SPORT DEPOT СЪВЕТНИК | БЯГАНЕ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК БЯГАНЕ

ЗАЩО БЯГАНЕТО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО? ● ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРАКТИКУВАНЕ НА ТОЗИ СПОРТ ● СЪВЕТИ ЗА ИЗБОР НА ЕКИПИРОВКА

2 УВОД

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И СИЛНИ?

Желаете ли трайно да подобрите цялостното състояние на организма си – да тонизирате мускулите, да подобрите дейността на сърцето, да се разтоварите от стреса или просто да презаредите? РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО - ЗАПОЧНЕТЕ ДА БЯГАТЕ! Ние от SPORT DEPOT създадохме за Вас кратък съветник, чиято цел е да Ви запознае с ползите от този прекрасен спорт. Постарахме се да опишем основните правила при бягането, които ще помогнат да извлечете максималната полза от него и ще Ви предпазят от дискомфорт и травми. Бягането освен удоволствие може да бъде и сериозна физическа тренировка, към която всеки трябва да подхожда разумно и внимателно, съобразявайки се с индивидуалните си възможности и цели. SPORT DEPOT държи на здравословния и хармоничен начин на живот. Ще Ви запознаем с двама наши колеги, за които бягането се е превърнало в страст.

3

СЪДЪРЖАНИЕ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

СЪДЪРЖАНИЕ

04 - ЗАЩО БЯГАНЕТО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО? 05 - 10-ТЕ ОСНОВНИ ПОЛЗИ ОТ БЯГАНЕТО 06 - ИЗБОР НА ТЕРЕН 08 - СЪВЕТИ ЗА ПЕРФЕКТНА ФОРМА 10 - КОГА ПРЕЗ ДЕНЯ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩО ДА БЯГАТЕ? 12 - ХРАНЕНЕ ПРЕДИ БЯГАНЕ 13 - ПРИМЕРНА ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА ЗА НАЧИНАЕЩИ 14 - ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ 16 - ОБУВКИ ЗА БЯГАНЕ 18 - КАКВО ТОЧНО ДА ОБЛЕЧЕМ ЗА ДА БЯГАМЕ КОМФОРТНО ПРИ ВСЯКАКВИ ТЕМПЕРАТУРИ 19 - ОБЛЕКЛО ЗА БЯГАНЕ 20 - ИНТЕРВЮ: БЯГАНЕТО И ГРАДЪТ – ХОБИ ИЛИ НАЧИН НА ЖИВОТ 24 - ИНТЕРВЮ: ЦЕЛЕУСТРЕМЕНОСТТА Е БУДИЛНИКЪТ НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ

4 ПОЛЗИОТБЯГАНЕТО

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ЗАЩО БЯГАНЕТО Е ПОЛЕЗНО ЗА ЗДРАВЕТО?  ПРИЯТЕН НАЧИН ДА ИЗГАРЯТЕ КАЛОРИИ и поддържате добра форма. Бягането е най-популярната аеробна дейност и спомага за ефективното изгаряне на мазнини в тялото. Ако бягате за здраве, само за един час може да изгорите между 500 и 900 калории, като разбира се стойностите зависят индивидуално от килограмите, пола и интензивността на натоварването.  ЗАСИЛВА ИМУНИТЕТА и подобрява общото здравословно състояние. Бягането повишава нивото на „добрия” холестерол и стимулира използването на пълния капацитет на белите дробове, които обикновено не се използват изцяло. Бягането засилва имунната система, като повишава концентрацията от лимфоцити (белите кръвни телца, които атакуват болестите).  ПОМАГА В БОРБАТА С БОЛЕСТИТЕ – Редовното бягане е средство за справяне с редица хронични заболявания. Неслучайно то се препоръчва на пациентите, които са изложени на висок риск от остеопороза, диабет и хипертония. Редовните кардио натоварвания чрез бягане намаляват риска от инфаркт, като укрепват сърцето и регулират трайно кръвното налягане.  ПОВИШАВА УВЕРЕНОСТТА ВИ – усещането за сила и свобода, които бягането ще ви донесе са несравними. Когато си поставяте постижими цели с постепенно увеличаване на натоварванията, ще се чувствате по-сигурни в себе след постигането им.  НАМАЛЯВА СТРЕСА – бягането значително намалява тревожността и спомага за редуцирането на натрупания стрес от напрегнатото ни ежедневие. Умерената и здравословна физическа активност стимулира отделянето на серотонин и ендорфин – основните хормони, създаващи усещане за щастие и удовлетвореност. Затова именно след бягане се чувстваме бодри, енергични и уравновесени.

5 основни ползи о т БЯГАНЕТО

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

Подобрява психическото състояние Тялото отделя вещества, които ни помагат да се чувстваме по-щастливи. Уравновесява кръвното налягане Подобрява кръвообръ- щението и помага за трайно регулиране на кръвното налягане. Помага за топене на излишни мазнини По време на бягане горим между 500 и 900 калории на час. Заздравява костната система По време на бягане тялото отделя минерали, които заздравяват костите.

Намалява риска от белодоробни заболявания Бягането заздравява белите дробове и бронхите. Укрепва имунната система Бягането намалява риска от заболявания и повишава имунитета. Заздравява ставите Бягането увеличава двигателната сила на организма. Бягането заздравява мускулната система и сухожилията на цялото тяло. Увеличава физическата сила

Намалява риска от диабет.

Повишава самочувствието

Намалява инсулиновата резистентност и регулира нивата на захар в кръвта.

Бягането ни помага да се чувстваме физически и психически по-добре и да сме по-уверени.

6 ПОЛEЗНИСЪВЕТИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ПРАКТИКУВАНЕ НА ТОЗИ СПОРТ  Избор на терен Предимствата и недостатъците на основните видове терени за бягане.

БЕТОН Най-твърдата настилка. Бетонът е с най-голяма плътност от всички възможни настилки. Препоръчваме Ви да го избягвате при наличието на алтернативи.

АСФАЛТ Малко по-мека настилка от бетона. Една от най-разпространените настилки в градски условия. Може да бягате по улиците на вашето населено място, стига това да е безопасно. Добро решение е да бягате в двора на близкото училище например.

ПИСТОВА НАСТИЛКА Този тип настилки могат да бъдат от меки до твърди. Пистовите настилки натоварват в по-малка степен мускулите и ставите на краката. По-меките от тях създават чувство на комфорт у трениращия.

7

ПОЛEЗНИСЪВЕТИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ТРЕВНИ ПЛОЩИ Тревата е много подходяща настилка. Мека и най-препоръчителна за начинаещи бегачи. Значително намалява натоварването на двигателно- опорният апарат.

ТRAIL RUNNING бягане в пресечена местност или по-простичко казано, тичане в планината, гората или всякаква естествена среда. В сравнение с традиционното асфалтово тичане, Тrail running гори 10% повече калории, като едновременно подобрява баланса и стабилността.

Тренировката чрез Тrail running е по-натоварваща, тъй като поради неравностите по терена и постоянно сменящата се денивелация натоварва сърцевината на мускулите. Също така с всяка стъпка се натоварват различни мускулни групи. Препоръчваме за по-напредналите бегачи.

8 СЪВЕТИЗАПЕРФЕКТНАФОРМА Как да достигнете своята ПЕРФЕКТНА ФОРМА В БЯГАНЕТО ПОЛЗВАЙТЕ ТЕЗИ СЪВЕТИ ЗА ДА БЯГАТЕ ПО-СИЛНО, ПО-ДЪЛГО, ПО-БЪРЗО И БЕЗ КОНТУЗИИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

СЪЗНАНИЕ Освободете се от излишните мисли. Отдайте се напълно на тренировката. Тялото Ви е създадено да бяга - оставете това на рефлексите. РАМЕНЕ Съзнателно отпуснете раменете си. Напрегнатите рамене изразходват излишно енергия и няма да Ви помогнат да изминете разстоянието.. ПОЗА Дръжте тялото си изправено, без да се сгъвате в кръста. Изгърбеното тяло пречи на пълноценното дишане, тъй като гръдният Ви кош не е напълно отворен, а лошата позиция на тялото ограничава правилното циркулиране на кръвта към мускулите, правейки бягането по-трудно. Балансираната, изправена поза също осигурява оптимално функциониране на бедрените мускули, намалявайки риска от контузии. ГЛЕЗЕНИ Наведете се напред от глезените, а не от кръста. Това помага да се изтласквате по-ефикасно, докато се придвижвате напред .

ОЧИ Гледайте напред с изправена глава.

Гледайки надолу вероятно означва, че се навеждате напред, което увеличава натоварването в кръста и би могло да доведе до контузия. Гледайки напред подобрявате позата си и улеснявате дишането, като същевременно се настройвате със заобикалящата Ви среда. отпусната и устата отворена. По този начин ще дишате през носа и устата си, което означава по-добро снабдяване с кислород, по-лесно изхвърляне на въглеродния двуокис и сила за тялото Ви по време на бягането. РЪЦЕ Ръцете Ви трябва да са леко затворени, като си представяйте, че дъжите парче чипс между палеца и показалеца. По-малкото напрежение в мускулите съхранява повече енергия. КРАКА Няма убедителни доказателства за това кое от стъпването на пети, средната част на стъпалото или пръстите е по-добрият вариант. Няма „правилен” начин на бягане за всички и опитите да приемете различен начин на стъпване може да доведе до контузии. Вместо да гледате как стъпват краката Ви, обърнете внимание колко често стъпвате. С увеличаване честотата на крачките си ще намерите най- ефикасния начин на стъпване за тялото Ви, което намалява и вероятността от контузии. ЧЕЛЮСТ Дръжте челюстта си

9

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

НОВАТА АДАПТИВНА СИСТЕМА ЗА ПРИЛЯГАНЕ В ЗОНАТА НА СВОДА ПОЗВОЛЯВА НА МАТЕРИЯТА ADIDAS PRIMEKNIT ДА ОБГЪРНЕ КРАКА И ДА ПАСНЕ НА ВСЯКА ПОХОДКА - ЗА ПО-ДОБРА ОПОРА НА КРАКА ПРИ БЯГАНЕ. ГЪВКАВ СВОД - ПЕРФЕКТНО ПРИЛЯГАНЕ

BOOST Е НАШАТА НАЙ-ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ОМЕКОТЯВАНЕ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЕНЕРГИЯ ВЛАГАШ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПОЛУЧАВАШ. BOOST - БЕЗКРАЙНА ЕНЕРГИЯ

ADIDAS PRIMEKNIT - БЕЗУПРЕЧНО ПРИЛЯГАНЕ

МАТЕРИЯТА ADIDAS PRIME- KNIT ОБГРЪЩА КРАКА, КАТО МУ ПОЗВОЛЯВА ДА ДИША СВОБОДНО, ЗА ДА ЧУВСТВАШ ОБУВКИТЕ ЛЕКИ И УДОБНИ КАТО “ВТОРА КОЖА”.

ПОДМЕТКАТА С ТЕХНОЛОГИЯ STRETCHWEB СЕ ОГЪВА ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН, А ГУМЕНОТО Й ПОКРИТИЕ CONTINENTAL ОСИГУРЯВА НЕНАДМИНАТО СЦЕПЛЕНИЕ ЗА ЕДНО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЯГАНЕ. ПОДМЕТКА STRETCHWEB CONTINENTAL - НЕНАДМИНАТО СЦЕПЛЕНИЕ

10 ПОЛЕЗНИСЪВЕТИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

 Кога през деня е най-подходящо да бягате? Разбира се тогава, когато имате време, желание и сили за бягане. Но, за да сме Ви максимално полезни, ще опишем предимствата на сутрешното, обедното и вечерното бягане.

СУТРИН Това е времето, в което се намираме в най-добра форма. Сутрешният джогинг освежава и стимулира мускулната и мисловната дейност. Ранната тренировка ни освобождава останалата част на деня, в която освен за работа, можем да отделим време и за други занимания. ОБЕД В обедните часове способността за физически натоварвания на тялото е на много високо ниво. Половин час преди тренировка е хубаво да сте приключили с обяда, който трябва да бъде лек и здравословен. ВЕЧЕР Подходящо време за бягане е привечер. Този период от денонощието е най-удачният за хората, заети през деня. Вечерната тренировка помага за разтоварването от натрупания през деня стрес. Тонизира тялото, но в някои случаи може да предизвика превъзбуда и безсъние. Няма категоричен отговор за това кога е най-добре да се бяга. Идеалното решение е само едно – Вашето!

11

ПОЛЕЗНИСЪВЕТИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ХРАНЕНЕ

12

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

Съвети за правилно

преди БЯГАНЕ

ВРЕМЕ

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНО НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНО

2 часа преди бягане

• храни, богати на въглехидрати, протеини и здравословни мазнини: -киноа -пилешко -риба • лесно смилаеми въглехидрати и малко протеини: -пълнозърнест хляб -фъстъчено масло -банан

• броколи • лук • боб • бургери • пържени картофи • сладолед

1 час преди бягане

• ябълки • круши • пъпеш

• лесно смилаеми въглехидрати: -банан -ябълково пюре -соленки -стафиди

30 минути преди бягане

• паста • хлебни изделия • пържено пиле • мюсли

13

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

Примерна ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА за начинаещи Описаната програма е за тренировки 3 пъти в седмицата. Винаги правете упражнения за загряване преди началото на всяка тренировка.

6 повторения общо: 21 минути

Седмица 1

30 секунди

3 минути

5 повторения общо: 20 минути

Седмица 2

1 минута

3 минути

5 повторения общо: 22.5 минути

Седмица 3

3 минути

90 секунди

5 повторения общо: 20 минути

Седмица 4

2 минути

2 минути

4 повторения общо: 20 минути

Седмица 5

2 минути

3 минути

4 повторения общо: 24 минути

Седмица 6

2 минути

4 минути

3 повторения общо: 24 минути

Седмица 7

2 минути

6 минути

3 повторения общо: 30 минути

Седмица 8

2 минути

8 минути

3 повторения общо: 30 минути

Седмица 9

1 минута

9 минути

3 повторения общо: 33 минути

Седмица 10

1 минута

10 минути

2 повторения общо: 32 минути

Седмица 11

1 минута

15 минути

Седмица 12

30 минути

общо: 30 минути

14 ПОЛЕЗНИСЪВЕТИ  Полезни съвети

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ПОДГОТОВКА НА ТЯЛОТО ПРЕДИ БЯГАНЕ Един от най-важните етапи от всяка тренировка е правилното разгряване на тялото. Целта е то да се подготви за предстоящото натоварване и да се предпази от травми.

ДИШАНЕ ПО ВРЕМЕ НА БЯГАНЕ Важи правилото, че не трябва да изпитваме никакви затруднения с дишането, тъй като това би означавало, че темпото ни е прекалено бързо. Ако Ви се стори подходящо, може на всеки две крачки да вдишвате, а на всеки три - да издишвате. От време на време издишвайте целия въздух от дробовете си – ще почувствате голямо облекчение. ХИДРАТАЦИЯ Всяко интензивно физическо натоварване, каквото е бягането, е свързано с обилно изпотяване, което е предпоставка за дехидратация. Преди бягане е добре да се приемат достатъчно количество течности като изворна вода, чай, плодов сок и др. Важно условие е те да се поемат в малки количества и не непостредствено преди тренировката, за да се избегне чувството на подут корем по време на бягане. ПОЧИВКА След като свършите с активното бягане, не спирайте веднага да се движите. Добре е поне още няколко минути да ходите или да тичате бавно. Така организмът Ви постепенно ще се успокои и охлади, а кръвоносните съдове и мускулите ще възвърнат нормалното си състояние. Веднага след това е нужно да свалите изпотения и мокър екип, особено ако навън е студено и ветровито, и да се преоблечете с топли и сухи дрехи.

15

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ЗАДВИЖВАНЕ: Разработена за стъпалото ДВИГАТЕЛНА ЗОНА позволяваща генерирането на повече скорост. ЕНЕРГИЙНО ВЪЗВРЪЩАНЕ: Двупластова подметка с IGNITE технология, осигуряваща по-трайно омекотяване.

ЛЕКОТА: Чувствайте се бързи и леки обути само в 220 гр.*

*теглотонаеднаобувка

16 ИЗБОРНАЕКИПИРОВКА

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ИЗБОР НА ЕКИПИРОВКА

 Обувки за бягане

При бягането, както и при много други спортове, от изключително значение е правилният избор на обувки. Обувките за бягане са различни от останалите спортни обувки. Ще ви запознаем с конструкцията на типичната обувка за бягане.

МЕЖДИННА ПОДМЕТКА В подметката на обувката за бягане може да има различни специални oмекотяващи материи или пластини. При по-високо технологичните модели има комбинация от няколко такива технологии. Има подметки с въздушни камери, слой от специални гелообразни

материи и силикони, технологии, подобни на амортисьорите и пружините. Всички те

правят обувката за бягане средство, което предпазва крака от набиване и го държат стабилен. ВЪНШНА ПОДМЕТКА

В долната част на обувката има слой със специална гума, която е износоустойчива и е предназначена за бягане по асфалт или друга твърда и неравна повърхност. Някои типове (като BRS 1000) не се препоръчват за спортни зали, тъй като оставят следи върху терена.

17

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК ИЗБОРНАЕКИПИРОВКА При някои от по-технологичните и по-скъпи модели предният край на подметката разполага със слой специална аерирана гума, която не е толкова износоустойчива като тази от петата, но нейната цел е да поема натоварването, да омекотява предната част на стъпалото и да олекотява. ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОДСИЛВАНЕ За повече стабилност на ходилото, в междинната подметка на някои модели, има допълнително подсилване под свода на ходилото. Тези обувки са подходящи за хора с нисък свод. Ако бягате с обувки, които не се предназначени за вашите ходила и начин на бягане, рискувате да получите травма. ГОРНА ЧАСТ НА ОБУВКАТА Тя почти винаги е изработена от мрежеста материя. Помага за свободното дишане и охлаждане на крака при бягане. В зимните модели за бягане присъстват технологии, отблъскващи вятъра, водата и осигуряващи умерена топлина на краката при активно

спортуване и едновременно с това отлична вентилация.

БОМБЕ Предната част е извита и подсилена, за да може обувката да се „претъркулва” по-лесно при допир с повърхността, по която тичате. Също така служи и за защита от неравностите на терена.

18 КАКВО ТОЧНО ДА ОБЛЕЧЕМ, ЗА ДА БЯГАМЕ КОМФОРТНО ПРИ ВСЯКАКВИ ТЕМПЕРАТУРИ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

ПРОВЕРЕТЕ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО И СРАВНЕТЕ С ТОВА РЪКОВОДСТВО, ЗА ДА СЕ ОБЛЕЧЕТЕ ПРАВИЛНО ЗА БЯГАНЕ.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ПАМУКА,ИЗКУСТВЕНИТЕ МАТЕРИИ ОТВЕЖДАТ ПОТТА ОТ ТЯЛОТО НАВЪН И ВИ ЗАПАЗВАТ СУХИ

25°c +

С БЕРМУДИ СИ ОСИГУРЯВАТЕ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПОКРИТИЕ,БЕЗ ДА КОМПРОМЕТИРАТЕ ОХЛАЖДАНЕТО

20 - 25°c

РЪКАВИТЕ НА ТЕНИСКАТА ПРЕДПАЗВАТ РАМЕНЕТЕ И ОТ СЛЪНЦЕТО

15 - 20°c

ПРОСТО НАВИЙТЕ РЪКАВИТЕ,АКО ВИ СТАНЕ ГОРЕЩО, ВМЕСТО ДА СВАЛЯТЕ ЦЯЛ СЛОЙ И ДА СЕ НАЛАГА ДА ГО ДЪРЖИТЕ В РЪКА

10 - 15°c

5 - 10°c

АКО БЯГАТЕ ПРИВЕЧЕР ИЛИ КЪСНО ВЕЧЕРТА,ОБЛИЧАЙТЕ ДРЕХИ СЪС СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ,ЗА ДА ВИ ВИЖДАТ ВОДАЧИТЕ НА АВТОМОБИЛИ

0 - 5°c

ЛЕКО ПОЛАРЕНО ЯКЕ ЩЕ ВИ ПАЗИ ОТ СТУДА,БЕЗ НУЖДА ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЛОЕВЕ

0°c

ЩОМ ЗАГРЕЕТЕ,МОЖЕТЕ ПРОСТО ДА ДРЪПНЕТЕ ЦИПА И ДА ПУСНЕТЕ ЖЕГАТА ДА ИЗЛЕЗЕ

-5°c

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛОТО ЗА ОБЛИЧАНЕ НА СЛОЕВЕ - ТЕРМО БЕЛЬО,ПОЛАР,ЯКЕ ТЪРСЕТЕ ОБУВКИ С ИЗОЛАЦИЯ,ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА СТУДЕНО ВРЕМЕ.

-10°c и по-ниско

19

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

 Облекло за бягане Няма лошо време, a само лоша екипировка. Oсновнo правилo при избора на облеклото за бягане е да се избягват памучните материи, тъй като те задържат влагата. Затова препоръчваме синтетични, високотехнологични материи, които са специално направени за бягане. Използват се главно материи от полиестер

в комбинация с технологии, извеждащи потта на повърхността като: Dri-Fit при NIKE, ClimaCool при аdidas. Те се отличават с това, че са от изключително леки и силно дишащи материи, не задържат влага и топлина, а често имат и UV защита, която ви предпазва допълнително от слънчеви лъчи. Много е важно дрехите, които избирате да имат светлоотразителни елементи.

20 ИНТЕРВЮ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

БЯГАНЕТО И ГРАДЪТ – ХОБИ ИЛИ НАЧИН НА ЖИВОТ Съвременна работеща жена, съпруга и щастлива майка на две деца – Венелина Читакова напълно споделя максимата “Здрав дух в здраво тяло“. Стреми се към хармония и баланс, включващи правилно хранене и активен начин на живот. Работи от година в екипа на SPORT DEPOT като Специалист маркетинг и реклама. Тя е човек, който дава максимума от себе си, целеустремен, гонещ винаги сроковете и реализиращ всяка идея. Винаги усмихната, винаги готова да помогне, винаги преследваща целите си.

1 Какво спортуваш? В момента наблягам на бягането, като основно физическо натоварване, комбинирано с кондиционни тренировки. 2 Кога започна да спортуваш? Винаги съм спортувала, чисто любителски: по малко – тенис, фитнес и почти всички видове кардио тренировки. Преди години, съвсем случайно и спонтанно, изпитах желание да бягам. В началото на съвсем кратки дистанции, просто от любопитство. С времето си дадох сметка, че това занимание не само ми носи удоволствие, а ме увлича все повече. При условие, че до този

21

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК ИНТЕРВЮ момент никак не обичах да тичам. Започвайки да бягам, предизвиках себе си и открих, че това много ми харесва. 3 Защо точно бягане? Защото всъщност бягането е най-лесният, натоварващ и независим спорт. Не си обвързан с графици и часове на спортни зали, не попадаш в задръствания. Можеш да бягаш когато искаш, където искаш и колкото искаш. Просто обличаш любимия екип, излизаш и ... бягаш. Освен това е напълно безплатно. Единствената инвестиция е в качествената екипировка. 4 Бягане за здраве или бягство от реалността? Бягането е емоция, едновременно концентрация и релаксация. Да можеш да останеш сам със себе си и мислите си, докато тялото ти

работи на пълни обороти е върховно изживяване. Освен това усещам тялото си като една добре работеща машина, която ми служи отлично. Благодарение на бягането открих много любими места и нови приятели, което само по себе си е безценно.

22

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

5 Какво ти носи бягането? Емоционален връх и физическо постижение за мен са участията ми в маратони. Нищо не може да се сравни с груповата енергия, върховното физическо натоварване и самоконтрола, както и удовлетворението, което изпитвам от себе си, когато пресека финала. 6 Бягането не е ли вредно и скучно? Това е любимият въпрос на всички, които не бягат. Когато съм загряла добре, слушам тялото си и не го натоварвам рисковано, а в ушите ми звучат любимите парчета, няма нищо, с което да мога да сравня удоволствието, които изпитвам. 7 Кога и колко често бягаш? Предпочитам да бягам сутрин. Няма нищо по-хубаво от това да започнеш силно и свежо деня. Случва се да бягам и вечер, след работа, което е наистина релаксиращо, защото премахва стреса и напрежението. Бягам поне два-три пъти седмично. Намирането на време понякога е част от предизвикателството, но винаги си струва. 8 С каква екипировка? Това е много важен момент за всеки бегач. Екипът трябва да бъде комфортен, съобразен със сезона

23

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК ИНТЕРВЮ и атмосферните условия. Случвало се е да бягам както в лятна жега, така и в дъждово време и сняг. Лично аз избягвам памучните материи и предпочитам синтетичните материали. Те поддържат благоприятна за тялото температура и не задържат влага. Подбирам внимателно всяка част от екипировката си – клин, тениска или потник, спортен сутиен и не на последно място чорапите и обувките. През по-хладните месеци тичам с ветровка, която ми осигурява допълнителна защита от вятъра и дъжда и ме кара да се чувствам комфортно. 9 На коя част от екипировката наблягаш най-много?

Без никакво съмнение, това са обувките. Моят съвет към всички любители на този спорт, без значение дали са начинаещи или напреднали е да обърнат специално внимание на обувките, с които бягат.Те трябва да са специално за бягане, защото са онази

важна връзка, свързваща тялото на бегача със земята и осигуряват комфорта на краката, които са подложени на огромно натоварване. Обувките за бягане са специални. Те имат дъгообразна, висока подметка, която помага на кракa да извършва плавно движение напред. Трябва да са удобни, съобразени с терена и индивидуалните нужди на всеки. Най-новите тенденции при обувките за бягане е те да бъдат олекотени и дишащи, както и с усилено усещане за комфорт. 10 Ако трябва да опишеш бягането с една дума, коя ще бъде тя? О, без съмнение това е най-лесният въпрос - СВОБОДА!

24 ИНТЕРВЮ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

1 Какво спортуваш? Активно тренирах футбол повече от 12 години, но сега играя започва работа в SPORT DEPOT като продавач-консултант. Неговата упоритост, любознателност и мотивация не остават незабелязани. От скоро е на нова длъжност - „Специалист обучение спортен сектор и фитнес“. Той е Стоян Тарънски на 21г. Започнах да спортувам на 7 годишна възраст. Прекарах детството си по игрищата. Изпитвах нужда да съм там и да спортувам. Усещах силен състезателен дух, исках да си поставям високи цели, които да гоня и да изпълнявам. 3 Защо точно бягане? Бягането е неразделна част от подготовката на един спортист. Това е най-лесният начин за поддържане на добра спортна форма. Бягането е най-естественият спорт и е в основата на изграждането на една добра база на издръжливост. Футболът изисква поддържане на форма и издръжливост, която получавах именно чрез бягането. ЦЕЛЕУСТРЕМЕНОСТТА Е БУДИЛНИКЪТ НА ЧОВЕШКАТА ВОЛЯ Той е млад, усмихнат, позитивен, целеустремен. Преди година и половина любителски, практикувам бягане и фитнес. 2 Кога и защо започна да спортуваш?

25

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

Speedform Europa

Създадени за бегачите, които се нуждаят от допълнителна стабилност TPU материал в областта на петата за повече стабилност Charged Cushioning ® междинна подметка, която чрез компресираната си пяна осигурява здравина и възвращаемост на енергия Междинна подметка от Micro G ® пяна

26 ИНТЕРВЮ 4 Бягане за здраве или бягство от реалността? Бягам основно за здраве и за поддържане на добра спортна форма, но доста пъти бягането е единственият начин да се откъснеш от реалността, да забравиш за ежедневието и проблемите. Когато бягам си поставям цели - гоня дистанция, време, скорост. Така съзнанието ми е изцяло съсредоточено, тогава съм сам със себе си. 5 Какво ти носи бягането? Издръжливост, сигурност в моите физически умения, здраве и удоволствие. 6 Бягането не е ли вредно и скучно? Бягането е полезно за човешкия организъм. По време на бягане се стимулира кръвообращението, увеличава се притокът на кислород, мускулите се развиват и тренират, увеличава се издръжливостта. Дали е скучно? Бягането може да се приеме за състезание със самия себе си. Преди време попаднах на цитат на Тони Робинс, който много ми допадна: „Целеустремеността е будилникът на човешката воля“.

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

27

ИНТЕРВЮ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

Бързината е както умение, така и силно качество, усилие и постижение.

ASICS лансира FlyteFoam™ Fast Series: маратонките NOOSA FF. Внедрявайки патентованата от ASICS технология FlyteFoam™, оформяща средната част на подметката, серията FlyteFoam™ Fast Series е насочена към бегачите с широк диапазон на вида ходило и стил на бягане.

TECHNOLOGY with NOOSA FF Prepare for take-off in the NOOSA FF ™ with FlyteFoam ® technology, with a higher platform for maximum comfort and a lightweight cushioning system that lets you run faster.

28 ИНТЕРВЮ Така е и с бягането – поставям си цел, която трябва да постигна и дори да надскоча и действам. В такъв момент волята и желанието са толкова силни и въпреки умората и предела на силите, ти продължаваш да бягаш, не се отказваш. Как може това да бъде скучно? 7 Кога и колко често бягаш? Бягам 3-4 пъти седмично. Предпочитам времето в късния следобед, след като слънцето се скрие и по-голямата част от деня е минал. Ако денят е бил тежък и напрегнат, това е идеалният начин да се разпуснеш и да се заредиш с нови сили. 8 С каква екипировка? Екипировката си определям в зависимост от времето. При по-топло време използвам къси панталони, които са от дишаща материя. Тениската предпочитам да

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

е от полиестерна материя и да има технология за по- голяма ефективност и комфорт по време на тренировка.

Когато е по-студено, обличам върху тениската и ветровка, която да има вентилационни отвори, за да “диша“. Тя се явява като “щит“ срещу лошите атмосферни условия, като създава чувство на комфорт и сигурност при бягането. И не на последно място, много внимателно избирам обувките, с които ще бягам. 9 На коя част от екипировката наблягаш най- много? Най-важната част от екипировката за мен са обувките. Обувките задължително трябва да имат характеристики, които да отговарят на

29

ИНТЕРВЮ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

нивото на бегача. Те трябва да бъдат леки, комфортни. Горната част на обувката е добре да бъде с мрежеста

материя, за по-добра дишаемост на крака, подметката да бъде лека и гъвкава и с технология за омекотяване, за да може да се намали натоварването върху краката при по-дълго бягане. 10 Ако трябва да опишеш бягането с една дума, коя ще е тя? Живот.

30 ИНТЕРВЮ

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

31

SPORT DEPOT СЪВЕТНИК

МАГАЗИНИ:

• София, Младост | сграда Sport Depot, Младост 4, ул. „Васил Радославов” 6 • София | Bulgaria Mall , бул. „България” 69, етаж 2 • София, Люлин | Lyulin City Center /над Happy/, бул. „Джавахарлал Неру” 6 • София | Paradise Center, бул. „Черни връх” 100, етаж -1 • София | Park Center Sofia , бул. „Арсеналски” №2, ет. 1 • София | Serdika Center, бул. „Ситняково” 48, ет. -1 • Пловдив | Retail Park Plovdiv, бул. „Менделеев” 2Б (Асеновградско шосе ) • Пловдив | Markovo Tepe Mall, бул. „Руски” №54 • Варна | Търговски център „Ян Палах” (до ХЕИ Варна) • Бургас | ж.к. “Славейков” №189 /до спортна зала “Младост”/ • Велико Търново | Mall Veliko Tarnovo, ул. „Оборище” 18 • Плевен | Central Mall, Пл. „Свобода” • Стара Загора | Park Mall, бул. „Никола Петков” 52

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО

• Сливен | ул. „Мишо Тодоров” 2 • Хасково | ул. “Отец Паисий” №23

• Ловеч | City Center Ловеч, ул. „Търговска” 45 • Габрово | Mall Gabrovo, ул. „Априлов” 40 • Русе | MegaMall Ruse, ул. „Независимост” 3 • Дупница | ул. „Св. Иван Рилски“ 22 • Благоевград | Largo Mall, ул. „Тодор Александров” 2, ет. 2

www.sportdepot.bg | www.facebook.com/SportDepot.bg

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32

Made with FlippingBook Annual report