Sykkelsport Entusiasme - lidenskap - råskap
Jan/feb. 2015 - KR 99,-
Den franske Riviera Sykkelparadis
Fatbike VI HAR TESTET FIRE MORSOMME
Vegard Breen DET FØRSTE PROFFÅRET
Cecilie Gotaas Johnsen SYKLING BARN OG JOBB
Japansk Keirin banesykling BIG BUSINESS OG EGEN BANESKOLE I I
jan./feb. 2015 05
TEST - Elite Real e-motion - BKOOL
OLYMPIATOPPEN Forsiktig på tur
KAGGESTAD Snart i gang igjen
INTERPRESS NORGE
05
772021
9 771894
RETURUKE 10
# 05
Jan.- feb. 2015
#5 Og de nominerte er… Sykkelsporten vokser stadig, og nå er det fatbike, eller “tjukkassyklene” somhar hatt sitt første uof- fisielle NM. Tidligere i høst var det sykkelcross som hadde sitt første offisielle NM. Uansett om sykkelsporten vokser var det i år vår tur til å rope opp i dyp indignasjon over manglende opp- merksomhet. Denne gang var det nomineringen til årets idrettsgalla som uteble.
FORSIDE Den franske Riviera Foto: Vidar Petterson
REDAKTØR Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
DAGLIG LEDER Ivar Kjellhov kjellhov.promo@gmail.com Telefon +47 901 27 172
At Kristoff ikke ble nominert i gruppen sombeste mannlige utøver viser at det fortsatt skal mye til å utmerke seg når du ikke holder på med en av våre nasjonalidretter. Media er stort tause mellom hver dopingsak, og det er stort sett Astana som har tatt seg av det i det siste.
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Kåre Dehlie Thorstad Niclas Stensrud Andersen
Eirik Arnesen Marcus Joons
Det er ikke mye som er vans- keligere å vinne enn en av de store klassikerne i sykling. Her feirer Kristoff seieren i Milano-Sanremo i fjor.
Martin Adolfsson Per Ivar Henriksbø Claes-Henrik Nitteberg Lorentz Tanner Ina Garthe Emma Kristine Kjerstad Johan Kaggestad ANNONSER 2punkt karin@2punkt.no Telefon +47 982 05 416
For oss andre som hverken trenger kunstig stimulans, eller har behov for å rense findressen når det nærmer seg idrettsgallaen, er det sykkelgleden som gjelder. I redaksjonen har vi brukt mye tid på fatbike i høst og hittil i vinter. Det er bare en ting å si - Morsomt! Har du ikke prøvd det, se om du kan få lånt en sykkel. Veldig god trening og garantert mye moro!
UTGIVER Gruppetto AS
Torggt. 1 - 1440 Drøbak Telefon +47 406 706 01
Godt Nyttår!
post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 406 706 01
Vidar Petterson REDAKTØR
PRODUKSJON/TRYKK Polinor AS
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
ISSN 1894-7220
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 406 70 601 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 406 706 01
4 GRUPPETTO # 5
www.ale-team.dk • +47 92 255 731 • bs@egedesoe.no
jan/febr. 2015 # 05
INNHOLD
42
82
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
42
Den franske riviera har mye å by på: Foto forside: Vidar Petterson
8 Prolog - Stort og smått - Bok: Syklisten 14 Tett på Daglig leder i Tour des Fjords, Roy Hegreberg
14 Tett på
- En liten snakk med Riy Hegreberg
16 Vegard Breen
- Fra Norgescup til World Tour
TESTER Fatbikes
22 Cecilie Gotaas Johnsen - Sykling, barn og jobb
66 Johan Kaggestad Snart sesong igjen
82
Vi har testet 4 fatbikes
26 Japansk Roulette
- Vi har sett på japansk Keirin
76 Ernæring Ut på tur?
Småtester
42 Tur på den franske Riviera - Vi har prøvd veiene
70 92 94 95 96
Ruller
78 Terreng Terrengsykkel- seksjonen med tester
Lake MXZ 303
POC Octal hjelm
76 Ernæring - Ut på tur?
POC jakke og bukse
81 Mekketips Tre eksperter med gode råd
Café du Cucliste
82 Fett med Fat
- Hvor morsomme er fatbikes?
96 Abonnér
6 GRUPPETTO # 5
CYCLOCROSS PÅ BELGISK - Kåre Dehlie Thorstad
# 4 GRUPPETTO 7
FRANKRIKE Kveldstur på Rivieraen i desember
Foto: Vidar Petterson
8 GRUPPETTO # 5
05
PROLOG
Prolog
8
G
Småstoff
10 12 14
Bok: Syklisten
Tett på
# 5 GRUPPETTO 9
05
PROLOG
3000 barn under lupen Det blir betegnet som et bane- brytende forsk- ningsprosjekt når Norges
Helsehøyskole sammen med Horten kom- mune skal kartlegge fysisk aktivitet på 3.000 barneskolee-
Omfanget er bane- brytende, forteller forskningsansvar- lig Per Morten Fred- riksen ved Norske Helsehøyskole.
lever. Det er et av de største folkehelsepro- sjektene på området barn, fysisk aktivitet, kosthold, læring og helse i Europa. I pro- sjektet skal det kartlegges fysisk ak- tivitetsnivå, kosthold og de akademiske prestasjonene på alle syv barneskoler i kommunen. Riktig kosthold og fysisk ak- tivitet blant barn og unge er et svært viktig verktøy for å forebygge livsstilssykdommer i befolkningen. Resultatene fra prosjektet vil være med på å definere hva som er normale verdier for barn i Norge. Funnene vil ha betydning for de fremtidige retnings- linjen i Folkehelserapporten, som kommer i 2018. Danske barn på tohjuling til barnehagen Danskene satser på å lære barn å sykle allerede i barnehagen. I Albertslund kom- mune har barnehagene felles mål om alle barn skal lære seg å sykle før de begynner på skolen. Barnehagene har kjøpt inn lånesykler og hjelmer. Foreldrene får be- skjed om hva som skal til, blant annet hvordan man best vedlikeholder sykler. Kommune har også laget et unikt sykkelveinett som er tilrettelagt også for
Offroadfinnmark
Offroadfinnmark melder at både DNB of50, of300 og of700 har fått mange endringer opplyser Jon Vidar Bull som er leder av traséut- valget til OffroadFinnmark. - Vi ønsker blant annet å gi de ryttere som har deltatt flere ganger nye opplevelser og å ta hensyn til miljøet ved å unngå lange myr- strekk og unødvendig slitasje i terrenget, forsetter Bull. - Noe av det vi har lagt spesielt vekt på i år er å minske andelen av sykling på asfalt, å innføre elvekryssing på DNB of50/første del- strekk og å opprettholde lettere terreng på slutten av rittene. Obligatoriske stopp - Dessuten har vi fulgt innspill fra ryttere om de obligatoriske pausene. Det betyr at det på OffroadFinnmark300 til neste år totalt blir obligatorisk med 1 time og 20 minutters stopp. Timen kan tas ut på valgfritt sjekkpunkt, på de resterende sjekkpunktene er det 5 minutters obligatorisk stopp, sier Bull. Vi kan også melde at det allerede er rekordstor påmelding for neste års ritt, avslutter Bull.
Tinkoff-Saxo fortsatte tradisjonen med spesielle treningsleire. I år gikk turen til Kilimanjoro. Til sykkelturer var det tøy med design som skulle brukes kun til treningsturer.
de aller minste barna, slik at også barnehagebarn kan øve seg på å sykle til barnehagen. Kanskje også norske kom- muner kan la seg inspirere til nytenkning om barn og sykling?
10 GRUPPETTO # 5
25 % flere på sykkel i Hamar Den omfattende sykkebyundersøkelsen i regi av Sintef viser at Hamar-folket er ivrige på to hjul. Siden 2010 har sykkel- bruken i mjøsbyen økt med 25 prosent. Undersøkelsen viser også at hele 71% av befolkningen har valgt å benytte sykkel i løpet av det siste året. – Dette er veldig bra for folkehelsen, miljøet, sikkerheten og fremkommeligheten. Økt innsats gir gevinst. Innbyggerne i kommunen har svart med å bruke sykkelen mer, sier fylkesråd i Hedmark fylkeskommune, Anne Kari Torp Adolfsen, til avisen Østlendingen. Hamar har brukt 26 millioner kroner de siste fire årene på sykkelfremmende tiltak. Veinettet er blitt bedre. I tillegg er det investert mye i informasjonskampanjer og holdnings- skapende arbeid. Kari Nilssen er byplanlegger i Hamar kommune, og har gledet seg over effekten av prosjektet Sykkelbyen Hamar. Hun for- teller til avisen at sykkelsatsingen vil være med videre i byens planer og prosjekter. – Selv omSykkelby-prosjektet nå formelt er avsluttet, skal det
implementeres i den ordinære driften og virksomheten. Et eksempel er at kommunen allerede i 2015 skal lage en egen sykkelplan for å synliggjøre hva som skal skje videre.
(Foto: Jo E. Brenden, Hamar Dagblad)
Nye regler for tur- og trimritt Hensynet til både deltaker og arrangør er årsaken til at NCFs utvalg for turritt har endret reglementet for tur- og trimritt. De oppdaterte reglene for turritt og trimritt på landevei og i terreng vil gjelde fra og med sesongen 2015. Forbundsstyret i NCF godkjente de nye reglene i slutten av november. Du kan se detaljene på NCF sine nettsider – www-sykling.no
Forbundsstyret i Norges Cykleforbund har tildelt NM i utfor 2015 til Narvik CK, mens Hardanger SK skal arrangere neste års NM i trial. – Narvik arrangerte et vellykket norgescupritt denne sesongen. De vil ta utgangspunkt i den samme løypa som i år. Vi ser frem til et spennende NM i den flotte nordnorske naturen ved Narvik, sier arrangementsansvarlig Per Erik R. Mæhlum. Trail-NM blir for andre året på rad arrangert av Hardanger SK. Det skyldes ikke minst Eirik Ulltang, en utrolig ressurs i miljøet. Eirik Ulltang og Hardanger SK inviterer til NM-fest, for andre år på rad. Utfor til Narvik og trial til Hardanger
Elektrisk møte med motbakker
Vi ser dem stadig oftere – elsyklistene. Mens det for kort tid siden var et fenomen for- beholdt de få, finner nå elsykling tilhengere i alle aldersgrupper. En ny undersøkelse viser at tråkking er bra for kondisen, selv med elektrisk stimulans. 30 sekunder på en elsykkel er mer effektivt enn 30 minutter med overtalelse. Tilbakemeldingene fra nesten alle som har gått til anskaffelse av denne sykkeltypen, er at de sykler mye mer enn de tidligere gjorde på konvensjonelle sykler. Det forteller prosjektleder i «Jobbsykkelen», Snorre Sletvold. «Jobbsykkelen» er et samarbeidsprosjekt mellom Syk- listenes landsforening og Elbilforeningen. Sletvold og hans medarbeidere undret seg; hvem er interessert i elsykkel, og hvilken effekt har den? Og hvorfor selges det forholdsvis få elsykler i Norge, mens andre land opplever eksplosiv vekst? For å finne svar ble TØI (Transportøkonomisk institutt) engasjert. Deltakerne i undersøkelsen fikk mulighet til å prøve elsykkel et par uker. Deretter ble vaner om sykkelbruk og daglige reisevaner kartlagt, både hos utvalgte brukere og en kontrollgruppe. Funnene er interessante. – Personene i undersøkelsen er totalt sett veldig positive til opplevelsen av å sykle på elsykkel. De sykler mer enn de ellers ville gjort. Både oftere og over lengre distanser, forteller Aslak Fyhri hos TØI.
Mens deltakerne spiste kilometer med elsykkelen, fant man at kontrollgruppen over- hodet ikke syklet mer. Undersøkelsen viser ellers at de fleste droppet kollektivreise til fordel for elsykling. Men det var også mange som valgte sykkel fremfor bil. Flere opplyste også at noe av det mest tilfredsstillende var muligheten til å øke farten i motbakker. Prisen påvirker selvfølgelig våre valg av sykkel, uansett om vi velger tradisjonelt eller elektrisk drivverk. Det samme ser en i «Jobbsykkelen»-undersøkelsen. Samtidig finner en, ikke overraskende, at betalingsviljen er betydelig større hos dem som har prøvd elsykkel, enn for dem som deltok i undersøkelsen og syklet ordinær sykkel.
– Har en først prøvd en el-sykkel, sykler en legere og hyppigere, sier Aslak Fyhri hos TØI.
# 5 GRUPPETTO 11
05
PROLOG
”Syklisten” av Aksel Selmer Varmt, sårt og trivelig – omå tråkke seg tilbake til livet
Sykkel- kultur
Gustav Fenge setter seg på sykkelsetet. Uten å vite hvor han skal sykle, setter han kursen mot Trondheim. Han tråkker for livet, etter å ha mistet sønnen sin Sander, jobben, kona og på mange måter seg selv. ”Syklisten” av Aksel Selmer er en lavmælt, varm og forunderlig nok humoristisk roman.
TEKST Eirik Arnesen
G ustav Fenge opplever det vi alle frykter mest. Han mister sønnen sin. Ikke nok med det. Kona Rebekka mener det er hans feil og nekter å snakke med Gustav. Den stillferdige skolelæreren forskanser seg i en sparsommelig møblert sokkelleilighet med flimmer fra fjernsynet som eneste selskap. Ikke overraskende griper han til vodkaflasken. Han ender til slutt ravende dritings opp på sin egen arbeidsplass – en barneskole – hvor han i harnisk sparker skoen etter rektor, sin egen sjef. Han kommer til seg selv, på psykiatrisk sykehus, med en gråtende og foraktfull mor ved sin side. Det er da Gustav Tvenge bestemmer seg for å sykle. På en rød sykkel han har fått av en svoger, og med en håpløst sparsommelig ryggsekk med det aller mest nødvendige, snur han ryggen til Mysen i Østfold for å vende ”hjem” til Trond- heim, der han bodde som barn. ”Han tenkte på hvilken fantastisk oppfinnelse sykkelen var. Slik kroppen res- ponderte, virket det som den var mer disponert for sykling, enn for løping og gåing. Selv ommennesket hadde beveget seg ganske effektivt til fots i tusenvis av år, og kun hadde syklet i drøye hundre, virket det som om sykkelen var den kroppsdelen det hadde savnet hele tiden. Først som syklist var mennesket full- komment”, skriver forfatteren i denne lille perlen av en fortelling om en manns desperate og terapeutiske kamp mot mil og elementer, langs baksideveiene nordover.
fine folk underveis. Som da han etter to punkteringer og to timers vandring i høljregn blir plukket opp i traktoren av en sel- skapssjuk grisebonde. Eller møtet med tre naturelskende kvinner rundt et leirbål ved en elvebredd, et stykke inn i Øs- terdalen. De mener hestene kan hjelpe Gustav videre i livet. Syk- listen selv blir provosert, og mener hester er dumme dyr. Selv om boka har et dypt tragisk bakteppe av død og menneskelig strev for å finne tilbake, er den langt fra dyster lesing. Vi humret
flere ganger over forfatterens gode person- skildringer og fine litterære bilder. Aksel Selmer har en lavmælt og presis penn. Skildringene hans er ujålete og effektive. Om vi derimot tør tillate oss å komme med en opp- fordring, må det være å benytte talestrek (– ) som virkemiddel i dialog ved neste utgivelse. Vi for- undres over valget å ikke bruke talestrek, fordi det hemmer drivet og dermed leseopplevelsen. Syklisten er ei bok du ikke lett legger fra deg. Vi gleder oss til å lese mer av Aksel Selmer.
For Gustav Fenge blir sykkelturen en reise tilbake til et noenlunde levelig liv, etter tragedien hvor sønnen mistet livet. Mer eller mindre ufrivillig treffer han
Fakta: Aksel Selmer er født i 1958 og oppvokst i Molde, og har i mange år bodd på Lillehammer. Nå er han bosatt på Flekkerøy på Sørlandet. Han debuterte i 1992 med diktsamlingen Hit skulle det ha kommet noen flere og har siden gitt ut en diktsamling til, samt romaner for både barn/ungdom og voksne. Romanen Bomvokteren (2013) fikk strålende kritikker både i Norge og i Danmark. Aksel Selmer har også holdt skrivekurs for voksne, blant annet under Norsk Litteraturfestival (Sigrid Undset-dagene) på Lillehammer. Dessuten har han gitt ut en Sykkelguide for Lillehammer, Øyer og omegn i 2003, Boka om Birkebei- nerrittet høsten 2004 og Styrkeprøven - den lange veien hjem om sykkelrittet Trondheim-Oslo i 2005.
Tittel: Syklisten Forfatter: Aksel Selmer Forlag:
Cappelen Damm 978-82-02-45092-2 www-akselselmer.no
ESBN
Nett
Han er også kjent som stifinner og løypelegger for Ultrabirken, og stod bak terrengversjonen av Trondheim-Oslo; Craft MTB 6-dagers.
12 GRUPPETTO # 5
Bli med på en fantastisk sykkelopplevelse fra hovedstad til hovedstad og se Europa fra sadlen Avgang fra Oslo torsdag 16. juli, ankomst til Paris fredag 24. juli – 2 dager før innspurten på Tour de France, som vi selvfølgelig får med oss Ca. 1700 kilometer gjennom 6 land – sammen med en masse nye sykkelvenner Les mer og påmeld deg på www.osloparis.no
05
PROLOG
Tour des Fjords 2015
Tett på Større ambisjoner ogmer sendetid
TEKST Eirik Arnesen
1 . Tour des Fjords er i stadig utvikling. Hva kan tilskuere og TV- seere vente seg av 2015-utgaven? Det vil være et større og sterkere felt enn vi hadde i 2014-utgaven. Vi har også vært enda mer bevisst når vi har laget løyper for å gjøre kulissene enda flottere, samt å besøke befolkningstette områder, slik at vi får masse publikum. 2. Dere utvider i 2015 samarbeidet med TV2. Hva innebærer det, og på hvilken måte er fjernsynssendingene viktige for Tour des Fjord? - TV 2 vil sende enda mer fra Tour des Fjords, enn tidligere år, og de kommer med et større mannskap. TV2 er sykkelkanalen i Norge. På denne måten blir vi større og viktigere både for sponsorer og samarbeidspartnere. 3. Hva er ditt sterkeste sykkelminne fra 2014? - Alexander Kristoff som ble første nordmann til å vinne et monument. Milano-Sanremo-seieren ga tårer i øynene. Jeg var i bursdagsselskap til min nevø og dro nesten en stor lampe i bakken mens jeg stod og ropte og jublet. 4. Din beste sykkelopplevelse – på egne dekk? - Da jeg vant siste etappe av Ringerike GP i 2005, som første nord- mann på mange år. 5. Hva er det med sykkel som er så fascinerende? - Sykkel er en ekstrem lagidrett, hvor en må ha både fysiske og taktiske egenskaper å spille ut mot et stort antall konkurrenter for å vinne. 6. Hva er viktig for å utvikle norsk sykkelsport videre? - Det må bli bedre samarbeid mellom NCF, klubber, arrangører og lag, der alle drar i samme retning. Det burde vært flere aktive ritt for barn og unge 7. Hvem er tidenes beste syklist, og hvorfor? - De fleste av barndomsheltene har vel bleknet i en skygge av usikkerhet om de var dopet eller ikke. Jeg vil heller trekke frem tidenes norske syklist, Thor Hushovd. Han har gjort en fantastisk jobb for norsk sykkelsport. 8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? - Fremdeles mange, men de befinner seg for tiden på mindre og ubetydelige lag. Utestengelser på fra fire år til livstid for doping, burde blitt innført
Navn: Stilling:
Roy Hegreberg
Daglig leder, Tour des Fjords
Alder: 25 mars 1981 Bakgrunn: Tidligere toppsyklist for blant annet ØsterHus Ridley. Barn: Sverre på 5 år.
Aktuell: Roy Hegreberg får mye av æren for at Tour des Fjords på rekordtid har fått en solid posisjon i sykkelsporten, også internasjonalt. Rittet er - sammen med Tour of Norway og Arctic Race of Norway - det mest viktigste landeveisrittet i Norge. Det arrangeres for tredje gang 27. – 31. mai 2015. Alexander Kristoff vant rittet i 2014. Stavanger er endelig målby i 2015-utgaven, og arrangørene venter flere inter- nasjonale storlag på startstreken.
9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Sesongen Kristoff hadde i 2014 var en stor sykkelbragd
10. Når du selv trener ( terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel), hvor mye? Landevei er sykling, terreng og cyclecross er trening. Blir dess- verre altfor lite, men jeg håper og få til mer til nest år igjen. Stor sett begrenser det seg til 2-3 spinningtimer i uka nå på vinteren 11. Hva gleder du deg mest til i 2015-sesongen, og hvorfor? Tour des Fjords 2015. Vi har et veldig bra ritt som kommer til å vokse seg enda større og bedre. Jeg gleder meg til å vise fram vår fantastiske region til TV-seere i inn- og utland.
14 GRUPPETTO # 5
16 GRUPPETTO # 5
Vegard Breen – Fra Norgescup til World Tour
TEKST OG FOTO: Kåre Dehlie Thorstad
13. august 2013 ble det kjent at det belgiske storlaget Lotto Belisol hadde kapret under- skriften til det da 23 år gamle sykkeltalentet Vegard Breen. Nyheten fikk langt fra den oppmerksomheten den for- tjente. Men bare et drøyt ett år senere hadde unggutten etablert seg på aller øverste nivå, og sto på startstreken i Jerez de la Frontera på sydspissen av Spania, klar for å legge ut på sin aller første Grand Tour. Side om side med Alberto Contador & Co.! GRUPPETTO satte seg ned med Vegard i havnebyen A Coruña etter to knallharde uker i La Vuelta a España, og oppsummerte det første året som profesjonell syklist i World Touren!
# 5 GRUPPETTO 17
Fra Norgescup til World Tour Vegard Breen
Lovord og tillit I skyggen av etablerte norske proffer, som ikke har levert varene på lange tider, har Vegard Breen syklet seg rett inn på det belgiske storlaget. Breen har brukt opp- siktsvekkende kort tid på å ta spranget fra Norgescup med Team Joker til World Tour-ritt med Lotto Belisol, og nyter nå stor tillit fra lagets sportsdirektør, Mario Aerts. Belgieren, med fortid som trofast hjelperytter i Lotto-systemet og en mengde Grand Tours på sin palmarès, for- teller villig vekk om nordmannen som har etablert seg på aller øverste nivå:
med storheter som André Greipel, Jurgen Van Den Broeck, Adam Hansen, Maxime Monfort og Tony Gallopin! Lotto er laget med lengst fartstid i proffsirkuset. Det har hatt det belgiske nasjonallotteriet som hovedsponsor sammenhengende i 30 år, noe som er unikt med tanke på særdeles trange økonomiske tider nede på kontinentet. Hvis vi ser bort fra en frittalende oligark med høy saldo på Twitter-kontoen, er det ikke mange sponsorer som er villige til å forplikte seg i samme grad som Lotto har gjort. Chapeau! - Det har egentlig gått på skinner i min første proffsesong, forteller den be- skjedne Eidsvoll-gutten. - Jeg hadde nok ønsket meg enda bedre resultater. Men hvis jeg skal være realis- tisk, kunne jeg ikke håpet på mer. Det er jo en overgang fra amatør og kon- tinentalnivå. Man kommer på lag med høyt profilerte ryttere, men jeg har blitt tatt veldig godt imot. I Girona (Spania) bor jeg sammen med Greg Henderson, som jeg trener med nesten hver dag. Han gir meg gode råd og hjelper meg med treningstips. Under Vueltaen bor jeg på
veldig mange utholdenhetsidretter, som høster erfaringer fra hverandre og pusher hverandre. Hvis du ser til land som Belgia, Frankrike og Nederland, hvor mange utholdenhetsidretter har de egent- lig? Stort sett bare sykling! De har nok ligget litt etter på grunn av det. Men jeg merker nå at det jobbes ganske hardt med den biten. Jeg har hørt fra andre på laget at det har vært veldig stor framgang på treningsfilosofi de siste årene. Når det gjelder måten å drive et sykkellag på, var det veldig bra i Joker. Der hadde vi Gino (Van Oudenhove). Han vet absolutt hva han driver med! Når Breen gjør opp status for 2014, kan han se tilbake på 13.336 tilbakelagte kilometer på landeveien, fordelt på 86 konkurransedager. Dette er tall helt på høyde med veteraner som Katushas be- skjeggede Luca Paolini og Belkins altmuligmann Laurens Ten Dam, og vitner om en enorm arbeidskapasitet! Vegard sesongdebuterte med Lotto-trøye i det tradisjonsrike etapperittet Étoile de Bessèges sør i Frankrike i begynnelsen av februar. Der viste han såpass gode takter at han raskt ble satt til langt mer utford- rende oppgaver.
- Vegard har gjort det veldig bra i Lotto. Det er alltid et stort sprang opp til dette nivået. Nå er han allerede med i Vuelta’n! Vi måtte først bli kjent med ham, men vi visste at han var en sterk rytter som liker seg godt på belgisk brostein. Det er imid- lertid ingen garanti for at en rytter klarer å hevde seg på øverste nivå. Vegard er på sin side både sterk og klok. Om kvelden sitter han ofte med Google Maps for å for- berede seg best mulig til neste dags etappe! Han er ytterst profesjonell og smart, og vet godt hva som kreves av ham. Nå har han allerede fått sjansen til å kjøre sin første Grand Tour, med tanke på å gjøre ham sterkere til neste sesongs klassikere for Lotto. Lotto: Belgia’s stolthet Prestasjonen blir ikke mindre med tanke på hvilket lag Breen sykler for. Lotto Be- lisol (som fra 1. januar 2015 skiftet navn til Lotto Soudal) er nemlig Belgias stolthet. Det forvalter en arv og historie tyngre enn alle brosteiner i Flandern til sammen. Noen av vår tids største profiler har en fortid fra Lotto, blant andre verdensmesterne Cadel Evans og Philippe Gilbert, samt den australske kenguruen Robbie McEwen, med sine tre poentrøyer fra Tour de France. Når sesongen endelig starter, og det er tid for å brette opp ermene igjen, går Vegard på jobb sammen
«Vegard går på jobb sammenmed storheter somAndré Greipel, Jurgen VanDen Broeck, AdamHansen, Maxime Monfort og Tony Gallopin! »
«Helvetet i Nord» I rask rekkefølge kom semiklassikerne Driedaagse De Panne, Dwars door Vlaanderen og Scheldeprijs før han fikk klarsignal til Paris-Roubaix, også kjent som «Helvetet i Nord» - rittet alle profe- sjonelle sykkelryttere med respekt for seg selv ønsker å vinne. Vegard kom til slutt inn som nummer 129 på velodromen i Roubaix, om lag 22 minutter bak vinneren Niki Terpstra. Han nektet å stå av underveis selv om ingen av de utpekte kapteinene på Lotto-laget klarte å henge seg på teten. Alt er et resultat av mål- rettet, hardt arbeid gjennom årene i Joker-systemet under kyndig ledelse av Van Oudenhove. Med høye ambisjoner og klare prioriteringer klarte Eidsvoll-gutten å ta steget opp - selv om den første sesongen har vært mer enn tøff nok! - Rittprogrammet gjennom sesongen har egentlig vært helt perfekt! Jeg hadde håp om å få prøve meg i noen av de største
rommed Maxime Monfort. I andre ritt med Jelle Vanendert. På Lotto er det mange gode ryttere med masse erfaring fra øverste nivå. De er interessert i å dele sin kunnskap. Slikt må jeg bare sette pris på! Alle snakker engelsk, og det har vært flere ritt der jeg har vært den eneste på laget som ikke snakker nederlandsk eller flamsk. Jeg kan heldigvis litt tysk fra årene på skolen. Så hvis det ikke er mye støy rundt middagsbordet, klarer jeg å snappe opp hva det blir snakket om. Nytt liv på kontinentet Overgangen fra et lite lag i Norge på kon- tinental-nivå til storlaget Lotto påWorld Tour-nivå, kan virke enorm på oss utenfor- stående. Men Vegard Breen var godt forbe- redt, og er svært takknemlig for sine år i Joker. - Min erfaring er at vi i Norge er veldig langt framme når det gjelder trenings- filosofi og -prinsipper. I Norge har vi
18 GRUPPETTO # 5
# 5 GRUPPETTO 19
Fra Norgescup til World Tour Vegard Breen
- En ganske hard periode, ifølge Breen, med mange dager på veldig høyt nivå.
- I min første sesong synes jeg likevel det var bra! Det var det jeg håpet på i forkant, siden det er det som gir hardest og tøffest matching. Etapper med 3000 høydemeter eller mer er ikke ideelt for meg! Jeg kommer aldri til å bli klatrer, men det er fint å kjøre etapperitt med mye fjell. Veldig bra trening, med bakker som jeg ikke får trent på hjemme. Jeg passer nok bedre til klassikerne og etapperitt som ikke er for harde. For eksempel Paris-Nice og Eneco Tour, der det er litt av alt: Bro- stein, sidevind og litt bakker. Vuelta a España: En het affære Etter to knallharde uker på glohet spansk landevei, ser Vegard Breen uforskammet sprek ut når han forteller om sitt første år som profesjonell sykkelrytter. Men han virker noe ukomfortabel med intervju- situasjonen på den harde stolen i hotellobbyen, bare noen steinkast fra Atlanterhavskysten. Den jevne nordmann har trolig hørt om Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, men har kanskje ikke fått med seg even- tyret om Eidsvoll-gutten som dro til kon- tinentet for å sykle seg stor. - Oppmerksomheten man får er ofte basert på resultater. Jeg har ikke noe stort behov for å stikke hodet fram. Jeg holder fokus på egne prestasjoner og arbeids- oppgaver. Så får alt det andre komme naturlig. Den første uken av Vuelta a España 2014 gikk inn i historien som en av de aller varmeste i rittets historie. På mange av etappene i Andalucia, helt sør i Spania, krøp gradestokken godt over 40 pluss i skyggen! Tour de France er uten tvil den største av de tre Grand Tourene i løpet av sesongen når det gjelder publikumstall og oppmerksomhet fra media. Men både Giro d’Italia og Vuelta a España byr på har tøffere løypeprofiler. På den spanske lands- bygda er det ikke uvanlig med stigninger på over 20 prosent. Med stekende sol og temperaturer som hører mer hjemme i en finsk sauna, nærmet vi oss definitivt grensen for hva som er fysisk forsvarlig.
rittene, som for eksempel Paris-Roubaix. Jeg stilte opp i E3 Harelbeke før Roubaix. Men der måtte jeg bryte etter 100 kilometer på grunn av en velt. Det var de to eneste World Tour-rittene jeg kjørte, og jeg merket der at jeg ikke hadde nok ritt på det øverste nivået. I årene på Joker kjørte jeg flere mindre ritt i Belgia, noe som gjorde overgangen litt lettere og førte til at jeg fikk tillit fra Lotto ganske tidlig i sesongen. Så flyttet de meg opp til HC- kategoriserte ritt der jeg måtte slite en stund for å ta nivået. Til slutt ble det altså World Tour-ritt. Høy i Luxembourg Etter Paris-Roubaix og de flamske vår- klassikerne kunne Vegard ta en velfor- tjent pause, og bygge seg opp igjen med trening i mai måned. Tour of Luxembourg i begynnelsen av juni ble neste utfordring. Sportsdirektørene i Lotto var nysgjerrige på hvordan den unge rytteren fra Norge ville takle overgangen fra éndagsritt til etapperitt. Breen fikk like godt frie tøyler til å kjøre for egne muligheter på veiene i det lille storhertugdømmet. Han svarte med å kjøre inn til en meget respektabel 15. plass i sammendraget. Rittet ble vunnet av dansken Matti Breschel (Tinkoff-Saxo).
En tøff tempoetappe under Vueltaen med rekordvarme.
- Tour of Luxembourg var det absolutte høydepunktet i sesongen min. Da var jeg i toppform! Jeg gjorde noen småfeil, og løypa passet meg ikke helt 100 prosent. Men det er ingen unnskyldning. Det handler jo alltid om hva man orker og ikke orker. Jeg skulle gjerne sett at løype- profilen gikk motsatt vei - de lange og slake bakkene mot slutten, og de korte og bratte i starten. I de verste partiene mot slutten tapte jeg noen små sekunder selv om jeg følte meg utrolig bra. I dette rittet fikk jeg tillit fra dag én. Sportsdirektøren ga beskjed til laget om at Vegard er i bra form; han kan kjøre for sammendraget. Så satt jeg der, med André Greipel, Greg Henderson og Marcel Sieberg som hjelperyttere! Det var ganske stort, i mitt første år som proff på Lotto. Gøy at nesten halve Tour de France-laget kjørte for meg i sammendraget. Sånt setter jeg pris på, og kommer jeg ikke til glemme! Etter rundturen i Luxembourg fulgte Sveits Rundt, Norgesmesterskapet på hjemmebane i Eidsvoll, og Østerrike Rundt.
Vegard er godt forberedt for å ta fatt på den andre sesongen i toppen.
20 GRUPPETTO # 5
mer en følelse av å sykle mot en hårføner, nesten som å kjøre med feber! Den intense varmen kom over oss som et heteslag. Drømmen lever «Live Your Dream», lyder mottoet til Lotto. Er det noe Vegard Breen gjør til gagns, er det nettopp det - lever ut
drømmen på aller øverste nivå i proff- sirkuset. - Jeg vet at jeg er privilegert. Dette er jo gøy. Jeg lever absolutt ut drømmen! Det er ikke alle profesjonelle sykkelryttere som tar seg tid til å tenke over det. Man glemmer det innimellom. Da er det godt andre kan minne meg på det! Livet kan ikke bli mye bedre enn dette! G
- Jeg slet virkelig de første dagene i varmen. Doktoren satte meg på antibiotika noen dager. Til tross for det klarte jeg å kvitte meg med sykdommen og restituere meg etter hver enkelt etappe. Det absolutt verste var den trykk- ende varmen! Når vi gikk inn i bakkene, sto lufta helt stille. På flatene fikk vi heldigvis en liten bris. Men ofte var det
# 5 GRUPPETTO 21
Cecilie Gotaas Johnsen – Karrierekvinnen fra Trondheim
Cecilie Gotaas Johnsen er gift, har en sønn og arbeider som forskningsleder i Statoil. Ved siden av er hun proffsyklist for TeamHitec Products. Likevel klarer hun å prestere på alle arenaene.
TEKST: Emma Kristine Skjerstad FOTO: Emma Kristine Skjerstad/Privat/Vidar Petterson
Vi møter Cecilie Gotaas Johnsen på Oslo Lufthavn Gardermoen. 38-åringen har vært på jobbreise i Stavanger, samme dag som VM-tempoen for kvinner gikk i Ponferrada. Vi setter oss ned på Starbucks. Praten går lett. Noen dager tidligere måtte Cecilie reise hjem fra Spania og VM-byen. Hun hadde da syklet inn til niendeplass på lagtempo sammen med Team Hitec Products. 38-åringen, som ble født i Trondheim og vokste opp på Byåsen, ble vraket til både individuell tempo og fellesstart i VM. Frustrasjonen i etterkant har vært stor for den energiske trønderen. - Hva føler du akkurat nå? - Det føles surt. Det var VM-tempo i dag. Jeg har vært på seminar med jobben, og vært opptatt med arbeid hele dagen. Etter lagtempoen på søndag kjennes det helt meningsløst. Jeg føler meg bra om dagen. Jeg har ikke hatt en sånn følelse tidligere, som jeg har akkurat nå. Det var magisk å sykle på søndag, svarer Cecilie. Vi kan se hun er skuffet.
Norges Cykleforbund muligheten til å sende fem kvinnelige ryttere til et VM. Kvoten ble ikke fylt opp. Kun tre ryttere ble sendt til VM-fellesstarten; Eline Bru- stad, Emilie Moberg og Miriam Bjørnsrud.
fall ettersom vi hadde fem plasser. Hadde det vært diskusjoner rundt tre, ville det vært annerledes. Jeg forsto det ikke, og jeg forstår det fremdeles ikke. Jeg har heller ikke hørt fra forbundet. Jeg mener de burde kommet med en redegjørelse, sier Cecilie, som ikke er den eneste syklisten i Norge som er over 30 år. - Mange av oss er voksne. Det er bare å se på resultatene fra NM i tempo og i Norgescupen. Fra fotballproff til sykkelproff Cecilie startet sin idrettskarriere med fotball. Hun spilte fem år for Trondheims- Ørn. På merittlisten fra fotballkarrieren har hun NM-gull, seriegull, Nordisk mesterskap og ett år i USAmed amerikansk mester- skap. 23 år ung la hun fotballen på hylla. - Jeg har alltid trent, men det gikk noen år mellom fotballen og syklingen hvor jeg ikke drev med organisert idrett. Jeg er skrudd sammen til å trene, og har alltid likt å tøye grenser fysisk.
Cecilie reagerte med et lite sjokk da of- fentliggjøringen av VM-uttaket kom.
- Jeg trodde jeg skulle få bli med. I hvert
I dag er Cecilie sykkelproff på Norges eneste kvinnelige profflag.
For første gang på mange år hadde
22 GRUPPETTO # 5
# 5 GRUPPETTO 23
Karrierekvinnen fra Trondheim Cecilie Gotaas Johnsen
- Mannen min og jeg slengte oss med på litt sykling etter hvert, og her står jeg nå. Livet blir til mens man går, ler Cecilie. - Jeg tror det er viktig å gripe sjansene som livet byr på. Det er det livet handler om, uansett hva det gjelder. Hitec-rytteren startet sykkelkarrieren sin med Den store styrkeprøven Trondheim-Oslo i 2010 og vant flere lokale sykkelritt. I 2011 satte hun norsk rekord på 20 kilometer tempo på tiden 27.06. Det tilsvarer en snittfart på 44 kilometer i timen. - Jeg har alltid likt å sykle, men det hele startet med selve turopplevelsen av å sykle. - Hva har du med deg fra fotball- karrieren din?
ingen tok sølv. Cecilie har syklet to sesonger for Hitec. Det lyser av øynene hennes når vi snakker om sykling. Jeg kan se hun har stor lidenskap for sporten. - Hvordan er livet som proffsyklist? - Det er fascinerende og interessant. Man møter mange forskjellige personer og kulturer; verden er ikke så stor. Samtidig går man inn i en boble på en måte, i hvert fall i mitt liv. Jeg synes det er morsomt. Lagsykling handler om å gjøre hverandre gode. Jeg er takknemlig for at jeg får ta del i det. Synes det er raust av Karl (Lima, sportsdirektør i Hitec) å satse på meg, siden jeg har den alderen jeg har. Proffsyklisten har ikke bare syklingen å tenke på. Jobben, ekteskapet og familien krevet sitt. Likevel klarer hun å prestere
«Proffsyklisten har ikke bare syklingen å tenke på. Hun er også forskningsleder i Statoil, hun er gift og hun har en sønn på seks år. »
- Å bli trent opp til å gjøre hverandre gode. Det tror jeg er viktig i sykling også, selv ommange mener det er en in- dividuell idrett, som det også er. Man blir enige om roller hver enkelt skal ha i laget og på etappene, og blir dedikert til det. Profftilværelsen I fjor tok Cecilie NM-gull på fellesstarten i Grimstad. Den norske trøya mistet hun i år da tidligere lagvenninne fra CK Victoria, Camilla Sørgjerd, vant. 38-år-
24 GRUPPETTO # 5
på sykkelen, på arbeid og på hjemmebane sommor og ektefelle.
tempo i 2015. På tempo kan jeg styre alt selv. Det er opp til meg selv ene og alene, sier Cecilie. Som person mener Cecilie at hun er en dedikert, lidenskapelig, utholdende og noe utålmodig kvinne på 38 år. Hun liker å ha mange jern i ilden. - Hva inspirerer deg til å gjøre alt du gjør? - Jeg synes det er utfordrende å prøve nye ting. Det er litt som syklingen; man åpner en dør, så ligger det mange muligheter der. Jeg synes det ukjente er artig, og jeg liker å pushe grenser. Det må ikke være for mye komfort for meg. Jeg er en type som søker utfordringer og spenning. Jeg blir inspirert av dem som tar grep om livet sitt, og som gjør det umulige mulig. Selv om Cecilie er mor og ektefelle, kunne hun aldri blitt den typiske husmoren som er hjemme og baker brød hver dag. - Jeg tror ikke jeg ville vært fornøyd da. Jeg blir stimulert av å delta på et lag, der man sykler for hverandre og av vennskapet man får gjennom felles utfordringer. Før Cecilie må haste avgårde mot neste fly hjem til Trondheim, forteller den
jobb, sykling, morsrollen og være kone? - Jeg vet ikke om noe annet. Det går greit. Men jeg kjenner til tider at jeg er sliten. Akkurat nå er jeg ganske sliten, fordi jeg har hatt to døgn med mye reising, lite søvn og mye jobbing. Man kan fort bli ut- brent hvis man ikke justerer seg og får nok hvile. Hvile er den største utford- ringen. Det er likevel noe man lærer seg. Cecilie trener ca. 1000 timer i året.
Å være proffsyklist krever at man må reise mye. Cecilie har mellom 60 og 80 rei- sedøgn i løpet av året.
- Vi hadde 10 års bryllupsdag i høst, og det var tredje året på rad jeg ikke er hjemme på merkedagen vår. Tror
Cecilie gir alt i alle løp, her er siste etappe i Ladies Tour of Norway ferdig.
Drømmer om tempo-gull Med temporekord på 20 kilometer, NM- sølv på tempo i 2013 og NM-bronse fra årets temporitt har Cecilie ambisjoner om å ta enda et steg videre som temposyklist. I høst avsluttet 38-åringen sesongen med en sterk niendeplass i generalprøven til tempo-VM og en sjetteplass i Chrono des Nations i oktober. Frustrasjonen etter VM-vrakingen til tross, hun vet at kapasiteten og revansjelysten før 2015 er der. - Det er et litt tohodet dyr etter det jeg har vært gjennom nå, som har gitt ekstra motivasjon. Jeg har bestemt meg for å bli bedre på tempo. Kapasiteten vet jeg at jeg har, men jeg har ikke fått den ut de to siste årene. Jeg har lyst til å ta NM-gull på
nøkkelen til et langt og lykkelig ekteskap er å være mye borte fra hverandre, spøker hun før hun blir mer alvorlig. - Det er ikke å legge skjul på at det er krevende til tider. Spesielt for guttungen som har måttet bli vant til at moren er av og på. Sånn har det vært i to-tre år. Det er bedre nå enn før. Han skjønner det litt mer. Som familie har vi hele tiden vært enige om at jeg kan få drive med sykling, sier 38-åringen. Som forskningsleder i Statoil er Cecilie nødt til å følge opp jobben sin til enhver tid. - Jeg har mine rutiner. Jobber når jeg reiser med syklingen. Jeg vet hva som skal gjøres mens jeg er borte. Da må jeg bare gjøre det. - Hvordan klarer du å kombinere fulltids-
energiske karrierekvinnen fra Byåsen om sitt beste sykkelminne fra den nokså korte karrieren sin. - Det var på 17. mai i 2013. Vi var i Kina. Da jeg sto opp, sendte jeg melding til treneren min og sa: ”Drømmen i dag er å gå i spurt mot Giorgia Bronzini, så får vi se hva som skjer.” Fire timer senere sto jeg med hendene over hodet på pallen, og hadde slått henne i spurten. Magisk var det. Hele følelsen av at jeg visste at det var mulig den dagen. Summen av selvtillit. Å være i form, og at ting klaffer. Den dagen kom alt sammen. Det var stort siden det var første gang jeg tok en proffseier. Jeg var uredd, tenkte ikke og bare gjorde det, sier Cecilie og smiler, før hun må hive seg på flyet og reise hjem til ektemann og sønn i Trondheim. G
# 5 GRUPPETTO 25
Keirinskolen ligger under Japans hellige fjell Mount Fuji
26 GRUPPETTO # 5
JAPANSK ROULETTE
TEKST: Marcus Joons/Vidar Petterson - FOTO: Martin Adolfsson
TOKYO, JAPAN. Keirin, velodromsykling, er internasjonalt sett en marginal sport som utenom noen få steder i Mellom-Europa først og fremst får oppmerksomheten hvert fjerde år i OL. Går du østover, til Japan er keirinsirkuset en milliardindustri. Bli med oss bak kulissene til en sykkelkultur som har mer til felles med gladiatorer og greyhound hundeløp enn vår egen sykkelkultur.
# 5 GRUPPETTO 27
JAPANSK ROULETTE
E n tyfon er på vei inn over Tokyo. De lokale morgennyhetene har gått ut med advarsler og bedt alle som kan holde seg inne gjøre det. Gatene vil oversvømmes, vann strømme opp av kumlokkende, og som vanlig vil den lokale Yamanote-tunnelbanelinjen over- svømmes av vannet som vil falle i ukon- trollerte mengder. Ute vid Keiokaku-velodromen i Ch ō fu som ligger i den vestre enden av den japanske hovedstaden er det ingen som er inne på tanken på at kveldens ritt skal avlyses. Det er en av de siste mulighetene for den japanske keirintourens syklister å kvalifisere sig til den årlige Grand Prix- finalen. Været fører er ventet å føre til mange velt, hvilket gjør løpene enda mer spektakulære og spennende for tils- kuerne.
”Vi har enda ikke avlyst på grunn av regn,” sier rittlederen Ryuichiro Fukushige .
I så tøffe og tette konkurranser er det ikke så sjelden det blir skader, og inne i mellom går til og med liv tapt, noe som skjedde i sommer. ”Men vi har enda ikke avlyst på grunn av regn,” sier Ryuichiro Fukushige, en tøff rittleder i 60-årsalderen sommed sin knallrøde jakke med ”Keiokaku Grand Prix” på ryggen, går rundt med med walkie talkie og overvåker alt som skjer inne på velodromen som tar 10 000 tils- kuere. Vi sitter inne på Fukushiges kontor som minner mer om en skikkelig VIP-lounge. Fra en hvit skinnsofa som er plassert foran store vinduer som vender ut mot starten, og målstreken kan man her høyt over hovedtribunen se alt som skjer inne på velodromen.
Med ett jaller et rop på japansk over høyttalerne.
Med 10.000 på tribunen og store penger i omløp er det ikke tema og avlyse på grunn av regnvær.
28 GRUPPETTO # 5
# 5 GRUPPETTO 29
JAPANSK ROULETTE
sentrerer seg og tillater seg og slappe av et par sekunder før det smeller. De monstruøse lårene som kan gjøre selv en Belgisk Blå misunnelig glinser i lyset. Det smeller, adrenalinet slippes løs og de kraftige sprintbena prøver alle å komme seg lengst mulig fram i feltet i starten. Det er viktig å holde seg langt framme når det ringer for siste runde og spurten starter. Det kjøres fem runder som utgjør 2.025 meter.
Det som skal følge er japansk perfeksjon med samme superperfeksjonistiske gjennom- føring som en seks timer lang te- sermoni. Ropet i høyttalerne er signalet for dagens første heat. På rad, pent og pyntelig sykler keirinsyklistene inn på arenan i sine neonfargede trøyer og hjelmer. De plasserer sine ”fixed gear- sykler” sommangler bremser, og som da har kun ett ekstremt
”Det er bra du liker keirin, men tilskuerne her tenker nesten bare på spillet, og følger ivrig med på resultatlisten for å se omderes ryttere har sørget for noen ekstra yen i lommeboka.” forteller Fukushige
tungt gir, inn i startblokkene. De skotter bort på mannen med startpistolen, setter seg opp på setet, klikker inn i pedalene, retter blikket stivt framover, kon-
30 GRUPPETTO # 5
(Til høyre) Den store
helten Kouta Hirahara gjør en slags balanseøvelse der han går omkring på bittesmå tre- stylter
fra Tokyo-forstaden Saitama,” i følge programmet starte. Når jeg forteller Fukushige at jeg
Når klokken så ringer med en runde igjen og rytterne gir alt mot mål, ser de i sine fargeglade glinsende lycradrakter ut som tropiske illsinte insekter. Det er et fantastisk skue å være vitne til - og dette var bare det første løpet. Rangeringen på rytterne vil stige for hvert løp fram til det tolvte og siste løpet. Der skal en av Japans aller størsta keirinstjerner, ”damenes helt, Kouta Hirahara
(Over) Ut på banen i plaskeregn på Keiokaku arena. En av de 47 velodromene det konkurreres på i Keirin Cup.
er totalt hektet på det som minner ommenneskelige
greyhounds på to hjul, og forstår hvorfor så mange kommer for å se løpene, ler han høyt. ”Det er bra du liker keirin, men tilskuerne her tenker nesten bare på spillet, og følger ivrig med på resultatlisten for å se om deres rytter har sørget for noen ekstra yen i lommeboka.” # 5 GRUPPETTO 31
Det er estetisk og vakkert å se hvordan de ni aggressivt kjørende keirinrytterne i opp mot 70 km/t ligger tett, tett, helt inntil hverandre på den 43 graders lutende velo- dromen. Hele tiden finner de nye spor i regnværet uten å kjøre på hverandre og velte på det glatte betongunder- laget.
JAPANSK ROULETTE
konkurranser nesten hver dag et eller annet sted i landet. Med så mye penger involvert er det ikke overraskende at de fleste av de drøyt 3.500 syklistene på keirintouren lever et luksusliv med sportbiler og sommerhus på Hawaii og andre eksotiske steder. Den som vinner Grand Prix-finalen i desember - hvor de ni som tar flest seire og sykler inn mest prispenger gjennom året kvalifiserer seg – kan reise hjemmed svimlende 100 miljoner yen (ca 7,8 millioner kroner) bare i det ene løpet. Selv omman bare stiller opp i tre løp i måneden, (som er vanlig) og blir sist i samtlige, så er man garantert en års- lønn på minst 7 millioner yen (500.000 kroner). Pengene kommer til dels fra startpenger og fra at rytterne gjennom et komplisert system får en del av inntektene fra tilskuernes pengespill. Det avgjøres av hvor stort løpet man deltar i, hvilket heat man er med i, og til sist hvilken plass man kommer på i løpet. De utrolig store summene med yen, har også ført til at sporten de siste årene har blitt mistenkeliggjort for svarte penger og hvitvasking.
Ulikt fra banesykling andre steder har de mye beskyttelse under trøya.
Jentene hadde egen banecup mellom 1940 og 1960, men er nå på vei tilbake for fullt på velodromene.
letthjul, og keirinsyklistene den farge, eller det nummer de spiller på. Store summer å vinne Årlig selges det 60 millioner spill- bonger for over 800 milliarder yen, som tilsvarer 58 milliarder kroner på de 47 velodromene hvor keirinsirkuset er på plass. Fra sesongstarten i januar til Grand Prix finalen i desember er det
På vei mot hovedtribunen igjen tenker jeg at det må være derfor tilskuerne holder masken både før, under og etter rittet. De var like stille som de seirende rytterne på japansk vis er. Selv etter en triumf. Bare et høflig nikk mot publikum. Det er opplagt at de kun er her for å spille. Arenaen er deres casino, Keiokaku-velodromen deres rou-
32 GRUPPETTO # 5
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease