Brf Saltsjöblick

Brf SALTSJÖBLICK Fisksätra, Stockholm

8

9

NÄRHET OCH GEMENSKAP I FISKSÄTRA ENTRÉ På Fisksätras norra sida, planerar vi för Fisksätra Entré. Ny bebyggelse blandas med befintlig och området ligger precis som en entré alldeles intill stationen. Här ska vi bygga såväl bostadsrätter som hyresrätter, ett äldreboende och en förskola. Fisksätra Entré blir ”hemma” för människor i många åldrar, med varierande bakgrunder och olika erfarenheter, som tillsammans skapar en plats för gemenskap. Här finns närheten till varandra. Men också till staden, havet och naturen.

Brf Saltsjöblick Braxenparken Fisksätra IP, basket- plan och utegym Ny multihall

Badholmen Fisksätra Folkets hus Fisksätra station – Saltsjöbanan och buss Viktor Rydbergs skola, fritidsgård

4

1

5 6

2

3

7

1

2

3

5

6

4

7

10

Fisksätra har ett rikt förenings- och kulturliv. PRO, Fisksätra museum, Darra kulturskola, Fisksätra fritidsgård och Guds hus – som är en gemensam plats för Nackas muslimska förening, Svenska kyrkan och Katolska församlingen. Det är några av alla föreningar som finns på platsen. VISSTE DU ATT

Fisksätra Centrum med matbutik, café, apotek, bibliotek, vårdcentral och barnavårdcentral Darras Musik & Dans (allaktivitetshus)

Restaurang Saltsjö Pir, marina, slagfältsmuseet HAMN, Leksaksmuseet

8

10

9

Innehåll

5. I Fisksätra möter du det bästa av flera världar 6. Med historiska anor 9. Hav och skog inpå knuten 10. Röster om Fisksätra 17. Nära! 18. 20 minuter från stan 20. F isksätrabornas egen paviljong – Folkets hus 22. Fisksätra Centrum för alla 24. Fisksätra i siffror 25. Stena Fastigheters hållbarhetsmål 26. Skolor för livslångt lärande 27. Äldreboendet Blomsterfonden 28. Älskade konst 33. Varmt välkommen till Saltsjöblick! 34. Arkitektens ord 40. Välkommen hem! 44. Hem som uppmuntrar till gemenskap 50. Fakta om fastigheten 52. Fakta om bostaden 56. Från att du har bestämt dig tills du flyttat in!

3

4

I Fisksätra möter du det bästa av flera världar Det är mycket som är bra med Fisksätra och först och främst handlar det naturligtvis om människorna. Det är Fisksätraborna som fyller platsen med gemenskap och engagemang och som förmedlar stoltheten över området. Nu utvecklar vi platsen för att välkomna ännu fler stolta Fisksätrabor. Kanske är du en av dem som vill njuta av naturen och skärgården inpå knuten, samtidigt som du har Stockholm på en armlängds avstånd? Välkommen! I den här broschyren vill vi förmedla mer om just Fisksätra, så att du får en känsla av hur det skulle vara att bo här – i det nya kvarteret Saltsjöblick – alldeles intill vattnet. Varsågod att bläddra dig fram genom Fisksätras historia – möta boende som delar med sig av smultronställen – inspireras av allt som finns nära – läsa arkitektens ord om Saltsjöblick – och fördjupa dig i planritningarna. Kanske blir någon av lägenheterna ditt framtida hem … Välkommen till Fisksätra!

Stena Fastigheter står bakom många av fastigheterna i Fisksätra och nu installerar vi solceller på flera tak. På så sätt ser vi till att byggnaderna till stor del försörjs med egen och förnybar energi. VISSTE DU ATT

5

Med historiska anor Redan på 300-talet bodde det människor i Fisksätra och arkeologer har även hittat många spår från vikingatiden. Då var strandlinjen fem meter högre än idag och fiske var en viktig näring vid sidan av jordbruket. Och än idag blir vi påminda om fiskets betydelse, bland annat genom namn som Laxgatan och Harrgatan. På 1700-talet härjades skärgården av ryssarna och eftersom Fisksätra låg vid farleden drabbades även människorna här av deras framfart på väg mot Stock- holm. Men tsar Peter I:s galärer nådde aldrig fram utan stoppades i Baggenstäket, ett stenkast från Fisksätra.

Foton från Nacka lokalhistoriska arkiv. Fr v.: Detalj av karta över Fisksätra med bl.a. Fisksätra gård upprättad 1723 av lantmätare Lars Kietzlingh. Gustafsberg III vid Fisksätra holmes brygga. På bryggan står patron C.J.A. Haglund. Foto ca 1910. Fotograf okänd. Midsommarfirande vid Stora villan på Fisksätra holme 1926. Fotograf Bertel Öberg. Fisksätra Centrum och Saltsjöbanan 1987. Fotograf Mogens Didrichsen.

6

Sommargästerna njöt av livet På 1720-talet var Fisksätra en arrendegård. Den låg vid nuvarande Harrgatan 15 och hörde till godset Erstavik. Men 1889 såldes gården till Knut Agathon Wallenberg, som även köpte mark i nuvarande Saltsjöbaden. Vid den här tiden byggdes flera sommarvillor ner mot vattnet och sommargästerna badade och njöt av lantlivet. I mitten av 1950-talet köpte Nacka kommun en bit mark och man började planera för bostäder i Fisksätra. Den gamla gården revs och nya Fisksätra växte fram. Läget var utmärkt, omgivningarna vackra och kommu- nikationerna bra. Saltsjöbanan var på plats sedan sekelskiftet och en motorväg från stan byggdes samtidigt med bostäderna. ”Det går att gå” Den nya förorten var ett resultat av det miljonprogram som togs fram för att lösa bostadsbristen efter krigs- tiden. Arkitekterna Tore Forsman, Ulf Snellman och Kjell Rosenberg ville skapa bra boendemiljöer för en rimlig kostnad. Området skulle också till stor del vara bilfritt och gick under parollen ”Det går att gå”. Det första spadtaget togs 1969, men inte förrän i mitten var 70- talet stod centrumet och flerbostadshusen helt klara. 1996 tog Stena Fastigheter över flerfamiljsområdet från det kommunala bostadsbolaget Nackahem. Nu skriver vi nya kapitel i Fisksätras historia och passar på att hälsa dig välkommen hit.

7

8

Fisksätra har ett fantastiskt läge och som boende har du nära både till havet och skogen. Du kan ta ett dopp vid stranden på Badholmen, njuta av årstiderna i skogen och åka långfärdsskridskor på Lännerstasundet när isen har lagt sig. Det finns också många fina platser mellan gårdarna som lockar till picknick. Du kan samla vännerna kring en omgång boule och avsluta med en mysig middag vid en av grillplatserna på Badholmen. I området ligger så klart också flera inbjudande lekplatser och hundrast- gårdar för våra fyrbenta vänner. Hav och skog inpå knuten

9

I Fisksätra finns många företag, föreningar och organisationer av olika slag. Och här låter vi en handfull av dem svara på frågor om Fisksätra. Vilka smultronställen kan Jenny , John , Lina , Mouadh , Lisa och Dimitris tipsa om? Varför är det viktigt att just deras verksamhet finns på plats i området? Och vad är egentligen bäst med Fisksätra? Röster om Fisksätra

10

JENNY, VERKSAMHETSCHEF,

FISKSÄTRA BIBLIOTEK

Varför är det viktigt att er verksamhet finns i Fisksätra?

Det är viktigt att det finns en plats ”mitt i byn” dit alla är välkomna. Vi har öppet nästan varje dag året runt och finns här med personal och service. Biblioteket är en plats för såväl barn, som vuxna, föräldrar och ensamma. Det är en samlingspunkt för hela Fisksätra. Vad är det bästa med Fisksätra? Hela världen ryms i Fisksätra. Här finns närheten till naturen samtidigt som orten ibland känns som en storstad. Fisksätra är så mycket – hela tiden. Vilket är ditt bästa smultronställe i Fisksätra? Jag älskar mitt jobb, så jag måste säga biblioteket. Nu ska vi dessutom renovera, så det kommer att bli ännu mysigare och modernare inom kort.

Hela världen ryms i Fisksätra.

11

JOHN, KÖKSCHEF SALTSJÖ PIR

Varför valde ni att etablera er i Fisksätra? Ägarna fick ett erbjudande att ta över den här häftiga lokalen för sex år sedan. Och sedan dess har vi fortsatt leverera god mat i glad anda. Vad är det bästa med Fisksätra? Läget vid marinan och alla båtarna. Naturen är underbar i Fisksätra. Jag tycker också att vår lokal är perfekt; den är så stor att vi kan ha fester och alla typer av mottagningar – från dop till begravningar. Vilket är ditt bästa smultronställe i Fisksätra? Nere på bryggan i marinan. Och att se när de härliga träbåtarna byggs, här nedanför på Stockholms båtsnickeri.

12

LISA, REKTOR VIKTOR RYDBERGS SKOLA FISKSÄTRA

Varför valde ni att etablera er i Fisksätra? Vi vill att våra skolor ska finnas tillgängliga för alla barn, så när vi fick en möjlighet att etablera oss här kändes det självklart. Barnen i Fisksätra ska ha tillgång till en bra och fin skola. Vad är det bästa med Fisksätra? Platsen – vi ligger väldigt nära vatten och det är mycket natur runtomkring, vilket är viktigt för en bra skolmiljö. Fisksätra är en härlig mix av ”stor- stad” och lättillgängliga grönområden. Jag möter också väldigt många engagerade föräldrar som vill det bästa för sina barn. Och det finns ett aktivt föreningsliv. Det är mycket positivt som händer, men som inte alltid kommer fram i den allmänna bilden. Jag ser fram emot samarbeten med Folkets hus och Fryshuset, som driver fritidsgården här i våra lokaler. Det finns en härlig nybyggaranda som vi ska bygga vidare på och som jag hoppas att fler ska få upp ögonen för. Vilket är ditt bästa smultronställe i Fisksätra? Skolan – våra fantastiskt fina lokaler, med klassrum som vätter ut mot havet.

Barnen i Fisksätra ska ha tillgång till en bra och fin skola.

13

LINA, VERKSAMHETSCHEF OCH MOUADH, ANSVARIG FÖR KVÄLLSVERKSAMHETEN, FISKSÄTRA FOLKETS HUS Varför är det viktigt att er verksamhet finns i Fisksätra? Vi är en trygg mötesplats för hela Fisksätra. Alla är välkomna – från bebisar till pensionärer. Vi är också ett kulturhus som erbjuder före- läsningar, teater, dans, träning och hälsa med mera. För många ungdomar är Folkets hus som ett extra vardagsrum dit man kan komma för att plugga, träffa vänner eller bara få lite egentid. Vad är det bästa med Fisksätra? Människorna. Vi brukar säga att det är som en by – alla känner alla. Alla barn är som syskon i samma familj, man lyssnar på vuxna och ser upp till dem, även om det inte är ens egna föräldrar. Media har ofta en förväntan att Fisksätra ska vara på ett visst sätt, men när de kommer hit säger de alla samma sak: Oj vad trevligt det är här! Vilket är ditt bästa smultronställe i Fisksätra? Fisksätra holme. Det är så vackert och bara några minuters promenad bort (Lina). Folkets hus – det här huset har gett mig så mycket i livet, så det här är min bästa plats (Mouadh).

14

DIMITRIS, ÄGARE KOCKROCKEN – CAFÉ OCH RESTAURANG I FISKSÄTRA CENTRUM

Varför valde ni att etablera er i Fisksätra? Det var en ren slump, vi försökte hitta ett bra cateringkök och hittade den här lokalen, som visserligen inte var i toppskick men jag såg poten- tialen. De fyra första åren hade vi bara catering, sedan behövde vi större lokal. Vi tog över det gamla cafét som låg här och öppnade Kockrocken 2018. Vad är det bästa med Fisksätra? Kärleken och respekten! Ett exempel – när vi flyttade hit för fyra år sedan fick vi besök av våra nya grannar, som kom med blommor och välkomnade oss. Det har aldrig hänt på platserna där jag bott tidigare. Jag har inte märkt av några fördomar eller liknande. Jag känner mig själv som en världs- medborgare – lika mycket svensk som grek, född i Tyskland och uppvuxen i Europa. Vilket är ditt bästa smultronställe i Fisksätra? Jag jobbar ju hela tiden, men snart hoppas jag också kunna ta en fika på min lediga tid som gäst på Kockrocken.

15

Det tar ungefär 30 till 40 minuter att cykla från Fisksätra till Stockholm. VISSTE DU ATT

16

Nära! Det mesta är nära i Fisksätra. Och nästan oavsett vilka intressen du har kan du att hitta något spännande att göra alldeles i närheten. Här finns museer, fotbollsplaner, bad- platser, shopping, fritidsgård, naturreservat, konstupplevelser, båtliv, boulebanor och en hall för allt från badminton och volleyboll till friidrott. Och när du har fått nog av aktiviteter är det bara att strosa hemåt och inta viloläge på balkongen. Natur Skogsö är ett vackert naturreservat i Fisksätra och hit tar du dig med fördel från Brantvägen via träpromenaden nere vid vattnet. Här kan du vandra i trolsk barrskog, blicka ut över den spännande våtmarken Skogsö träsk och strosa genom öppna dalar längs fina hagar. På Skogsö finns också koloniområde och häststall och när du blir hungrig kan du grilla lunch över öppen eld vid någon av eldplatserna. På norra delen av Skogsö finns en skans och ett monument från slaget mot ryssarna 1719. Och alldeles i närheten kan du balansera på klippan som ger dig underbar utsikt över Baggensfjärden. Förutom Skogsö har Nacka ytterligare tretton fantastiska naturreservat och stora Erstaviksområdet. Restauranger Den matglada hittar restauranger och caféer lite varstans i Fisksätra. Bland annat nere vid Saltsjö Pir, i Fisksätra Centrum och så klart även i Nacka och Saltsjöbaden som ligger bara några hållplatser bort längs Saltsjöbanan. 20 minuter västerut har du också Stockholms hela utbud av restauranger med all världens mat. Lekplatser Barnen har många härliga lekplatser i området. Braxenparken bjuder bland annat på klättervägg, grillplatser och klätterställ- ningar. Båthöjden lockar både små och stora att bli sjörövare för en stund. Eller varför inte mumsa godsaker på en picknick- filt i gröngräset? Igelbodaplatån, Fågelhöjden, Fiskarhöjden- Fiskarstigen är ytterligare några lekplatser, men det finns som sagt gott om dem, så det är mycket roligt att upptäcka. Museer HAMN kallar sig för ”Sveriges första slagfältsmuseum”. Här kan du som är nyfiken se fynd från de arkeologiska utgrävningarna i området. Fisksätra museum ligger vid Fisksätra torg 13, med uteplats mot torget, men gör också tillfälliga konstnärliga utställningar på olika platser i Fisksätra och driver projekt i förskolor och skolor. Besökaren ses som deltagare och kan vara med på till exempel kurser, konserter och utställningar. Leksaksmuseet i sin tur är en skattkammare av leksaker från 1900-talets början fram till idag. Bibliotek Biblioteket på Fisksätra torg är en guldgruva för dig som gillar läsning av olika slag, men här välkomnas du även till läxhjälp, pysselstunder, CV-hjälp, författarbesök och mycket annat.

Båtliv Hamnen i Fisksätra ligger vid Fisksätra holme, eller Badholmen som den också kallas, med ett perfekt läge i Lännerstasundet. Du som har båt kan ansöka om båtplats här. Allt för båtlivet hittar du också vid Saltsjö Pir, som bland annat har båtplatser, kapellmakare, båtsnickeri och båtservice. Den nya piren är också hållplats för färjor som sommartid tar dig till och från Stockholm eller ut i skärgården. Det kanske kan vara trevligt med en tur till konstmuseet Artipelag på Hålludden, för en dag i kreativitetens tecken? Shopping Här bor du intill områdets alldeles egna Fisksätra Centrum, men har också nära till välkända handelsplatser som Nacka Forum och Sickla. På cykelavstånd finns också Ektorp Centrum. Saltsjö Pir Saltsjö Pir är en härlig marin mötesplats i Nacka med skär- gårdstrafik från piren, båtar, varvsverksamhet, museum, restaurang och Nacka Bryggeri. Området är under utveckling och bland annat småbåtshamnen och båtförvaringen kommer att få mer plats. Bad Fisksätra holme har sandstrand, bryggor och grill. I Fisksätras närhet finns även flera andra badplatser; Baggensuddsbadet, Lundsjön, Vårgärdssjön, Erstaviksbadet, Saltsjöbadens friluftsbad och en handfull bad ute på Älgö. Näckenbadet är den simhall som ligger närmast och du hittar den på Saltsjö- badens IP. Motion Om du tycker om träning är Fisksätra ett helt perfekt ställe att bo på. En multihall planeras där Fisksätra sporthall ligger idag. Anläggningen kommer ha plats för en mängd olika inomhusidrotter och ska stå färdig i december 2023. Alldeles nere vid vattnet ligger Fisksätra IP och i Fisksätra finns även flera fina platser som lockar till spontanidrott. I Fisksätra och i omgivningarna intill, kan du också ägna dig åt boule, golf, ridning, bordtennis, segling, friidrott, skateboard, parkour, dans, längdskidåkning, slalom och mycket mer! Ungdomsgård Fisksätra fritidsgård finns på Brantvägen 1, i samma byggnad som Viktor Rydbergs skola Fisksätra. Fritidsgården drivs av Fryshuset och är en trygg och rolig plats för ungdomar mellan 13 och 19 år. Här kan du hänga med kompisar, få hjälp med läxor, lyssna på spännande föreläsningar, delta i samhälls- projekt eller utvecklas inom det du tycker är allra roligast.

17

20 minuter från stan

Fisksätra har ett fantastiskt läge, alldeles intill Saltsjön och Nackareservatet. Samtidigt tar det bara 20 minuter med Saltsjöbanan in till centrala Stockholm. I samband med att banan rustas upp blir det dessutom fler tåg och tätare trafik. Det finns också fina cykelvägar till och från Fisksätra. Och många busslinjer tar dig enkelt till Nacka, Sickla och Slussen. Om du kör bil är det bara att svänga ut på 222:an för att komma in mot Stockholm. I Fisksätra möts helt enkelt det bästa av två världar – du har nära till naturens lugn, men också det pulserande stadslivet.

Fisksätra station ska bli en mötesstation med dubbla spår som möjliggör tätare trafik på Saltsjöbanan. Fler avgångar i kombination med nya och modernare tåg planeras ge 800 extra sittplatser per timme, jämfört med 2022. VISSTE DU ATT

18

19

Fisksätrabornas egen paviljong – Folkets hus Den 8 juni 2020 invigdes Fisksätra Folkets hus – ett av Nacka kommuns fyra kulturhus. Hit är varenda människa välkommen, kanske för att delta i någon av de många aktiviteterna, eller för att träffa vänner och lära känna nya. Här finns Folkets rum med scen och även danssal, bild-, form- och musikverkstäder, café och en öppen plats för besökarna. Man kan kalla det för ett "återvinnings- bart" Folkets hus, eftersom konstruktionens metallramar går att skruva isär och träboxarna inomhus kan återvinnas och få nytt liv. Paviljongen ritades av stjärnarkitekten Thomas Sandell och var först tänkt som en tillfällig byggnad i väntan på flytt till nya permanenta lokaler. Men placeringen och utformningen blev så lyckad och uppskattad att det nu undersöks om den tillfälliga lösningen kan göras permanent.

20

ARKITEKTENS ORD / Sandellsandberg arkitekter Thomas Sandell inspirerades av formen av en tältstruktur när han gjorde sina första skisser på Folkets hus som då var tänkt som en provisorisk byggnad. Vi landade tidigt i behovet av ett hållbart och tåligt material, men ville samtidigt undvika en allt för hård och kantig framtoning och valde därför en sinuskorrugerad plåt som likt en veckad tältduk är svept runt en enkel grundform. Resultatet blev en formstark byggnad som belönats med både en vinst i Swedish Design Awards och finalplats i Plåtpriset samt World Architecture Festival, ofta kallat VM i arkitektur. Vi sökte efter ett uttryck som var både distinkt och lekfullt för att skapa en visuell markering för den nya mötesplatsen i centrum. Man ska få ett leende på läpparna när man anländer eller passerar Fisksätra med Saltsjöbanan och ser Folkets hus. De unika, triangelformade fönstren symboliserar tält- öppningen, när du drar undan tältduken och öppnar upp så att det ser större ut än det egentligen är. Ett liknande exempel är koppartälten i Hagaparken i Solna. När de byggdes 1787–1790 skulle de också vara provisoriska, men de står kvar än idag och har blivit ett viktigt landmärke för Stockholm. Byggnadens viktigaste designelement är det 20 meter breda och ögonformade takfönstret som förser det största rummet med ljus. Insidan är lika enkel, tålig och elegant som utsidan, med få material och färger. Och rummen är flexibla i sin användning, med bra akustik. Den ljusa färgskalan inomhus valdes framför allt som en behaglig bakgrund för alla de färgsprakande aktiviteter som kommer att ta plats.

21

Fisksätra Centrum för alla Fisksätra Centrum invigdes 5 oktober 1974 och har sedan dess erbjudit besökarna både service och shopping. Här hittar du allt det nödvändiga; en stor och välsorterad mataffär, specialbutiker, frisörsalong, vårdcentral, apotek, restauranger, bibliotek och mycket mer. Nu renoverar vi för att blåsa nytt liv i platsen och skapar även flera mötesplatser i ett attraktivt centrum. Med plats för fler Nya bostäder i Fisksätra leder naturligtvis till fler boende, vilket i sin tur skapar bättre förutsättningar för närservice, kultur och fritid. Därför är det hög tid att vi möter alla Fisksätrabor med ett utvecklat och förbättrat centrum, som bjuder in till liv och rörelse större del av dygnet. Vår förhoppning är att vi framöver kan ge plats åt fler entreprenörer och nya verksamheter och att det bidrar till ökad sysselsättning. Nya mötesplatser och ökad trygghet Fisksätra torg och centrum ska helt enkelt bli en mötes- plats för alla i området och även locka förbipasserande resenärer att stanna till på vägen. Ett trevligt och välkomnande torg blir ny entré till centrumet, med inbjudande sittplatser och skön grönska. Nya fina entréer med uppgraderad belysning ökar tryggheten kvällstid.

Foto från Nacka lokalhistoriska arkiv: Fisksätra Centrum - invigningsdagen den 3/10 1974. Fotograf Carl-Oscar Östling. Visualiseringar av Fisksätra Centrum.

2023/24 RENOVERING OCH NYINVIGNING Ombyggnaden och tillbyggaden av Fisksätra Centrum är i full gång och för tillfället kan du som besökare säkert uppleva det lite rörigt, men det hoppas vi att det kommer vara värt! Vi satsar på nyinvigning 2023/2024 och då är du varmt välkommen till ett nytt och fräscht centrum med många trevliga mötesplatser.

22

23

FISKSÄTRA I SIFFROR

2 575 LÄGENHETER 1971 BYGGÅR 80 LOKALER 32 FASTIGHETER

24

STENA FASTIGHETERS HÅLLBARHETSMÅL För människor och miljö

HALVERAT KLIMATAVTRYCK Vi på Stena Fastigheter ska halvera vårt klimat- avtryck till år 2030 och har redan kommit en bra bit på väg. Mellan 2018 och 2020 minskade vi koldioxidutsläppen med 26%.

1 000 HÅLLBARA HEM VARJE ÅR Vi på Stena Fastigheter ska bygga minst 1 100 hållbara hem varje år – alltså hem som producerats hållbart och som underlättar för de boende att leva hållbart.

LEDANDE INOM SOCIAL HÅLLBARHET Vi arbetar för att bli ledande inom social hållbarhet, så att ännu fler trivs och känner sig trygga där de bor.

LÅNGSIKTIGA OCH HÅLLBARA VAL Omsorgen om hälsa, miljö och säkerhet vägleder oss i allt vi gör och vi ska vara långsiktiga i val och beslut.

25

SKOLOR FÖR LIVSLÅNGT LÄRANDE

Väl fungerande skolor är naturligtvis viktiga för ett bostadsområde. Och när Fisksätraskolan skulle läggas ner, på grund av vikande elev- underlag, köpte vi den av Nacka kommun. Byggnaden ligger fantastiskt intill Lännersta- sundets strandkant och renoverades 2020–2021. När den öppnande för elever igen, hösten 2021, var det under nytt namn: Viktor Rydbergs skola Fisksätra. Viktor Rydbergs skola Fisksätra: årskurs F-9. Neglinge skola: årskurs F-5. Igelboda skola: årskurs F-6. Ännu fler skolor hittar du i Saltsjöbaden. Förskolor på gångavstånd I Fisksätra finns också flera förskolor, bland annat Gläntan, Krabban och Fiskarhöjdens förskola, samt öppna förskolan på Fisksätra torg. Vi planerar även en förskola i bottenplanet på äldreboendet Blomsterfonden, med preliminär start våren 2024. Flera förskolor finns också i intilliggande områden, till exempel i Neglinge och Igelboda. Gymnasieskolor i Nacka Nacka gymnasium, YBC gymnasium Nacka, Praktiska gymnasiet och NTI gymnasiet – det är några av gymnasieskolorna i Nacka. Här kan du gå högskoleförberedande program som till exempel naturvetenskap, ekonomi och teknik. Och bland de yrkesförberedande programmen finns bland annat el och energi och barn och fritid .

Foton VRS: Viktor Rydbergs Stiftelse samt Stena Fastigheter/Pixprovider

VISSTE DU ATT

Arbetet med att modernisera skolbyggnaden har genomförts i nära samarbete med Thomas Sandell, en av Sveriges främsta arkitekter. 2022 nominerades skolan bland annat till Årets Skolbyggnad och ROT-Priset, ett pris som delas ut till Stockholms bäst genomförda renoveringsprojekt.

26

ÄLDREBOENDET BLOMSTERFONDEN

Äldreboendet Blomsterfonden är en del av nyproduktionen i Fisksätra Entré och består av totalt 5 630 kvm. Byggnaden får en härlig takterrass och förskola i bottenplan, vilket förhoppningsvis skapar positiva och naturliga möten mellan människor i livets olika skeden. Blomsterfonden är en ideell förening som arbetar för hem och vård åt äldre och erbjuder trygga, funktionella boenden med service samt vård och omsorg.

Antal bostäder: ca 84 bostäder med heldygnsomsorg och service Inflyttning: Våren 2024.

Genom att bevara och förfina den ursprungliga byggnadens kvaliteter och tillföra solida och högkvalitativa naturmaterial, som till exempel golv av terrazzo och ek, har vi tillsammans skapat en trygg, ljus och ändamålsenlig miljö. Den håller över tid och är anpassad för peda- gogiken som bedrivs idag. Vi har skapat en ny och karaktärsfull entré av trekantig lockpanel och ett skärmtak av cortenstål har hämtat sin inspiration från kunskapens träd. Fasaden har öppnats upp med större fönsterpartier och fått en fris av samma trekantiga lock- panel som klär entrépartiet. I övrigt har den ursprungliga tegelfasaden behållits. – Thomas Sandell, Sandellsandberg arkitekter

27

1

3

4

28

2

Älskade konst! Konsten är en unik och viktig del av Fisksätra, som länkar samman människorna, byggnaderna och omgivningarna. Skulpturer, väggmålningar, skyltar och installationer bidrar till att göra området både vackrare och tryggare, samtidigt som de ger Fisksätraborna platser att samlas kring och reflektera över. 1. Arkitektra Skulpturum av Bertil Herlov Svensson Aluminiumskulpturen vid Fisksätra Allé är ett sinnrikt skådespel som inspirerar och förundrar. Varje vridning eller ny vinkel påverkar upplevelsen, precis som års- tidernas skiftningar, väderväxlingar och betraktarens känsloläge. Konstverket invigdes 1976. 2. Jans Plats av WiklundWiklund Jans Plats finns sedan 2017 på Fisksätra torg. Det är en skylt med en lampa och vindflöjel – en plats att stämma möte vid. Verket skapades av konstnärsduon bakom projektet ”Fisksätra Mönsterarkiv” då de under ett decennium samlade de in mönster från boende i området. Mönsterarkivet genomsyrar Fisksätra och märks bland annat på gatuskyltarna. 3. Noorsken av Andreas Blom/Kollektivet Livet Konstnären fick hjälp av ungdomar från Fisksätra när han 2018 skapade konstverket Noorsken av stora färgglada metallskivor och mönster från ”Fisksätra Mönsterarkiv”. Verket i gångtunneln under Fisksätravägen har fått sitt namn av en blandning av arabiskans ”Noor” som betyder ”ljus” och svenskans ”sken”. 4. Virkad bro av T ina Frausin Garngraffiti och en virkad gångbro är det första som möter tågresenärerna som rullar in mot Fisksätra station. Konstverket invigdes 2018 och har glatt många människor sedan dess. Inspirationen fick T ina Frausin av ett spetsmönster på en plastduk i en butik i centrum. 5. Fisksätra III av Henry Gustafsson och Ilhan Koman Skulpturerna Fisksätra I, II och III invigdes redan 1975 och är alla placerade längs Fisksätra Allé. De tre konstverken är gjorda av svartmålat järn och skildrar miljömedvetandet som då började vakna till liv i samhället. Skulpturerna består av cirklar, kvadrater, nätliknande galler, fiskar, vattenväxter och ett och annat ansikte. 6. Vår Sol av Susanne Rolf och Lehna Edwall Fontänen Vår Sol sprider glittrande ljus över Fisksätra torg och invigdes 2018. Solens strålar fångas in med hjälp av speglar på centrumbyggnadens vägg och konstverket ger ljus åt Fisksätraborna, på en plats som annars skuggas av kyrkan.

5

6

29

Brf SALTSJÖBLICK

30

31

32

Varmt välkommen till Saltsjöblick!

Namnet Saltsjöblick säger det mesta. Utsikten över Saltsjön är vidsträckt och befriande från många av lägenheterna. Balkonger och fönster öppnar upp mot naturen och du kan följa årstidernas skiftningar i trädens kronor. Här bor du i ett modernt hem med hög standard, i ett nybyggt kvarter som samspelar väl med den kringliggande naturen. Den lummiga grönskan intill, Saltsjön framför näsan och den öppna och trygga innergården gör det möjligt att glädjas åt omgivningarna året runt. Lägenheterna om 1 till 4 rum och kök är smart planerade med härliga sociala rum, modernt kök och smakfull inrednings- standard. Här får du alla de bekvämligheter som nyproduktion erbjuder, njut av ett helkaklat badrum, ljus ekparkett i alla rum och så mycket mer. Saltsjöblick ligger på ett av Fisksätras allra bästa lägen, i nordöstra utkanten av bostadsområdet. Här bor du lagom avskilt och lugnt, på ditt eget hörn, men har samtidigt nära till både Fisksätra Centrum och Viktor Rydbergs skola. Dessutom är det bara drygt hundra meter ner till Saltsjö Pirs marina och promenadstigen ut mot Fisksätra holme. Visst låter det bra!?

Hör gärna av dig så berättar vi mer!

Emma Bivstedt Reg. Fastighetsmäklare/Franchisetagare Tel. 070-434 99 19 emma.bivstedt@husmanhagberg.se Tomas Eriksson Reg. Fastighetsmäklare/Franchisetagare Tel. 070-884 09 92 tomas.eriksson@husmanhagberg.se

Fisksätra är en unik plats med stark gemenskap och mångkulturella influenser. Människorna här talar omkring 80 olika språk, vilket bidrar till den härligt internationella stämningen VISSTE DU ATT

33

SALTSJÖBLICK Arkitektens ord

I Fisksätras homogena bebyggelse från tidigt 1970-tal blir Stenas kvarter Saltsjöblick ett komplement med vår tids stadsmässiga kvaliteter. Kvarteret är inte bara ett tillägg av bostäder för nya behov och en växande befolk- ning i kommunen utan också ett omskapande av miljön som så starkt präglat kvarteren. Genom att bygga bort stora asfalterade ytor skapas en attraktivare miljö som upplevs både säkrare och tryggare. Fisksätravägen förvandlas genom den nya bebyggelsen till en levande och modern lokalgata. Sporthallens utbyggnad och Folkets hus är nya tillägg som skapar attraktionskraft till området. Saltsjöblick är både start- skottet på stadsutvecklingen och dess naturliga avslut mot skärgårdslandskapet och rekreationsmöjligheterna i området. Läget ger det bästa av bekväma centrumnära livskvaliteter och den naturmiljö som karaktäriserar den flikiga arkipelagen.

34

“Gårdsutformningen tar fäste i skärgårds- miljöns karaktär.”

Anton Rathsman, arkitekt

Kvarteret rymmer 67 lägenheter i storlekarna 1 till 4 rum och kök. Med vyer mot Lännerstasundets vattenspegel får några av kvarterets bostäder en vid utblick mot ett öppet landskap medan bostäderna mot kvarterets innergård i stället möter skärgårdslandskapets topografi med natur- mark och högresta träd. Planlösningarna är utformade för att maximera ljusinsläpp och de sociala ytorna är placerade i öppna samband. I stället för att underbygga kvarteret så får de boende tillgång till p-platser i ett närliggande garage. Gårdens träd får därmed möjlighet att med åldern växa sig stora. Gårdsutformningen tar fäste i skärgårsdsmiljöns karaktär. Kvarterets planform utnyttjar topografin i den kuperade marken som stiger uppåt mot den skogsklädda höjden på motsatt sida Fiskätravägen som här svänger av och kopplar mot Hamnvägen.

35

36

”Med vyer mot Lännerstasundets

vattenspegel får några av kvarterets bostäder en vid utblick mot ett öppet landskap, medan bostäderna mot kvarterets innergård i stället möter skärgårdslandskapets topografi med naturmark och högresta träd.” Koncept och gestaltningsidé Bostadshusen bildar en ny tydlig och varierad stadsfront till Fisksätra – Fisksätra Entré. De nya byggnadsvolymerna kopplar till den befintliga bebyggelsen i materialval men bryter mot dess monotona karaktär. Material- och kulörpaletten som följt med som idé från allra första skissen skapar varierande fasader med växlande kulörer och material. Saltsjöblick karaktäriseras av sina gröna mönsterverkande fasader i grön plåt och sin grå fasad i puts. Huset får en markerad sockelvåning i puts och skiffer. Taklandskapet med sina branta sadeltak skapar tydliga gavelmotiv mot Fisksätravägen. Balkongräcken mot Fisksätravägen och gården utförs i glas för att skärma bort ljudet från trafiken utan att hindra ljusinsläpp eller den fina utsikten. Gestaltningen är tydligt samtida, en ny årsring i det senmodernistiska området och tilltalande med sina stadsmässiga kvaliteter för en hållbar livsmiljö.

37

38

”Material- och kulörpaletten, som följt med som idé från den allra första skissen, skapar varierande fasader med växlande kulörer och material.”

39

Välkommen hem! Detaljerna i krom passar fint ihop med den neutrala gråskalan. Du kan välja om du vill inreda modernt och stilrent eller mjuka upp grunden med naturmaterial och en brunbeige färgskala. Den fasta inredningen kommer från kända varumärken som Ballingslöv, Svedbergs, Mora och Whirlpool och du som flyttar in får hög kvalitet som håller under lång tid.

Inredningskonceptet är noga utvalt av Johanna Wåhlander, inredare på AW Studio.

40

”Uttrycket är klassiskt, avskalat, hållbart och tillbakalutat – en stil som passar alla. Addera personliga detaljer för att sätta din egen prägel.”

41

“Med elegant, urban känsla har vi skapat en sober stil som ligger rätt i tiden. Samtidigt kombineras det stilrena med neutrala färger och ger ett uttryck som håller i längden.”

42

43

Hem som uppmuntrar till gemenskap I Saltsjöblick finns hem som passar alla. Lägenheterna om 1–4 rum och kök är smart planerade, med fint ljusinsläpp och balkonger mot vattnet eller gården. Oavsett storlek på lägenhet, så är planlösningen utformad för att skapa ett hem både med socialt fokus och med plats för avskildhet. Stora matplatser och öppna eller halvöppna planlösningar uppmuntrar till gemenskap – här kan du laga mat samtidigt som du deltar i småpratet som pågår i vardagsrummet. När du väljer ett nybyggt hem får du också många smidiga lösningar på köpet. Ofta handlar det om saker som vi kanske inte alltid tänker på, som att fönstren har placerats för att skapa ett optimalt ljusinsläpp i hela hemmet.

1 rum och kök med balkong

35 kvm. Smarta och genomtänkta ytor, gott om förvaringsutrymmen och fantastiskt läge med balkong mot vattnet gör denna enrummare till ett perfekt boende för dig som inte behöver så mycket plats. De 35 trivsamma kvadratmeterna är utnyttjade till max, så du får rum med både dig själv, dina saker och dina gäster. Köket är fullt utrustat och badrummet likaså.

44

2 rum och kök med balkong

36 kvm. Smarta och genomtänkta ytor, gott om förvaringsutrymmen och den härliga balkongen mot väster gör denna tvårummare till ett perfekt boende för dig som vill ha utrymme för livet och nya minnen. De 36 trivsamma kvadratmeterna är utnyttjade till max. Du får ett separat sovrum och dessutom ett extra förråd i huset. En bostad att längta hem till.

2 rum och kök med balkong

45 kvm. Den här härliga tvårumslägenheten har öppen planlösning och balkong med utsikt mot gården. Det trevliga köket är i vinkel och har högskåp med ugn och mikro. Det stora sovrummet har plats för dubbelsäng och i anslutning till sovrummet finns också en klädkammare med bra förvaring.

45

2 rum och kök med balkong

51 kvm. Den här ljusa och fina tvårummaren har fönster i tre väderstreck och från balkongen njuter du av utsikten mot vattnet. Köket är fullt utrustat och när du sitter vid köksbordet och brer din frukostmacka kan du snegla ut över de vackra omgivningarna. Sovrummet har plats för en dubbelsäng och rymmer även bra förvaring.

46

3 rum och kök med balkong

55 kvm. Att få många rum på liten yta är inga problem med en välplanerad och smart planlösning. Här fyller varje kvadratmeter en funktion och det stora ljusinsläppet skapar en luftig känsla. Balkongen mot väster är en härlig förlängning av köket och skapar ännu mer yta att umgås på. I master bedroom finns även bra förvaring med praktisk skjutdörrsgarderob.

3 rum och kök med balkong 77 kvm. Perfekt planerad lägenhet som innehåller både avskilda rum och öppna sällskapsytor, som bjuder in till gemenskap med familj och vänner. Du har både fönster och balkong mot vattnet och det trevliga köket är i vinkel och har högskåp med ugn och mikro. I lägenheten finns även bra förvaring med praktiska skjutdörrs- garderober i hall och master bedroom.

47

4 rum och kök med balkong

95 kvm . Denna fyrarummare på 95 kvadratmeter är som gjord för familjen som både värderar gemenskap och egentid i avskilda rum. Lägenhetens hjärta är köket och köksön. Det finns fönster i tre väderstreck och på balkongen njuter du av utsikten mot vattnet. Bostaden har även en gästtoalett med extra wc och dusch. Och dessutom rymmer lägenheten bra förvaring.

48

”... härliga sociala rum, modernt kök och smakfull inredningsstandard ...”

49

Fakta om fastigheten

MILJÖKLASSIFICERING Projekteras för att certifieras enligt miljöbyggnad silver.

TEKNISKT Huskroppen mot Lakegatan har en naturgrön fasad i plåtkassetter och en putsad ljusgrå sockel. Huskroppen mot Fisksätravägen har en fasad i ljusgrå puts med sockel i skiffer. Bottenplatta av betong med pålar. Solceller på taket. Taket beläggs med plåt som matchar färgen på tillhörande huskropp.

VÄRME Uppvärmning sker via fjärrvärme.

VATTEN Varmvatten debiteras separat.

VENTILATION FTX, till- och frånluft via separat ventilationskanal för varje lägenhet.

NÄT FÖR DATA, TELE OCH TV Öppet nät.

FÖRRÅD Cykelförråd och barnvagnsförråd finns i fastigheten. Alla lägenheter har antingen förråd i lägenheten eller externt förråd vilket framgår av ritning. PARKERING Parkeringsmöjligheter kommer finnas i områdets garage. OBS! Ej personliga p-platser. TRAPPHUS Lägenheterna nås via trapphus. Trapphuset har målade väggar och klinker på golvet.

HISS Hiss finns i varje trapphus.

50

51

Fakta om bostaden

RUMSHÖJD Takhöjd om ca 2,5 meter. Eventuella avvikelser med nedsänkt tak enligt ritning. GOLV Genomgående vitpigmenterad ekparkett med undantag för klinker i badrum.

GARDEROBER OCH FÖRVARING Fristående garderober med rostfria dörrknoppar och skjutdörrsgarderober enligt ritning.

VARDAGSRUM Vitpigmenterad ekparkett på golv och vitmålade väggar.

KÖK Skåpinredningen kommer från Ballingslöv med slätt utförande på luckor i varmgrå ton och rostfria handtag. Integrerad diskmaskin och köksfläkt samt inbyggd micro och ugn ger ett enhetligt uttryck, vilket ramas in av bänkskivan i ljusgrå laminat med underlimmad diskho och en induktionshäll. Stänkskydd i grått kakel, 600x600 mm. Köksblandaren kommer från Mora och vitvarorna från Whirlpool samt Electrolux. WC/BADRUM Badrumsgolvet läggs i ljusgrått klinker. Väggarna kaklas med vita, matta, liggande kakel i måtten 250x400 mm. Armatur i taket. Mörkgrå kommod och handfat från Svedbergs. Ovanför sitter en spegel med led-belysning, även den från Svedbergs. Golvstående wc-stol, toalettpappershållare och handdukshängare i polerat rostfritt utförande, samt handdukstork. Raka duschväggar i glas med rostfria lister från Svedbergs och även rostfri blandare från Svedbergs, samt vitt tvättställ från Ballingslöv. Tvättdel enligt ritning med vita väggskåp och vit laminatbänk. Tvättmaskin och torktumlare (alternativt kombimaskin), Whirlpool.

INVÄNDIGA SNICKERIER Vita fabriksmålade snickerier i trä.

VÄGGAR Vitmålade innerväggar i betong eller gips.

TAK Vitmålat. Synliga skarvar där undertak inte finns.

ELUTTAG OCH STRÖMBRYTARE Vita

YTTERDÖRR Säkerhetsdörr

INNERDÖRRAR Vita släta innerdörrar.

FÖNSTER Samtliga fönster är 3-glasfönster i trä med aluminium- beklädd utsida. Fönsterbrädor av ljusgrå sten.

GÄST-WC De lägenheter som har gäst-WC inreds i samma stil som WC/badrum.

HALL Parkettgolv, hatthylla och förvaring enligt ritning.

SOVRUM Ekparkett på golv och vitmålade väggar.

VARDAGSRUM Ekparkett på golv och vitmålade väggar.

BALKONG/UTEPLATS De flesta lägenheter har balkong eller uteplats. Belysning och eluttag på yttervägg.

MÅNADSAVGIFT I månadsavgiften för lägenheten ingår kallvatten och värme. Exklusive månadsavgiften tillkommer varmvatten, hushållsel, TV/bredband samt hemförsäkring.

Byggkeramikrådets branschregler för våtrum gäller samt branschregler för Säker Vatteninstallation. Med reservation för ändringar och leverantörsbyten. Huset och lägenheten på bilderna är illustrationer. Observera att planlösningar, illustrationer och bilder i den här broschyren är exempel och att avvikelser kan förekomma.

52

53

54

Svenska och ryska trupper drabbade samman i slaget vid Stäket den 13 augusti 1719. Arkeologiska undersökningar har gett cirka 1 300 fynd och många av dem har gett oss mer information om hur slaget gick till. Du kan ta del av kunskapen på museet HAMN – det är gratis inträde för barn och ungdomar upp till 18 år. VISSTE DU ATT

55

Att köpa bostadsrätt är en av livets största affärer och det kan dyka upp många frågor. För oss på Stena Fastigheter är det viktigt att du som köpare är så trygg som möjligt och därför finns både vi och mäklarna tillgängliga under hela köpprocessen. Här sammanfattar vi hur det går till, steg för steg. Hör gärna av dig om du har frågor!

Från att du har bestämt dig...

NÄR DU BESTÄMT DIG När du hittat ditt blivande hem skriver du under ett förhandsavtal – en bindande överenskommelse mellan dig och bostadsrättsföreningen. Till detta avtal ska ditt skriftliga lånelöfte vara en bilaga. I samband med tecknandet av förhandsavtalet betalas ett förskott om 75 000 kr till bostadsrättsföreningen. Förskottet fungerar som en delbetalning av själva köpesumman.

LÖPANDE INFORMATION Du får löpande information via mejl under byggtiden och välkomnas även till ett informationsmöte när det närmar sig inflyttning. Då går vi igenom allt praktiskt inför inflyttningen och du kan ställa frågor om bostaden och området.

UPPLÅTELSEAVTAL När inflyttningen närmar sig och bostadsrättsföreningens ekonomiska plan har registrerats hos Bolagsverket ska du teckna ett så kallat upplåtelseavtal. Det innebär att du får rätt att använda lägenheten efter tillträdesdagen och att du blir medlem i föreningen. I samband med tecknandet betalas 10 procent av bostadens pris, med avdrag för det tidigare inbetalda beloppet om 75 000 kr.

DATUM FÖR INFLYTTNING De tider vi anger i avtal och broschyrer är preliminära – fram till tre månader innan tillträde då vi meddelar definitiv tillträdesdag.

56

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62

Made with FlippingBook - professional solution for displaying marketing and sales documents online