Gruppetto 47-2023

YRKE: GRAVELSYKLIST - Jonas Orset

JAKTEN PÅ KONTRAKTEN - Unge gutter ute i verden

JOHN DEGENKOLB - Mellom himmel og helvete

47 Mars - april 2023

TIDSAM 7120-05

JØRGEN NORDHAGEN

UNNGÅ SYKDOM - Hva med ernæringen?

JENTESAMLING på tvers av grenene

RETURVECKA 10

PERFECT BALANCE Vi introduserer den nye Ultimate: Femte generasjon av en utrolig ingeniørhistorie, perfeksjonert gjennom to tiår i toppen av sykkelsporten.

OPPDAG MER

canyon.com

SAFETY AND SPEED RAIN OR SHINE The all new Grand Prix 5000 AllSeason for the extra miles – creates trust in all weather conditions and boosts your protection. IT’S YOUR TIME

        

conti-bicycletires.com @conti_road

# 47

Mars-april 23

#47 Sykkelmagasinet og Gruppetto er nå Sykkelmagasinet GRUPPETTO

FORSIDE Vidar Petterson

REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-sykkelsport.no

Nå har vi i Gruppetto og Sykkelmagasinet slått oss sammen for å kunne tilby dere lesere et bredere blikk inn i sykkelverden. Med det første norske laget i Tour de France kunne vi ikke valgt et bedre tids- punkt å øke innsatsen. Ikke minst vil en økt nettsatsing med

ADM. vidar@gruppettosykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg

Jarle Fredagsvik Marcus Liebold Mats Ulshagen Morten Mørland Petter Theodorsen

blant annet podkasten, Gruppo Compatto gi Gruppettos lesere tilgang til mye nytt og spennende digitalt innhold. Sykkelmagasinets lesere vil nå kunne glede seg til seks magasiner i året framfor fire, og alle digitale utgaver av begge magasiner er tilgjengelige for alle abonnenter.

ANNONSER Gruppetto vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011 ole.jorgen.borg@mediehusetpublishing.no Telefon +47 452 70 771

Med dette samarbeidet vil vi kunne tilby sykkelinteresserte mer spennende sykkelstoff, forteller Mats Ulshagen (t.v.), sjefsredaktør i Mediehuset Publishing AS, og grunnlegger og redaktør av Gruppetto Vidar Petterson.

UTGIVER Arrivo/Mediehuset Publishing Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-sykkelsport.no www.gruppetto-sykkelsport.no www.sykkelmagasinet.no

Ha en fin vår - vi håper du vil ha noen gode sykkelopplevelser!

ABONNEMENT www.sykkelmagasinet.no/abonner/ +47 900 56 011

PRODUKSJON/TRYKK UnitedPress

Vidar Petterson REDAKTØR

ISSN 1894-7220

Abonnér og gå ikke glipp av Norges og eneste sykkelblad

Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige om- taler og veiledning om sykler og utstyr, kunn-

Se våre gode abonnementstilbud på: www.sykkelmagasinet.no/abonner/

skapsartikler om mekking, teknikk, trening og ernæring.

Informasjon - Telefon: 900 56 011

For informasjon: vidar@gruppetto-sykkelsport.no Telefon +47 900 56 011

Ta kontakt med vår kundeservice på telefon +47 67 21 79 23 eller per e-post til: sykkelmagasinet@aboservice.no

6 SM GRUPPETTO # 47

# 47

INNHOLD

Mars-april 23

32

24

FASTE SPALTER

REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN

10 Prolog - Sykkelnyheter 74 Ernæring 82 Abonnér

10 PROLOG

- Spennende nye produkter

14

Yrke: Gravelsyklist

14 Jonas Orset

- Verden rundt på grus

24 Uno-X

80 Hyperice Normatec 3

Kurt Asle Arvesen om Tour de France

32 Gutter på tur

- Jakten på proffkontrakt

46 Jørgen Nordhagen - Norges største sykkeltalent? 52 Sterkere sammen

- Jentesamling på Hoxmark Bikepark

56 Bli med på sykkeltur til Tour de France - Sykkeltur fra Oslo til Paris 62 John Degenkolb - Mellom himmel og helvete 74 Ernæring, hvordan unngå sykdom?

62

8 SM GRUPPETTO # 47

FORCE AXS

THE GROUPSET FOR WHEREVER WHATEVER

New variables mean new possibilities for routes previously unthinkable. The dedicated groupset that’s more adept, and more striking than ever before: SRAM Force XPLR AXS.

46

PROLOG

Sykkelnytt

Giant Revolt X Litt demping på grusen

Har du vaskebrettangst kan det være verdt å kikke på den nye gravelsykkelserien Revolt X fra Giant som har 40 mm dempegaffel og senkepinne.

Pris med aluminiumsramme fra: 29.999,-

Pris sykkel på bildet kr. 88.000,- Revolt X Advanced Pro 0

Shotgun barnesete Med håndtak

Dersom man skulle ønske å ha med seg barn på sykkeltur på en litt smidigere måte og gjerne på litt ujevnt underlag er denne genial. Monteres enkelt rundt over- og underrøret på sykkelen og har et eget sete med fot- hvilere. Setet har justeringsmuligheter som et vanlig sete og denne pakken kommer også med egne håndtak som man monterer på styret. Setet er laget for barn mellom 2-5 år og en maks brukervekt på 22 kg. Setet og håndtakene er laget for å passe de fleste rammer og styrebredder (25,4mm, 31,8mm og 35mm) og samtidig være enkelt å demontere.

Pris: 1.198,-

10 SM GRUPPETTO # 47

Snart sommer,

snart Unionsrittet Moss-Karlstad, Norge-Sverige, 1-2. juli, 35 mil, gravel.

47

PROLOG

Noe nytt til sykkelen?

Molten speed wax Smart voks til kjede

Uansett sykkelgren og uansett nivå ønsker vi alle å ta godt vare på utstyret vårt. Et rent drivverk er ikke bare wattbesparende, men det kan også være kostnadsbesparende. Med Molten speed wax vokser man kjedet for å for- hindre at det tar til seg møkk og smuss. På denne måten minsker man slitasjen på øvrig drivverk og øker samtidig levetiden. Voks er markedets raskeste smøremiddel og varer i hele 550km før det trenger en ny runde med voksing

Pris: 279,-

Wahoo kickr V6 Rulle med alle muligheter

For innendørssykling er oppsett og spesielt rulla essensiell for hele opplev- elsen. Wahoo kickr V6 leverer alt man kan tenke seg enten det er snakk om oppkobling til Swift eller sykling etter eget ønske. Det er mulig å montere det meste av hjulstørrelser fra 24 tommer og opp til 29 tommer og samtidig kompatibel med de fleste typer akslinger. Når det kommer til kassett blir rulla levert med en 11-28T 11-delt kassett, men den tar også 8-10-delte kassetter om man skulle ønske det. Rulla kan simulere stigning helt opp til 20% og watt helt opp til 2200 watt, det burde holde for de fleste av oss. Av kommunikasjonsmuligheter har rulla innebygd ANT+, bluetooth og WiFi noe som gir trådløs firmware oppdatering og kompabilitet med 3. parts wattmålere. Med 1% +/- nøyaktighet, has- tighet, watt, kadens og avstand ligger alt til rette for mange gode trenings- økter.

Pris: 13.999,-

MiniFumpa elektrisk sykkelpumpe

Det kan være frustrerende å bli stående langs veien eller inne i skogen etter en punktering. Enten man velger å bytte slangen eller plugge det slangeløse dekket er man nødt til å få det pumpet opp igjen. Med den elektriske miniFumpa går det lekende lett og pumpa leverer opp til 120 psi eller 8,3 bar. Med sin sparsommelige vekt på bare 190 gram bruker den ikke mer enn 40-50 sekunder på å levere 100 psi eller 6,9 bar. Ladetiden er på 60 minutter ved hjelp av USB-C og fulladet kan den levere ca 2 x 100 psi. Pumpa passer til både presta og schrader og får stort sett alltid plass enten man har den i en sekk på stitur, i rygglomma lang landeveien eller i en sadeltaske.

Pris: 1.799,-

12 SM GRUPPETTO # 47

Apple Airtag Finn ut hvor sykkeltyven er

Man tenker kanskje ikke på sykkelutstyr når man snakker om Apple, men med Apple Airtag som ble lansert i april 2021 vokser det stadig frem en trend der man gjemmer en slik en i rammer eller fester disse under setet for å kunne spore sykkelen om man skulle være så uheldig å få den frastjålet. Apple Airtag veier ikke mer enn 11 gram og tar ikke opp mye plass med en diameter på 31,9mm og tykkelse på 8,0mm. Batteritiden er opp til et helt år med et CR2032 batteri som skal være enkelt å bytte ut. Iphonen din forteller deg når det er på tide å bytte batteri, men du er avhengig av å ha en iphone om denne skal fungere da den kun fungerer med iphone eller ipad. Apple Airtag fungerer på den måten at den sender ut et kryptert signal som kan fanges opp av alle som har en iphone i nærheten, heldigvis gjelder dette majoriteten i befolkningen. Dersom signalet fanges opp blir det sendt til eieren som kan spore signalet i «Hvor er?»-appen. Alt dette skal være anonymt og kryptert for å sørge for at kun eieren kan spore brikken og dermed finne igjen, i dette tilfellet, sykkelen sin.

Pris: 399,-

MELD DEG PÅ VÅRENS STORE SYKKELOPPLEVELSE ENEBAKK RUNDT 1. MAI 2023 FOR 51. GANG! • 80 KM I LETT TERRENG

START Olaf Helsets vei 2 v/ Skullerudstua

GARDEROBE Skullerud Sport Senter Olaf Helsets vei 5 STARTNUMMER Skullerud Sport Senter

Søndag 30.04. kl. 10.00 – 17.00 Mandag 01.05. kl. 07.00 – 09.00

1. MAI 2023

• Online påmelding • Nettbetaling

• SMS sluttid til din mobil • post@enebakkrundt.no

ENEBAKKRUNDT.NO

Hero_Ann_Enebakk2023_(210x130).indd 1

07.02.2023 13:3

# 47 SM GRUPPETTO 13

JONAS ORSET PÅ GRUS

JONAS ORSET

VERDEN RUNDT PÅ GRUS

TEKST Vidar Petterson FOTO: Vidar Petterson/Nordic Trailblazer

14 SM GRUPPETTO # 47

# 47 SM GRUPPETTO 15

JONAS ORSET PÅ GRUS

16 SM GRUPPETTO # 47

JONAS ORSET PÅ GRUS

JONAS ORSET

Jeg sitter her med Norges eneste heltids gravelrytter. Jeg var nysgjerrig på hvordan livet på støvete grusveier fortoner seg.

Sykkelmagasinet Gruppetto: Hva skal jeg kalle deg, profesjonell, eller er det ikke så lett å være det i gravelbransjen?

Jonas: Det er ikke som blant landeveisproffene, heller ikke som blant terrengsyklistene. De kalles ofte “Privateers,” syklister som reiser rundt på egenhånd, kanskje med noen relativt små private sponsorer. Det er ikke proffkontrakter som vi kjenner fra landeveien, men kjører du bra, spesielt i USA, som vi må si er sentrum for gravelsyk- lingen. Noen tjener brukbart, men det er de få toppene som til en viss grad har sponsorer, men like viktig er sosiale medier hvor de ofte henter inn noe som “påvirker,” eller influencer som det populært heter nå, men det er vel noe som ikke klinger utelukkende positivt… I USA er det vel kanskje femten som man kan si lever ok av gravel, og i Europa er det kanskje ikke mer enn seks-syv stykker. S. G.: Hva med deg? Jonas: Jeg prøver å leve av det, men jeg kan ikke kutte ut alt annet og bare hygge meg med sykkelen. Det er kanskje ikke drømmen å “bare” sykle hele tiden. Jeg liker å ha andre ting å drive med. Gravel i Norge er en individuell ting, det er ikke lag som på landeveien. S. G.: Treningen kan du vel gjøre sammen med både landeveissyk- lister og terrengsyklister? Jonas: Ja det er hyggelig, og jeg gjør det. Det blir mest trening på landeveien, litt enklere å strukturere treningen på asfalten. Muskelbruk og sittestilling er nokså likt på landevei- og gravelsykkelen. Du jobber riktig nok mer på gravelsykkelen, det er ikke så enkelt å ligge på hjul i en gruppe for å “hvile.” Faller du av feltet på landeveien er det nesten umulig å sykle seg opp igjen alene, på gravel er det noe enklere, du får mindre effekt av å ligge på hjul siden farten ikke er like høy. Du merker det på lengre ritt og treningsturer at du trår mer eller mindre hele tiden.

På vei til sterk 5. plass i fjorårets Red Bull Rio Grande Gravel.

# 47 SM GRUPPETTO 17

JONAS ORSET PÅ GRUS

S. G.: Hvor fort går det på et typisk gravelritt blant dere proffer, men som du sier, dere er ikke proffer i ordets rette forstand? Jonas: Ja riktig det, men vi som reiser rundt og kjører de store rittene trener som proffer, og snittfart i ritt er ofte rundt 35 km/t, noe som er raskt på grus- veier om ikke alltid er like jevne og fine. Det hjelper selvfølgelig å ligge i en gruppe på grusen også. S. G.: Apropos fart, det gikk fort i gravel-VM, jeg så du forsvant fra frontgruppen, hva skjedde? Jonas: Ja, det gikk fort, tror vi endte med 37,5 km/t. Jeg hadde uflaks og punkterte etter bare ti kilometer. Det var ikke følgebiler, så jeg hoppet av sykkelen, tok ut gasspatronen og tenkte det ville

S. G.: Hva tenker når det gjelder landeveisryttere, fint å trene på grusen? Jonas: Ja, man må jobbe og tråkke jevnt hele tiden, så det er fin trening for landeveissyklister, ikke minst er det fint for tråkk- teknikken. Noe jeg setter mest pris på er de mange fine veiene i fjell- områdene i Norge. Du finner så mange fantastiske veier når du svinger av fra “turistveiene” og tar noen av de veldig mange grusveiene som går på kryss og tvers over hele landet. Man tenker ikke på hvor heldige vi er med så mange muligheter før vi kommer oss ut på tur og får opp- leve det selv.

del av det hele. Morsomt å se på nivået.

funke da jeg ikke kunne finne noen større hull i dekket. Jeg fikk litt problemer med patronen, satt inn nummer to og da fikk jeg inn luft, men ikke nok til at det var noe særlig å sykle på. Vi har skum i dekkene for å hindre at det blir helt flatt, men i svinger og rufsete partier sitter ikke dekket skikkelig så man må ta det med ro. Jeg fortsatte til lange/servicestasjonen, men den var først etter 22 kilometer, så det var egentlig håpløst. Det var fortsatt syklister rundt, så jeg tråkket til mål. Løypa var flat, med kun 700 høydemeter på 20 mil. S. G.: Hvordan følte du det gikk før du fikke problemer? Jonas: Jeg satt greit med feltet i starten hvor det meste av klatringen var, så jeg hadde nok kunnet sitte med i fronten lenge. Jeg så at ryttere jeg vanligvis sykler likt med var blant de 20-30 første i mål, så topp 30 hadde jeg nok klart. Jeg ville uansett fullføre, det var det første UCI-arrangerte VM i gravel, så det var stas å være med. Opplevelsen er en stor

Unbound 200 Pro Race. Tøft ritt med 32 mil på grusveier.

S. G.: Uvant løype? Jonas: I VM var det rett inn i en bakke, noe som i USA er uvanlig. Det er flatere i begynnelsen og det er først mot slutten det drar seg til. Her var det mye svinger, mens i de større rittene er det større grus- veier med lange flater. I USA har de nå startet å legge inn enkelte mer krevende partier, mer som single- track løyper i terrengsykling. S. G.: Hvorfor er det i USA det virkelig slo an først? Jonas: Tror det er den fine blandingen av grusveier, litt mer teknisk enn på landevei, og de liker at det er langt og hardt, og det blir en prestasjon å komme seg til mål. Det er som regel lange ritt, som regel over 16-17 mil. Det er langt på grus, hardt hele veien, noe jeg ser på wattverdiene som er høyere når jeg sykler gravel.

Etter målgang, støvete og glad.

18 SM GRUPPETTO # 47

JONAS ORSET PÅ GRUS

spennende, og året etter syklet jeg på et kinesisk kontinentallag. Spennende pe- riode og et lite eventyr. Rittene er morsomme med åpningsserimonier med dansere og fyrverkeri. Etter det ble det en stund i Belgia og en del ritt der. Etter det ble det noen måneder i Colombia, veldig spennende, litt vel spennende, rett før jeg trente i fjellene hadde Esteban Chaves blitt ranet. hadde det ikke vært for de vanskelige po- litiske forholdene hadde jeg nok reist til- bake. Fantastisk sted å sykle. S. G.: Hvordan ble det til at du dro til USA og har syklet så mye der? Jonas: Det var under et ritt som heter “Extreme Challenge,” mellom kambodsja og Vietnam jeg ble kjent med en Ame- rikaner som inviterte meg til USA. Først var det tre måneder i Dallas og på et landeveislag. Jeg forsto at gravel var stort og fikk anledning til å delta på et gravelritt, så kom som kjent koronaen og med den en ufrivillig pause i rittene. S. G.: Hvordan har det gått der borte, og hvordan er nivået? Jonas: Det har gått bra, startet med femteplass i Red Bull Rio Grande Gravel, som er et stort ritt hvor tidligere landeveisproff Paul Voss vant. Etter det var det Gravel Locos hvor det gikk bra helt til varmen tok knekken på meg. Det var godt over 40 grader og jeg falt fra tet- gruppen ned til søttende plass. Ser du på listene finner du mange som nylig har lagt opp som landeveisproffer, med snavn som; Ian Boswell, Peter Stetina, Laurens ten Dam, Thomas dekker, Ted King, osv. På neste ritt, “Rule of Three,” i Arkansas ble det en kraftig velt og en liten pause, noe som ikke passet så bra med to uker til “Unbound 200.” Der ble det nok en gang problemer med punktering og dekk- problemer, men jeg kom meg til mål.

S. G.: Hvis du vil på stier også, synes du det funker? Jonas: Ja, om det ikke er altfor teknisk går det greit. Du får også gravelsykler med dempegaffel og plass til skikkelig grove dekk. Det blir selvfølgelig aldri som en fulldemper, men det fungerer veldig bra.

S. G.: Hvor mange år har du syklet aktivt, du startet vel ikke med gravel? Jonas: Nei, jeg begynte å konkurrere i siste år som junior og nå er jeg 32, så det blir 13 år med startnummer. Da var det landeveien på IF Frøys kontinentallag hvor det ble noen fine ritt rundt i Europa, blant annet Giro Valle d’Aosta. Med Unaas laget fikk jeg et ritt i Kina, noe som var

# 47 SM GRUPPETTO 19

JONAS ORSET PÅ GRUS

Gravel locos ga mersmak og påmelding til årets ritt er allerede sendt.

Uvanlig Everest-tur på Svalbard.

Moro å være i det miljøet. Jeg ser også at gravel vokser her hjemme, kanskje fanger det opp syklister som vil vekk fra landeveien og har vært med i

S. G.: Hvor stort er egentlig gravel i USA? Jonas: Det er ikke kjempestort. det er en ivrig kjerne på rundt femti syklister som reiser rundt til de fleste rittene i USA, og i tillegg kommer det lokale til. Det er litt annen kultur der borte. Det er ikke så vanlig at man tar seg en nokså rolig trimtur, det er mer en kjerne av syk- lister som sykler relativt mye og hardt, og ikke så mange f.eks “sykle til jobben,” syk- lister. har selvfølgelig noe med dårligere tilrettelegging for syklister og mye trafikk å gjøre. Her hjemme drar vi nok mer ut på egenhånd. Her hjemme er det flere klubber og frivilligheten er langt større. I USA i Texas hvor jeg bodde var det langt bedre å sykle når du kom deg ut av byen, og det var derfor jeg oftere traff på større grupper ute på tur utenfor byene. Her hjemme er det helt klart et voksende gravelmiljø. S. G.: Kanskje er gravelsykkel en sykkel- type flere skulle hatt? Jonas: Det er en veldig smart sykkeltype, og egentlig både en grus- og landeveis- sykkel i ett. S. G.: Har du sykkelsponsor? Jonas: Jeg har hatt et samarbeid med Cannondale som har lånt meg en sykkel

her i Europa. Når jeg drar til USA har jeg noen ganger lånt sykkel.

S. G.: Hva med årets sesong, planene klare? Jonas: Det blir en del turer til USA igjen, mest fordi det er der det er flest morsomme ritt. Jeg har lyst til å prøve noen år nå som livssituasjonen er slik den er, uten barn osv. S. G.: Er det ikke en gravel serie i USA? Jonas: Ja, Lifetime Grand Prix. Tenkte jeg skulle prøve å søke. Du må holde høyt nivå, da det kun er 35 damer og 35 menn som er sikret start. I år var det seks ritt. Et av rittene er et rent terrengritt. Litt trøblete da rittene ikke kommer så tett, og det blir en del turer over Atlanteren. Det er morsomt å treffe toppryttere fra landeveien, som Nicolas Roche og Laurens ten Dam som ikke er i så mye dårligere form nå. I ritt som Big Sugar med hele to tusen deltakere finner du alle slags ryttere, både mosjonister med litt mye isolasjon og proffer, som nevnte Roche, og ikke minst Peter Stetina som reiser rundt med egen servicemann og satser på å sykle inn premiepenger. Enkelte av de beste får også startpenger.

20 SM GRUPPETTO # 47

JONAS ORSET PÅ GRUS

Birken flere ganger og jakter på noe nytt. I Europa er det litt annerledes enn stort sett alle ritt i USA. Jeg tenker på rittene i USA som alltid har start og mål på samme sted. Et par bra ting i USA er at det samme premiesummer for både damer og menn, og i Big Sugar var det også egen klasse for ikke binære.

langt, noe som gjør at jeg kanskje har mistet noe av trøkket. Jeg fokuserer der- for mer på det nå. Det er en del bratte kneiker og da trenger jeg å ha ekstra trøkk. Rittene er lange, vanligvis 6-7 timer og da er det om å gjøre å finne en balanse mellom god utholdenhet og punsj til å tåle fartsøkninger, litt som på landeveien.

er alltid langesoner. For de som ikke har hjelp er det ganske tett med matstasjoner. Et dilemma for oss som konkurrerer er om noen andre stopper. Sitter du i et bra felt vil du ikke være den eneste som stopper, da forsvinner de andre. S. G.: Er det skilting, eller navigerer du selv? Jonas: Mange ritt må du navigere selv, hvor det ikke er skilting. Greit å være

S. G.: Spesiell trening for gravelritt? Jonas: Nei, ikke så mye, jeg har kjørt mye

S. G.: Hva med mat og drikke underveis? Jonas: Vi får ikke langing fra bil, men det

# 47 SM GRUPPETTO 21

JONAS ORSET PÅ GRUS

JONAS ORSET

kjent med nedlasting og bruk av sykkel- computeren.

S. G.: Du hadde en frisk “Everest-tur” på Svalbard? Jonas: Ja, jeg gikk inn for å klatre verdens nordligste “Everest” med 8.848 høydemeter. Litt tøft i -15 minusgrader. Målet var å samle inn penger for å be- kjempe trafficking, og til støtte for ukrainske flyktninger. Jeg var litt engs- telig for at batteriet på giret skulle gå tomt, men det var jeg som gikk tom. De siste to turene opp var jeg helt i ørska. På toppen siste gangen hadde jeg syklet i 19 timer og 22 minutter. Da hadde jeg syklet den 2.7 kilometer lange bakken med 230 høydemeter på hver tur, 39 ganger… S. G.: Til slutt - noe spennende på gang her hjemme du vil være med på? Jonas: Ja absolutt, “Unionsrittet,” fra Moss til Karstad som går i begynnelsen av juli blir spennende. To dagers gravelritt med stopp og overnatting halvveis, i Bengtsfors. Her blir det mat og drikke. Rittet er 350 kilometer, men ikke mer enn 1.700 høydemeter, ikke avskrekkende. Busser frakter deg tilbake til Moss, dette blir en flott tur. Her skal det være sosialt, noe som ikke er bra nok i Norge. I gravelmiljøet er det noe mer sosialt, og det skal det være her. G

Sport: Gravel cycling Født: 29.09.1990 Bor: Kolbotn, Nordre Follo E-mail: jonas@nordictrailblazer.cc Web: nordictrailblazer.cc

LAG: 2019-2022: The Nordic Trailblazer, Team Cadence Cyclery (USA) 2018: UCI Team Dare Gaviota (SPA) 2017: Team Wilches (COL), IK Hero (NOR), CCN (CHN) 2015-2016: Prorace Cycling Team (BEL) 2014: UCI China Wuxi Jilun Cycling kontinentallag (CHN) 2013: UCI People4you-Unaas Cycling kontinentallag (SWE) 2012: UCI Frøy-Trek kontinentallag (NOR)

NOEN RESULTATER Arctic Everesting (Verdens nordligste) (2022)

Verdensrekord 10.000m høydemeter 10 timer 57 minutter (2018) Norsk rekord 24 timer (740 km) og 1.000 km på 35 timer 50 min (2020) 1. Gran Fondo World Tour 2017 and 2019 (2nd 2018) 1. Styrkeprøven Trondheim-Oslo 540 km 2017 og 2019 (2.pl 2018) 1. Tsogo Sun Amashova (SAR) 160 km (2018)

1. Tour of Zhetysu (KAZ) stage 1 (2018) 3. Meethout Interclub (BEL) (2015) 5. U23 Norsk mesterskap (2012) 5. RedBull Rio Grande Gravel (2022) 5. Halmstad Gravel World Series, 7. Ranxo Gravel World Series (2022) UCI World Championship Gravel (2022)

22 SM GRUPPETTO # 47

KOMFORTABEL PENDLING TIL JOBBEN med lette el-sykler fra Ampler

Test syklene hos Altura Sport, Triovingveien 7B, 1523 Moss

UNO-X Tour de France

Uno-X: Laget som aldri står på stedet hvil: Tour de France-

invitasjonen er bare starten på noe enda større

- Skal vi klare å bygge opp et WorldTour-lag noen gang, må det være nå, sier Kurt Asle Arvesen.

TEKST Jarle Fredagsvik FOTO: Uno-X/Vidar Petterson

(Sykkelmagasinet Gruppetto): Juli måned vil trolig utløse den største norske valfartinga til Frankrike siden Thor Hus- hovd og Edvald Boasson-Hagen herjet under ”Tour de Norvége” for snart 12 år tilbake. For henholdsvis Team Garmin Cervélo og Team Sky fløy de to duellantene i strupen på hverandre underveis, men hentet likevel hver seg ut to etappeseire. På tross av at Alexander Kristoff har holdt den norske fanen høyt siden med to etappeseirer i gjennombrudds-

Gode minner fra 2011. Edvald vinner 6. etappe med Hushovd like bak. Det ble to etappeseire på begge. Norges beste Tour de France.

24 SM GRUPPETTO # 47

UNO-X Tour de France

Kurt Asle Arvesen står selv med fem opp- tredener i det franske etapperittet, og inn- rømmer at han gleder seg litt ekstra til å komme tilbake som sportslig leder for et norsk konsept: - Først og fremst er det utrolig stas å få være med på det. Vi har hatt mange, norske utøvere i Tour de France tidligere, men de har alle kjørt for utenlandske lag. Nå har vi plutselig vårt eget lag som skal ned dit, og det er kjempespesielt, sier han. Hushovd vs Cavendish I Norge er Tour de France tett knyttet opp til Hushovd, fordi Grimstad-mannen egenhendig plasserte oss på sykkelkartet med sine ti individuelle etappeseirer og ikke minst to grønne trøyer, i 2005 og 2009.

Vinteren 2017 med trøya til det som først var et kontinentallag, Uno-X Hydrogen Development Team. Kurt Asle Arvesen ble allerede fra starten ansatt som sportslig leder.

Vi får håpe vi slippe å se uhell som Kurt Asle hadde i 2009.

sesongen 2014, samt én i 2018 og én i 2020, har ikke ringvirkningene her hjemme klart å nå helt de samme proporsjonene. Til sommeren får Stavanger-mannen ventelig sin tiende opptreden i rittet. At på til den første for et norskeid sykkellag.

# 47 SM GRUPPETTO 25

UNO-X Tour de France

Hans intense dueller mot Mark Cavendish og Robbie McEwen i massespurtene ble dessuten brakt rett hjem i de tusen stuer etter at TV 2 valgte å satse skikkelig på konseptet siden 2003. Fram til Kristoff tok hjem åpnings- etappen i Nice i august 2020, var Hus- hovd den eneste nordmannen som hadde hatt den gule ledertrøya på over- kroppen. Om ikke den historien gjentar seg denne sommeren, er innpasset Uno-

Kaoset som venter de norske gutta på fjelletappene i Frankrike. Midt i folkemengden skimtes så vidt Alberto Contador.

Hyggelig telefon å få fra TdF sjefen Christian Prudhomme.

26 SM GRUPPETTO # 47

UNO-X Tour de France

- En vill opplevelse ASO-sjef Christian Prudhommes definitive ja til det norske konseptet, framstår som både rett og rimelig etter at Jérôme Pineau sviktet kapitalt med å stable sin egen B&B Hotels-satsing opp på det neste nivået. Fallet var trist da det også ble klart sats- inga som hadde skrytt på seg både 20 millioner euro fra Carrefour og under- skriftene til Cavendish og Cees Bol, la hele satsinga på is i desember. Basert på alle kriterier framsto de røde og gule rytterne fra nord som det beste al- ternativet.

Halland Johannessen og Kristoff er to ryttere det blir spennende å følge i årets tur i Frankrike.

X nå har fått i verdens mest pres- tisjetunge sykkelritt som nær en garanti man får for at det i framtida kommer til å skje igjen. - Hva tror du det vil si for den framtidige rekrutteringen til Uno-X at man kan tilby rytterne matching på mer eller mindre fast basis i Grand Tours?

krutteringa generelt. Unge, norske håpefulle vil få noe se opp til. Vi kommer til å få masse oppmerksomhet, etter kanskje et par litt labre sykkelår i Norge, etter at Thor, Edvald og Alex herjet mer for ti år tilbake, vil dette nå snu full- stendig og folk vi få et annet forhold til sykkelsporten. Jeg tenker også at de som står der med valget om å velge skøyter eller langrenn, kommer til å velge sykkelsporten utover.

- Jeg tror det er kjempeviktig for re-

# 47 SM GRUPPETTO 27

UNO-X Tour de France

banker også Charmig, Niklas Eg, Torstein Træen og Jonas Gregaard kraftig på døra. - Vi har mange gode ryttere. Det sier seg litt selv hvem som er aktuelle ut fra hva de har prestert tidligere og hva slags nivå de har prestert på. Vi har ikke gjort noe uttak ennå, selv om vi har en liste oppi hodet. Det er 4-5 måneder før vi skal ta ut og finjustere troppen der. Vi skal sørge for at vi har åtte gutter som er i form og er skade- frie, så skal vi nok få noen artige dager i juli. - Litt grovt sett, hvor mange ryttere har dere i Uno-X-stallen per dags dato som er gode nok til å vinne en av etappene i Tour de France? - Per i dag tipper jeg vi har 5-6 ryttere som kan klare det. Når vi ankommer juli har vi 8. Neste år har vi 15. Da kan vi begynne å velge. Når selv jeg klarte å vinne en etappe i Tour de France, så er det man som kan klare det, sier han med et smil. Giro d’Italia og Tour de France Det han dog sier i fullt alvor, er at Uno-X Pro Cycling Team på lang nær har satt sluttpunkt i sin utvikling ved å komme inn i Tour de France- varmen. På sikt er fremdeles målet å slå kloa i en av de 18 WorldTour-lisensene. Den neste muligheten til fornyelse er i ut- gangspunkt fra 2026-sesongen og tre år framover. Men satsinger kan selv- sagt også gå dukken før den tid. I tillegg finnes en gulrot ved å plassere seg blant de to beste lagene på Eu- ropatour-rankingen. Også det vil garantere plassen på kalenderens største ritt.

Kurt vant 11. etappe i 2008.

- Jeg sto og spiste pølse på YV ved Biri på vei ned fra jule- og nyttårs- feiring, da Jens Haugland kunne overbringe budskapet om at vi hadde blitt invitert til Tour de France. Det var en vill opplevelse, sier Arvesen. - Når var det du begynte å føle seg sikker på at dere ville motta en invitasjon denne gangen? - Vi fikk ganske gode signaler i fjor. De var ærlige på at vi var tett på å komme med foran starten i Danmark, og at vi hadde vist oss fram sportslig på en god måte. Tour de France-invitasjonen ble delt ut i februar. Og dagen etter vant Anton Charmig en av etappene der nede. Men jeg tror uansett det ville ha vært vans- kelig å danke ut et fransk lag, sier han. Typer for forskjellig terreng Der vi tidligere har sittet slavisk og ventet på massespurtene på noen av de flateste etappene, er ting også i endring i det henseende i toppen av norsk sykkelsport. Kristoff er selvsagt et ledd i planene foran de 21 etappene som venter etter la gran salida i Bilbao den 1. juli. Men profilene på Uno-X-laget er også kapable til å slå til i kupert terreng. Det viste blant andre Tobias Hal- land Johannessen ved å bli blant de ti beste under Katalonia rundt og Critérium du Dauphiné i fjor, der gutten fra Drøbak også var den beste ungdomsrytteren. Rundt ham

”Når selv jeg klarte å vinne en etappe i Tour de France, er det mange som kan klare det.” KURT ASLE ARVESEN

28 SM GRUPPETTO # 47

UNO-X Tour de France

- Ting endrer seg hele tiden. Vi endrer målsettingen når vi når det målet vi først har satt oss. Vi har et mål om å bli et WorldTour-lag etter hvert og da er det klart at vi er avhengig å ha et mer robust lag. Hvis vi også skulle ha tatt med oss pakka til RCS Sport (inkluderer blant annet Tirreno-Adriatico, Milano-Sanremo og Giro d’Italia), og kjøre et parallelt løp i Italia som vi nå gjør i Frankrike, så er vi avhengig av å ha de beste og norske danske rytterne. Det er ingen enkel oppgave for oss å bygge og et WorldTour-lag fra Norge og kun re- kruttere derfra. De finnes også andre Pro Teams som satser hardt: Fabian Cancellara og Doug Ryder står bak lag som rekrutterer fra hele verden. Men hvis vi skal klare det en gang, så er det nå, sier Arvesen.

Organisasjon og utstyr holder allerede WorldTour nivå.

En spennende sommer for Uno-X sjef Jens haugland.

Uno-X-sjef Jens Haugland har allerede signalisert at de ønsker seg flere av rytterne som forlot satsinga for 2-3 år siden tilbake igjen, og på den lista står blant annet navnene til Tobias Foss, Andreas Leknessund, Jonas Iversby Hvideberg og Markus Hoelgaard.

Sett i lys av tankene om å bli WorldTour, påpeker Arvesen følgende:

# 47 SM GRUPPETTO 29

UNO-X Tour de France

Fra Øst-Europa til den største scenen Fremdeles er vi noen måneder unna årets Tour de France. Rasmus Tiller, Anders Skaarseth og Alexander Kristoff skal først klargjøre seg, og deretter komme uhildet gjennom de tøffe vårklassikerne. I Uno-X-leiren er likevel planleggingen til Grand Tour-debuten i gang for fullt. Et tidlig svar fra ASO hjalp til med den pro- sessen. I mars og april vil rytterne fra den flatere delen av klassikerne, og den mer klatre- sterke grenen, anført av Halland Johannessen-tvillingene og med Ardennene som årets første mål, være fullt opptatt med konkurranser. Arvesen forteller at diskusjonene allerede nå går rundt hvilke ryttere som skal tas ut av konkurranse i mai måned, og heller fortsette forberedelsene i høyden fram mot Critérium du Dauphiné. Når vi kommer dit, vil vi også ha en bedre over-

sikt over hvem som får et sete i den splitter nye Uno-X-bussen som bygges i løpet av våren. I det hele tatt er det mye å glede seg over for en av verdens aller mest framgangs- rike, nye sykkelkonsepter for tida. - Vi har nok aldri trent bedre enn foran denne sesongen, både før og etter be- skjeden om at vi får kjøre Tour de France. Det er klart det inspirerer rytterne våre å se at det er mulig å gjøre det i dette laget. Men samtidig in- spirerer det staff, mekanikere, sports- direktører og trenere. Nå skal vi vise oss fram på den øverste scenen. Det som er så artig er at mange av de som sitter i disse posisjonene, også var med på å kjøre bakgårdsritt i Øst-Europa. For å nå de framtidige målene satsinga har satt seg, vil det også bli et spørsmål om kroner og øre. Et bedre utstillings- vindu enn Tour de France kunne de

Vi får håpe det blir mye rødt og gult i fronten av feltet i sommer.

umulig ha plassert seg selv i:

- Oppmerksomhetsmessig er det det aller største. Det fikk vi en forsmak på når vi fikk den plassen. Det kommer til å ta av fullstendig når vi kommer til juli. Det er kjempeviktig for hele systemet, når vi har den målsettingen vi har. - Dere har vært ganske åpen om at dere er på jakt etter en co-sponsor ved siden av Uno-X, og? - Jeg vil si at det er en håndsrekning og en gavepakke til store firmaer der ute som ønsker å profilere seg. Nå har Uno- X tatt regninga med å bygge opp til denne festen her, så nå er plassen åpen med frikortt. Jeg blir overrasket om ingen biter på der, svarer eresfjord- ingen. G

30 SM GRUPPETTO # 47

UNO-X Tour de France

Timeline, Uno-X: Høsten 2016: Lillehammer Cykleklubb og Ringerike Sykkeklubb gikk sammen og forente krefter i kontinentalsatsingen Uno-X Hydrogen Development Team. Kurt Asle Arvesen ble ansatt som sportslig leder. 2017: Satsingen bemerket seg på overgangsmarkedet ved å hente Andreas Leknessund, Jonas Iversby Hvideberg og Idar Andersen fra den strålende 99-årgangen. De prøver også å hente Iver Knotten, Rasmus Tiller og Tobias Foss fra Joker. Ender opp med sistnevnte, og signerer Anders Skaarseth sent på året. 2018: Ny oppgradering. Laget henter Kristoffer Skjerping og Markus Hoelgaard fra Joker, og forteller den 2. april at de vil søke lisens som ProTeam i 2020.

Hadeland CK ønsker alle deltakere

Velkommen til årets Randsfjorden Rundt LØRDAG 27. MAI 2023

2019: Starter eget utviklingslag: Dare Bikes Development Team. Halland-Johannessen-tvillingene blir signert.

2020: Fem danske ryttere blir hentet til satsingen, blant dem juniorverdensmester Julius Johansen. Laget varsler at de starter kvinnelag og søker WorldTour-lisens for 2022-sesongen. Vil søke for herrelaget året etter. 2021: Signerer Kristoffer Halvorsen, Søren Wærenskjold og Ras- mus Tiller. Får innpass i ritt som Kuurne-Brussel-Kuurne, E3 Harelbeke, Brugge-De Panne og Amstel Gold Race. Markus Hoelgaard presterer solid. 2022: Første norske lag i ritt som Omloop Het Nieuwsblad, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Volta Catalunya og Critérium du Dauphiné. Forsterker laget ytterligere med blant andre Niklas Eg, William Blume og Anton Charmig. Laget får sin første, norske verdensmester ved Søren Wærenskjold på U23-tempoen.

• Sentralt på Østlandet, ca. 1 time nord for Oslo. • Rimelig startkontingent. Inkluderer to matstasjoner med mat og drikke, mat og drikke i mål, diplom med mellomtider og finisher-trøye til alle. • Lite trafikk på koselige landeveier rundt Randsfjorden. • Nylagt asfalt rundt hele fjorden høsten 2017.

2023: Blir invitert til Tour de France. Alexander Kristoff inn på laget.

Info og påmelding: www.randsfjordenrundt.no

152 km 1065 høydemeter

HADELAND CK www.hck.no

Kristoff vinner sin første seier i Uno-x drakt under Volta Algarve.

# 47 SM GRUPPETTO 31

32 SM GRUPPETTO # 47

GUTTER PÅ TUR DISSE JAKTER PROFFKONTRAKT FRA UTLANDET

Få plasser i norske kontinentallag og mindre engasjement rundt norske ritt, åpner opp for et større antall nordmenn i utenlandske lag. De som reiser ut er både unge og ambisiøse.

• Flere unge ryttere tar steget ut • Svekket tillit til norsk ritt-tilbud • Økt fokus på utenlandske agenter

TEKST: Jarle Fredagsvik FOTO: PRIVAT / Vidar Petterson

# 47 SM GRUPPETTO 33

STADIG FLERE SØKER UT

hadde Norge fremdeles en solid gjeng ryttere som framfor alt tjente til livets opphold innenfor spansk amatørsykling. Dette var ryttere som slet med å få innpass på kon- tinentallagene, og som sportslig sett var et stykke unna toppnivået. I 2023 er kvaliteten på de norske rytterne hevet betraktelig. Det samme er nivået til rytterne som nå velger å bryte ut av norsk sykkels- port. Det kanskje mest eksotiske even- tyret er det Trym Holter Westgaard som har lagt ut på. I Gianni Savios nå nedjusterte prosjekt, er den norske 19-åringen lagkamerat med to italienere og intet mindre enn 13 kolombianere. GW Shimano- Sidermec sykler da også under sør- amerikansk fane.

Michele Bartoli, tidligere ener på verdensrankingen og senere trener. Han har mildt sagt en rufsete bakgrunn med samarbeid med den av-

med Stig Kristiansen som tren- ingsveileder.

(Sykkelmagasinet Gruppetto): Skrur vi tiden 13 år tilbake, lå doping- avsløringen til Steffen Kjærgaard som en tung, ubehagelig skygge over norsk sykkelsport. Norges Cykleforbund valgte å trykke inn panikk-knappen da Vegard Robinson Bugge og Fransk Leonard Markaskard, fra sin treningsbase i italienske Lucca, var i ferd med å starte opp et treningssamarbeid med den tidligere dopingdømte treneren, Michele Bartoli. Foten ble satt ned for duoen fra Vestfold. Robinson Bugge fortsatte satsingen som Joker-Merida-rytter

Mye har forandret seg siden 2012 i norsk sykkelsport. Vi har fått vårt eget ProTeam som skal sykle Tour de France, og som sveiper opp de aller største talentene fra den norske og danske scenen. Så hvorfor har det da blitt omtrent frislipp av unge ryttere på utsiden av Uno-X-pyramiden som frister lykken utenfor Norges grenser?

slørte «doplegen,» Eufamiano Fuentes.

Ingen i proffsirkuset har etablert flere lag med forskjellige sponsorer enn Gianni Savio, i år er det GW Shimano- Sidermec team, regist- rert i Colombia han leder.

Går man fem-seks år tilbake

Hvem får oppfylt drømmen om å slite seg rundt på veier over alt og med verdens beste.

34 SM GRUPPETTO # 47

Tour Te Fjells - et viktig ritt for ikke minst nye unge talenter.

Et tredje moment er at ritt- programmene er veldig varierende i de norske klubblagene. Får man ikke jevnlig matching i Nations Cup, står man i realiteten igjen med norges- cupen, NM, Tour Te Fjells og Uno-X Development Weekend som de beste utstillingsvinduene. I skyggen av Uno-X-imperiet sliter andre kon- septer med å finne sin plass, i tillegg opplever lokale arrangører frafall fra startlistene i ritt som er blitt krevende å gjennomføre. En åpenbar positivt bivirkning av Uno-X Pro Cycling Team er at norske ryttere opplagt er blitt mer etter- traktet i utlandet. I tillegg går re- krutteringen via skolene i NTG-sys- temet, samt andre toppidrettslinjer med sykling som spesialisering fremdeles såpass bra, at det dukker opp gode landslag år etter år. Dette får utenlandske lag med seg, og har dermed begynt å speide etter norske ryttere i ung alder. Slik har for eksempel 16 år gamle Marius Inn- haug Dahl fra Tønsberg havnet på radaren til AG2R Citröen Team.

BEDRE RYTTERE - FÆRRE PLASSER

Hos Team Coop-Repsol og Uno-X Dare Development Team er det totalt 22 plasser å kjempe om. ¼ av plas- sene hos Dare er i øyeblikket besatt av dansker. Mangelen på tilbud fra kontinentalnivået er med på å presse fram utviklingen vi nå regist- rerer.

Utøverne som flagger ut nå er motivert for å gjøre det tidlig i

karrieren. Det dreier seg om å finne seg et bedre rittprogram og å knytte internasjonale kontakter tidlig. Flere mener også at gode prestasjoner internasjonalt blir plukket opp langt raskere enn om det hadde skjedd på den hjemlige, norske scenen.

# 47 SM GRUPPETTO 35

HVOR ER GUTTA?

Torbjørn André Røed * LAGBASE: DES MOINES, IOWA, USA OGSÅ MED PÅ LAGET: SINDRE HVESSER BREIN, IVER SKAARSETH

Trym Westgaard Holther LAGBASE: MEDELLIN, COLOMBIA

”Når man blir kastet ut på dypt vann, må man bare lære og svømme.” Trym Holther, GW Shimano-Sidermec

36 SM GRUPPETTO # 47

Mads Leander Fredriksen LAGBASE: LONDON, ENGLAND

Tobias Nakken

Casper Rode BERTEM, BELGIA

LAGBASE: LONDON, ENGLAND

Trym Brennsæter LAGBASE: BESANÇON, FRANKRIKE

Simen Evertsen-Hegreberg LAGBASE: INNSBRUCK, ØSTERRIKE

Martin Tjøtta LAGBASE: BOURG,FRANKRIKE

Jon-Rye Johnsen LAGBASE: MONTBÉLIARD, FRANKRIKE

Marius Innhaug Dahl LAGBASE: VOIRON, FRANKRIKE

Henrik Teslo Fjellheim LAGBASE: GIRONA, SPANIA

”Jeg tenkte; Denne muligheten får du bare én gang.” Trym Brennsæter om overgangen til Groupama-FDJ

# 47 SM GRUPPETTO 37

16-åring til fransk juniorsatsing

tens del. Han er likevel tydelig på hvorfor han mener det er lurt å komme seg ut tidlig:

- Den største betydningen er at jeg får kjøre mer ritt i ut- landet. At jeg får matchet meg mot ryttere som holder et høyt nivå og får gode erfaringer fra utlandet. Utover det er sam- linger på vinteren og på sommeren. I hverdagen, når det ikke er så mye ritt, vil jeg stort sett holde meg i Tønsberg. - Det virker som det er mange ryttere som har kommet til den samme konklusjonen samtidig nå; er du redd for at du ikke hadde fått kjøre nok ritt ved å basere deg kun på den na- sjonale kalenderen? - Jeg kan bare snakke for min egen del. Jeg er såpass ung fremdeles at jeg egentlig bare har landslaget som gir meg muligheten til å sykle UCI-ritt. Nå får jeg mye mer erfaring enn andre ryttere på min alder. Det tror jeg vil gjøre det lettere for meg. Jeg har valgt å kaste meg ut i det, i stedet for å forholde meg til kun å sykle for Tønsberg eller eventuelt juniorlands- laget. Jeg vil tro noen av rytterne som er første års senior tenker litt det samme: Kun å konkurrere i Norgescupen er ikke bra nok. Sykkelsporten utvikler seg veldig på det punktet her. Før slo man nok igjennom da man var litt eldre, men jeg er helt sikker på at nivået er høyere nå enn det var for noen år siden, sier Innhaug Dahl. G

Alt før han ble junior og var helt fersk som elev ved Wang Toppidrett i hjembyen, hadde han underskrevet en toårskontrakt med U19-sats- ingen til det franske laget. - Det gikk egentlig ganske fort, for- teller 16-åringen til Sykkelmagasinet Gruppetto.

Marius Innhaug Dahl Alder: 16 år Fra: Tønsberg Ryttertype: Spurter Lagets base: Voiron, Frankrike Satser fra: Tønsberg/WANG

Totalt kjørte han inn 20 seirer i 2022.

- Jeg fikk en melding fra en som jobbet for laget via Instagram i etterkant av U16 i Sverige. Han hadde sett at jeg gjorde det bra i løpet av våren og sommeren, og lurte på om vi kunne ta en prat. Det ble satt opp en videosamtale og jeg fikk et inntrykk av hvordan laget var satt opp og hvilke muligheter jeg selv kunne få. 18 år gamle Tobias Nakken ble norsk mester i juniorklassen i Skogn i fjor sommer. Han er inne i sitt siste år hos NTG i Bærum, og regner med å flytte hjem til Molde etter endt skolegang. Sykkelkarrieren fortsetter imidlertid i Trinity Racing som styres av agent og advokat Andrew McQuaid og har sin base utenfor London. Iren re- presenterer og ryttere som Edvald Boasson-Hagen, Sam Bennett og Rohan Dennis. - Foreløpig har jeg skrevet under en ettårig avtale, fordi laget har sponsorer ut året, sier Nakken. Boasson-Hagens agent tok kontakt

Med fokus på skolegang hjemme i Tønsberg, vil ikke kontrakten med AG2R endre veldig mye for unggut-

paratet som sørger for å utvikle ryttere. Det er noe jeg setter høyt da jeg også ønsker å bli en god rytter i framtida. Jeg skal kanskje være på topp om seks, syv eller åtte år, men jeg tenker også at Andrew har gode kontakter med lag som kan bli viktig en gang i framtida også.

satt opp et videomøte og de ga enkelt å greit uttrykk for at de ønsket å ha meg med på laget neste sesong. De hadde fått med seg at jeg hadde vunnet NM og var inter- essert i å signere meg, sier Nakken. Laget har ord på seg for å være flinke med å utvikle ryttere. I fjor sendte de blant annet Thomas Gloag til Jumbo- Visma, Rudy Porter og Blake Quick til Team Jayco Alula og måtte slippe den talentfulle østerrikske duoen Alex- ander Hajek og Marco Schrettl til Tirol KTM Cycling Team. Trinity Racing var også laget Thomas Pidcock konkurrerte for tidlig i hans cyclocross-karriere. I dag er det en bred satsing innafor disiplinene landevei, terreng, cyclocross, gravel og e-sykling.

Tobias Nakken

Alder: 18 år Fra: Molde

Ryttertype: Spurter Lag: Trinity Racing Lagets base: London Satser fra: Bærum/NTG

- Uno-X har blitt veldig dominerende i Norge, samtidig som framgangene dere gjør norske ryttere mer ettertraktet i utlandet. Hva tenker du om den utviklingen?

- Det som skjer rundt Uno-X er utrolig spennende. Alle, norske ryttere har en drøm om én dag å sykle Tour de France for et norsk lag. Det de får til en veldig kult. Samtidig skulle jeg ønske at det var flere miljøer som viste interessere for å sette i gang et kontinentallag i Norge, spesielt når tilbudet har blitt så dår- lig rundt Norgescupen. Det gjør at man nå må til utlandet for å kjøre ritt, påpeker Nakken. G

- Hva slags inntrykk har du fått av Trinity Racing?

- Hvordan oppsto kontakten med Trinity Racing?

- De har vist at de er blant de beste utviklingslagene. De har en fin ritt- kalender og har gode folk i støtteap-

- (Andrew) McQuaid tok kontakt i etterkant av seieren min i Watersley Junior Challenge i Nederland. Det ble

38 SM GRUPPETTO # 47

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84

www.gruppetto-magasin.no

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease