Viking Tour - Etapperittet for alle
Terrenglegenden Hans Rey
Fulldemper eller hardtail? - Vi har sammenlignet
Stalheimskleivene - Kort og brutal
Cappadocia - Spennende terreng- sykling i Tyrkia
09
INTERPRESS NORGE
RACERTEST Ridley Fenix
TRENINGSTIPS Bli bedre på temposkifter
TURRITT På første klasse i Dolomittene
KAGGESTAD Omårets Tour de France
Sept./okt. 2015
RETURUKE 43
PURE CYCLING
ENGINEERED PERFECTION ULTIMATE CF SLX HVORDAN DEFINERER DU DEN KOMPLETTE LANDEVEISSYKKEL? DETTE ER VÅRT SVAR: EN 780 G KARBONRAMME SOM FORENER ET ENESTÅENDE FORHOLD MELLOM STIVHET OG VEKT, BEHAGELIG KOMFORT OG FORBEDRET AERODYNAMIKK. CANYON.COM/ULTIMATE
ÉMONDA AL R F JÆR L E T T P E R F E KS JON I A L UM I N I UM
Émonda ALR tar elegansje til et nytt nivå, med vekt og ytelser som går utenpå mange av sine karbonkonkurrenter, og bygget med et enestående fokus på balanse og følelse.
trekbikes.no
# 09
Sept./okt. 2015
#9 Ikke bare for kroppen
FORSIDE Viking Tour Foto: Vidar Petterson
REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
Mørke skyer kommer i flere former. Noen ser vi, andre er ikke synlige - for andre. Ferien er over og hverdagene kommer tett. De viktige dagene, de kommer ikke alene, og de kan påvirkes. Å komme seg ut, kjenne pulsen, kjenne kroppen jobbe, la tankene fare. Eller kanskje la tankene ligge for en liten stund. Det er mange andre, og kanskje bedre grunner til å komme seg ut på sykkelen enn kun å hente noen sekunder på neste ritt, eller kjøre den faste runden litt kjappere enn sist.
DAGLIG LEDER Ivar Kjellhov kjellhov.promo@gmail.com Telefon +47 901 27 172
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Kåre Dehlie Thorstad Niclas Stensrud Andersen Eirik Arnesen Claes-Henrik Nitteberg Steve Thomas
Man kommer seg ut, og i takt med pusten som stiger, og svetten som renner blir de mørke skyene lysere og lysere, og når sykkelen er parkert er det kanskje skyfritt.
Morten Mørland Johan Kaggestad
Bivirkningene av en runde med sykkelen kan være langt viktigere enn turens opprinnelige mål. Om bladene snart faller og temperaturen likeså, kom deg ut. Hva pulsmåleren kan fortelle deg er kun noen tall som ikke sier noe om verdien av anstrengelsen. Den er uvurderlig og ikke like forgjengelig.
ANNONSER 2punkt karin@2punkt.no Telefon +47 982 05 416
UTGIVER Gruppetto AS
God tur!
Torggt. 1 - 1440 Drøbak Telefon +47 406 706 01
post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
Vidar Petterson REDAKTØR
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 406 706 01
PRODUKSJON/TRYKK Polinor AS
ISSN 1894-7220
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 406 706 01
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 406 70 601 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
6 GRUPPETTO # 9
SPESIALBUTIKK FOR LANDEVEIS- OG TERRENGSYKKEL
Tlf. 22 19 20 60 • Karoline Kristiansen Vei 8 • Helsfyr, Oslo • sorensensykler.no
Sept./okt. 2015 # 09
INNHOLD
36
24
Viking Tour - Etapperittet for alle
Terrenglegenden Hans Rey
Fulldemper eller hardtail? - Vi har sammenlignet
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
Stalheimskleivene - Kort og brutal
Cappadocia - Spennende terreng- sykling i Tyrkia
09
INTERPRESS NORGE
EROS POLI ”Monsieur Ventoux”
RACERTEST Ridley Fenix
TURRITT På første klasse i Dolomittene
KAGGESTAD Omårets Tour de France
Sept./okt. 2015
RETURUKE 43
24
11 Prolog - Stort og smått 14 Tett på Kai Lexberg 16 Utstyrsnytt 60 Johan Kaggestad Årets Tour de France - inntrykk 66 Ernæring Optimal restitusjon 69 Terreng 96 Abonnér 97 Mekketips Klar for høsten?
14 Tett på
Viking Tour Foto: Vidar Petterson
- En liten snakk med Kai Lexberg
23 Treningstips
- Bli bedre på temposkifter
TESTER Småtester 20 Lazer Z1 hjelm 21 POC Octal Avid Mips 22 Gaerne Stilo racersko 22 Polaris Axial sykkelbag
24 Viking Tour
- Etapperitt for alle
34 Geir Ellingsen
- Annerledes rittdirektør for et annerldes ritt
36 Eros Poli - ”Monsieur Ventoux” - Fjellet han ikke skull vinne 42 Fergeracet - Vestlandets natur og utfordringer 50 På første klasse i Dolomittene - Spennende og avslappet rittopplevelse 70 Hans Rey - terrenglegende 76 Wheels for Life
Landeveisykler
56 Ridley Fenix SL 58 Fuji Norcom 1.3 (tempo)
Terrengsykler 84 Hardtail vers fulldemper 85 Trek Superfly FS 9 86 Trek Superfly 9 88 Specialized Crave 90 Specialized Epic Comp Carb. 92 Pivot Mach 4 94 Birk PRO (27,5)
- Hans Rey og konas imponerende sykkelinnsamling
78 Annerledes terrengsykling i Tyrkia
84
8 GRUPPETTO # 9
PSYCHO PATH | PERFORMANCE EXPLOSION fra 15.061 kr* | PSYCHO PATH 3 Di2 27,5“ 41.449 kr* *inkl. tysk MOMS. Prisen er avhengig av valutakurser. Løpende priser se på rosesykler.no.
VI BYGGER DIN DRØMMESYKKEL. TILPASSET INDIVIDUELL KOMPETENT
rosesykler.no
ROSE Bikes GmbH, Schersweide 4, 46395 Bocholt, Germany
09
PROLOG
G
Prolog
11 12 14 16
Småstoff
Tett på
Utstyrsnytt
STALHEIMS- KLEIVENE
Foto: Vidar Petterson
# 9 GRUPPETTO 11
09
PROLOG
Ny fartsrekord på tempo i Tour de France Med 55,45 km/t på den 13,8 kilometer lange åpnings- tempoen satt han ny rekord for TdF. Han fikk også gul trøye. Den forrige rekorden tilhørte Chris Boardman og har stått i 21 år. Med startnummer 38 av 198 ryttere ble han sittende i 2 1/2 time og vente på den gule trøya.
Trikk + hull = vondt
Det er ikke iltre bilister, men sleipe trikkeskinner som er den hyppigste årsaken til sykkelulykker i Oslo. Det viser tall fra Oslo legevakt, som gjennom et helt år har kartlagt hva som er årsaken til armbrudd, hjernerystelse og såret stolthet. Syv av ti ulykker er såkalte singleulykker, uten at andre enn syklisten selv er involvert. Hver fjerde syklist rapporterer at en fartshump, veiskilt, kumlokk, asfaltkant eller annet var årsaken til ulykken. Totalt ble det registrert 2186 skader, hvor ca halvparten var såkalt lettere skader. 839 av dem som ble skadet, hadde ikke hjelm, i følge
NM til Bodø CK – Det er godt å se at Norges Cykleforbund har tro på oss som arrangør og har tillit til at vi kan ar- rangere et vellykket norgesmesterskap på landevei. Det har vært en lang prosess og nå gleder vi oss til å fortsette planleggingen av mes- terskapet. Vi håper på stor deltakelse og vil gjøre vårt beste for å skape en ukes sykkelfest i Nord- Norge. Det er leder Jan-Oddvar Sørnes i Bodø CK som sier dette etter at NCF har bestemt at klubben skal ar- rangere NM i peridoen 19-26. juni 2016. – Vi har sett frem til å få en NM-arrangør på landevei i Nord-Norge. Dette er spesielt viktig for utbredelsen av sykkelsporten i hele Norge. Bodø er en flott by og de har jo også erfaring som vertskap for Arctic Race of Norway, sier en fornøyd sykkel- president Harald Tiedemann Hansen. – Vi håper et mesterskap som dette skal gi energi og skape entusiasme slik at rekrutteringen til sykkelsporten fortsetter å vokse i hele Nord- Norge. Mesterskapet skal også brukes for å heve
Aftenposten. Undersøkelsen viser også at fles- teparten av skadene skjer i morgenrushet. Under- søkelsen av gjennomført i samarbeid med Helsedirektoratet. – Rapporten er svært viktig for kommuner som ønsker å ta miljø og tilrettelegging for sykling på alvor, sier avdelingsdirektør Jacob Linhave.
NCF støttet Tour- oppgradering
Norsk sykkelsport er i en rivende utvikling der både norske utøvere og arrangører setter nye rekorder. De to norske UCI rittene Tour of Norway og Tour des Fjords oppnådde i mai ca 200.000 seere i snitt på TV2, og 365.000 på det meste. Race of Norway i Nord Norge for herrer og damerittet Ladies tour of Norway i Halden er neste høydepunkt på hjemlig rittkalender. – Dette er viktig for å sikre en positiv utvikling i norsk sykklsport fremmot VM i Bergen 2017. NCF og TdFjords vil sammen jobbe for å utvikle ar- rangementet til 2HC nivå, sier syklepresident Harald Tiedemann Hansen – En oppgradering av TdFjords vil gi organisasjonen en bedre økonomisk plattform som også vil gi mulighet til å arrangere UCI kategori 1.2 eller 2.2 ritt i september, sier rittdirektør Roy Hegreberg i Tour des Fjords. – En oppgradering med etapper i Bergen i 2016 og 2017 vil også være viktig i forberedelsene av VM i 2017 både på organisatoriske, sikkerhetsmessig og publikumsmessige utfordringer. NCF og Bergen 2017 as vil samarbeide tett med Tour des Fjords for sikre at VM i Bergen kan bli den største idrettsfesten siden OL på Lillehammer, sier Tiedemann Hansen.
kompetansen på alle nivåer i klubben og i regionen, forteller Jan-Oddvar Sørnes.
Forbildeprosjekt for barn og unge Den blir den største i sitt slag, sykkelparken Tranmatorn, som bygges i Heggedal uten- for Oslo. Initiativet kommer fra Asker og Heggedal nærmiljøsentral, og gjennom- føres i samarbeid med Trygg trafikk, Asker CK og Statens vegvesen. Prosjektet er et såkalt forbildeprosjekt i Future Build, og formålet er å gi barn og unge en arena til både lek læring på sykkel innenfor trygge rammer. Sykkelparken vil gi økt kunnskap om trafikksikkerhet, være
arena for uorganisert aktivitet og bidra til god folkehelse. Her skal det bygges miniatyrveier, trafikklys, bremsebakke, rundløype, pump-track, hopp, utforkjøringer etc. Parken vil etter planen stå ferdig i løpet av høsten 2015.
Parken har en prislapp på 8,3 millioner, som er et spleiselag mellom kommunen og sykkelbyordningen i Akershus fylke
12 GRUPPETTO # 9
Chris Horner lite fornøyd med UCI
Endelig skjer det noe med sykkeltyver
UCI har nektet den nå 43 år gamle Chris Horner å bruke astmamedisinen som to leger har anbefalt ham å bruke. Under Tour of Utah hvor han endte på 5. plass var han hardt plaget av astma. Han var i brudd på kongeetappen i de tøffeste klat- ringene, men måtte slippe seg ned til hovedfeltet på grunn av pusteproblemene.
Emma Johansson til Wiggle-Honda Den hittil største overgangsnyheten for damene før 2016 sesongen er utvilsomt svenske Emma som har
tegnet to års kontrakt med Wiggle-Honda.
Slutt å klage på dårlig og fuktig sommer
Cannondale Slate En rar hybrid for landeveien. Med skivebremser og Lefty gaffel har du litt racer, litt sykkelcross og litt terrengsykkel. Prisene er fra ca 26.000-32.000,-.
# 9 GRUPPETTO 13
09
PROLOG
Gledelig og lovende vekst i sykkel-Norge
Riktig trening, også i ung alder
Tett på
TEKST Eirik Arnesen
1 . Unge norske utøvere fortsetter å imponere i 2015. Hva er den viktigste årsaken? Det jobbes godt rundt om i klubbene, og ikke minst på de ni sykkelgymnasene våre. 2. Mange har store forventninger til internasjonale norske topp- prestasjoner i årene som kommer. Hva tror du? Det ser lyst ut. Vi har flere unge proffer enn på lenge og vi har en sterk U-23 klasse i Norge. I tillegg – mange gode juniorer. Så klarer WADA/UCI og skjerpe ytterligere inn på doping og jukse- mentaliteten ser fremtiden lys ut for de unge norske syklistene. 3. Hva er det sterkeste sykkelminne så langt i 2015? Juniorlandslaget på landevei som sloss for bonussekunder på siste etappen i Lille fredsrittet var en bra lagprestasjon. Samt SondreHolst Enger første seier somProff i Østerrike. 4. Din beste sykkelopplevelse – på egne dekk? Asle og Gabba. Tror jeg ble sist i sammendraget. (men fullførte 11 dager). Vinne første etappe i sykkelfestivalen ( Fagernes-Lærdal i 1998) og tre sammenlagt etter Bjørn Stenersen og Thor Hushovd. 5. Hva er det med sykkel som er så fascinerende? Du kan være med å vinne store ritt enten du er liten eller stor, i for- skjellige løyper. Taktisk spill, de harde løypene, de tekniske løypene. Tøffheten rytterne trenger. 6. Hva er viktig for å fortsatt utvikle norsk sykkelsport? At vi klarer å holde barn og unge i fysisk aktivitet, mange og gode konkurranser. Det må trenes riktig også i ung alder. Trenes det ikke nok volum og nok intensivt i 15-20 års alderen, blir du sannsynligvis aldri god nok. Dugnadsinnsatsen i klubbene er også veldig viktig for å utvikle sykkelsporten. 7. Hvem er tidenes beste syklist, og hvorfor? Vanskelig valg. Kurt Asle Arvesen viste at det var mulig med sitt gull i 1997. Uten det hadde kanskje ikke Thor Hushovd blitt den syklisten han ble. Siden Thor har så mange seiere, er verdens- mester både somu-23 og profesjonell, må svaret bli Thor Hushovd.
Navn: Stilling:
Kai Lexberg Utøverutvikler NCF
Født: 17.12.1972 Bakgrunn: Utøverutvikler NCF Sivilstatus: Gift med Bente Barn: Datter på fem år
Aktuell: Juniorer og unge utøvere fortsette å imponere - både på landeveien og i terrenget. Kai Lexberg er utøverutvikler i sykkelforbundet
9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Thor Hushoved sitt VM-gull i 2010
10. Når du selv trener – terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel, og hvor mye? Ikke mye trening på meg nå, men trives best på landeveis- sykkel. 11. 2015-sesongen har vært en eventyrlig sesong så langt. Hva gleder du deg mest til i fortsettelsen? Vi går jo inn i høstsesongen og VM blir veldig spennende. Vi har gode ryttere i alle fem klassene!
8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? Alle dopingtatte utøvere!
14 GRUPPETTO # 9
UTSTYRSNYTT
Garmin Edge 520 Ny Garmin GPS-sykkelcomputer med Strava segmenter I juli ble Team Garmin de første til å teste ut nye Edge 520, den første GPS- sykkelcomputer med Strava segmenter. Edge 520 leveres med avanserte ana- lysefunksjoner som inkluderer tid i sone, FTP (Functional Threshold Power/ters- kelwatt), sykkelspesifikk kondisjonsberegning1 (VO2 Maks og restitusjonstid), støtte for sykkelrulle, sykkeldynamikk og mulighet til å velge utfordringer via Strava-segmenter og Garmin Connect™. I tillegg leveres Edge 520 med funk- sjoner for trådløs tilkobling og en høyoppløselig fargeskjerm, dette gir syklisten en komplett pakke i ett lekkert og lett design.
Strava-segmenter kan lastes inn før turen. Underveis vil syklisten få løpende informasjon om segmentet. Programvare for Edge 1000, Edge 810 og Edge 510 blir oppdatert i løpet av tredje kvartal, og vil med denne oppdateringen også få støtte for Strava-segmenter. Segmenter fra Garmin Connect er også tilgjengelige for alle nevnte modeller. Edge 520 presenteres i et kompakt design med en høyoppløselig 2.3” fargeskjerm. Enheten har opptil 15 timer batterikapasitet i GPS-modus, GPS og GLONASS satellittmottaker, er kompatibel med Shimano Di2 elektronisk girsystem og mot standard ANT+® kompatible sensorer som watt/kraftmåler, pulsmåler, og fart- og kadensmåler, for å nevne noe. Edge 520 kommer i butikkene i løpet av høsten og vil leveres i enkelversjon eller i bundlepakke med pulsmåler samt fart- og kadensmåler. Leverandør: Garmin Norge as Vite mer: www.garmin.com/nb-NO/
Pris (forventet): 2.899,-
Bellroy - Elements Phone Pocket Snasen veske for baklomma
Uorden i baklomma er en uting. Det er i alle fall helt unødvendig, skal vi tro Bellroy – som har laget Elements Phone Pocket. Rett og slett en vanntett og gjennom- tenkt taske hvor du får plass til telefonen (iphone 5 eller iphone 6), et knippe forsikringskort, kredittkort, et par nøkler, noen sedler og mynter. Alt stramt organisert i Elements-vesken, som er både vanntett og har vann- tett glidelås. Du får den i rødt, grått eller sort, og med tre års garanti. Vi tror sykkelfolket deler seg omtrent på midten hva angår ovasjoner – noen elsker slike tasker, andre forstår overhode ikke poenget. Vi digger det. Leverandør: Bellroy Vite mer: www.bellroy.com
Pris: kr 820 (99 USD) + frakt
16 GRUPPETTO # 9
Niner YAWYD Øl og sykkel = sant (i alle fall korken) Tuborg, Corona eller kanskje det nye, lokale og hippe mikrobryggeriet. Niner YAWYD er produktet du egentlig ikke trenger, men er überkul likevel. En YAWAD erstatter lokket over styrelageret på sykkelen din. Og vips – så kan du plassere din favoritt ølkork på toppen. Niner er et amerikansk sykkelmerke som skiller seg ut. Gjengen i Niner mener det er en selvfølge at sykkelen også markerer at du er en øl-kjenner og entusiast av rang. YAWAD – you are what you drink – tar akkurat 37 sekunder å montere (om du finner 5 mm nøkkelen), men hjelper deg opp motbakken og hjem til en velfortjent dukkfrisk premie.. Leverandør: Sykkelboden Vite mer: www.sykkelboden.no
Pris: kr 199,-
Massi Cyclon Massi utfordrer GP 4000
Lav vekt og rullemotstand og med god beskyttelse mot punktering ønsker Massi og utfordre ”bransjenstandarden” GP 4000. Importøren mener Massi Cyclon er et perfekt dekk for både trening og konkurranser. De har over lang tid testkjørt dekket under alle tenkelige forhold, både med høyt og lavt dekktrykk (fem til åtte bar), og mener det trygt kan sammenlignes med Continental Gran Prix 4000S når det gjelder grep, lav rullemotstand og slitasjestyrke. Leverandør: Sykkelboden Vite mer: www.sykkelboden.no
Pris: kr 499,-
# 9 GRUPPETTO 17
UTSTYRSNYTT
TranZbag Sammenlaggbare sykkelbager til frakt av sykler
De kom med sin første transportbag tidlig på 1990- tallet. De ble da prodiusert i Asia, men nå er merket revitalisert og flyttet tilbake til røttene i Sveits. En smart ting i Sveits er at du kan transportere sykkelen gratis på togene om du har den i en bag som dette. Leverandør: Tranzbag Vite mer: www.tranzbag.com
Pris: fra 850,- til 1.300,- (tre forskjellige modeller)
Life Paint Lysende idé for reinsdyr, smart for syklisten
Hvert år skades over 19 000 syklister i ulykker i England. Det er bakteppet for Life Paint, en smått genial idé. Life Paint en nemlig en selvlysende spray som er så godt som usynlig i dagslys. Når billys treffer den refelekterende sprayen, gløder den som en refleks. Sprayen, som er utviklet av selskapet Albedo 100, kommer i to varianter, hvor den ene egner seg for plast, tre og metall. Bilgiganten Volvo har for øvrig inngått et samarbeid med den lille svenske produsenten, etter at en begynte å merke reinsdyr på Nordkalotten med reflekterende spray. Flere tusen rein drepes nemlig årlig. Med andre ord et genialt sikkerhetstiltak også for syklister som vil bli bli sett. Du kan kjøpe Life Paint på nettet, eller i en rekke forretninger i Sverige. Leverandør: Albedo 100 Vite mer: www.albedo100.se
Pris: fra 179,- til 249,-
18 GRUPPETTO # 9
Tacx NEO Smart Tacx med ny og stillegående sykkelrulle
Deres nye rulle skal være markedets mest stillegående. Den har som van- lig Bluetooth og Ant+ tilkoblings- muligheter. Den kan styres både fra PC og smart-telefoner. Skulle du ikke ha hverken strømmuligheter eller PC/smart-telefon tilgjengelig fungerer den som en vanlig motstandsrulle. Jo hardere du trår, desto mer motstand. Den nye for Tacx her er at du monterer sykkelen uten bakhjulet direkte på kasseten som er montert på rulla. Du kan bruke kassetter både fra Sram, Shimano og Campagnolo. - Den simulerer motstand opp til 20% stigning. - Maks wattmotstand er 2.200 Watt - Utforsimulering inntil -5% nedoverbakke. - Alle Tacx video/dvd simulterte og filmede løyper kan brukes. Leverandør: Tacx Vite mer: www.tacx.com
Pris: estimert 12.000,- (Tacx har ikke offentliggjort eksakt pris enda)
RoadLink Ønsker du deg lettere gir kan dette være løsningen
Har du behov for lettere gir en hva du har blir du som regel hindret av at bakveks- leren ikke kan rekke over mer enn 28-29 tenner på kasseten som det største drevet. Med RoadLink skrur du enkelt på en forlenger som gjør at veksleren kommer lenger ned, og kan da klare større tannhjul. Du må i tilleg selvfølgelig montere en kasset med større drev for at det skal hjelpe. Du kan gå opp til 11-36 eller 11-40 kassetter. De ekstra tennene vil gi deg betydelig lettere utveksling. Fint i tøft terreng, eller om du skal på en skikkelig klatretur. Leverandør: Lindarets Vite mer: www.lindarets.com
Pris: ca 160,-
Du skrur av bakveksleren og skrur på RoadLink forlengeren der hvor giret sitter, og så fester du i stedet giret i gjengene på den nedre del av RoadLink forlengeren (se pil).
# 9 GRUPPETTO 19
SMÅTESTER
Aeroshell
Lazer Z1
Vi har hatt noen turer med Lazers nyeste hjelm i sommer. Dette er tilsvarende hjelm som Vegard Breen, Andre Greipel og de andre i Lotto laget bruker. Med 220 g (i str. M) er det deres letteste hjelm. Passformen er meget god takket være strammesystemet som gjør at innerdelen strammer jevnt rundt hele hodet og du får ingen plagsomme presspunkter. Justeringen (Advanced Rollsys) sitter oppe på hjelmen på den bakre delen. Du kan enkelt justere den med en hånd mens du sykler. Når det gjelder sikkerhet tilfredstiller de alle krav. De har ført sidene på hjelmen litt lenger ned for bedre be- skyttelse av ansiktet og hodet ved uhell. Med 31 lufteventiler er det god ventilasjon. For oss som som bor her oppe i nord og ikke alltid er plaget av varme kan du klipse på det tette dekselet ”Aeroshell” som gjør hjelmen mer aerodynamisk og holder regnet ute. Dekslet er så fleksibelt at det går i lommen på ryggen om du ikke trenger det. Konklusjon En veldig komfortabel og lett hjelm som er enkel å stille inn. Den tilfredstiller våre forventninger til en topp- hjelm.
Pris: 2.449,-
20 GRUPPETTO # 9
POC Octal Avid Mips Bak ”Mips” uttrykket skjuler det seg en nyutviklet sikkerhetsforbedring. MIPS står for Multi-directional Impact Protection System og ble utviklet i samarbeid med hjernekirurger og forskere. Målet var å bidra til reduksjon av rotasjonskrefter som påvirker og skaker hjernen under krasj. Dette skal bidra til å redusere alvorligheten og effektene av hjernerystelser, noe som i verste fall kan føre til alvorlig og varig hjerneskade. Det indre nettet som strammer rundt hodet er ikke festet til skallet, men kan bevege seg uavhengig av skallet når du evt treffer noe med hodet. En annen sikkerhetsforanstaltning er ”ICE tag” (se bildet) klistrelappen du fester på hjelmen. Da går du inn på en nettside og registrerer din blodtype og eventuelt andre spesielle medisinske hensyn i tillegg til adresse, navn og telefon til pårørende etc. Ambulansepersonell kan da skanne koden, eller sende en SMS til nummeret på lappen og få opp din viktigste medisinske informasjon. Heldigvis fikk vi ikke testet hvordan denne tekniske nyvinningen fungerte. Hva vi fikk testet var den gode passformen uten plagsomt press på noen spesifikke punkter på hodet. Det er 21 ventilasjonsåpninger. Ikke så mange som enkelte andre, men åpningene er større og gir meget god ventilering. En annen liten detalj er ”Eye Garage” i fronten hvor du kan feste solbrillene. (POC’s egne briller passer naturligvis perfekt). Med 195 gram (str. M) er det blant de aller letteste topphjelmene. Konklusjon En veldig komfortabel hjelm du ”glemmer” at du har på deg. God ventilasjon på varme dager. Den har et særegent design. Stramme- skruen er ikke fullt så enkel å justere som på Lazer Z1 mens du sykler, men vi opplevde at behovet ikke var der når den var tilpasset eget hode før vi trillet av gårde. Vi liker det store fokuset på sikkerhet hos naboene i Volvolandet.
Pris: 3.199,-
Merket du fester bak på hjelmen.
Medfølgende refleks til å klistre på hjelmen.
# 9 GRUPPETTO 21
SMÅTESTER
Gaerne Stilo Et sterkt og viktig argument for å kjøpe Gaernes nye toppmodell er vekten i for- hold til stivhet og passform. Med kun 566 gram for paret, tåler de absolutt sammenlign- ing med andre toppsko i denne prisklassen.
Det er selvfølgelig ikke bare vekten som er viktig med sko. De har på tross av den lave vekten klart å få sålene meget stive. Dette gjør at du føler at all kraft går ned i pedalene. Sålene er ikke tykke,
Den stive karbon helkappen gjør at du når du står i bratte bakker eller spurter for fullt ikke føler at helen vrir seg eller gir etter.
men allikevel meget stive. På turer opp mot 20 mil har jeg heller ikke følt antydning til at punkter under føttene ”brenner.”
Konklusjon Skoene er veldig lette, og gir en overraskende god komfort. Veldig bra ventilasjon gjennom meshstoffet på oversiden, og luftehullene på sidene og under skoene.
De to øverste låsene er Boa og den forreste låsen er borrelås. Toveis Boa-systemet fungerer meget bra, og er det beste jeg har forsøkt når det gjelder å slakke, og stramme skoene mens jeg sykler. Toveis betyr at du slipper å trekke knotten opp for å løsne skoene, kun vri motsatt vei av den du skrur når du strammer til.
Størrelse: 39-48 cm Pris: 2.999,-
Polaris Axial sykkelkoffert/bag Ved første blikk minner dette mye om Evocs sykkelbager. En smart ting Polaris har er to avlange plastplater som du trer inn i toppen for å gjøre bagen stivere samtidig som det beskytter sykkelen - smart. En annen fordel med dette er når du pakker ut sykkelen og kanskje skal ha med deg bagen i en bil. Da tar du ut platene og bagen blir da ca 1/3 størrelse. Hjulene på bagen er også noe større enn mange andre vi har prøvd og er derfor enklere å trille.
Innvendig er det stropper og festeanordninger til ramme og deler som må løsnes, som styre og setepinne/sete. Det er også lommer til pedaler, verktøy etc. I den ene sideveggen er det plass til to hjul. Også til 29” hjul med grove dekk.
Konklusjon En bra bag i kraftig kunsstoff med mange smarte løsninger. Bra med mange bærehåndtak. Bagen framstår som solid og stivere enn vanlig på grunn av det polstrede rommet til hjulene samt platene som tres inn i toppen og ut på sidene.
Vekt: 8,8 kg Pris: 3.899,-
22 GRUPPETTO # 9
Problemermed temposkifter? - korte intervaller hjelper deg
Trening
Styrke og hurtighet er ikke nødvendigvis det samme. Mange godt trente syklister kan holde en høy og jevn fart i mange mil, i mange timer. Det mange derimot har problemer med er stadige temposkifter. Her er noen enkle måter å forbedre evnen til å tåle temposkifter bedre.
TEKST OG FOTO: Vidar Petterson
Hva er tempointervaller? I høyt tempo/intervalltrening fokuserer man på korte støt med høy intensitet og korte pauser mellom dragene. En måte å gjøre dette effektivt på er sprintintervaller. Dette er intervaller som kjøres med 30 sekunder høy innsats og 30 sekunder roligere tråkk, som fortsetter uavbrutt for 4-6 minutter. Godt trente ryttere kan med fordel forlenge pe- rioden, opp til 12-15 minutter. Ideen er å "”vekke muskulaturen” med en stor innsats og høy tråkkfrekvens i de 30 sekundene draget varer, og deretter senke innsatsen til- bake til en normal innsats (det skal ikke bare spinnes lett i mellom). For å få maks mus- kulær effekt er det best å sitte under seansen. Står du får du mye hjelp av kropps- vekten og ikke den samme effekten. Hvor stor skal intensiteten være? Det kommer an på lengden på intervallene, men du vil merke at 30 sekunder i gjentatte
drag er hardere enn du tror. Prøv å gjennomfør hele serien med samme innsats og effekt. Skal du kun kjøre 2-4 minutters sett kan du tåle maksimal innsats. Skal du derimot opp mot 8-10 minutter vil effekten avta om du kjører for hardt, så det er derfor bedre å senke intensiteten noe for å opprettholde kvaliteten. Du vil fort komme over laktat ters- kelen hva gjelder pulsen. En viktig ting er å sette i gang hvert drag tøft, og ikke kun grad- vis øke. I ritt er det ikke du som bestemmer temposvingningene så det er best å venne kroppen til rask og kraftig akselrasjon. Hvordan intervallene forbedrer ytelsen Dette er nevromuskulær trening du utvikler til å tåle endringer i tråkkfrekvens raskt og ofte, og veksle mellom veldig høy og moderat bruk av krefter raskt. Denne typen innsats genererer laktat og du forbedrer evnen til å kvitte deg med laktat. Dette betyr at du kan fortsette med høyere innsats lenger.
• 30 sekunder høy innsats • 30 sekunder roligere tråkk (bra innsats) • Fortsett uavbrutt for 4-6 minutter Tråkk i normalt tempo med god innsats i 4 minutter og gjenta intervallene.
Hvem trenger denne type trening? Dette er spesifikk trening som du vil ha nytte av i de fleste sykkeldisipliner. Det er viktig for terrengsykling, landeveisykling, (spesielt kriteriumsritt) og Sykkelocross konkurranser. Alle disse sykkelformene har forskjellige behov for hurtig innsats under konkurranser. Driver du med utholdenhetssport, vil du bli bedre av å være både sterk og rask. Ta med denne treningen som en del av forbered- elsene til neste års sesong. Spurterne trener mye på denne måten. Skal de vinne spurten må de også orke gjentatte temposkifter og rykk underveis.
# 9 GRUPPETTO 23
Viking
Tour 2015
Midt under Tour de France skjedde det viktigere ting i sykkelverden. Litt lenger nord, mer moro, mer glede og mye lavere skuldre.
TEKST OG FOTO: Vidar Petterson
Kanskje var grunnleggeren Geir El- lingsen som har skapt dette lille sykk- eleventyret innovatør? Sannsynligvis uten at han visste det, og uten at det var et forsøkt på å skape en ny trend. Vi skal spørre han litt om dette litt senere. Først en liten kikk på det som dessverre alt for mange går glipp av. Vi er i midten av juli og på Geilo gjøres det klart for den ellevte utgaven av noe av det morsomste du kan være med på som syklist. Her møtes 169 syklister fra 13 land som den neste uken skal få seg en solid dose fjell, motvind, regn og bakker. Noen har møttes under tidligere utgaver av rittet, og andre kommer for første gang. Her er det mange som kommer fra steder som hverken har fjell eller snø, eller er vant
til kaldt regnvær når det skulle vært sol og varmt. Det ser ikke ut til å plage de utenlandske deltakerne mer enn de norske. Uansett forberedelser, ambisjoner eller form, de vil alle være med på en fantas- tisk reise over fjell og langs fjorder. Rundturen Her får du inn mye norsk natur på de syv dager denne rundturen på vest- landet tar. Hvert år er det nye løyper. I år er det Geilo som er start og mål. Noe av det spesielle med rittet er at det er to klasser (foruten aldersinndelingen), en ”racing” og en turklasse. Du kan stille i den klassen som passer deg best, men det går fram av navnet hva som er for- skjellen. Racingklassen har et par obli- gatoriske tempoetapper som er frivillige for turklassen. I tillegg er det ikke
24 GRUPPETTO # 9
# 9 GRUPPETTO 25
Viking Tour
Den enes brød... På Hemsedalsfjellet oppstår en velt som fører til armbrudd og i tillegg en ødelagt sykkel. Det ordnes enkelt. Brukket arm er ikke noe særlig å sykle med, men sykkelen var fortsatt frisk. Da kom ihvertfall sykkelen helskinnet gjennom uken.
(t.h.) Sosialt og hyggelig etter dagens sykkeltur.
Hyggelig med søte sauer, men helst ikke i eikene.
tidtagning i turklassen, og det er da kun i racingklassen det deles ut trøyer.
Ingen blir tatt ut Turklassen starter på flere av etappene før racingklassen. De fleste der tar dette mer som en tur og bruker da lenger tid. Blir det for tøft kan du hoppe inn i følgebilen til målbyen. Også i racing- klassen kan du stå av på en etappe uten dermed å bli ”kastet ut” av rittet. Sammenlagtmulighetene dine blir selv- følgelig ødelagt. Starten Fredag kveld og ryttere begynner å dukke opp på Geilo. Det er først dagen etter den store rundturen settes i gang. Riktig nok er det bare en prolog som kjøres lørdag kveld. Fin måte å få det i gang på, trøyer kan deles ut og rytterne blir kjent med hverandre. Det er først dagen etter turen virkelig starter. Med i overkant av 20 mil er dette den lengste etappen i år og går fra Geilo til Gol, over Hemsedalsfjellet, Filefjell, Tyin og ned til Årdalstangen. Endelig i gang Med masterbilen foran nedover fra starten i Geilo nedover til Gol starter splittelsen i feltet når årets første klatring er i gang mot Hemsedal. Alle kommer seg greit opp til Hemsedal. Videre over fjellet får vi det første av, heldigvis få uhell. En velt på grunn av uoppmerksomhet i racinggruppa fører til et armbrudd. Litt
Nederlandske Jernst Tempelaar fikk hjelp fra Gruppettobilen da både dekk og slange måtte skiftes.
senere er det en av de antatt største sammenlagtfavorittene, nederlandske Jernst Tempelaar som får sine muligheter ødelagt etter en punktering. En tur i en dump og det viser seg at det ikke bare er punktering, men bakveksleren på Di2 giret har gitt opp. Blir tøft fra Filefjell, over Tyinfjellet og til mål med kun to gir (opp- og ned med fremskifteren). Han tapte 23 minutter, men tok igjen halv- parten av dette i løpet av uka, og endte opp med klatretrøya. Knut Sande, Hero fikk tidlig på seg den gule trøya og beholdt den hele uka (klasse 23-39, men raskeste mann totalt). Blant damene var Kjersti Aanderaa (40-49 år) som var den klart raskeste. Framme i Årdalstangen var stemningen god og etter en lang dag over tre fjell var det gøy å se at rytterne ikke tok det mer
26 GRUPPETTO # 9
alvorlig enn at det ble en hyggelig passiar med en øl eller to på den lokale puben.
Etter en fantastisk fjelltur dagen før var det tid for en ny tur opp til Tyinfjelet, denne gang i form av en 28 km bak- keetappe med fellesstart (for racing- klassen). Dag 4 Årets mest spektakulære strekning på 121 kilometer og værgudene er ikke spesielt hyggelige. Det rulles i gang, og etter ca 13 km flat oppvarming, riktig nok med en innlagt spurtpris etter 3 kilometer, og alle gjør seg klare til den lange stigningen.
# 9 GRUPPETTO 27
Viking Tour
808 kilometer - 13.050 høydemeter - 179 ansikter
Turtagrø
Dag 4
Dag 3
Bakkeritt
Tyin
Sogndal
Årdalstangen
Dag 2
Hemsedal
Dag 5
Gol
Dag 6
Bakkeritt
Voss
Geilo Start/mål
Ulvik
Dag 1
Prolog
Eidfjord
Dag 7
28 GRUPPETTO # 9
# 9 GRUPPETTO 29
Viking Tour
landsveiene er det her du skal bo. Her kommer opplevelsen av dagens etappe i alle varianter. Bare å rulle ut soveposen på madrassen du har fått utdelt. Sovesal er undervurdert! Det et også langt billigere enn hotell- alternativet men er kanskje ikke for de sarteste sjelene blant oss. De er sannsyn- ligvis ikke med på dette uansett… Å våkne til regn som trommer mot vinduet når du skal ut på sykkeltur er ikke den lyden du helst vil høre. Vikafjell er dagens utfordring for alle, og racing- gjengen skal i tillegg også opp Stalheims- kleivene. I dag skal rytterne få med seg en fergetur. Ingen skikkelig tur på vestlandet uten å prøvd en ferge eller to. Dagen starter med en 35 km lang trans-
Øvre Årdal er passert og nå starter en perle av en fjellvei, Tindeveien. En tur du bør prøve om du er på de kanter. Bakken gir seg ikke før du er 1.300 m.o.h. På våte veier i kaldt regnvær var det ikke varmen som plaget rytterne på vei ned til mat- stasjonen på Turtagrø. Her ble tidene stoppet og vi unngikk hasardiøs nedkjøring til Skjolden og Lustrafjorden. Smart av arrangøren. Det var innlagt en rolig transportetappe til Gaupne hvor racingklassen hadde en in- dividuell tempo på 26 kilometer inn til
Sogndal. Sogndal
Tirsdag kveld og fortsatt regnvær. Det er ikke flust med blinkende nattklubblys som kan lokke en stakkars sliten syklist utpå galeien i en liten vestlandsby. I til- legg gjør stadig mer slitne bein valget enkelt. Enten du bor på Valhall, eller på hotell er det senga som lokker. I morgen er det nok en tur over et nytt fjell. Valhall Det er her de fleste overnatter. Vil du komme i nærkontakt med de andre som sliter seg gjennom de samme tøffe vest-
Ikke alltid like sommerlig. Her på vei opp Tindevegen mot Turtagrø.
Annerledes og eksotiske omgivelser for premieutdeling og briefing.
30 GRUPPETTO # 9
Takk for turen over fjellet!
portetappe fra Sogndal til Hella hvor ferga skal ta alle over til Vangsnes. Skylaget er i ferd med å sprekke opp da Vikafjellet skal bestiges. På veien til mål- byen Ulvik skal racinggjengen som nevnt en liten tur opp Stalheimskleivene. Ikke mer enn ca 1,5 km, men med rundt 20% stigning hele veien er det nok. Framme i Ulvik med kun to etapper igjen begynner mange å se slutten på slitet, men dessverre også slutten på denne unike sykkelopplevelsen. # 9 GRUPPETTO 31
Viking Tour
Nest siste dag og en kort etappe på 22 kilometer opp til Osafjell skal kjøres. På grunn av litt ugreit vær er målgange trukket 300 høydemeter ned. Siste tur med gjengen Fredagen, siste dagen på denne oppgiv- elsesrike rundturen skal bringe rytterne tilbake der det startet for 6 dager siden, Geilo. Endelig viste været seg fra den hyggelige siden. Fra Ulvik går det i behagelig terreng bort til den fantastiske Hard- angerbroen. Om det ikke har vært nok bakker til nå kan du glede deg over Måbødalen som tar deg opp til Hard- angervidda. Over fjellet var det sol og 8-10 sekundmeter medvind så avslutningen på årets Viking Tour kunne ikke vært bedre. Geilo, og mange slitne bein, glemt var bakker og regnvær og snakket om neste års ritt var allerede i gang på flere språk.
På slutten av uken ble det sommervær.
Mange glatte ferister - se opp!
Noen på tur
Glad tysker Dette er min første Vik- ing Tour, men tror ikke det blir den siste. For meg som er i tur- klassen var kanskje 200 kilometer etappen litt i overkant. Men det blir overskygget av de
er også god. Det blir langt billigere enn tilsvarende ritt i for eksempel i mellom/Syd-Europa.
Jeg er fra Tyskland, men bor i Finland så jeg var ikke så overrasket over været.
Ulvik & Nilsen Vi er bergensere så vi merker ikke at det regner. Som førstereisgutter uten altfor mye ritterfaring valgte vi hotellpakken for å være sikre på at vi fikk hvilt nok mellom etappene. Det er absolutt ikke siste gangen vi er med her. Prisen for å være med
Hans Inge Rege Etter å ha vært med på alle utgavene av rittet er det unødvendig å si at jeg liker opplegget, smiler veteranen. Gøy med alle utlendingene somhvert år kommer. Løypa som er forskjellig fra år til år er også en fin ting, selv om
fantastisk vakre fjellovergangene. Valhalla var en annerledes opplevelse, og med en sliten kropp kunne jeg ønsket et par netter med mer ro. Det var riktig nok en fantastisk måte å bli kjent med de andre på. Eneste jeg savnet var mer varme drikker på matstasjonene siden det var så kaldt. Hadde været vært bedre hadde alt vært perfekt.
det selvfølgelig blir mye av det samme terrenget. I dag ser jeg fram til nedkjøringen til Ulvik, som er et flott syn.
32 GRUPPETTO # 9
Kjersti Aanderaa Jeg er glad i å sykle bakker, så dette er helt perfekt. Det er første gang jeg er med, og er positivt overrasket over opplegget. Deilig at alt er så uformelt og uhøytydelig, men allikevel fungerer det bra.
Frank Slevikmoen
Jernst Tempelaar Dette er første gang i Norge for meg. Jeg synes løypene er fantas- tiske, og været bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg er glad i bakker og det er det mye av. Fint med den av-
Har kun gått glipp av én tur på grunn av sykdom.
Været er i år det eneste negative, men det får man ikke gjort noe med. Deilig med den uhøytydelige og avslappende stemningen. Særlig om du bor i Valhall. Der er det livlige samtaler om dagens etappe.
slappede stemningen hvor man tar seg en pils etter etappene og snakker med de andre. Dette er noe helt annet enn det jeg er vant til, og kommer til å prøve å få med meg flere hjemmefra neste år.
Veldig sosialt og hyggelig. Det er mye og ordne med for en liten entusiastisk gjeng som virkelig står på.
# 9 GRUPPETTO 33
Viking Tour
Gruppetto: Hvorfor starte et eget ritt? G. E.: Jeg startet det egentlig selv etter å ha vært med på Jotunheiemen Rundt. Jeg er ikke bygget for bakker, men det er det jeg liker best å sykle. Vi har ritt som Giro del Dolomitti, og hvorfor ikke noe til- svarende her, tenkte jeg. Geir Ellingsen Rittleder for et annerledes ritt Gruppetto: Hva med å samarbeide med noe eksisterende? G. E.: Jeg tok kontakt med Sogn CK om å kanskje utvide Jotunheimen Rundt til noe større. De synes det allerede var stort nok, og da var det bare å begynne å samle trådene selv. Gruppetto: Var det like stort allerede fra starten for 11 år siden? G. E.: Nei, vi begynte med fire etapper, og merket allerede på stemningen etter første etappe at det var bare å stå på videre. Vi utvidet fort med 2 etapper til, og for- stod med en gang at vi måtte finne nye løyper hvert år. Vi ønsker å få med oss deltakere fra andre land og da er det viktig å kunne tilby noe nytt. Det er en utfordring å finne nye veier hvert år. Vi ser etter små veier uten særlig trafikk, men de skal også være bra nok. Vi
snakker alle samme språk.
hatt gjennom slitet i bakkene. Glemt er regn og kulde og de reiser hjemmed hodet fullt av opplevelser, og noen nye bekjent- skaper. Vi tar ofte naturen for gitt vi som er vokst opp i dette landet. Utlendinger reiser hjemmed helt nye opplevelser.
Gruppetto: Hva med de med utpreget konkurranseinstinkt? G. E.: De får absolutt tilfredstil kon- kurransebehovet. De raskeste kjører fort og konkurransen er hard. Den beste vinner uansett, og de beste er i toppen uavhengig av vær og andre forhold. Når startnummeret er på, og masterbilen for- svinner er det full gass for de raskeste. Det fine er at når de setter fra seg sykkelen så er de en del av gjengen, uan- sett nivå. Gruppetto: Har det skjedd noe rart? G. E.: Vi har hatt deltakere som har som har gjort dette til sin bryllupsreise. Vi fikk ordnet med skikkelig romantisk overnatting.
”Folk fra forskjellige land harmøtt hverandre her og blitt til par, og er det enda! ”
Gruppetto: Vanskelig å få nye deltakere? G. E.: Det er en tøff jobb og få fylt opp deltakerlisten hvert år. Markedsbudsjettet er ikke det største. Det hadde vært en fin ting å sende på TV. Et enkelt TV-team kunne fått mye ut av å følge rittet. Bra for dem og bra for oss. Det er ikke så mange som stiller opp helt alene. Det er som regel vennegjenger som kommer. Noen utlendinger som stiller alene kommer ofte tilbake året etter med flere kompiser. Det blir en annerledes opplevelse for de fleste. Hverdagen med status og posi- sjoner blir lagt til side for noen dager. Her
har også måtte forandre ruten i siste øye- blikk på grunn av ras.
Gruppetto: Er det et stort spenn i nivået? G. E.: Spennet er enormt. Fra første mann kommer i mål hender det vi må vente 4-5 timer på siste deltaker. Det er det som gjør dette rittet spesielt. De som kommer hit med store ambisjoner og høye skuldre roer seg fort ned når de blir en del av miljøet. Her er alle like, og det er bemerkelses- verdig hvor lite det snakkes om hva folk jobber med, hvordan de bor osv. Det er syk- lingen og naturopplevelsene som står i fokus. Folk har kommet med gråten i halsen og takket for opplevelsene de har
Gruppetto: Får du ikke lyst til å delta når du ser sykkelgleden?
G. E.: Jo det klør i beina, og neste år skal jeg virkelig prøve å få delegert oppgavene slik at jeg får vært med. Da skal jeg bo på Valhall, avslutter den blide rittdirektøren.
G
34 GRUPPETTO # 9
”Monsieur Ventoux” E ROS P OLI
TEKST OG FOTO: Kåre Dehlie Thorstad
Det var på papiret en umulig oppgave, men heldigvis er det slik en sjelden gang at pågangsmot og besluttsomhet kan snu fornuft og logikk på hodet. Ingen hadde i sine villeste fantasier drømt om at Eros Poli, den høyreiste og kraftige italieneren fra Verona, skulle gå hen å vinne den 15. etappen i Tour de France 1994. Poli veide mer uten sykkel enn de fleste av sine konkurrenter gjorde med, og han raget over dem alle med sine 194 centimeter på strømpelesten. Han hadde en fantastisk amatørkarriere bak seg, med blant annet Olympisk gullmedalje i lagtempo fra Los Angeles i 1984, og ble profesjonell uvanlig sent, 28 år gammel. Poli var uten tvil en utmerket syklist, og var høyt verdsatt på det italienske laget Mercatone Uno-Bianchi, der han fungerte som Mario Cipollini’s opptrekker i spurtene - men han var definitivt ingen stjerne, og slettes ingen fjellgeit. Nei, på papiret var det helt utenkelig at Poli skulle gå av med seieren denne hete julidagen i Carpentras. Helt mot slutten av etappen ventet nemlig et av de mest ærede og beryktede fjellene i Tour de Francesammenheng: Mont Ventoux.
36 GRUPPETTO # 9
# 9 GRUPPETTO 37
E ROS P OLI
Her forsøker de forgjeves å få liv i Tom Simpson igjen etter kollapsen.
Mytene om Mont Ventoux er mange , og fjellet har krevd sine offer. Ingen syklist er ukjent med historien om Tom Simpson, og tragedien inntraff på den 13. etappen i Tour de France 1967, også denne med målgang i Carpentras. Briten var en av sammenlagtfavorittene etter å ha vunnet Paris-Nice tidligere på sesongen, og var svært populær på grunn av sin offensive kjørestil. Simpson lå på en respektabel 6. plass sammenlagt før etappen, men hadde prestert under evne, mye på grunn av sykdom og mageproblemer. I likhet med Poli’s 15. etappe i 1994, var dagen kvelende varm. Simpson slet med å henge på teten, og løsningen ble en giftig cocktail av Cola, konjakk og amfetamintabletter. Kombinasjonen endte i tragedie: Ikke så langt fra toppen be- gynte han å vingle kraftig fra side til side. Under to kilometer fra toppen av Ventoux, veltet Simpson og ble liggende i veigrøfta. Han ble hjulpet opp igjen på sykkelen av ivrige tils- kuere, dyttet avgårde, men stupte på nytt bare noen få hundre meter lenger opp i stigningen. Rittlegen Pierre Dumas kom raskt til for å prøve gjenoppliving, men forgjeves. Simpson døde i fjellsiden på Mont Ventoux, en liten kilometer før toppen.
Over 20 år er gått siden Poli's be- rømte flukt over det mytiske fjellet i hjertet av Provence, og legenden møter oss med et kraftig håndtrykk i baren på Hotel La Perla i Corvara, en liten landsby omsluttet av høyreiste topper i Dolomittene. Solbrun og blid tar han oss med tilbake til etappen som skulle bli høydepunktet i hans karriere som profesjonell syklist: «Dagen var varm, med temperaturer oppunder 40 grader, og alle i feltet slet med å få i seg nok drikke. Det avgjørende rykket kom nesten ved et uhell, men ble mitt mesterverk, en seier så utrolig at ingen våget å tro på det!» Davide Cassani, tidligere ekspert- kommentator for italienske RAI og nåværende landslagstrener for Italia, rykket i den første langesonen. Poli var langt nede i bilkøen for å hente vann til sine lagkamerater, og den røslige italieneren ble fly forbannet på landsmannen som stakk avgårde. Poli kom seg opp igjen til feltet, og - fyrt opp av raseri - fortsatte
han bare videre forbi alt og alle på sin vei. Poli's rolle var å beskytte lagets utpekte kaptein, Franco Chioccioli (vinner av Giro d’Italia i 1991), men vår venn Franco var allerede akterutseilt i sammen- draget etter en elendig lagtempo på den 3. etappen. Mario Cipollini, lagets fremadstormende stjerne, hadde pådratt seg omfattende skader etter en av historiens styggeste velt på den andre etappen mellom Valladolid og Salamanca i La Vuelta a España, og måtte derfor stå over Tour de France. Husk at vi skriver 1994, og dette var faktisk siste året La Vuelta rullet avgårde på spanske landeveier i april måned! Mercatone Uno sto med andre ord uten en klar leder for La Grande Boucle. Lagets andre spurtkanon, Silvio Martinello, hadde også prestert under pari og var sjanseløs i kampen om den Med 40 grader ble det hett opp den legendariske bakken for Poli og de andre som kjempet seg over toppen.
Like før toppen av fjellet er det et minnesmerke hvor det er vanlig og legge igjen en liten sykkelhilsen til Tom Simpson.
38 GRUPPETTO # 9
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease