikke minst Lopez landsmann, og tidligere Movistar- rytter Nairo Quintana vil kunne si noe om dette.
Bob Jungels - AG2R Citroen At Greg van Avermaet skal sykle for AG2R Citreon føles naturlig med deres satsing på klassikerne. Det var ikke like opplagt at Bob Jungels skulle stille på samme lag. Han startet proffkarrieren i Leopard-Trek, og det virket naturlig at han ville fortsette i Deceuninck-QuickStep hvor bestekompisen, Julian Alaphilippe herjer. De to har til tider vært nærmest uatskillelige lagkamerater og støttet hverandre. Jungels flytting til AG2R som nå som sagt satser på klassikerne, er mindre overraskende når vi tenker på at han faktisk har en seier i Liege-Bastogne-Liege på CV’n.
Roman Bardet - Team DSM
Annemiek van Vleuten - Movistar Før jul meldte den tidligere verdensmester Annemiek van Vleuten at hun hadde takket nei til en lukrativ avtale med Trek-Segafredo, som allerede har en rekke superstjerne på laget. Hun valgte noe overraskende å signere for Movistar. Hvorfor tenkte vi? Hun sier hun vil at kvinnesyklingen skal være spennende, og ikke kun ha noen få sterke lag. Litt nederlandsk arroganse eller en styrking av kvinnenes sykkelfelt? En blanding tenker vi. Å bli lagvennine med Lizzie Deignan, Elisa Longo Borghini, Ellen Van Dijk og Amalie Di- edreksen ville kanskje begrense hennes egne muligheter noe, samtidig ville vi kunne ende opp med en lignende periode som når Boels- Dolmans dominerte kvinnesyklingen. Signeringen av Van Vleuten vil også kunne gi Movistars kvinnelag et tiltrengt løft. De kom inn i proffeltet i 2018, de har vært sterke, men fortsatt har de ikke fått den helt store seieren.
Det er ikke hver dag, eller hvert år du ser en fransk topprytter som bytter til et utenlandsk lag. Julian Alaphilippe er det mest kjente unntaket fra denne regelen. Det er det som gjør Romain Bardets overgang fra AG2R etter ni år uventet. Bardet var i mange år AG2R’s topprytter. Men med Citroen som ny sponsor flyttes fokuset nå over på vårklas- sikerne, noe som forklarer sig- neringen av Greg van Avermaet. DSM, er det nye laget, og om du ikke kjenner igjen navnet, er det Team Sunweb som nå heter DSM. Som alle reisebyråer har også Sunweb et tøft 2020 bak seg, og har måttet roe ned den store sykkelsatsingen.
8 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Det var under fjorårets Tour de France vi virkelig fikk øynene opp for denne angrepsvillige sveitseren.
Marc Hirschi - Team UAE Mens Bardet overraskende forlater AG2R etter ni år og går til DSM, er det enda mer overraskende at sveitsiske Hirschi etter å ha deltatt på årets lagpresentasjon for DSM (tidligere Sunweb), for- later laget til fordel for UAE. En forklaring som virker mer opplagt enn noe annet er betalingen. I fjor kjørte han for minstelønn i Sunweb, kanskje ikke så rart siden det var først da han slo gjennom med etappeseier i Tour de France, seier i Flèche Wallonne, andreplass i Liège-Bastogne- Liège, og tredjeplass i verdensmesterskapet 2020 og tidligere U- 23 verdensmester.
En lønnsøkning på rundt 3000% kan gjøre noe med noen og en- hver. Den nye lønnen i UAE skal være på rund 10 millioner kroner, så selv om han forklarer den sene sesongstarten med både rygg- vondt/hoftevondt og ønske om et nytt miljø er nok svaret for 23-år- ingens skifte å finne på lønnsslippen. Det har heller ikke manglet på spørsmål om både kosttilskuddet Ketones (noe MPCC mener bør forbys) eller den kontroversielle dopingfortiden til lagleder Mauro Gianetti, som involverer både hans karriere som aktiv rytter og med ryttere på hans tidligere lag.
MPCC - Hva er det? Mouvement Pour Un Cyclisme Crédible kan på norsk oversettes som Foreningen for troverdig og etisk sykkelsport og er en gruppering av lag som ble startet i 2007. Bakgrunnen MPCC ble dannet av 7 WorldTour lag i løpet av 2007 utgaven av Tour de France. Det var ikke som en fransk politisk demonstrasjon vinkende med bannere og marsjerende mot UCIs hovedkvarter. Det var en sammenslutning av lag som ønsket å gå lenger enn det de eksisterende antidopingreglene gjorde. Et forum for ut- veksling av ideer mellom ledere og aktive. Med Puerto-skandalen våknet sporten for
grensen. Medlemskapet er frivillig, og Tour de France arrangøren inviterer kun lag som er medlem. (Alle World Teams er uansett invitert).
Medlemmer per i dag: Herrelag:
alvor og de første lagene som sluttet seg til MPCC var AG2R Prévoyance, Agritubel, Bouygues Telecom, Cofidis, Crédit Agricole, Française des Jeux og Gerol- steiner. Hvis du setter kaffen i halsen når du leser Gerolsteinerer ikke det så rart. Gerolsteiner-ledelsen sa én ting mens rytterne noe helt annet, så de var ikke helt på etikk-toppen.
10 UCI World Teams - 52 % av lagene 16 UCI PRO Teams - 84% av lagene 9 Kontinental lag - 7% av lagene Kvinnelag: 2 UCI 22% av lagene - 22% av lagene 3 UCI kontinental lag - 8% av lagene
Andre medlemmer: 343 ryttere, 133 tidligere ryttere.
Hovedmålet var uansett å heve den etiske
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 9
38
PROLOG
UCI rangering Herrer WorldTour 1. Primož Roglic - Slovenia 2. Tadej Pogacar - Slovenia 3. Wout Van Aert - Belgia
UCI rangering Kvinner WorldTour
1. Elisa Longo Borghini - Iltalia 2. Anna Van Der Breggen - Nederl. 3. Anniemik Van Vleuten -Nederl. 4. Lisa Brennauer - Tyskland 5. Elizabeth Deignan - Storbr. 6. Marianne Vos - Nederland 7. LotteKopecky - Belgia 8. Cecilie U Ludwig - Danmark 9. Ellen Van Dijk - Nederland 10. Katarzyna Niewiadoma - Polen
Strengere søppelregle r UCI har innført en del nye regler for å forbedre
4. Mathieu Van Der Poel - Nederl. 5. Julian Alaphilippe - Frankrike 6. Jakob Fuglsang - Danmark 7. Arnaud Demare - frankrike 8. Florian Senechal - Frankrike 9. Marc Hirchi - Sveits 10. Richard Carapaz - Equador
ryttersikkerheten, og har også sett på langing/mat- og av- fallssoner. Sonene blir klarere, hvor langere kan stå, og lengden på langesoner, samt områdene rytterne kan kaste søppel før og etter langesonen. Reglene er tenkt å redusere søppelkasting som kan føre til krasj, og miljøhensyn. Ryttere kan nå ikke kaste noe søppel utenfor de oppsatte søppelsonene. Ryttere kan også kaste flasker, klær, etc i lagbiler eller or- ganisasjonsbiler eller hos langerne. Arrangøren må sette opp ytterligere søppelsoner hver 30-40 kilometer gjennom løypa. Sikkerhet i målområdet Vi har sett nok dramatiske spurter hvor ryttere krasjer i gjerdet. En innskjerping på reglene når det gjelder spurtopp- løpet er en nturlig utvikling. Forskjellige type gjerder, spesielt når det gjelder de med utstående føttene har vært med på å skape voldsomme krasj blir nå fjernet. Det vil formodentlig bli slutt på spurter som går i slake nedoverbakker.
Norske ryttere
Norske ryttere
51.Alexander Kristoff 111. Andreas Leknessund 137. Markus Hoelgaard 166. Jonas Iversby Hvideberg 167. Sven Erik Bystrøm 277. Torstein Træen 311. Carl Fredrik Hagen 321. Tobias Foss 378. Søren Werenskjold 422. Edvald Boasson hagen 440. August Jensen 477. Martin Bugge Urianstad
45. Katrine Aalerud 79. Stine Borgli 106. Vita Heine 137. Mie Bjørndal Ottested 168. Vibeke Lystad 224. Emilie Moberg 287. Susanne Andersen 291. Ann Helen Olsen 379. Line Marie Gulliksen 386. Merethe Liland 446. Elise Marie Olsen 519. Monica Storhaug
10 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
BÆRBAR | SIKKER | LETT | KOMPAKT OTTOLOCK® er designet for syklister og utendørsentusias- ter som er ute etter en enkel og trygg måte å sikre utstyret sitt på. Dette uten å drasse på en stor og lite praktisk lås.
OTTOLOCK® er en helt ny lås for deg som verdsetter utstyret ditt og trenger en sikker og kompakt løsning.
OTTOLOCK® er både sikrere og lettere enn de fleste kabellåser. Med en vekt på kun 120 gram vil din nye lås alltid være lett tilgjengelig.
DESIGNET OG PRODUSERT I USA!
Sikkerheten er ivaretatt av en patentert, flerlags stål- og kevlar® design. Dette gjør låsen ekstremt slitesterk. Bruk din OTTOLOCK® til å sikre sykkel, ski, snowboard, utstyr, skistativ, bagasje, campingutstyr, seilbrett, surfboards, kano, kajakk + mye annet...
BESTILL DIN LÅS I DAG PÅ WWW.OTTOLOCK.NO
38
PROLOG
UCI forbyr “aero” sittestillinger på fellesstarter
Matej Mahoric (bildet) blir regnet som den første som brukte stil- lingen i nyere tid. Det var under U23 VM i Firenze 2013. Her under Tour de France 2019. Tyskeren Marcel Wüst var den første man kunne se på TV, i Tour DuPont 1996. (Til høyre): Marc Hirschi i “hvilestilling” med underarmene på styret blir også for- budt i fellesstarter.
UCI forbød fra 1. april muligheten til å støtte underarmene på styret, og den mer ekstreme “Super tuck,” stillingen (bildet) hvor rytterne “ligger” på rammen i utforkjøringer.
flere profflag. De har testet “Super tuck”sittestillingen kontra “normal’ sittestilling i vindtunell. I følge Swiss Sides be- regninger vil en rytter som sitter i Super Tuck nedover en bakke med 8% helling, kunne oppnå 5 km/t høyere fart enn
ble vist gjennom testing i vindtuneller. Men med armene langt framover ble den ansett som meget ustabil. Proffene er som ofte, ikke helt enige med UCI. Er aero-stillingen virkelig så utrygg for oss spør de? Er fordelen for stor? Eller er UCI redde for at det skal opp- muntre mindre dyktige og langt mer vinglete amatører til å ta seg ned fjellsidene i hasardiøse hastigheter uten kontroll? Vi har sjekket med aerodynamikk- spesialisten Swiss Side,
Regelen ble innført fra 1. april og var ingen aprilspøk. “Super tuck,” posi- sjonen hvor rytterne nærmest krøller seg sammen rundt rammen, og liggende på overrøret og suser nedover i høy hastighet, er den av de to posisjonene som definitivt ser skumlest ut.
“Jeg tror ikke jeg vil ha mindre vinnersjanser på grunn av forbudet. Sist jeg fikk en stor seier hvor jeg tjente på bruk av stillingen, var under Giro d'Italia 2018. Når jeg er i brudd nå, bruker stort sett alle de andre også samme stillingen, og da er jo fordelen borte.” MATEJ MAHORIC
Denne stillingen er som regel refert til som Pantani style , men her er Urs Zimmermann allerede under Tdf 1986. Den er beregnet å gi 12% mindre luftmot- stand.
Mange vil huske Graeme Obree’s
spesielle temposykkel som var bygget for å være ekstremt aero- dynamisk. UCI forbød den da de mente den ikke var trygg. Sittestil- lingen ga en langt lavere luftmotstand, noe som
som jobber med ut- styrsprodusenter og
12 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
sjonen ser man oftest i brudd hvor ryttere for- søker å komme seg av gårde fra feltet, og man ser det i alle ritt. Stil- lingen er ikke på langt nær like ustabil som “super tuck,” og ikke like lett å forstå at UCI vil forby. Den er selv- følgelig lovlig i temporitt. Straffen Straff for brudd på reg- lene vil være opptil 1.000 CHF (ca 9.500,-) og 25 UCI poeng på WorldTour-ritt, verdensmesterskap og OL.
en rytter som sitter i bukken på vanlig måte. Om man f.eks. har en ti kilometer langt utfor- kjøring vil man tjene 30 sekunder. Måler man i watt vil forskjellen ut- gjøre ca 135 W. På en anne side, om alle proffene sitter i den samme stillingen er det ingen som tjener på det, bortsett fra bandasje,
Forminsket luftmotstand
“Normal” sittestilling
“Froome” sittestilling
“Mahoric” sittestilling
gips og plaster- produsentene…
Posisjonen med under- armene på styret brukes også for for å oppnå en aerodynamisk bedre sittestilling. Denne posi-
Er dette starten på bruk av heve/senke setepinne på landeveien?
Ikke overbevist? De fleste vil tenke på den økte vekten dette vil gi. KS Zeta veide 500 gram, og vil man øke heve/senke lengden til 15-20 cm vil vekten ytterligere økes. Ved bruk av karbon i stedet for aluminium vil riktig nok senke vekten noe, men øke prisen. Vektgrensen (minimumsgrensen) UCI i mange år har hatt på 6.8 kg er ikke lenger i fokus på samme måte som tidligere. Ser vi på topp- modeller nå, er det ikke uvanlig at de ligger nærmere 8 kg, enn 6,8 kg. Skivebremser og elektronisk giring har tilført ekstra vekt, og jeg er i tvil om en ekstra halvkilo ekstra er populært. Dagens økende bruk av “D-formede” setepinneprofiler for å bedre aerodynamikken gjør også heve/senkepinnenes popularitet mindre
Heve/senke setepinner ble først introdusert på terrengsykler i 2003. Alle som har prøvd det i terrenget har opplevd den opplagte fordelen med økt kontroll, ikke minst i kronglete og bratte utfor- kjøringer. Med ett trykk på knappen kan du senke setet med inntil 20 cm. Løsningen er et hydraulisk teleskopisk “rør-i-rør-design.” Vi har de siste par årene sett noen gravelsykler (grussykler) med heve/senke pinner, og innimellom har enkelte produsenter forsøkt det på landeveisykler, men foreløpig uten suksess. Det hittil mest vellykkede forsøket er Zeta, fra den velrennomerte produsenten av heve/senkepinner, KS. Den ble først introdusert i 2015 (ikke lenger i salg). Zeta (bildet) var ment å skulle monteres helt nede i seterøret, i “riktig” sittehøyde. Denne kunne heves/senke 5 cm, og så ut som en normal setepinne.
sannsynlig. Alle rammeprodusenter har litt forskjellig design, noe som ville medført et virvarr av løsninger med pakninger og innfestninger osv. D-formede setepinner har ikke bare for aerodynamiske fordeler. De flekser også lettere på ujevnt underlag, noe som gir bedre komfort. En annen ulempe er at du vil få nok en del på sykkelen som må vedlikeholdes, men på en annen side er sykkelindustrien flinke når det gjelder å utvikle med nye produkter vi sykkelnerder “må ha!”…
Om man videreutvikler pinnen og monterer den slik at du kan komme helt ned, vil man kunne oppnå å sitte nesten like lavt som med “Super tuck” stil- lingen, men fortsatt sitte på setet og det vil være langt mer stabilt og trygt, og det lavere tyngdepunktet ville også gitt fordeler i krappe svinger. Ikke minst vil det føles bedre for de letteste rytterne.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 13
38
PROLOG
RICHARD CARAPAZ TAR HØYDETRENINGEN TIL NYE HØYDER!
Giro d'Italia-vinneren fra 2019 har brukt vintermånedene på høyder som ingen andre.
Ineos Grenadiers rytteren Richard Carapaz har vært hjemme i Ecuador og forberedt seg til de store rittene, og ikke minst de store fjellene i Eu- ropa. Fjell vi skulle tro ikke kan virke veldig skremmende på Carapaz. 27-åringen har klatret opp og ned Volcán Cotopaxi som er 4.800 m.o.h. og ligger like sør for hoved- staden Quito i Andesfjellene. Lagkameraten og Giro d'Italia-etappevinneren Jhonatan Narváez har også blitt med noen turer til toppen. Ved 4.800 er han omtrent på samme høyde som “Europas tak,” Mont Blanc. Mye av Ecuador ligger i Andes-fjellkjeden, så man er konstant i høyden, ofte dobbelt så høyt som noen av fjellpassene som han vil møte i løp som Tour de France, Giro d’Italia og Vueltaen. Gevinsten ved høydetrening kan være enorme for ryttere som tåler det. Det gir en større mengder røde blodlegemer, noe som betyr at du får en EPO-lignende effekt, men på en naturlig og helt
VOLCÁN COTOPAXI
lovlig måte. Dette kan som kjent øke utholdenhet og ytelse. Hans første store “klatrerittritt” i år er Volta Ciclista a Catalunya og så kommer Critérium du Dauphiné ,som vil være det viktigste oppkjøringsrittet for årets storsatsing, Tour de France , hvor han debuterte i fjor.
Ikke helt strøken vei oppover…
UCI har bestemt en minimumslønn (startlønn) for kvinner på EURO 20.000 som skal økes til minimum EURO 30.000 etter to år. TREK-SEGAFREDO venter ikke med likestillingen, men setter i gang med en gang. Det betyr en minimumslønn på samme nivå UCI har bestemt for de mannlige rytterne. Det betyr EURO 40.045 i året også for kvinnene på laget. TREK-SEGAFREDO første lag med samme minimumslønn til kvinner og menn
14 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
OPTIMISTISK FABIO JAKOBSEN MÅ NOK VENTE LITT Et av de verste krasjene vi har sett de siste årene sendte Fabio Jakobsen til sykesengen og mange operasjoner i ansiktet, hvor blant annet kjeveben var knust og tenner slått ut.
Laget, Deceuninck, og han selv var i overkant op- timisiske da han var satt opp på laglisten for ritt allerede i mars. Han har startet opptreningen og var med laget på en treningssamling i Spania, utrolig nok.
Dylan Groenewegen som var årsaken til den voldsomme kra- sjen under spurten på første etappe på fjorårets Polen Rundt, fikk av UCI ni måneders utestengelse, noe han aksepterte uten protester.
WORLD CUP E-MTB Fire ritt i år Monaco - Ascona-Locarno, Sveits -Bologna - Barcelona XC E-CROSS COUNTRY Den første UCI E-MTB verdenscupen skulle vært gjen- nomført i fjor, men som så mye annet ble den avlyst. Serien gir som andre øvelser UCI-poeng og gir de beste adgang UCI E-MTB verdensmesterskap Type ritt Rundbaneritt: Elektrisk terrengsykkel (E-MTB) kjøres på en 2-6 km lang løype som kjøres flere runder avhengig av lengden
15 til 30 km total distanse 1.000 til 1.400 m klatring
E-Gravity: E-MTB Enduro hvor det kjøres med grovere sykler og det kjøres både opp- og nedoverbakker og hvor nedkjøringene er tøffere.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 15
38
PROLOG
TURRITT APRIL-JUNI
MESTERSKAP
Gruppetto har vært i kontakt med mange av vårens/forsommerens arrangører og de fleste forteller at rittene går som planlagt.
LANDEVEI
NM SENIOR/ELITE Kristiansand 13. - 20. juni
Utsatte ritt: Oslo-Mysen: Flyttet fra april til 7. september - Ronde van Berg er utsatt til høsten Stjernetråkken utsatt - Skjærgårdsrittet utsatt til august
UM/UL Tønsberg 26. - 27. juni MASTER NM Mo i Rana 26. og 27. juni
LANDEVEISRITT
APRIL 10 APRIL 18 APRIL 20 APRIL
Byglandsfjorden Rundt - Otra IL Sykkel Molderittet - Molde CK Føllingtråkket (grus) - Steinkjer CK/Følling IL
Rogaland 3 etappers - Stav.SK/Sand.SK/Sola CK Vårtesten - Nesodden SK/Drøbak SK Jærtrillen - Nærbø SK Klostermilå - Rennesøy Sykleklubb Smaalenene Rundt - Smaalenene Sykkelklubb Enebakk Rundt - IK Hero
MAI 23 MAI 24 MAI 29 MAI 30
Randsfjorden Rundt - Hadeland CK
INTERNASJONALT OL - Tokyo 23. juli-8. august EM Landevei Jun/U23/Elite - Italia 8.-12. september VM Landevei Jun/U23/Elite - Belgia 19.-26. september
Tyrifjorden Rundt - Bærum OCK Vestfold Rundt - Horten OCK Trondheimsfjorden Rundt - Sverre/Stj. Blink Bergen-Voss - Bergen CK Telemark Tours - Grenland SK Nibberittet - Eidsdal IL
25 MAI 1
Mairittet - Alliansen Mairittet Eikerrittet - Eiker Cykleklubb Repsol mila - Stavanger SK
JUNI 05
MAI 2
Oggevatn Rundt - Vennesla OCK Hamarrittet - Ottestad IK sykkel Garborgriket Rundt - Bryne CK Bagler Runden - Tønsberg CK Bryneset - Klæbu rundt - TVK ÅOC-rittet - Ålesund OCK Romerike Rundt - Spkl Ceres Sykkel Herefoss Rundt - Arendal CK Nordhordaland Rundt - Nordhordaland SK
Namsen Rundt - Namdal SK Birkenesrunden - Birkenes IL Hemnerrunden - Orkla CK
JUNI 06
MAI 8
JUNI 12 JUNI 13 JUNI 20 JUNI 24 JUNI 25
TERRENG
Styrkeprøven - Styrkeprøven AS
MAI 9
NM/UM Rundbane og Kortbane
Mowi Rittet - Ørsta SK
Brumunddal 26. - 27. juni NM Sprint Svelvik 6. september
Simplicityrittet - Vigrestad SK
Dalane Rundt - Dalane SK Victoriarunden - CK Victoria Askerrunden - Asker CK
MAI 13
Rojan Rundtfahrt - Hadeland CK
Ulstein SB rittet - Ulstein omegn SK Ytstebrød - Vardberg - Dalane SK
Jotunheimen Rundt - Styrkeprøven AS
MAI 15
INTERNASJONALT
EMMTB Jun/Elite/ Masters - Serbia 08. - 11. juli VMMTB XCO/XCC/ DHI - Italia 25.- 29. august
TERRENGRITT
Finnskogkureren - Lunderseter IL sykkel Stenhoggerrittet - Idd sportsklubb Sirma Open MTB - Sirma IL Nilsbyen Rundt - TVK
APRIL 10 APRIL 25 APRIL
JUNI 5
Skaidi Fatbike - Hammerfest SK
Sanderittet - Sande Spkl. Sykkel
JUNI 6 JUNI 12 JUNI 13 JUNI 19
Hårdfagrerittet - CK Haugland Nordsjørittet - Nordsjørittet AS
Kalas Rye Terreng (Langsettløkka 3 dager) - SK Rye
30 MAI 5 MAI 8
BANE
PreTour Nærbø - Nærbø SK
EM Bane Elite 23. - 27. juni
Bodømarka MTB - Bodø MTB/Bodø CK
Å i Heiane Maraton - Birkenes IL sykkel
Hedmarksvidda Rundt - Nordbygda/Løten SK Skogvokterrittet - Fauske IL sykkel Reistadrittet - Bardu IL sykkel
NM Bane Sola Arena Dato ikke bestemt (Høst)
MAI 29 MAI 30 JUNI 2
Terrengsykkelrittet - IF Frøy
Elgrittet - Høland IL sykkel
JUNI 27
Savkadasrittet - Karasjok SK
VM Bane Turkmenistan 13. - 17. oktober
PreTour Sandnes - Sandnes SK/Nordsjørittet
16 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Ikke bare proffene som sykler på grusen “Gravelritt” blir det fler og flere av her hjemme. Her er feltet underveis på Strade Bianche.
MELD DEG PÅ VÅRENS STORE SYKKELOPPLEVELSE ENEBAKK RUNDT 1. MAI 2021 FOR 50. GANG! • 80 KM I LETT TERRENG
START Olaf Helsets vei 2 v/ Skullerudstua
GARDEROBE Skullerud Spor t Senter Olaf Helsets vei 5
STARTNUMMER Oslo Spor tslager AS, Torggata 20 Torsdag 29.04. kl. 10.00 – 18.00 Fredag 30.04. kl. 10.00 – 18.00
Skullerud Spor t Senter Lørdag 01.05. kl. 06.30 – 09.00
1. MAI 2021
• Elsykkelgruppe • Premier trekkes på star tnr. • Hero Sykkellue til alle • Online påmelding • Nettbetaling • SMS sluttid til din mobil • post@enebakkrundt.no
ENEBAKKRUNDT.NO
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 17
38
PROLOG
ÅRETS FØRSTE EKSTREME RITT OG RYTTERE
18 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Mathieu Van Der Poel - Råeste mann i feltet Til venstre tar han en suveren seier i Strade Bianche. Over, totalt utslitt og næringstom etter seier på femte etappe av Tirreno-Adriatico. Han rykket og gikk alene i 55 km i volds- omt regnvær i en beinhard rundløype.
Paris - Nice Primoz Roglic hadde seieren i lomma før siste etappen, men to velt og i tillegg utstyrsproblemer sendte han langt nedover på resultatlistene.
Tadej Pogacar fortsetter der han slapp i fjor med sterk sykling i Tirreno-Adriatico.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 19
38
PROLOG
Herlig sykling langs den liguriske kysten på vei til Sanremo. Rytterne er rundt halv- veis i det 30 mil lange rittet når de kommer ned til Middelhavet.
20 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Milano - Sanremo Årets første monument fikk en noe overraskende vinner med Jasper Stuyven som “lurte” alle med å rykke når de kom ned på flaten ca 2 km før mål.
Alle de største favorittene kunne indig- nerte fastlå at de feil- bergenet Stuyvens styrke da han stakk like før mål. Morsomt at noen lykkes med kamikazebrudd.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 21
38
PROLOG
Et godt tips
Spør du en champagnekjenner hvilken champagne du bør ha i kjelleren, kan det godt hende vedkommende velger å referere til et ungt ektepar. Nærmere bestemt Angelique og Damien Coutelas, de produserer champagne av eksepsjonell kvalitet. Damien Coutelas driver nå huset etter tipp-tipp-tipp-tippoldefar, Louis Victor Coutelas som startet champagnehuset A.D. Coutelas i 1809. 1809 er for øvrig å finne på etiketten til en av husets mest eksklusive champagner, Cuvée A.D. Coutelas 1809. Damien person- lig velger ut de beste druene til denne magiske Champagnen. Da Damien skulle overta etter sin far i 2005, så han frem til å jobbe side om side med ham i mange år, men faren ville det annerledes, han overlot alt ansvaret til Damien for å gi ham full frihet til å skape sin egen stil. Går sine egne veier Filosofien til A.D. Coutelas er enkel - de vil lage Champagne som er annerledes enn den naboene lager, og er ikke redde for å eksperimentere eller prøve ut nye teknikker. Blant
22 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Champagne Sykkel- og vinkultur
Når koronaen er over kan man jo feiremed en tur, og hvorfor ikke til- ogmed Champagne Å sykle i Champagne er både hyggelig for bena og behagelig for øyet. I vår- og sommersesongen kan du sykle gjennom et grønt og bølgende landskap med vinranker mellom frodig skog og sjarmerende elver. Montagne de reims er et område vi har prøvd ut. Om du ikke er bygget for lange bratte bakker skal du ikke la deg skremme av navnet. Det er ikke ikke et fjell i ordets rette forstand, mer en litt høy skogbevokst kolle som ikke rager mer enn 286 m.o.h. på det høyeste. Montagne de Reims skiller Byene Reims og Epernay, i randkanten av skogen finner du mange av de beste vinmarkene. En av de hyggeligste sykkelrutene finner du hvis du følger Route de Champagne fra Reims til Eparnay. Den går gjennom mange av de vakre små byene på østsiden av Motagne de Reims, der skillet mellom skog og vinmarker starter. Champagne er et bra utgangspunkt for sykling i Frankrike. Et perfekt sted å starte for å få i gang kroppen. Det er relativt kort til andre gode sykkel opplevelser. Avstand til Chablis er 200 km, Vogesene 340 km, Dijon i Burgund 310km, Albertville i de Franske Alper 600 km, L’Alpe d’Huez 700 km. Dette er områder det er lett å finne farbare trygge veier på racer og supert utgangspunkt for terrengsykling og gravel. Og nå til det som er en ekstra bonus om du vil feire litt underveis. Vingårder hvor champagnen ligger og godgjør seg til du kommer...
Tips til champagnehus å stikke innom
Egly-Ouriet
Coutelas
André Clouet
Leclerc Briant
Alfred Gratien
Legras
Michel Turgy Person
Ulysse Collin
Jacques Lassaigne
Frank Røstgård
fra gamle vinstokker, og lagrer de fleste champagnene på store eikefat er med på å skape stor kompleksitet og balanse i deres Champagner. Det gode arbeidet har ført til at vinanmelderne trekker frem superlativer fra øverste hylle når de omtaler A.D. Coutelas sine Champagner. Rebell-champagnen I et champagnehus der det uvanlige er vanlig er det ikke over- raskende at det også finnes en opprører, en champagne med det passende navnet Cuvée Rebel. Den ble en umiddelbar sensasjon med sin nesten frekke friskhet. I dag får du kjøpt versjon 3.0 på polet A.D. Coutelas Cuvée Rebel Blanc de Noirs Extra Brut 2012, (2.0 er utsolgt) 3.0 er produsert i 860 eksemplarer. Merk dere at det er Pinot Noir druer som er brukt i 3.0 og ikke Chardonnay. For de som liker Champagne er dette en mektig vin. God tur innom for en smak.
annet gjødsler de med norsk tang. Om det er den norske tangen som har gjort at norske Champagne- elskere har omfavnet A.D. Coutelas vet ikke jeg, men utrolig nok selger de førti prosent av sin totale produksjon til Norge. Deres «Cuvée Louis Victor Fût de Chéne Brut» var faktisk landets mest solgte champagne i 2016. Solera og lang lagring på bunnfall Solera er en komplisert og arbeidskrevende metode spesielt kjent fra sherryproduksjon. Solera- metoden kjennetegnes ved at man tilsetter ny fersk vin fra den aktuelle årgang til en Solera som be- står av viner fra flere årganger, og samtidig tapper ut tilsvarende mengde i andre enden. Noe annet som er uvanlig med A.D. Coutelas er at de lagrer vinene lengre enn de fleste på bunnfall, gjerne åtte–ni år. Dette i kom- binasjon med at de utelukkende bruker økologisk dyrkede druer
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 23
UTSTYR - NYHETER
E-Bike Vision Bosch Powerpack Batteri Skal du på langtur med el-sykkelen og trenger litt ekstra strøm og lettere batteri er dette løsningen. E-bike Visions Bosch batterier kommer i 3 versjoner, Lite på 360Wh, samt de kraftigere på 624Wh og 745Wh. Lite er perfekt for deg som vil ha en lettere sykkel, og ikke trenger den lange rekkevidden, eller ha med et ekstra batteri som er adskillelig lettere enn vanlige batterier. De to største er for deg som vil ha lenger rekkevidde, og helst vil slippe å ha med et ekstra batteri når turene blir lange.
Priser Kapasitet 17,1 Ah / 624 Wh. pris 7.999,- Kapasitet 20,7 Ah/745 Wh. pris 10.499,-
Maxxis Receptor Gravel 27 TR EXO Dekk 2C Meget raskt semislick dekk for grus, asfalt og hardpakkede underlag som
La Passione Feel Jersey Azalea Italienske La Passione er kanskje ikke det mest kjente merket, men de har en elegant kolleksjon hvor gjen- nomgangstonen er en enkel og ren design. De har også en lekker damekolleksjon.
skogsbilveier og grus. Et meget fleksibelt og sterkt materiale med sterke sidevegger og dekket kan brukes slangeløst. Størrelse 27.5" 2C-Dual Compound EXO Protection Foldedekk TR-Tubeless Ready
Stoff: 88% Polyester/12% Elastane Anbefalt bruksområde: Varme sommerdager/rulle
Bredde 47mm Material 120TPI Vekt 484 g
4 forskjellige farger Vekt 134 gram
Pris: EURO 85
Pris 549,-
Bryton Rider 750 E GPS Nye Bryton har tre forskjellige profiler og kan kobles til all slags girsystemer, også elektroniske gir og sykkelruller. Har du en elsykkel med Shimano Steps gir den deg all nødvendig infor- masjon. Kan også kobles til Garmin Varia Bike Radar slik at du får opp beskjed om biler som nærmer seg bak- fra. Er du koblet til internett får du opp POI i nærheten og ruter kan importeres. Den kom- muniserer også med telefonen. Den har også autosync mot treningsapper som Strava, Ride with GPS.
DSALT Saltfjerner For sykkel, m/spraytut
DSALT er et skånsomt vedlikeholdsprodukt som enkelt fjerner salt og samtidig hemmer ny korrosjon. Ideelt til alle sykler som brukes på vinterstid – og spesielt på elsykler der salt kan gjøre ekstra stor skade på de elek- triske komponentene og motoren. DSALT er utviklet og produsert i Norge, og er biologisk nedbrytbar. Et meget allsidig produkt somkan brukes til alt som utsettes for salt. Priser 1 liter ferdigblandet med spray: 299,- Konsentrat 0.5 liter som gir 50 liter ferdig væske 359,- Konsentrat 2.5 liter som gir 250 liter ferdig væske 1.599,-
Høyde 92.5mm, bredde 49,7mm, dybde 23.8mm Vekt 93 gram 2.8" Fargedisplay Batteritid opptil 20 timer (ikke i GPS modus) GPS: Full GNSS
Vanntett: IPX7 Alarm: Ja Historikk 130 runder / 300 timer Puls: 7 soner
Pris: 4.499,-
24 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Leatt - ny smart Enduro hjelm For alle som beveger seg litt utenfor de enkleste stiene er Leatt et velkjent kvalitetsmerke, og nå har de lansert den nye 4.0 MTB Enduro-hjelmen, i tillegg til et allerede brede sortimentet, som brukes både av amatører og proffer. SIKKERHET 4.0 Enduro-hjelmen er DH-sertifisert med et lett polymerskall og avansert luft- strømningssystem, Leatts pålitelige 360 ° turbinteknologi finner du også her. Det minsker faren for alvorlige hode- og hjerneskader ved uhell. Denne teknologien vil bidra til å redusere hjernerystelser med opptil 30%. Det skal også gi redusert rota- sjonsakselerasjon med opptil 40%. Dessuten gir det støpte EPS- og EPP-støtts- kummet megst bra slagabsorpsjon, og optimal nakkestøtte. En smart ting er også det justerbare visiret som vil løse ut (fjernes) ved støt mot hjelmen.
FLERE HIGH-TECH FUNKSJONER
Lufting får du gjennom 18 ventilasjonsåpninger, og det er også god ventilasjon ved lave has- tigheter. For mange vil kanskje det smarteste når det gjelder luftingen være at dekselet foran munene kan tas ut for å gi maksimal ventilasjon i front. DET SMARTESTE TIL SLUTT En av de smarteste funksjonene til 4.0 Enduro-hjelmen er den avtagbare "kjevebøylen," som lett kan tas av og på med en solid rustfri stållås. Leatt jobber som sagt for maksimal sikkerhet, og selv med den avtakbare kjevebeskyttelsen er 4.0 Enduro-hjelmen DH-sertifisert.
Pris : 3.099,-
EKSTREME EL-SYKLER - TESTSYKLER PÅ VEI!
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 25
UTSTYR - NYHETER
TREK - SESSION DH modellen som dukket opp allerede i 2005 har blitt oppgradert flere ganger. På denne siste oppgraderingen er det mye nytt. Geometrien er forandret og med det har “reachen” økt med 30 mm. Utstyr Session 9:
Ramme: Alpha Platinum Aluminum Gaffel: RockShoxBoxxerUltimate Bakdemper: RockShoxSuper Deluxe Ultimate Air Gruppe: SRAM X01 DH Bremser: SRAM Code RSC 4-piston
Pris ramme: 33.499,- Pris Session 8: 55.499,-
Pris Session 9: 77.999,-
Scope Spennende nederlandske hjul De spennende hjulene er det Egedesø som importerer til Norge. Modellutvalget er stort, med landeveishjul, gravel (allroad) og ter- renghjul i forskljellige utgaver. De utvikler alt internt og navene har SKF lagre. Om du skulle ønske kan du også oppgradere til CeramicSpeed. landeveishjulene kan du få i tre forskjellige profiler 30 mm, 45 mm og 57 mm. Sapim CX Sprint eiker. Vi kommer tilbake med en test.
Landevei R3 - 30 mm profil - 1.487 gram - Bredde utv/innv. 28/21mm Landevei R4 - 45 mm profil - 1.596 gram - Bredde utv/innv. 28/21mm Landevei R5 - 57 mm profil - 1.675 gram - Bredde utv/innv. 28/21mm Gravel/allroad R3A - 30 mm profil - 1.545 gram - Bredde utv/innv. 30/23mm Gravel/allroad R4A - 45 mm profil - 1.583 gram - Bredde utv/innv. 30/23mm Gravel/allroad R5A - 57 mm profil - 1.705 gram - Bredde utv/innv. 30/23mm
Offroad R2.0 - 45 mm profil - 1.367 gram - Bredde utv/innv. 30/23mm
Priser med SKF lagre 1.499,- (gjelder alle modeller). De fleste modeller kan leveres for skivebremser
Landevei Scope R5 Disc 57mm
Gravel/Allround Scope R4A Disc 45mm
Landevei Scope R3 Disc 30mm
Terreng Scope R2.0 Disc 30mm
26 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
TOPEAK Tubi Pod Et lite og hendig verktøy som tar liten plass. Med Tubi Pod’en kan du reparere/tette slangeløse dekk.
Vekt: 90 gr Materiale “tube”: Aluminium Materiale verktøy/plugger: Stål Størrelse: 11 x 2,4 cm Pris: 389,-
“Air-stop” verktøyet stikkes ned i hullet for å hindre lufte å lekke ut.
Med “Plug-in” verktøyet fører man lappen inn og tetter lekasjen..
Kask Protone hjelm Den komfertable Kask modellen kommer i flere nye farger Alle nye Protone er testet og godkjent i henhold til WG11 rotasjons- beskyttelse.
Vekt: 215 gr, avansert MIT teknologi, refleks Pris: 2.499,-
Cannondale Adventure Neo 1 EQ Bysykkel med stor rekkevidde.
Dette er toppmodellen av den nye modellen som betyr lang rekkevidde. Ramme: SmartForm C3 aluminium Krank: FSA Bosch E-Bike, 38 tenner Kassett: Shimano M4100, 11-42, 10-speed Gruppe: Shimano Deore 10-delt Dekk: Schwalbe Hurricane Performance Addix, 27.5 x 2.25” Batteri: Bosch PowerTube 625Wh
Rekkevidde: Opptil 160 km ved fulladet batteri Setepinne: Cane Creek Thudbuster G4 med fjæring
Vekt: 230 gr Pris: 47.000,- Pris riemligste: Neo 4 - 29.000,- (100 km)
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 27
MEKKET I PS
Små detaljer somkan være avgjørende
Nå er våren her og vi syklister har for lengst vært en tur i gara- sjen, eller boden og funnet fram sykkelen. Men, det er kanskje ikke bare formen som trenger en liten overhaling. Det fort gjort å glemme at sykkelgleden blir langt større om utstyret fungerer som det skal. Vi har tatt en liten kikk på viktige slitedeler på sykkelen det kan være greit å sjekke nå, før både turritt og ferier er i gang. Ny styretape En enkel og billig måte å få følelse av ny sykkel er å skifte styretape. Har du sittet og svettet mye på rulla gjennom vinteren (om du har aluminium styre) er det i tillegg viktig å sjekke at styret ikke har korrodert, noe som svekker aluminiumet. Vi har sett styrer som har brukket på grunn av dette. Skal du gjøre det selv, pass på å strekke tapen såpass mye at den blir stram.
Vi har tatt eb tur til Claes Henrik Nitteberg på verkstedet hans for noen tips før sesongen er i gang for fullt. Hva kan det være greit å sjekke på en vinterlagret sykkel for at alt skal fungere optimalt.
Klipp enden av styretapen på skrå slik det er vist på bildet til høyre. Da får du en rett og pen avslutning.
28 GRUPPETTO SYKKELSPORT # 38
Nav og hjul Sjekk når du tar av hjulene at navene ruller fritt og lett. Her kan det være greit å ta seg en tur på et verksted for å få en service med smøring og rens om du ikke er sikker på hvordan dette gjøres. Dette gjelder spesielt om du har brukt sykkelen ute om vinteren. Sjekk også at alle eiekene er like stramme og at de ikke er for slakke. Det kan være greit å vite hvordan det gjøres om for eksempel en eike skulle ryke når du er ute og sykler, slik at du kan stramme eikene riktig så hjulet ikke subber i rammen på veien hjem. Jeg har sett karbonrammer hvor det er blitt hull i rammen på grunn av sand som legger seg på dekket og nærmest fungerer som sandpapir mot rammen.
Girjustering Det er ikke noe som er mer irriterende på en sykkeltur enn at girene er dårlig justerte. Da har du stilleskruene på bakgiret, eller ved mindre justeringer kan du skru på stille- strømpa som sitter på bakenden av bakveks- leren. Skru mens du roterer kranken til eventuelle ulyder fra kassetten forsvinner. Sjekk ytterpunktene (høy og lavgir) og at de går riktig. Stå bak og sjekk at kjedet går rett ned fra kassetten og gjennom trinsene.
Sjekk av bremser Felgbremser: Har du felgbremser er det en enkel sak å sjekke at klossene ikke er utslitt. Sjekk både slitasje og eventuelt metallspon i klossene om du har aluminiumsfelger. Det er ikke uvanlig at små metallbiter setter seg i klossene og slitasjen på felgene vil øke betraktelig. Skivebremser: Har du skivebremser er det også viktig å sjekke klosser og skiver. Om du skifter klosser er det viktig å presse stemplene tilbake i kaliperne. Gjør det mens de gamle klossene sitter i, slik at du ikke skader stemplene. “Subbende” skivebremser Om bremsene “subber” kan du løsne begge skruene som holder kaliperen på plass. Når du har gjort det, snurrer du hjulet rundt, og mens det snurrer raskt trykker du inn bremsen, og holder den inne. Mens du holder bremsehendelen inne, strammer du begge skruene slik at kaliperen igjen er ordentlig festet.
Skifte dekk Sjekk at det ikke sitter små grus/sandkorn i dekket. Start med å legge dekket i midten av felgen da den er dypere der. Dette for å få på dekket uten å bruke dekkspaker som ofte kan «knipe» hull i slangen. Monterer du slangeløst må du avfette felgen slik at tapen sitter skikkelig. Et godt tips før du har i «guffe» er å legge inn en slange og pumpe dekket hardt for å presse dekktapen skikkelig til felgen. Husk å riste flasken med tetningsmassen godt før du fyller dekket. Husk etter påfylling å rotere hjulene godt for å fordele tetningsstoffet jevnt inne i dekket.
# 38 GRUPPETTO SYKKELSPORT 29
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease