Årsberetning for Oslo Sporveiers Arbeiderforening perioden 2023.
Oslo Sporveiers Arbeiderforening (Avd. 029 i Fagforbundet)
Årsmøte 2024
Dagsorden
1. Åpning
2. Konstituering
3. Årsberetninger
4. Regnskap
5. Budsjett
6. Innkomne forslag
7. Valg
8. Valg av valgkomite
Medlemmer som gikk bort I 2023
Muskeen Liv Marie
Ali
Jonny
Lauritzen Lindblom Lindstad Nielsen
Andersen
Odd Arve
Terje Tore
Bekke
Hans Vidar
Bekker-Larsen
Thorleif Bjarne
Bjerke Brekke Colban
Terje Ragnar Nilsen
Åge
Olsen
Bjørn
Terje
Pettersen Pettersen Reinertsen
Inger Berit Elton
Øystein
Karin Kåre
Engesveen
Bjørn
Evensen
Per
Rekdal
Fred Henry Halvorsen
Karin Aslak Tore Randi Aage
Solbrekken
Frank Adler Hetty
Steine
Espen Andrè Homsjøryen
Svenningsen Sørbønsveen
Eva
Johansen
Arnljot
Karoliussen
Sørensen
Svein Arild Kirkebakken Eleftherios Kommateas
Solomon
Teklehaymanot
Erik
Wahlstrøm
Tor
Kristoffersen
Arve
Wang Zarei
Aasmund
Krog
Alladin Torstein
Diderik
Langseth
Helland
Årsberetning for Oslo Sporveiers Arbeiderforening 2023
Innledning Styret i Oslo Sporveiers Arbeiderforening (OSA) legger frem foreningens årsberetning i henhold til § 11.3.3. Årsberetningen er foreningens tilbakemelding til medlemmene på hvilke resultater styret har oppnådd, hvilke saker styret har jobbet med og noen hint om hva kommende periode vil bringe. Årsberetningen skal innberettes til Fagforbundet Oslo, jfr. vedtektenes § 13.4.2, som igjen innberetter fylkeskretsens resultater til Fagforbundet sentralt. Alle klubbene i OSA har avholdt årsmøte etter vedtektene, de fleste årsmøtene har det vært mulig å delta fysisk og digitalt. Hybride møter gjør det mulig for medlemmer som arbeider turnus, bor langt unne eller ikke får mulighet til å møte fysisk til å delta i demokratiet i OSA. Det forekommer noen “tekniske problemer”, men styret i OSA har fortsatt tro på at hybride møter er kommet for å bli. OSA har ved utgangen av denne perioden 1649 yrkesaktive medlemmer, det verves fortsatt bra i alle klubber. Vi har økt medlemsmassen med 40 det siste året. OSAs tillitsvalgte presenterer foreningen for nyansatte på alle nivåer, bortsett fra i Unibuss. Organiseringen av kollektivtrafikken Administrasjonsselskapet ruter fortsetter å vokse (60 % eid av Oslo kommune) og «driftskostnadene» er nå på 1,2 milliarder. Dette er administrative kostnader for drift av kollektivtilbudet og OSA mener dette innebærer at mange oppgaver gjøres dobbelt (uten at tilbudet blir bedre). Ruter satser fortsatt på å teste ut førerløs teknologi og har i år satt i gang et prosjekt med «førerløse biler» i Groruddalen (samtidig som de har kutta i ordinære busslinjer). Over testperioden blir kostnaden for denne testen på inntil 150 millioner kroner. OSA mener dette er direkte sløsing med offentlige midler og at det er for tidlig å satse på denne typen ny, eksperimentell teknologi. Når teknologien er mer moden kan førerløse doninger vurderes som et supplement til kollektivtrafikken. Det er veldig positivt at det fra 1. november 2023 blei fri overgang mellom noen av kollektivmidlene på Østlandet. Dette betyr at busspassasjerer fra Buskerud og Østfold til Oslo og Akershus, vil kunne reise videre med buss, trikk eller T-bane uten å kjøpe ekstra billett. Ruter lanserte, på bestilling fra Rådhuset, den nye individuell billettype Reis. Denne billettypen bryter med periodekortprinsippet og vil gi mindre penger til kollektivtransporten. Dagens modell med måneds- og årskort er en forutsigelig modell hvor mange reiser blir billigst for den enkelte. I Viken/Akershus ser det ut som politikerne vil fase ut denne billettypen.
OSA mener fortsatt at direktefinansiering av skinnegående drift i Oslo er riktig og at finansiering skal gå direkte til Sporveien, uten administrasjonsselskap som byråkratisk mellomledd. Anbudssystemet må fjernes i kollektivtransporten. Politikerne må gå gjennom hvordan kollektivtransporten i Oslo er organisert. Vi mener det er mye å hente når det gjelder effektivisering av administrative roller. Unibuss kjører rundt to tredjedeler av Oslos busslinjer i dag. OSAs forslag er å fjerne anbudsmodellen hvor Unibuss drifter under Sporveiskonsernet i Oslo og Akershus. Utfordringer for Sporveien Sporveiens største utfordring i en dyrtid dreier seg om finansiering av økte kostnader og midler til satsing.
Kollektivtrafikken i andre deler av Norge og verden forøvrig har fortsatt ikke nådd 2019- passasjertall. Oslo er endelig på stø kurs hvor vi er i vekst i passasjertall, og trenden er økende. Det viser seg at det er endring i mønsteret for når folk reiser og rushtidene er dratt ut i en lengre tidsperiode. Dessverre er ikke snikprosenten der man ønsker, dette medfører betydelig tap i billettinntektene til kollektivtrafikken.
SL-18 ruller for fullt i Oslos gater og til nå er det levert 35 trikker. Sporveien er beredt til å ta i mot trikker på Grefsen base, men CAF har problemer med software og delemangel. Dette kan medføre at utfasing av gamle trikker vil ta lengre tid enn ventet. Flere store prosjekter i Sporveien vil få betydelig høyere kostander på grunn av dyrtiden og høyere varekostnader. Det er viktig at Sporveien fortsetter å levere prosjekter på tid og kostnader. Strømprisene er fortsatt en stor utgift for Sporveien, den ustabile strømprisen har gjort at Sporveien har valgt å binde deler av strømforbruket til en fastpris. Dette har gjennom vår, sommer og høstmånedene ikke vært lønnsomt, men vil lønne seg i vintermånedene. Det er vanskelig å budsjettere strømkostnadene når pris varierer fra 0 kr/kWt til 1,5 kr/kWt.
Vi ser ikke bort fra at det nye byrådets ideologiske tankegang om privatisering vil kunne ha en påvirkning på driften av kollektivtransporten, men Sporveien har gjennom “bestprogrammene” vist at vi måler oss med de beste i kollektivtrafikk. Sporveien driftes støtt, selv med blått styre i Oslo.
Personalsaker OSA er avhengig av at våre tillitsvalgte i klubbene er tidlig ute med å bistå medlemmer. Dessverre er det slik at noen av våre medlemmer går i møter med bedriften uten tillitsvalgte. Dette gjør prosessen i en personalsak mer krevende enn nødvendig. Vår oppfordring til våre medlemmer er å forhøre seg med tillitsvalgte i klubbene uansett sak og få en vurdering fra dem om det vil være behov for bistand. Klubbene til OSA gjør en solid jobb med å følge opp personalsaker og løser dette på lavest mulig nivå i linja. I den grad saken ikke kan løses i linja sendes saken videre til arbeidsutvalget som fører saken sentralt. I 2023 har vi søkt bistand fra kompetansesenteret til Fagforbundet i noen saker. Det er viktig at vi har mulighet til å bruke Fagforbundet som rådgivende organ og som støtte i tyngre personalsaker. Både i våre egne systemer og rapporter fra Sporveien ser vi at det er en del ansatte og medlemmer på arbeidsavklaringspenger og tilrettelegging. Noen av tilfellene er lengre sykdom, yrkesskader og pasientkø for operasjoner. Vi opplever at det er ulik praksis i Sporveien for hvordan ansatte følges opp. Alle parter ønsker avklaring på arbeidsopphold, og hvor lang tid det tar før den ansatte er tilbake i arbeid. Dersom den ansatte har vært utenfor et uhell på jobb, kan det søkes om yrkesskadeerstatning fra OPF. I 2023 har det vært flere krevende saker mot OPF, som har gitt avslag på søknader vi mener er dekket av forsikringen. For de tilfellene har tillitsvalgte bistått medlemmet og anket saken til Finansklagenemda. Vi opplever at klagesakene tar mye tid og ressurser, men at OSA får medhold i sakene. I likhet med resten av samfunnet ser vi også at ansatte og medlemmer har utfordringer med ulike former for avhengighet. Dessverre har AKAN-systemet i Sporveien de seneste årene hatt varierende oppfølging, og det har ikke blitt tilbudt støtte eller oppfølging til enkelte som har behov for det. Sporveien har nå igangsatt et arbeid med ny AKAN-policy. Både vernetjenesten og tillitsvalgte i OSA er med i denne prosessen. Vi håper dette kommer på plass i 2024, sånn at de som trenger hjelp får det.
Rekruttering I Sporveien er det en klar målsetning fra konsernledelsen at tillitsvalgte skal være med på alle dybdeintervjuer ved nyansettelser og interne prosesser med ett ansettelsesintervju. Vi opplever at det er et godt tillitsforhold og samarbeidsklima mellom ledere, rekruttering og tillitsvalgte. Innspill fra tillitsvalgte blir tatt på alvor og er en del av beslutningsgrunnlaget. Det må likevel presiseres at det er rekrutterende leder som er ansvarlig for ansettelsen(e), og at dette ikke er noe tillitsvalgte har ansvaret for. Praksisen i Sporveien er at HR-rekruttering sender informasjon om pågående prosesser til leder av utvalget for tillitsvalgte eller dirkete til klubbleder/nestleder. Organisasjonsendringer og nyansettelser i HR-rekruttering har dessverre innvirket noe på informasjonsflyten. Vi har eksempler på sen involvering av tillitsvalgte, og at OSA har måttet etterspørre informasjon om pågående prosesser. Selv om rekrutteringsprosessene synes å fungere, har det likevel vært utfordringer med rekruttering i 2023. Dette har blant annet gitt et økt press på lønnsnivået. Vi ser også at Sporveien benytter eksterne samarbeidspartnere innen IT og rekruttering. Vedlikeholdsetterslep og investeringer innen jernbane og spordrift har gjort at det er stor mangel på signalmontører i Norge. Også dette påvirker rekruttering av signalmontører til Sporveien.
Vi opplever også at det er underbemanning blant førere og fagarbeidere. Både på trikk og bane kjøres det jevnlig rekrutteringsprosesser for å fylle opp aspirantkurs.
Dårlig bemanning og planlegging gir i noen avdelinger for stor bruk av overtid og innleie. OSA godkjenner bruk av utvidet overtid maks tre måneder av ganger for ulike avdelinger. OSA mener det tidvis er for stor bruk av overtid i Sporveien. Vi ser det positivt at den rødgrønne regjeringa har innført ny lov som skal skjerpe innleie. Denne sier blant annet: • En generell innstramming i adgangen til å leie inn fra bemanningsforetak, ved å oppheve adgangen til innleie «når arbeidet er av midlertidig karakter». • Å styrke innleides rett til fast ansettelse i innleievirksomheten, ved at innleie etter avtale med tillitsvalgte også skal gi rett til fast ansettelse etter en viss tid. • Å presisere skillet i lovverket mellom innleie og entreprise, for å unngå at innleie «feilklassifiseres» som entreprise.
Vi følger med på hva slags konsekvenser dette får for Sporveien og drøfter jevnlig dette med bedriften.
Utfordringer i Sporveien Det oppstår tidvis gnisninger mellom linja og sentrale staber i Sporveien. Dette er på områder som for eksempel teknikk, sikkerhet, innkjøp og HR. Noen av disse kan være til hinder for god, effektiv drift og kan gjøre ting langdryge å få igjennom. OSA har tatt opp temaet over lengre tid og ny konsernsjef har varsla en gjennomgang av Sporveien i 2024 med sikte på å omorganisere der det er nødvendig. Vi mener en sånn prosess må inneholde brei involvering og god informasjon. I løpet av våren og sommeren fikk varslingsrådet inn flere varsler og bekymringsmeldinger i samme linje som omhandla dårlig arbeidsmiljø. Disse vedtok varslingsrådet å samle til én sak og ga compliance og HR oppgaven med å kartlegge og samle informasjon. På grunn av delingslekkasje, flere varsler og spørsmål om habilitet tok sakene altfor lang tid å løse. Sporveien og OSA blei «paralysert» i påvente av at eksterne advokater måtte utrede habilitet og mange hadde det vondt mens saken pågikk. Saken endte med en omorganisering. Lærdommen er at vi fortsatt må få løst slike arbeidsmiljøsaker på lavest mulig nivå – så tidlig som mulig. Uten innblanding av eksterne. HR-direktør slutta mot slutten av året, noe som gjorde at det blei foretatt en omorganisering også på det området. OSA er avhengig av en tett og god samhandling med HR. Dette gjelder på viktige områder som personalsaker, tariff, HMS, drøfting og oppdatering av rutiner/retningslinjer. Ny direktør skal være på plass i første halvår i 2024 og vi har tru på at ny organisering vil gjøre beslutningsveiene bedre og mer effektive. Sporveien står overfor store investeringer og prosjekter i framtida (nytt signalsystem, ny teknologi, ny (og gammel) vognpark og vedlikeholdsbehov av infrastruktur, for å nevne noe. Det er viktig at Sporveien er organisert riktig for å takle denne framtida og at samhandlinga på tvers fortsetter i ett integrert konsern. Det er bare sånn Oslo kan få en effektiv og god kollektivtrafikk. Forholdet til ledelsen i Sporveien-konsernet Sporveien følger hovedavtalen ved å stille kontorlokaler og utstyr til rådighet for tillitsvalgte. I perioden har Sporveiens lokaler i Ø9 blitt pusset opp. OSA fikk midlertidige kontorplasser i Hagegata 27 og på slutten av 2023 fått faste plasser i 3. etg. Bedriftsdemokratiet fungerer stort sett godt. Uten ansatte sin medvirkning innser ledelsen at de oppnådde resultater ikke ville blitt en realitet. I 2023 gikk sporveissjef Cato Hellesjø av, og Birte Sjule overtok. OSA har hatt ett godt samarbeid med Hellesjø og satser på like godt samarbeid med Sjule. OSA har deltatt på flere innledninger (LO-Stat, Spekter, Fagforbundet, m. fl) om Sporveismodellen med begge konsernsjefene. OSA har god innvirkning på viktige avgjørelser som tas gjennom sine representanter i bedriftsforsamlingen, konsernstyret og AMU. OSA og Sporveien er enig i strategien Best 2025, som tydeliggjør at kollektivtrafikk er best drifta i egen regi uten konkurranseutsetting.
OSA har jevnlige samhandlingsmøter med konsern-HR hvor stort og smått blir diskutert.
Utfordringer fremover i OSA OSA er organisert med 7 klubber som skal ivareta medlemmene ute på plassene. Klubbene skal forholde seg til lokale ledere og administrasjon. Trengs det bistand enten juridisk eller fra Fagforbundet Oslo skal dette varsles/behandles i foreninga sentralt.
Det er viktig at tillitsvalgte sentralt og i klubbene kan ha tillit til hverandre. Hovedstyret jobber med å oppdatere rutinehåndboka og jobben er i gang med å ta denne i bruk.
Bussklubben i OSA vokser ved at det verves veldig bra. Vi organiserer nå 161 i bussen. OSA bistår bussklubben i den videre utviklingen av en klubb som fortsatt skal ivareta medlemmene og drive kampen mot anbud videre. I perioden har OSA frikjøpt leder og nestleder i Bussklubben en dag i uka hver. Dette for å øke tilstedeværelse og medlemspleie. Det er fortsatt viktig for foreninga å sikre at vi ikke splittes, da medlemmene er tjent med at vi er en sterk forening som får gjennomslag i saker. Med blå vind i politikken er det viktigere enn på lenge å holde sammen for å hindre oppsplitting. I perioden har det vært lav grunnbemanning på førersiden og dette kommer til å vedvare I 2024. Desverre går dette på bekostning av frikjøp tillitsvalgte til skolering og tillitsvalgtarbeid. Faglig og organisatorisk arbeid i OSA Det har vært mye bra yrkesfaglig og fagligpolitisk arbeid som har blitt gjort gjennom perioden. Tillitsvalgte har hatt kontakt med forbundet om bussdrift i egenregi, også utover Oslos grenser (Innlandet, Trøndelag og Bergen). Sammen med forbundet har vi koordinert kontakt med politiske partier i Oslo og andre fylker for strategisk å bli kvitt anbud i bussbransjen.
I perioden har konsernsjefen og fagforeningsleder blitt invitert av foreninger og forbund for å foredra om Sporveismodellen.
OSA er ikke imot ny teknologi, men har liten tru på løsningene eller bruken av penger på ruters eksperimentering med selvkjørende passasjertransport i Groruddalen. Å teste denne teknologien kan leverandørene gjøre, og Oslo kan vente med satsing til teknologien er mer moden. I trikkeprosjektet blei det lagt vekt på å kjøpe inn et velprøvd produkt, som passer Oslo. Det bør gjelde også ved annen ny satsing. OSA er pådriver for å få inn flere lærlinger, også blant kontoransatte. Mot slutten av året har Sporveien satsa på lærlinger ved å utnevne en lærlingekoordinator sentralt. Koordinatoren skal følge opp lærlingene og jobbe for å få inn flere. Vi har kobla koordinatoren med Anker studentboliger, hvor de kan tilby bolig til lærlinger. Vi håper Sporveien følger opp og at det eventuelt vil hjelpe på rekruteringa.
Drift av buss i egenregi Unibuss er nå den største bussaktøren i Oslo og nesten all bussdrift i Oslo kjøres av et kommunalt eid selskap. Det enkleste grepet byrådet kan gjøre er å vedta bussdrift i egenregi i samråd med Akershus.
Vi fortsetter den fagligpolitiske diskusjonen med politiske partier i Oslo om å drifte i egenregi. Det blir ikke enklere å fjerne anbud i buss ved at høyresida vant valget.
Forbundsleder Jørn Eggum klargjorde Fellesforbundets holdning til LO-kongressens vedtak om anbud i bussbransjen ved at Fellesforbundet «ikke skulle jobbe/lobbe mot drift i egenregi» (men de skulle heller ikke jobbe for drift i egenregi).
Fagforbundet Oslo har også prioritert politikk om at anbud skal fjernes i bussbransjen, park og renhold. Dette var tema i valgkampen!
OSA bussklubben, foreninga og Fagforbundet har jobba med kollisjonssikkerhet for buss i perioden. Samferdselsminister Jon Ivar Nygård har satt kollisjonssikkerhet på agendaen i EU- systemet. Anbudssystemet gjør det vanskeligere å sikre kjøp av busser som er kollisjonssikre nok. Administrasjonsselskapene er i ferd med å få inn bedre kollisjonssikkerhet i anbudskrava, men busser som allerede er kjøpt inn vil gå i trafikk i altfor mange år framover. Anbudssystemet klarer ikke å sikre god nok involvering av ansatte slik at innkjøp av busser har god nok kvalitet. 16. mars 2023 blei Oslos største teknologiske eksperiment innen kollektivtransporten igangsatt. Anbudet indre by starta i drift med 183 sprak nye batteribusser med masse ny digital teknologi. Anbudet la ikke til rette for nok testing eller opplæring. 500 førere skulle på kort tid få ny arbeidsgiver. Per dags dato sliter fortsatt Unibuss med mangel på førere og stabil drift. Tidvis store snøfall og kuldeperioder parkerte bussflåten i løpet av høsten og vinteren. Veldig mange avganger blei innstilt og dette ramma passasjerene hardt. OSA mener denne skandalen henger sammen med at bussdrift er på anbud. Bussklubben i OSA var veldig aktive i media i denne saken og ruter valgte å gå til frontalangrep på OSAs tillitsvalgte i Unibuss, blant annet i Avisa Oslo og Dax18.
Kollektivsatsing Det har aldri blitt investert så mye penger i kollektivtransporten som nå og Sporveien er prosjekteier i de fleste prosjekter foruten Fornebubanen. Samtidig er det behov for 1,3 mrd kr årlig på å ivareta eksisterende infrastruktur. Fornebubanen, trikkeprosjektet, CBTC og nye vogner er prosjekter som er godt i gang samtidig så er det valgt et nytt mindretallsbyråd i Oslo med Høyre og Venstre i spissen. Byrådet har tidligere vedtatt Volvatsvingen samtidig som Venstre har vert en forkjemper for trikk til Tonsenhagen. Trikken over Briskeby må finansieres. Da gjenstår det handling fra byrådet hvor valgløfter blir gjort til realitet. Både Sporveien og OSA arbeider fagligpolitisk for å få høyere prioritering på kollektivsatsing.
Oppgjøret 2023 Prisstigningen har ikke vært høyere enn på over 30 år. Statistisk Sentralbyrås tall fra 2023 viser en prisvekst på totalt 4,8 %, med matvarepriser som høyeste vekst på rundt 10 %. Boliglånsrenta er satt opp 13 ganger siden 2021. Verst av alt er den høye, uforutsigbare strømprisen. Samlet gjør dette at vi er i en dyrtid og flere sliter med å få endene til å møtes. Det har vært viktig for OSA at det ble et rettferdig oppgjør med en best mulig fordeling av lønnsmassen i Sporveien.
A-delen i årets mellomoppgjør i Spekterforhandlingene ga et sentralt tillegg på minimum 14.623.
B-dels forhandlingene i Sporveien var svært krevende og dro ut helt til Fase3 forhandlinger med LO-stat og Spekter. Resultatet ble klart 16. juni og alle ansatte på lønnstrinn fikk et generelt tillegg på 30.000 kr, samtidig fikk vi sikret et minimumstillegg på 22.000 kr til ansatte på individuell lønn. OSA har over lengre tid bemerket seg at individuelle lønnssamtaler ikke fungerer godt nok i Sporveien. Flere som avholder lønnssamtaler forstår ikke hvordan det fungere, samt informasjon til sine ansatte er svært dårlig. OSA har over lang tid arbeidet for at lønnstrinnsknekkpunktet (grensa for individuell lønn, lønnstrinn 36) heves og at det er de som er i det øvre lønnssjiktet som befinner seg på individuell lønnsstige. Partene startet i 2021 jobbet frem et utkast til lønnspolicy. Partene er enige om å fortsette arbeidet frem mot hovedoppgjøret i 2024, hvor man ser på tariffavtalens bestemmelser om lønn, herunder kollektiv og individuell lønn.
Partene er også enige om å nedsette et utvalg for å se på om oppbygningen av gruppesammensetningen i tariffavtalen er hensiktsmessig inndelt.
Pensjon Mange ansatte i Sporveien jobber i sliteryrker. Det er viktig at vi skal ha mulighet til å gå av tidligere for å unngå å måtte søke om uførepensjon. For OSA vil det fortsatt være viktig i framtida å forsvare prinsippet om særaldersgrenser for noen grupper. Dette handler om å ivareta de som har jobba et langt liv i Sporveien, hvor de kan gå av tidlig nok med fulle rettigheter. Vi opplever at flere ansatte i Sporveien nå vil jobbe etter å ha nådd særaldersgrense. Noen fortsetter som tilsigelse. Andre får tilbud om full stilling i innskuddsordning. Vi har krevd enighet med Sporveien om ryddige ansettelser i saker som dette, i tillegg til at vi ikke undergraver særaldersgrensa. Sporveien har en innskuddsbasert ordning for alle ansatte etter 1. april 2015. I de seinere åra har det vært diskusjoner og forhandlinger om en «hybridpensjon» som er kjønnsnøytral og livsvarig. Denne leveres nå av Storebrand og Sparebank1. Vi må følge med på om disse ordningene er noe også våre medlemmer kan være tjent med i framtida. AFP er under angrep og ikke enighet om. Forslag til ny AFP rokker ved viktige premisser i dagens offentlige AFP-ordning. Ny AFP vil følge prinsippene (alle-årsregelen, underregulering og levealdersjustering) i folketrygda. OSA krever en ordning som lever opp til intensjonen med opprettelsen av AFP og som ivaretar sliterne i arbeidslivet som ikke klarer å stå i arbeid frem til ordinær pensjonsalder! Med rødgrønn regjering bør det komme på plass en finansiering og en løsning som tetter hullene fra dagens AFP og sikre folk en verdig pensjon fra de er 62 år. Fellesforbundets landsmøte stemte ned LOs forslag til ny AFP, og vil tette hull i dagens AFP. I korttekst erkjenner Fellesforbundet at det er en rekke problemer med dagens ordning, men vi trenger ikke en ny ordning som fjerner det som faktisk er verdifullt i den vi har. LO mener at det er relativt få som har den gamle ordningen, og at dagens ordning er politisk sårbar. En borgerlig regjering vil kunne fjerne det statlige bidraget. AFP vil bli tema i de sentrale forhandlingene i 2024. Det er fortsatt åpent om det blir samordna eller forbundsvis oppgjør. OSA og media OSA har gitt ut fire utgaver av OSA-Sporet i 2023, vi har hatt som mål om å få ut minimum 4 utgaver i året. Redaksjonen består hovedsakelig av tillitsvalgte, men vi har noen bidrag fra medlemmer og fra fagbevegelsen. OSA-Sporet blir gitt ut digitalt og i papirformat. Hele OSA- Sporet blir produsert av våre egne folk som bidrar med bilder, tekster, korrekturlesing og layout. Vi bruker lokalt trykkeri for produksjon av OSA-Sporet.
OSA takker hele redaksjonen for god innsats og fine bidrag til OSA-Sporet!
Flere av våre tillitsvalgte har fått gjengitt sine artikler, kronikker og uttalelser i ulike aviser i perioden. Bla: Avisa Oslo, Vårt Oslo, Klassekampen, Fagbladet og Nettavisen.
https://osa-sporveien.no/ hadde 11 000 besøkende i året 2023, hovedsakelig er det feriehjemmene som drar besøkstallene opp. OSA bruker nettsiden til å publisere artikler, booking av feriehjem, uttalelser, påmelding av kurs og innkallinger.
Solidaritetsaksjoner/politiske markeringer 14. feb – Fellesforbundets medlemmer ved 360 Logistics AS går ut i tariffstreik 16. feb – Streik for tariffavtale ved restauranten Olivia 24. feb - Fakkeltog til støtte for Ukraina 28. feb - Streikende restaurantarbeiderne for tariffavtale ved Olivia. 3.mars - Menneskerettighetsbruddet på Fosen 8. mars – Kvinnedagen, Youngstorget 15. mars – Markering for streikende barnehagene 16. mars – Aksjon mot høye strømpriser, politisk streik 18. april – Streikemarkering mellomoppgjøret, LO
1. mai – Frokoster og demonstrasjonstog 22. juli - Fanemarkering på Youngstorget 20. sep – Fanemarkering for faste ansettelser 18. okt - Statsbanenes Verkstedarbeiderforening Oslo går til politisk streik 31. okt - Ingen hvile uten våpenhvile
Hovedstyret har vedtatt uttalelser om følgende saker: Stopp angrepet mot sivile i Gaza Fortsatt rødgønt flertatt i Oslo – Fagforbundet Oslo Støtteuttalelse til de streikende i NHO barnehagene
Vedtatte bevilgninger 2023 Kvinner på tvers LO Oslo bevilgning CTC Havanna fagbevegelsen
Barnefotball Qamishlo Notodden Blues festival SOS barnebyer Norsk Folkehjelp
Norges Røde Kors bevilging jordskjelvofre Norsk Folkehjelp bevilgning jordskjelvofre Støttegruppa Palestinsk Fotball Industriaksjonen kontingent 2023 Bygningsarbeider Fagforening SOS barnebyer bevilgning arbeid i Marokko Rødekors bevilgning flommen i Libya Norsk Folkehjelp bevilgning Gaza TV aksjon La barna leve i fred
Framfylkingen Foreningen fotballbaner Tabqa
Artifical Limbs og pollo Center i Gaza by Palestinske barn Norway cup fotball Kirkens Bymisjon Gled en som gruer seg jul
OSAs økonomi Vi har god styring på våre regnskaper. Regnskapene for OSA viser samla overskudd på kr 3 793 110,36 og en egenkapital på kr 23 624 313,32. Dette inkluderer lån Fagforbundet på kr 6 000 000 (prosjekt Herøya). Vi har godt samarbeid med Fagforbundet ved Elin Vinje og revisor Harald Karlsen. Vi har blitt revidert hvert kvartal av revisor, han hadde ingen bemerkninger. Se revisors beretning. Det er ukentlig oppfølging av feriehjem, status økonomi og hva som er brukt. Kasserer møter og rapporter til AU, Hovedstyret og Feriehjemstyret.
Møtevirksomheten OSA var representert i følgende fora:
Sporveien − Styrene i Trikken og T-banen (Thomas Stave, Iver Gård, Julie Kristiansen, Iftikhar Hussain og Silje Marie Tunheim) − Styret i Sporveien (Ola Floberg og Sores Yuzer) − Bedriftsforsamlingen (Linda Amundsen og Raymond Lorentzen) − Arbeidsmiljøutvalget (Ola Floberg, Iftikhar Hussain, Thomas Stave, Raymond Lorentzen, Geirr Cranner, Erik Norman-Larsen og Siri-Lill Sevilhaug) − Deltagelse i partssammensatt utvalg − Styringsgrupper i trikkeanskaffelsen, CBTC og M4000 nye vogner − Styringsgruppe i trikkeanskaffelsen − OU-fondet i Sporveien (Sara Helen Skogøy, Harald Jeppesen og Martin Gran) − HMS-grupper med lokale verneombud − Varslingsrådet i Sporveien (HVO Geirr Cranner)
I fagbevegelsen -
Representantskapet i Fagforbundet Oslo - Representantskapet i LO-Oslo og LO-Stat - Næringspolitisk utvalg LO-Oslo (Thomas Stave) - YSST, Region Fagforbundet Oslo (Linda Amundsen) - Leder Antirasistisk utvalg LO i Oslo (Linda Amundsen) - Industriaksjonen (Sores Yuzer) - Faggruppa kollektiv YSST Fagforbundet
Konferanser -
Trondheimskonferansen
UITP
- - - - - - - - -
Kollektivkonferansen Manifestkonferansen
Industriaksjonen Busworld, Brussel
Jernbanekonferansen Kartellkonferansen
Sterke tillitsvalgte
Samhandlingskonferanse, Sporveien
OSA er tilslutta Industriaksjonen og Sores Yuzer var styremedlem. Vi møter på markeringer, konferanser, styremøter og årsmøtet. (https://www.industriaksjonen.no )
Det er avholdt 10 hovedstyremøter, og AU-møter holdes ukentlig.
Medlemsbevegelse og verving OSAs mål for verving går utover Fagforbundets mål. I Sporveien skal vi verve alle. Vi har høy organisasjonsgrad i Sporveien skinnegående og OSAs tillitsvalgte gjør en kjempejobb med å verve.
Medlemsutviklingen i OSA:
OSA har totalt 2438 medlemmer inkl. Pensjonister/uføre
Fagforeningens arbeidsforhold Tillitsvalgte i OSA har tilgang til åpent landskap i 3 etg. på Tøyen. Foreningas ledelse bruker “skyen” Jottacloud for dokumenthåndtering, jobbing på tvers av plattformer gjennom dokumentdeling og til arkivering i ett GDPR-beskytta digitalt miljø. Alle har også tatt i bruk Sporveiens Windows 365-system. I 2024 vil bane- og sporvognsklubben teste Fagforbundets klubbrom KLAR. Meninga er at alle tillitsvalgte i Fagforbundet skal inn i dette saksbehandlingssystemet. Vi får også signaler fra forbundet om at tillitsvalgte skal bruke Windows 365 i regi av Fagforbundet. OSA er foreløpig sterkt skeptisk til dette, da Windows fortsatt ikke har inngått avtaler om håndtering av data i europeiske land og at det vil bli en unødvendig dyr løsning. Vi får nok svar i løpet av 2024. Styret vil rose arbeidsgiver for at de tilrettelegger for at tillitsvalgte og verneombud får de midlene og den tiden som er nødvendig. Dette gjør at Sporveien får gode tillitsvalgte som kan bidra gjennom medbestemmelse og deltagelse for at Sporveien fortsatt skal være en attraktiv og trygg arbeidsplass. Sporveien fortsetter å pusse opp kontorlokalene på Tøyen. OSA har flytta tilbake til Ø9, men er nå i 3. etasje. Det gjenstår noen detaljer (skillevegg) og tillitsvalgte fra baneorganisasjonen, PLK og andre tillitsvalgte bruker OSAs hjørne. K-HVO er i referansegruppa til prosjektet for å ivareta ansattes interesser. Politikk 2023 var ett kommunevalgår. OSA gikk inn i valgkampen i fellesskap med Fagforbundet Oslo og LO i Oslo. LO i Oslo representantskap organiserte "spørsmål til partiene", hvor det blir spurt om hva de forskjellige partiene mener om saker som har betydning for arbeidsfolk. Ut fra svara fra partiene anbefalte fagbevegelsen i Oslo å bruke stemmeretten for ett fortsatt Rødgrønt styre i byen. Tillitsvalgte har mer påvirkning mot ett Rødgrønt byråd, men MdG (byråd for samferdsel) er ikke så åpne for samarbeid med fagbevegelsen. Vi skal jobbe for at Rødgrønn allianse må styrkes for å vinne valg som tjener våre interesser og tjener Oslos befolkning på en solidarisk måte. Det er som Fellesforbundets Jørn Eggum sa under OSAs valgvake: vi i Sporveien er så heldige at vi kan velge våre eiere. Det blei blått byråd og de flagga tidlig å konkurranseutsette sjukehjem. OSA vil ta initiativ til å møte blått byråd konstruktivt, og bidra til å vise hvor viktig god kompetanse og involvering er for å drive kollektivtrafikk og andre kommunale tjenester uten konkurransesetting.
Avslutning OSAs hovedstyre vil takke alle tillitsvalgte, verneombud og medlemmer som har deltatt i foreningens aktiviteter gjennom året og som på den måten holder medlemsdemokratiet levende. OSAs tillitsvalgte strekker seg langt når medlemmer kommer i vanskelige situasjoner. OSAs tillitsvalgte har god kompetanse på de riktige områdene gjennom kursing i egen regi eller gjennom Fagforbundet/LO. De gode diskusjonene gir også gode kompetanseløft! Vi er veldig glade for å være del av Fagforbundet og LO. Dette ser vi i den støtta vi har fått i juridiske saker og håndtering av interne saker. OSA som del av Fagforbundet og LO får resultater i den faglige politikken som virker! Vi er del av et godt og kompetent nettverk. Takk til alle som bidrar til å vedlikeholde og drifte OSAs tre feriehjem som er et flott tilbud til OSAs medlemmer og andre. OSA har fortsatt vedtak på å gjøre hva vi kan for å sikre sunn drift av våre feriehjem. Vi ønsker å takke Iftikhar Hussein etter lang og tro tjeneste som tillitsvalgt i OSA, leder i T- bane klubben og som T-bane fører. Ditt fravær i Sporveien merkes allerede og vi ønsker deg en riktig fin pensjonstilværelse!
Vi ønsker å takke Silje Marie Tunheim for innsatsen som politisk sekretær og som T-bane fører. Vi håper du vil trives i din nye rolle som seksjonsleder på T-banen
Takk for deres bidrag i OSA!
Kollektivt er vi sterkest!
Hovedstyret, 17.1.2024
Årsberetning for vernetjenesten Sporveien 2023
Organisering og utpeking av verneombud i Sporveien
Arbeidsmiljøutvalget deler inn arbeidsplassen i verneområder. I virksomheter som ikke har arbeidsmiljøutvalg, gjøres dette av lokal fagforening etter at arbeidsgiveren har uttalt seg. Vernetjenesten blir utpekt av Oslo Sporveiers arbeiderforening etter arbeidsmiljøforskrift om organisering, ledelse og medvirkning.
Finnes det ingen lokal fagforening, avgjør representanter utpekt av arbeidstakerne denne inndelingen etter at arbeidsgiveren har uttalt seg.
Vernetjenesten har bestått av totalt 45 verneombud fordelt på trikk 10, T-bane 12, PE Avløs 3, PE Ryen 5, PE Grefsen 3 / IE Etterstad 7, IE Holtet/Majorstuen 3 og konsern 3.
Hovedverneombud i denne perioden: HVO Erik Norman N. Larsen for T-banen, HVO Siri-Lill Sevilhaug. for trikken og K-HVO Geirr Delphin Cranner for PE/IE og konsern. Årsberetning fra HVO Trikk og Bane har selvstendige beretninger.
Opplæring og kursing
Det har ikke blitt gjennomført 40t lovpålagt HMS-kurs i 2023, HMS-avdelingen jobber med å lage nytt kurs for Sporveien som har tatt lengere tid en antatt. Det skal bli satt opp 40t kurs innen første halvdel av 2024. Det har blitt gjennomført 15t HMS-kurs som er i ny drakt, VO som ikke har 40t fikk delta på dette kurset. 40t og 15t holdes 100% av interne ressurser. Vernetjenesten blir representert av lokale HVO på aspirantkursene på trikk og bane.
Representasjon og møtevirksomhet
K-HVO fast plass i AMU og representerer vernetjenesten og ansattes arbeidsmiljø, medlem i AU- AMU. Møter i HMS-gruppe for PE, IE, og konsern. Deltar på faste samarbeidsmøter mellom vernetjenesten og verkstedsjef på Ryen. Tale og forslagsrett i OSAs hovedstyre. Medlem av Sporveiens varslingsråd og EL-sikkerhetsforum.
Vernetjenestens aktivitet gjennom 2023
IE-Sporvogn har lenge og er enda en delt organisasjon uten en avklart basestruktur, men en løsning er nå nærmere enn tidligere. Løsningen vil bli en ny base på Skullerud hvor skinnepressa i dag står, det foregår planlegning av å etablere hovedbasen dit og beholde Holtet for skinnegående materiell. Inntil ny base er klar for innflytting vil de beholde Majorstuen som base, men grunnet Fornebubanen krever ombygging av Majorstuen st. må de flytte til også der, løsningene man har kommet frem til er omforent med de ansatte. Majorstuen blir fraflyttet av T-banen som da mister lakkeringsmuligheter for MX vognene, det gjennomføres en mulighetsanalyse for en lakkhall for t-banen på Ryen. Ellers oppfatter jeg at samarbeidet mellom tillitsvalgte, vernetjeneste og ledelsen er god på IE-Sporvogn,
det er mange maskinanskaffelser hvor de ansatte er representert, dette er med på å senke muligheten for feilkjøp.
IE-Bane har vært involvert i løsninger på Fornebubanen, for IE har det vært fokus på løsninger på vedlikeholdsvennlighet. Oppfatter at man blir hørt, men ikke bestandig får det man ønsker. Dette er vel en konsekvens på valgt organisering av prosjektet. Det blir flere endringer som prosjekteres fremover, ny Majorstuen stasjon som medfører at Sangerhallen og buttsporene forsvinner, CBTC kommer nå med et testspor på Ryen. Diakonhjemmet skal utvide og bli et Campus, dette medfører store endringer og utvidelse av stasjonsområdet og bl.a Frøen vil forsvinne, dette prosjektertes under skrivende stund hvor Sporveiens ansatte prøver å få til gode løsninger for vedlikehold. Det har kommet flere nye gule maskiner som gir et løft for de som jobber med dem. Det er flere likerettere som har en utfordrende adkomstvei, man ser på hvordan man kan organisere arbeidet slik at belastningen for de ansatte så lav som mulig. Det gjennomføres også ombygninger på Etterstad, nye kontor, kantine og møteromsløsninger og ombygninger av garderober. PE-Sporvogn har jobbet en heroisk kamp for å holde gammelt materiell i trafikk og fase inn nytt, SL18 har all ny teknologi utfordringer når det tas i bruk, SL18 gir også mange nye muligheter. Ombyggingsprosjektet er i hovedsak avsluttet, men det har blitt utført oppgradering av verksted som utskifting av sporveksler, epoxymaling av vekstedgulv, oppgradering av vaskebanen. Helhetsinntrykket er at verkstedet fremstår som et moderne verksted. Holtet verksted fortsetter vedlikehold av SL79, det er ønske å videreføre Holtet som vedlikeholdsverksted også for SL18, dette vil kunne kreve noe ombygging. PE-Bane har vernetjenesten faste møter med verksted sjef, der er det mulig å ta opp aktuelle saker, men det er ønske om større fokus på oppfølging av saker som kommer opp i samarbeidsmøtene og under HMS-møtene. Verkstedet har fortsatt oppgradering av skolesalen. Rommet som ble forespeilet som treningsrom skal bli benyttet som backup TLT, dette ble det en del støy rundt grunnet manglende medvirkning. Generelt er det godt arbeidsmiljø på Ryen verksted, men fokus på systematisk HMS har man litt å strekke seg etter. Det ble § 6-3 på arbeidet med preventivt vedlikehold av strømavtagere, VO opptrådde eksemplarisk i denne saken, det tok usedvanlig lang tid å få prosedyrer på plass for å oppheve stansen. § 6-3 på vaskebanen grunnet porter som ikke virket, etter kort tid ble portene satt i drift. CCTV pågikk det et prosjekt gjennom store deler av 2023, av forskjellige årsaker ble hele prosjektet lagt på is itv. Konsern har ombyggingen av Økernveien 9 tatt mye av fokuset, det har vært mange involverte i dette prosjektet som skulle tilsi at resultatet skulle bli bra. Prosjektet har gått mange runder i mange ledernivåer, ikke alle har følt seg ivaretatt og det har blitt vesentlige forsinkelser og mangler der lokalene er blitt tatt i bruk. Det skal gjennomføres støy og klima målinger samt vernerunder når lokalene er ferdige. Sporveien skal gjennomføre omorganisering og HVO medvirker i dette arbeidet. Varslingsrådet har hatt mange saker i 2023, noen saker har i utgangspunktet ikke hørt hjemme i varslingsrådet og blitt sent tilbake i linja for å løses. Andre saker har medført mye resurser og belastning for de involverte partene. Mange skaker kunne/ burde vært løst før de kommer til varslingsrådet, da blir det ofte tungt og vanskelig.
For vernetjenesten Sporveien. HVO Geirr D. Cranner.
Årsberetning fra pensjonistutvalget for året 2023.
Etter vedtak og valg på årsmøtet 25. januar 2023 ble tidligere ordning med pensjonisttillitsvalgt utvidet ved at det ble opprettet et eget pensjonistutvalg i OSA i tråd med Fagforbundets vedtekter. Pensjonistutvalgets leder deltar som pensjonisttillitsvalgt i hovedstyret i OSA med utvalgets nestleder som vararepresentant.
Pensjonistutvalget har avholdt 2 møter. Det er utarbeidet referat fra møtene.
Pensjonistutvalgets leder har deltatt på 10 styremøter, leder og nestleder på 1 tariffseminar og hele utvalget på tillitsvalgtseminar i OSA. Pensjonistutvalgets leder har holdt foredrag om fagforeningens historie på 2 introduksjonskurs i OSA og pensjonistutvalgets nestleder om lov- og avtaleverk. Per Arne Nicolaysen har etter invitasjon holdt en innledning på arrangement fra Fagforbundets i Oslo sitt pensjonistutvalg på hotell Plaza i Oslo Tema var sosialtillitsvalgt for uføre medlemmer i OSA. Rune Aasen er medlem av og nestleder i pensjonistutvalget til Fagforbundet i Oslo og har deltatt på en rekke styremøter og seminarer. Det har vært aktiviteter ved kommunevalgkampen. Selve valget endte dessverre med borgerlig flertall i Oslo. 2 medlemmer av pensjonistutvalget har deltatt på dugnad for å forberede juleaktivitet i forhold til ansatte fra OSA.. Pensjonistutvalget vil utarbeide et forslag til handlingsplan og budsjett for 2024. Dette er en forutsetning for å kunne søke økonomisk støtte fra Fagforbundet. Det kan være aktuelt å samarbeide med andre utvalg som opplærings utvalget og OSA ung om aktiviteter og tiltak. Samt å benytte pensjonistenes og pensjonistutvalgets ressurser og kompetanse til å støtte OSA og å bidra i aktiviteter når det er behov. Pensjonistarbeidet i OSA foregår i stor grad gjennom Oslo Sporveiers Pensjonistforening. Den har medlemmer fra hele Sporveien uavhengig av fagforeningstilknytning.
Pensjonistutvalgets leder er sekretær i styret i pensjonistforeningen.
Per Arne sitter i valgkomitéen i pensjonistforeningen.
Oslo Sporveiers Pensjonistforening har i 2023 avholdt 9 styremøter, 8 medlemsmøter og 1 årsmøte. I tillegg har pensjonistforeningen arrangert turer for medlemmene til Sandefjord – Strömstad onsdag 29. mars. Flor og Fjære til Stavanger, Lysefjorden og Drangedal 21-24. mai. Sandefjord-Strömstad tirsdag 14. november og 4 dagers juletur til Lübeck 26-29. november. I tillegg 1 gratistur for medlemmer over 75 år finansiert av "arven" etter Sporveiens Motorklubb.
Pensjonistforeningen har pr. 9.1.2024 294 medlemmer, herav 203 tilsluttet Fagforbundet.
Ove Tønnessen Leder pensjonistutvalget
OSA Ung Årsberetning 2023:
Leder: Linarte
Nestleder: Christoffer
Vara nestleder: Onur
Sekretær: Thomas
Styremedlemmer: Sanne, Cafer, Sanna, Tariq, Snorre
OSA Ung jobber med saker som er viktige for ungdom og lærlinger i Sporveien. Klubben er representert i hovedstyret med tale og forslagsrett av Linarte og Christoffer. I 2023 har Ung startet ut med kvinnedagen markering på Tøyen den 8. Mars. Dette er noe styret er veldig fornøyd med og kommer til å fortsette med i 2024 også. Ikke så lenge etter det, har styremedlemmene gjennomført stedsbesøk på Etterstad med brownies og sporvisitasjon på nattetid. Dessverre måtte vi si farvel til nestlederen Tora og Christoffer tok over for henne. I månedene etter, har Ung rekruttert 5 nye styremedlemmer og gjennomført månedlige sosiale arrangementer. Dette inkluderer alt fra bowling til, lønningspils og pepperkakeverksted for å opprette et trygt og sosialt forum for alle eksisterende og nye medlemmer. Dette ble en suksess og vi ser nye fjes på hvert arrangement. Ung har også bistått under Kjeholmfestivalen i sommer 2023. Ung har deltatt aktivt på seminarer, konferanser og møter i regi av OSA, Fagforbundet og bedriften. Vi setter pris på inkluderingen og ser frem til flere spennende møter. OSA Ung har hatt et tettere samarbeid med Studieutvalget i 2023 og har vært med på å holde introkurs for nye medlemmer. Vi ser for oss enda tettere samarbeid med både studieutvalget og fagforbundet i 2024 når det gjelder kurs og konferanser. Kiel seminaret har vært ekstraordinært for oss i 2023 grunnet 2 nye deltakere i tillegg til leder og nestleder. Seminaret besto av faglig arbeid rundt roller i bedriften, digitalisering og tariffoppgjøret. Her tok vi opp utfordringene rundt lærlinger i bedriften, potensielle trusler når det gjelder digitalisering og personvern samt sikkerhet rundt det hele.
Årsberetning 2023
Studie- og agitasjonsutvalget
Utvalgets medlemmer 2023 – 2024
Linda Amundsen,
utvalgsleder
Iver Gård,
utvalgsmedlem utvalgsmedlem utvalgsmedlem utvalgsmedlem utvalgsmedlem utvalgsmedlem
Sara Isabella Rios,
Janne Johnsen, Frode Eriksen,
Einar Fygle, Silje Stunes,
Anne Merete Larsen,
utvalgsmedlem (ikke avbildet) over)
Utvalgets medlemmer har i perioden bestått av 8 tillitsvalgte, Ett medlem av utvalget trakk seg etter årsmøtet og er derfor ikke oppført som utvalgsmedlem.
2023 – Fokus på egne krefter og ressurser
I den perioden vi nå legger bak oss, har fokus på skolering av utvalgets egne medlemmer vært i fokus. Vi ser at det ofte er uforutsigbart å være avhengig av mange ulike innledere utenfor utvalget til kurs og aktiviteter. Tillitsvalgte har ofte hektiske hverdager og får gjerne saker på kort varsel som må håndteres. Derfor har skolering av egne medlemmer vært viktig for å ha gjennomføringsevne og tilegne oss den kunnskapsbasen og kunnskapsnivået til å selv ta ansvar for det faglige innholdet. Og det er viktig at hele utvalget har den samme kunnskapen, da vi ikke får de ressursene fra OSA som er nødvendig for at vi skal kunne gjennomføre de pålagte kurs og aktiviteter fra Fagforbundet. Intern opplæring av nye utvalgsmedlemmer ble gjennomført i oppstarten av perioden og samtlige medlemmer i utvalget fikk tilbud om 2 dagers veileder skolering i Fagforbundet Oslo, for å bli tryggere i rollen som kursleder og kursholder. Skolering av utvalgets egne medlemmer og også viktig for at ikke alle oppgaver skal tilfalle leder. Utvalget har også i perioden jobbet med endring av rutiner til OSAs rutinehåndbok samt rutiner internt i forbindelse med gjennomføring av kurs og aktiviteter. Dette er et viktig grep for at utvalgets nåværende og fremtidige medlemmer skal kunne ha en tydelig forståelse av oppgaver og ansvarsområder internt i utvalget. Utvalget har sammen oversendt en forespørsel til AU i OSA for gradert frikjøp av utvalgsleder. Arbeidsmengden og viktigheten av skolering blir skadelidende når det ikke gis nok tid til å utføre vervet. Spesielt med tanke på den tiden vi står oppe i med omlegging av hele skoleringssystemet i Fagforbundet. Vi ser med bekymring på at AU ikke har den forståelsen av hvor viktig god skolering av egne tillitsvalgte er.
Utvalget har derfor valgt å avholde Fase 1 etter gammel modell i året som har gått, da det ikke har vært avsatt nok tid til å gjøre de nødvendige endringene i kursopplegget og tilpasninger som vi har behov for, for å kunne tilby tillitsvalgte et faglig godt kurs.
Fagforbundet Oslo har i år ikke avholdt fase 2 kurs for tillitsvalgte som tidligere år. Derfor har vi inngått et skoleringssamarbeid med Fagforbundet Post Oslo og omegn og TeoLOgene om planlegging og gjennomføring av Fase 2 for tillitsvalgte. Dette har vært enormt tidskrevende og ikke minst utfordrende når det ikke gis nødvendig tid å arbeide med dette. Men etter flere måneders planlegging fikk vi sammen gjennomført Fase 2 kurs november-desember denne perioden. Dette er et ansvar som vil fortsette å ligge hos utvalget fra nå av, som vil kreve at våre innledere og kursholdere skoleres i mye større grad for å kunne tilby det nivået dette kurset krever.
I perioden har utvalgsmedlemmene vist høyt engasjement og flere utvalgsmedlemmer har tatt på seg ansvar i form av å delta på kurs som innleder og holde foredrag i ulike emner. Som har vist at nettopp en satsing på skolering av hele utvalget er viktig.
Studie- og agitasjonsutvalget består av mange kunnskapsrike tillitsvalgte som alle skal ha en kjempe takk for innsatsen i året som har gått!
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30Made with FlippingBook Online newsletter maker