Haute Route Proffritt for turryttere
Birken Festen fortsetter
Slovenia Nytt billig sykkelland
Norseman Vått, langt og høyt
Syklendemekaniker Hjemmebesøk av sykkelreparatøren
26 Sept./oktober 2018
TIDSAM 7120-26
ERNÆRING - Mattips til roligere peroiode
SYKKELTESTER - Breezer, Lapierre - Canyon LUX 2019
NYHETER - Haute Route Proffliv på salg
SYKKELKULTUR - 2 sykkelbøker - Velofest
26
7 388712 009904
RETURUKE 45
# 24 GRUPPETTO 1
MADONE S L R DEN HELT NYE DEN ULTIMATE KONKURRANSESYKKELEN trekbikes.no
FLYING HIGH Nils Politt I full fart ned Cormet de Roselend på sin Canyon Aeroad CF SLX, 11. etappe, Tour de France 2018.
Se sykkelen på canyon.com
PURE CYCLING
# 26
Sept/okt. 2018
#26 Nå kan pulsbeltet få hvile
FORSIDE Foto: Vidar Petterson
En sykkelsommer er over, og nå kan turene komme hvor tempoet går litt ned og verken watt, eller puls trenger å styre turen.
REDAKTØR/DESIGN Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
Været har i store deler av landet vært på vår side, og vi går høst og vinter i møte med skille på bein og armer en sykkelproff verdt. Gruppetto har vært rundt på ritt, både med og uten startnummer. Miksen av turer med og uten nummer på ryggen gir både fine rittopplevelser og turglede. De norske rittene begynner endelig å nærme seg turrittene i sydligere deler av Europa. Litt mindre alvor, mer smil og sykkelglede. Det gir en god følelse for kom- mende sesong, og vi vil definitivt stille oftere med startnummer neste sommer.
ADM. post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Claes-Henrik Nitteberg
Morten Mørland Frank Røstgård Per Ivar Henriksbø Haute Route Niclas Stendrud Andersen
Ha en fin høst!
Vidar Petterson REDAKTØR
ANNONSER Gruppetto post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
UTGIVER Gruppetto AS Bråtanveien 3B - 1446 Drøbak Telefon +47 900 56 011 post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 900 56 011
PRODUKSJON/TRYKK Kai Hansen
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
ISSN 1894-7220
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 900 56 011 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 900 56 011
6 GRUPPETTO # 26
CAMPAGNOLO MOVEMENT FOR EXPERTS
Sykling - en sport i bevegelse. Campagnolos 85 år lange historie har vært drevet av en besettelse av det perfekte. Perfeksjonen har ført til girgrupper og hjul hvor design, utvikling og kvalitet har skapt produkter med optimal teknisk ytelse og holdbarhet. Nå presenterer vi siste skritt i utviklingen med de
nye Super Record og Record 12x2 girs gruppene. Campagnolo er stolte av å kunne presentere en nyhet hvor toppgruppene er ytterligere forbedret når det gjelder ergonomi, ytelse, presisjon, holdbarhet og design. Uansett hvilken ramme du har, sørg for at opplevelsen blir den beste – Campagnolo.
Sept/oktober 2018 # 26
INNHOLD
68
22
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
10 Prolog - Stort og smått 10 Smånytt 12 Sykkelbøker 15 Tett på - Jonatan H. Giske 16 Årets TdF
12 Haute Route - spennende nyheter 15 Tett på - Jonatan Havnevik Giske hos Stians Sport 20 Stages wattkrank 22 Norseman - vått, langt, høyt Vi har vært til stede på årets Norseman 32 - “To med startnummer” - Rita Midthaug 36 - “To med startnummer” - Even Chiodera
42
Haute Route Foto: Vidar Petterson
TESTER Småtester/nyheter 18 Cannondale System Six 18 Bromoli Electric 19 GripGrab primavera 20 Stages wattkrank Gravel 78 Breezer radar Pro 80 Lapierre Crosshill 500
40 Sykkelkultur på sitt beste 40 - Få besøk av mekanikeren!
18 Nyheter 64 Ernæring 82 Abonnér
41 - Velofest igjen med Truls Erik Johnsen i Hølen
42 Haute Route • Alpe d’Huez
- Vi har vært med på det optimale turrittopplegget 54 Jonas Ellingsen - et norsk klatretalent - Klar vinner av Haute Route 56 Fra øst til vest - sykkeltur i Slovenia - Nytt sykkelland 64 Ernæring • Når bladene faller... 68 Birken - fremdeles den største sykkelfesten 74 Et merke unna - Øyvind Gallefoss sprer sykkelglede, men irriterer seg over én ting
Terrengtest 76 Canyon LUX CF SL 8.0 2019
42
8 GRUPPETTO # 26
Tar aerodynamikken til en ny dimensjon Nye Noah Fast
Les mer om Noah Fast og de nye teknologiene på Ridley-Bikes.com
www.ridley-bikes.com
26
PROLOG
I New Zealandmå bussjåførene sykle på trafikkerte veier for å lære hvordan det er å være syklist. For å øke sikkerheten, og oppnå større respekt og trygghet for syklister på of- fentlige veier, må bussjåfører sette seg på sykkelen. Ideen er at sjåførene hver dag tilbringer mange timer bak rattet skal oppleve hvordan det er for de på to hjul. I følge New Zealandske medier oppleves det “holdningsproblemer” blant en del yrkessjøfører Over 5000 har til nå deltatt i prosjektet, og over 85 prosent sier de nå har større respekt og forståelse for syklistenes situasjon. Bakgrunnen for prosjektet er mange ulykker og nesten-ulykker.
Snodig sykkelsti i Berlin
Topp stemning på Kafé PELOTON når Kristoff tok seieren på siste etappe i årets Tour de France. Er du i Oslo-området når det går store sykkelritt, ta deg en tur innom Peloton for å følge sendingene sammen med likesinnede. Er det ikke sykkelritt kan du alltids få deg en god kaffe, utenlandske ølmerker eller italiensk pizza.
Beboere i det velstående Berlin-nabolaget Zehlendorf kunne knapt tro sine egne øyne. Plutselig var en sykkelsti i nærheten av den lokale barneskolen malt i et tetris-liknende mønster. Det kan bli interessant sikksakksykling framover. Bildet er ikke ment som en spøk. Kanskje spandere et lite sykkelkurs på de lokale myndighetene før de får flere gode idéer…
Velkjente Ole Kristian Stoltenberg og Dag Erik Pedersen var med på dra opp stemningen. NRK hadde daglige direktesend- inger fra Touren.
10 GRUPPETTO # 26 GRUP ET O # 26
En uvanlig kombinasjon med en blanding av stål og balsa.
I 40 km/t nedover en mørk skogvei og der hadde det dukket opp en bom siden sist. Det gikk etter for- holdene bra med syklisten, men sykkelen ble eklært død på stedet... På tide og ta fram lykta! Skummelt i mørket
Stians Sport feirer de første 30 årene som Merida importør Det startet egentlig året før da Einar og Margareth Steen-Olsen startet Merida som sykkelmerke i samarbeid med den Taiwanske produsenten. De produserte den gang sykler for OEM markedet og Merida navnet fant man ikke på sykler før idéen om å skape et merke under det nå verdenskjente navnet kom fra grunderne i Norge.
Det spesielle med Merida og Stians Sport er at de er med i utvikling av syklene og kan tilpasse dem etter nordiske forhold og ønsker.
Utallige nyskapende modeller har blitt utviklet fra den relativt forsiktige starten for 30 år siden. Det føltes nok ikke forsiktig da de importerte de første 2.000 syklene. Sykler med et ukjent navn for oss her hjemme. Langvarig ambassadør Gunn-Rita Dahle Flesjå har vært med på å gjøre merket kjent. Med seire blant annet i OL, VM, Worldcup, EM og NM, gjør det henne til tidenes mestvinnende kvinnelige terrengsyklist. Alle de største seirene er vunnet med en Merida. Hun uttrykte stor takknemlighet for det gode samarbeidet som har vart helt fra 2002. Bygget seg solid over tid Stians Sport har hatt en sunn vekst i takt med omsetningen. Imponerende i en bransje som har opplevd store svingninger, hvor mange har måttet stenge dørene. Med Stian Steen-Olsen i spissen har de nå salget i Sverige, Finland og på Is- land. I tillegg har de importen av mange andre kjente merkevarer du finner i sykkelbutikkene. Regner med at de er tilstede i mange år, gratulerer og lykke til!
I 40 km/t nedover en mørk skogvei og der hadde det dukket opp en bom siden sist. Det gikk etter for- holdene bra med syklisten, men sykkelen ble eklært død på stedet... På tide og ta fram lykta! Se opp! Har i alle trodd det var atomkri , forurensing eller and e skumle ting jeg skulle frykt , men så er de altså trærne som er ute etter oss!!!
# 26 GRUPPETTO 11
26
PROLOG
Sykkel- kultur
§ Er du rask betaler du faktisk kun i overkant av 6.000 kroner i startkon- tingent for alle tredgersrittene, og kun 14.000 kroner for alle syvdagers- rittene om du vil. Du velger selvfølgelig hvilke ritt du vil være med på. Nytt neste år er Oman og Mexico. Les i denne utgaven om Haute Route Alpe d’Huez utgaven. Mer informasjon: www.hauteroute.org Helårsbillett - sykkelopplevelser på salg 2019 HAUTE ROUTE H ar du lyst til å være med på noen av de mest spennende og eksklusive turrittene som finnes kan du nå kjøpe et “Infinity Pass” og da kan du være med på alle 13 rittene . Du har du i tillegg til startkontingenten dekket mat underveis, service, mekanikerhjelp og massasje.
Alpe d’Huez Tittel: Alpe d’Huez - Forfatter: Peter Cossins Utgiver: Aurum Press - Utgitt: 2015 - Sider: 298 Er du nysgjerrig på hvordan Alpe d’Huez har fått legendstatus? Her har du en bok som for- teller deg hvorfor. Det er bemerkelsesverdig at denne klatringen som verken er brattest, lengst eller blant de eldste klatringene har blitt en av de absolutt mest omtalte, fryktede og berømte. Du har sikkert fått med deg at det alltid blir dramatikk på denne stigningen under Tour de France. Peter Cossins lykkes med å fortelle historiene bak dramatikken og seierne på en under- holdende og morsom måte.
American Pro The True Story of Bike Racing in America
Tittel: American Pro - Forfatter: Jamie Smith Utgiver: VeloPress - Utgitt: 2018 - Sider: 240
Boken gir et morsomt innblikk i kampen om å klare å stable mindre kontinentallag på beina. Jakten på sponsorer er en evig kamp. Seierne som oppnås i de
2019 HAUTE ROUTE 01-03 mars • Haute Route, Oman 3 dager
små lagene gir en enorm glede. Boken gir et usminket bilde av virkeligheten og viser gleden ved ekte entusiasme for alle som elsker sykkelsporten.
17-19 mai • Haute Route Asheville, USA 3 dager 07-09 juni • Haute Route Dolomites, Italia 3 dager 22-28 juni • Mavic Haute Route Rockies, USA 7 dager 12-14 juli • Haute Route Alpe d'Huez, Frankrike 3 dager 02-04 august • Haute Route Norway, Stavanger 3 dager 17-23 august • Haute Route Pyrenees, France 7 dager 23-25 august • Haute Route Utah, USA 3 dager 25-31 august • Haute Route Alps, France 7 dager 20-22 september • Haute Route Stelvio, Italia 3 dager 27-29 september • Haute Route San Francisco, USA 3 dager 04-06 oktober • Haute Route Ventoux, France 3 dager 18-20 oktober • Haute Route Mexico, Mexico 3 dager
12 GRUPPETTO # 26
LE 0% R
YK IL 4
S
ALLE OPP
T
ǂǂHdž ƿ DŽȘdžǃHLJWH Ƨƿdžǁ ƶ WY H ƹDŽƼHYHƿLJLJljǁǂHdž ƶH Lj LJ ǂ ƶDžƹdž WLjLJHDŽYƿLJ Džǩ ǩdžHW
DžRdžWƺLjWƿǁǁ ƹǂƽHW Džǩ ƺƿdžǁDŽR ƽdžLjLJdžƹƻHdžH Rƽ
7DŽLJƺHdžƽ / ƵLjƼ ƶǁljHDŽ
ƺƿdžǁDŽR ƹdžYƿǁ 7džRDŽƼƾHƿǃ ƶƹƽHDŽH ƦǂDŽƹƺdžLj
- - Electronic gearing and hydraulic braking on a thorough-bred race bike. If you’re looking for a race ready machine that uses the latest technology then this is it. The Ultegra Di2 groupset makes shiing a breeze regardless of the conditions, whilst the hydraulic braking beckons you to dive through corners like never before. Friksjon AS er importør av Genesis-sykler http://www.friksjon-sykkel.no/
26
PROLOG - TETT PÅ
Tett på
Turrittenemå videreutvikles
1. Hva tror du er hovedårsaken til den store sykkel- interessen i Norge? Jonatan: Vi har hatt en godutvikling overmange år, jeg husker selv når Thor Hushovd vant sin første etappe i Tour de France og føler på mange måter at det var dette somvar startenpånoenytt innennorsk sykkel. Sidenhar det gått oppover. Jeg sammenligner gjerne med Sverige hvor jeg er født og oppvokst der syklingen ikke er i nærheten av å være en like stor idrett.
Navn: Stilling:
Jonatan Havnevik Giske Markedssjef i Stians Sport AS
Født: 1988 Utdanning: Økonomi og markedsføring fra Universitet i Uppsala Sivilstatus: Singel Barn: Nei
2. En del turritt opplever tilbakegang i deltagertallet. Hva kan årsaken være, og hva bør en gjøre for åmotvirke dette? Jonatan: Jeg tror atmange har prøvddet, turrittenemå utvikle seg å tilby noe nytt for å fortsette tiltrekke seg deltakere. Jeg tenker det kan være alt fra nye konsepter, til nye ruter. 3. Hva er det sterkeste sykkelminne fra 2018 så langt? Jonatan: For å være helt ærlig har det ikke blittmange sykkelturene i år, men jeg setter en knapp på deltagelse i Nordsjørittet. Fantastisk for første gang å stille i et terreng turritt og ta del i sykkelgleden som er der ute. 4. Din beste sykkelopplevelse – på egne dekk? Jonatan: Måvel være framinedager somaktivutøver, husker fortsatt godt den dagen jeg gikk i solobrudd på et stort ritt i Sverige. Det ble etter hvert en større gruppe som holdt hele veien til mål. Jeg vant ikke, man hadde en god dag på sykkelen. 5. Hva er det med sykkel somer så fascinerende? Jonatan: Vanskelig å si, men det å komme seg ut i frisk luft og bare sykle dit det bærer, er nok det som gjør syklingen så fascinerende. 6. Hva er viktig for å fortsatt utvikle norsk sykkelsport? Jonatan: Jobbe med å legge til rette for unge utøvere er nok det som er viktigst og vil skape tilvekst. Jeg synes vi er på god vei, noe man ikkeminst kan se på de gode resultatene for norske utøvere den siste tiden.
7. Hvemer tidenes beste norske syklist, og hvorfor? Jonatan: Peter Sagan er for meg den største, det han får til på sykkel er det ikkemange somer i nærheten av. 8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? Jonatan: Skulle vel helst blitt kvitt alle som doper seg eller har dopet seg, det er synd for sporten og har ødelagt mye. 9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Jonatan: For min egen del husker jeg veldig godt når Thor Hushovd vant VM i Australia, det er for meg den største bragden. 10. Når du selv trener – terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel, og hvormye? Jonatan: Jeghar engangvært aktivogkonkurrert på landevei, men siste årene har det mer gått over i solskinnsturer og da helst på landevei eller hybridsykkel i marka. 11. Hva gleder du degmest til i 2018-sesongen, og hvorfor? Jonatan: Litt sent på sesongenkanskje ;),menVMpå landevei er spennende.
# 26 GRUPPETTO 15
26
PROLOG TDF 2018
Som vanlig show når rytterne kommer til avslutningen i Paris.
Philippe Gilbert blir hjulpet opp fra grøfta etter sin voldsomme utforkjøring på 16. etappe.
Endelig ble det etappeseier til Degenkolb i Touren.
16 GRUPPETTO # 26
Alaphilip - klatrekonge som kan forveksles med en siciliansk lommtjuv.
Den siste tempoetappen er over og den gule trøya sikret for Thomas.
De første kilometerne er de tøffeste av stigningen til Alpe d’Huez.
# 26 GRUPPETTO 17
SMÅTESTER OG NYHETER
Cannondale SystemSix 2019 SystemSix er Cannondales nye landeveissykkel. Den ligner ikke noe vi tidligere har sett fra Cannondale. SuperSix, Synapse, og Caad12 er mer tradisjonelle slanke rammedesign, mens SystemSix har en aeroramme.
Dette er en skivebremssykkel og alle modellene unntatt den billigste kommer med de nye Hollowgram KNØT 64 hjulene. Dette er noen skikkelige beist av noen hjul og har en innvendig bredde på 21mm og utvendig måler de hele 32mm!
Cannondale har også utviklet sitt nye KNØT styre/stem system, somer et aero profil cockpit, hvor man kan bytte stemlengde og vinkel på styre.
SystemSix kommer i 5 utgaver, to Standard-Mod med enten mekanisk Ultegra eller Dura Ace. De to Hi-Mod modellene kommer med enten Ultegra eller Dura Ace Di2 gruppe og Hollowgram KNØT 64 hjulene, Knøt styre/stem og krankmed Power2Max watt spindel ferdig installert. I tillegg kommer det en Hi-Mod Dura Ace Woman modell med Hollowgram Knøt 64 hjulene og Power2Max. Power2Max watt spindel må aktiveres for
å virke og det koster 499 Euro, som kunden selv kan gjøre. Den billigste Ultegra modellen kommer med Fulcrumhjul og starter på kr. 41.000,- og vil du ha toppmodellenmed Dura Ace Di2 må du ut med 107.500,- Standard-Mod med mekanisk Dura Ace og Hollowgram KNØT
64 hjulene til kr. 59.500,- er enmodell somer spennende og veier kun 100 gram mer enn toppmodellen på 7,8 kilo.
Pris toppmodell 107.500,-
Bromoli Electric Akkurat som elsykkelen utfordret oss på hva «en sykkel» egentlig er, kommer det nå en ny type elektriske tohjulinger somkraftig utvider begrepet «elsykkel», bådemed tanke på hvor og ikke minst når du kan sykle. Dette er ekstreme fatbikes med motorkraft og rekkevidde langt over det vi er vant til. Terrengsyklister snakker ofte om «stisykling», men med denne sykkelen trenger du ingen sti for å komme deg fram, uansett årstid, forteller dag- lig leder i Bromoli, Cato Waldal Sveen. Den største batteripakka er på 48 V/1490Wh, mens de fleste el-sykler med god rekkevidde har 36 V/400 Wh batteri.
Du kan også velge mellom forskjellige hengere.
18 GRUPPETTO # 26
GripGrab Primavera Merino
RMANTE JUL EGGERA SUPERL 8899- KARBONH PERFO 6999-
Etter å ha syklet en stund med disse nå tidlig på høsten er som vanlig merinoullen behagelig. De er luftige og fine, men da mister du selvfølgelig vanntettheten. Det er vanter og ikke hansker. Blandingen av lycra og merinoull gjør at du får en viss “strech” for å gi en god passform. Det er allikevel ikke det som skiller disse vantene fra ndre vanter. Det spesielle er silikonbelegget som er både på innsiden og utsiden. Det gjør at de sitter godt på hendene og ikke sklir når du bremser. Det er ofte små ting som kan gjøre sykkelturen til en bedre opp- levelse. GripGrab kommed dette konseptet i fjor og det fungerer faktisk veldig bra!
UL BBEL 9 TEGR STAGES WATTMÅL DO ENKEL 5
899,- 399,- A ER
Innsiden med silikongrep
Pris 28 EURO www.gripgrab.com
AKT FOR TA KONT BIANCHI XR3 Disc NYHET!
PRIS
Priser: G1 Raptor 4,9“ dekk og inntil 200 km rekkevidde (bildet t.v.): 36.890,- G2 Eagle, 4,5” dekk, inntil 100 km rekkevidde: 32.900,- G3 Falcon, 4” dekk, inntil 60 km rekkevidde: 24.890,-
a.no post@velostrad
# 26 GRUPPETTO 19
STAGES TEST
Stages Kraft i hvert tråkk
Stages Wattkrankene dukket først opp på spinn- ingsykler i 2010. To år senere i 2012 kunne du kjøpe wattmåleren og montere den på din egen sykkel. Den første utgaven målte watt kun på den venstre siden, det samme som den vi har testet i sommer gjør. Med andre ord den måler kraften i det venstre benet legger til akkumulert watt for høyre benet og regner ut en snittwatt. Vil du se forskjellen på høyre og venstre ben kan du skaffe deg LR varianten som gir deg den in- formasjonen. (ikke så stort utvalg). Mange modeller Stages har en versjon av krankarmen til de fleste kranker på markedet, Shimano, FSA, Sram, Campagnolo, Race Face, Cannondale og en rekke spinningssykler. Nytt på Versjon 3 Fordelen med denne versjonen som kun er på venstre side er pris og enkel montering. For dere som har prøvd versjon 1 og 2, har det kommet viktige forbedringer på denne ver- sjonen - versjon 3. Vi har hatt gleden av å sykle med tredje generasjon Stages wattmåler i sommer. Morsomt så lenger du ikke sammen- ligner med proffenes wattall...
1. Nøyaktigheten er bedre med kun ± 1,5% avvik. Noe som ikke betyr noe når du bruker samme wattmåler hele tiden. 2. Batteritiden er nå ca 200 timer. Å skifte batteri (CR2032 som kan kjøpes over alt) er enkelt, og kan gjøres uten verktøy. 3. Litt svak signalstyrke kunne tidligere opp- leves, og det kunne oppstå problemer å kom- munisere med smarttelefonen eller ANT+ sykkelcomputer. Dette er nå rekonstruert og
Versjon 3 har blitt tynnere, og det betyr at det ikke er plassproblemer.
Ut på veien Det starter med montering. Noe mange kvier seg for. Måleren sitter på venstre krankarm. Du bytter ut den som sitter på sykkelen med Stages krankarm. Da skrur du av den venstre krankarmen og erstatter den med Stages arm. Den ser lik ut som den du bytter, men har måleren med batteri festet på innsiden. Jobben tar kun 5-10 minutter. Er du usikker på hvordan du fjerner krankarmen finner du Youtube video til de fleste modeller. Etter montering parer du krankarmen/må- leren med det du måtte bruke av sykkelcom-
signalstyrken er 6 ganger så kraftig. 4 . Enheten som sitter på innsiden av
krankarmen stikker mindre ut og den vil gå klar av stort sett alle rammer på markedet. 5. Wattmålerne har nå en LED indikator som viser batteristatus og når wattmåleren er ak- tivert.
20 GRUPPETTO # 26
1.05-1.15 Harde korte intervaller. Kort temporitt. Dette er basert på hjertefrekvens og ikke minst at du har lagt inn en ters- kelwatt på sykkelcomputeren. Training stress score, beregnes ut fra watt- forbruk under hver tur. Det hjelper deg til å anslå hvor mye hvile du trenger. Mindre enn 150 - Lite behov for restitusjon (helt uthvilt dagen etter). 150-300 betyr at du kan føle deg litt sliten dagen etter trening, men helt uthvilt neste dag. 300-450 kan kjenne deg sliten i to dager etterpå. Over 450 meget sliten og du vil merke det i flere dager. Tråkkeffektivitet, forteller deg hvor effektivt du trår, om du har et såkalt bra “rundtråkk” som betyr at du også trekker pedalen opp og ikke bare tråkker den ned. det måles altså hvor bra du “spinner pedalene” rundt. Det er nokså vanlig å ligge rundt 75-80%. Dette er målinger som kan hjelpe deg om du trener hardt, og det er interessant å se hvor forskjellige tall du får på variasjon i intensitet. Konklusjon Etter noen måneder med Stages watt er det kun positivt. Jeg brukte 10 minutter på montering og noen få minutter på å pare den med Garminen. Siden har den fungert problemfritt på hver tur. Da jeg ikke hadde kadensmåler er det en ekstra liten bonus du kanskje ikke tenker på når du vurderer en wattmåler som dette. Pris til Campagnolo Record 8.999,- Du får som nevnt Stages til: Shimano, FSA, Sram, Campagnolo, Race Face, Cannondale og andre løsninger. Pris varierer fra ca 5.500 til 12.000,-
Hva betyr informasjonen på Garminen når du ser på tallene etter turen? Det dukker opp informasjon på skjermen du vanligivs ikke får etter en treningstur. Tall som er opplagte er; Gjennomsnittlig wattforbuk og maksimum watt. Mindre kjent informasjon er; Normalized Power, som er den faktiske watten når alle forhold som vind, kupert løype etc er tatt i betraktning. Kraft intensitetsfaktor, viser hvor hard inn- satsen i forhold til din fysiske form har vært under turen. Under 0.75 regnes som rolig restitusjons- trening. 0.75-0.85 hard og intens tur 0.85-0.95 Tempoøkt, eller intervalltrening, eller lange turer. 0.95-1.05 Harde intervaller, rittempo.
Her vises hvor liten wattmåleren er på den originale Campagnolo krankarmen. Den ekstra vekten på Campagnolo er kun 15 g.
puter, eller smarttelefon. Jeg bruker en Garmin Edge og da valgte jeg “sensorer” fra menyen og “legg til sensor” trykk på “power.” Velg sensoren som kommer opp på skjermen. Drei på kranken for å sjekke at det er forbind- else mellom computer og krankarm. Ved starten av turer får du spørsmål om du ønsker å kalibrere. Sett krankarmen (den venstre) med måleren på i vertikal stilling (venstre pedal ned, og ikke bruk kraft). Det tar noen sekunder og så er det klart. Bruken av Stages er fullstendig problemfri, noe som er befriende i jungelen av utstyr, apper osv. Når du ruller avgårde er det morsomt å se hvordan watten hele tiden varierer. Den reagerer raskt og du få også samtidig kadensmåling.
# 26 GRUPPETTO 21
NORSEMAN 2018
Vått langt
høyt
Triatleter fra 35 land, fra nord til syd og øst til vest er samlet på Vestlandsferja Utne. De har nedlagt tusenvis av treningstimer. Dagen er kommet hvor alt skal ut.
TEKST OG FOTO - Vidar Petterson
22 GRUPPETTO # 26
Rtt
# 26 GRUPPETTO 23
NORSEMAN 2018
ing i luften, et lite snev av dommedags- stemning, dyp konsentrasjon og nervøsitet. Det er 17 grader i vannet som utøvere fra alle klodens hjørner snart skal ut i. De neste timene kommer svaret på om de hundre, eller tusenvis av treningstimene i vannet, på sykkelen og med joggesko har den effekten de håper på. Svaret får de kanskje først etter 8, 10, 14 eller 18 timer… Det er fortsatt mørkt mellom fjellene og fjorden ligger speilblank. Lysene fra følge- båtene ligger som lange striper før de blir brutt av svømmerne som hopper i vannet. De første 3,8 kilometerne som foregår i fjorden gir en tøff start på de 226 kilometerne som ender på Gaustad- toppen. Heldigvis er det ikke bølger denne morgenen. Ikke alle får muligheten til å komme helt til toppen. Selv om du skulle komme til målepunktet etter 32,5 kilometer løping innenfor tidsfristen, er det kun de 160 første som får fortsette helt til toppen.
Litt spesielt å hoppe ut i en svart fjord i grålysningen.
Noe kaotisk i starten når 238 starter samtidig.
D enne uvanlige triatlonutgaven har i 15 år vært langt opp på listen over ekstreme konkurranser. Triatlonutøvere over hele verden kjenner til denne spesielle utgaven. Kun 238 av de 4.000 som ønsket å være med denne tidlige lør- dagsmorgenen i august fikk plass på Utne. Fergen som tar utøverne fra Eid- fjord og 3,8 kilometer ut Hardanger- fjorden til starten. Klokken er 03.45 og fergen er i ferd med å fylles opp med veltrente kvinner og menn i svarte våtdrakter. Fra familie og venner som de neste timene skal sørge for klær, mat og ikke minst moralsk støtte, kommer lykkeønskninger på mange språk. Blant de 238 triatletene var det ut- øvere fra hele 35 land. Om bord i fergen ligger en spesiell spenn-
24 GRUPPETTO # 26
Kamp mot deg selv Du hopper i sjøen med 237 andre, men etter startskuddet er det ikke mye kontakt med de andre. Det er et ensomt slit, og for de fleste står ikke kampen mot de andre utøverne, men med deg selv. Klokka er 05.00 og svømmingen er i gang. Etter 53 minutter dukker de første opp av vannet, og etter noen ustøe skritt på stranda i Eid- fjord venter syklene. Spredningen er stor, og det er tydelig at svømmingen virker for- skjellig på utøverne.
God dag - god dag, viktig å hilse pent etter svømmetur i fjorden.
Våte føtter, sokker og dårlig tid, ingen god løsning. En balje med varmt vann etter svømmeturen.
# 26 GRUPPETTO 25
NORSEMAN 2018
26 GRUPPETTO # 26
“Det kan føles som en lang ensom sykkeltur. Det er ikke lov til å ligge på hjul, og under så lang sykkeletappe med så mye klatring, blir rytterne spredt over alle de tre fjellovergangene.”
# 26 GRUPPETTO 27
NORSEMAN 2018
Mange har det travelt i skiftesonen. Her det avgårde før skoene er helt på plass.
inntatt sofaen med beina opp. Men, her er du ikke ferdig før løpeskoene får seg en tur. Og snakk om tur! Turen opp til Gaustadtoppen er for folk flest tung nok i seg selv, og med tunge sykkelbein trenger man ikke være spesielt oppvakt for å forstå at det er en tur helt spesiell tur – også for triatleter.
Opp på sykkelen og den 18 mil lange kla- treetappen er i gang. Måbødalen venter, men heldigvis er det noen kilometer med nokså flatt terreng før stigningen opp til Hardangervidda starter. Utstyret varierer fra tradisjonelle racere til komplette temposykler med platehjul. Spesielt heldig for de med platehjul at det ikke er spådd sterk vind over fjellet. På Dyranut er den første matstasjon, og hvor terrenget flater noe ut, men Hard- angervidda starter der, og er langt fra flat. Været varierer som vanlig over fjellet, men det ble heldigvis aldri veldig kaldt, eller vått. Det er ikke lov til å ligge på hjul under syklingen, og med så lang sykkeletappe med mye klatring blir utøverne spredt over alle tre fjellovergangene. 5.000 høydemeter i løpet av dagen Geilo passeres, men foreløpig er bare rundt en tredjedel av de 5.000 høydemeterne som skal klatres unna- gjort. Stigningen opp mot Dagali er også jevn og hard. Det begynner å se tøft ut for mange. Toppen rundes og en lang nedkjøring venter før stigningen opp til Imingfjell starter. Om du ikke har fått kjørt sykkelmuskulaturen enda, har du ikke mye valg her. Den jevne tøffe stigningen er beinhard. På toppen venter noen falske flater før det bikker nedover mot Austvoll hvor løpeskoene skal på. ”Kun” en marathon igjen! Etter en svømmetur på 3,8 km eller en sykkeltur på 180 km ville de fleste vært mer enn fornøyde med dagens innsats, og
Ikke så ̊ greit å ̊ møte på ̊ denne steinrøysa etter 13 timers slit.
Tøft i steinrøysa med sliten kropp.
Den store spredningen på sykkeldelen var godt synlig, og mens mange var godt i gang med løpingen var de fleste fortsatt ute og syklet. Det var som nevnt kun de første 160 som fikk anledning til å løpe helt til Gaustad- toppen, så skulle du få den ettertraktede sorte fullfører T-skjorta måtte du holde tempo oppe. De som ikke var blant de ”heldige” og måtte nøye seg med den hvite trøya ”måtte” stoppe på Gaus- tablikk. Den 17 kilometer lange stigningen som møter deg når du er ferdig med flatene langs Tinnsjøen, starter med det treffende navnet ”Zombie Hill” hvor stig- ningen ligger på rundt 10% i 12 kilometer. De siste 4,7 kilometerne i steinrøisa opp til Gaustadtoppen er det stort sett bare å komme seg opp på et eller annet vis.
28 GRUPPETTO # 26
Triatleter fra hele 35 nasjoner deltok i årets Norseman. Spesielt Frankrike var godt representert.
# 26 GRUPPETTO 29
NORSEMAN 2018
Vinneren Allan Hovda nærmer seg toppen. Under t.v.: Paavo Hiltunen, dagens gladeste finne ble nummer 12. Under t.h.: Andreas Mjåland på 15. plass synes det var greit å være ferdig.
E ngelske Harry Wilts- hire er en erfaren triatlet og var nummer to etter svømmingen. “De norske gutta tok helt knekken på meg under syklingen. Særlig i utfor- kjøringene,” sa han etter målgang. “Men, fortsatte han, med en sånn utsikt gjør det ingen ting!”
30 GRUPPETTO # 26
D en som kom seg raskest gjennom løypa i herreklassen var for tredje gang Allan Hovda. Tiden 10.05.48 var 13 min bak Lars Christian Vold’s rekord fra i fjor. Kjell Magnus Antonsen ble i år nummer to, ca 10 minutter etter Hovda, og rekordinnehaveren Lars Christian Vold ble nummer tre. I dameklassen ble det ny rekord med hele 48 minutter. Mette Pettersen Moe kom i mål på 11.16.10. 6 minutter etter fulgte finske Heini Hartikainen, og på tredje, 44 minutter etter vinneren, britiske Flora Colledge.
Første dame til toppen var Mette Pettersen Moe på ny rekord, 11 timer 16 minutter 10 sek. Hyggelig med egen fanklubb.
Geilo
Svømming
Ustaoset
Eidfjord Start sykling
Dagali
Dyranut
Imingfjell
Austbygdi Start Løp
Gaustadtoppen MÅL
# 26 GRUPPETTO 31
2018 T med startnummer o
NORSEMAN
Oi, oi nå har jeg meldt meg på Norseman, tenkte jeg da påmeldingen gikk avgårde. Da var det ingen vei utenom. Trenings- grunnlaget var ganske bra, men nå var det på tide å systematisere treningen mot denne lørdagsmorgenen i august. Hvis jeg kommer med. Du vet jo ikke om du er en av de 4.000 som gjerne vil være med, som får startplass. RitaMidthaug
tøffeste å delta i, det finnes så mange korte og mer behagelige konkurranser? Rita: Det å utfordre både kropp og hode er blant de tingene som driver meg. Man kan jo også velge å være med på mange kortere løp eller ritt for å prøve å sette ny pers. Det blir ikke det samme, og det er som regel mer stressende. Du får en time eller to i rød sone og med blodsmak, og opplever egentlig ikke noe særlig annet underveis. Her må du tenke annerledes, du holder på
Litt senere kom bekreftelsen på at jeg var blant de heldige som fikk plass i årets ut- gave. Det var totalt 238 som hoppet i hardangerfjorden noen måneder senere. Da trengte jeg ikke flere påskudd for å tilbringe enda mer tid i vann, langs veien med joggesko, eller på sykkel. Gruppetto: Forberedelsene, det må ha vært viktig at det ikke bare ble nok tren- ing, men også fine opplevelser? Rita: Ja, når jeg skulle trene såpass mye over lang tid det var det viktig å tenke på hvordan treningene skal bli fine. Jeg likte forberedelsen veldig godt, mange fine naturopplevelser og man treffer mange hyggelige mennesker underveis. Gruppetto: Hvorfor velger du noe av det
Tidlig oppe av vannet etter en bra svømmetappe. (T.h.) Fin tur over Hardangervidda.
i mange timer og du blir sliten på en annen måte. Du opplever naturen, og mestringsfølelsen er fantastisk.
Gruppetto: Har du oversikt over hvor mye du har trent det siste året? Rita: Ja, jeg har vært nøye på å notere alt jeg har gjort, og det har blitt ca 700 treningstimer det siste året. Gruppetto: Vanskelig å få tid i forhold til jobb og familie? Rita: Barna er så store at de ikke trenger pass, og jeg har fått en del treningstimer ved å sykle fra Drøbak til jobben som pro- sjektleder hos Telenor på Fornebu.
32 GRUPPETTO # 26
# 26 GRUPPETTO 33
NORSEMAN 2018
Gruppetto: Fulgte du et treningsopplegg som var tilpasset deg? Rita: Tidligere når jeg har forberedt meg til Trondheim-Oslo, Vasaloppet og andre ting har jeg ikke trent veldig systematisk. Nå bestemte jeg meg for å få hjelp av noen som har mye erfaring, og fikk et opplegg av den fjorårsvinner Kari Lingsom. Faren var egentlig størst for at jeg skulle trene for mye, og ikke merke signalene underveis. Det var fint å kunne få hjelp til å tilpasse treningen ut fra egne forutset- ninger med tidsforbruk i forhold til jobb, familie osv. Allikevel var det litt uvant å skulle stole hundre prosent på et opplegg jeg ikke selv hadde lagt opp. Det viste seg at det var lurt. Jeg hadde hele tiden framgang under forberedelsene, og det gjorde at jeg kunne stille opp med vissheten om at jeg var så godt forberedt sommulig. Gruppetto: Brukket kragebein etter et uhell i våres, ikke det beste midt i for- beredelsene? Rita: Nei, absolutt ikke. Det ble en pe- riode med litt alternativ trening. Spesielt svømmetrening var vanskelig en stund. Særlig crawl med armen over hodet. Når jeg hoppet ut i Hardangerfjorden var jeg omtrent på det samme nivå som før kragebeinsbruddet. Gruppetto: Du svømte allikevel veldig bra, og var nr 27 ut på syklingen Rita: Ja, det gikk overraskende bra på svømmingen. Jeg er tidligere svømmer og teknikken sitter fortsatt, og fikk vel litt hjelp av det. Gruppetto: Stemningen underveis, og ikke minst den spesielle roen som var til å ta og føle på ombord i ferja ut til starten må det ha vært rart å være en del av? Rita: Jeg føler meg heldig som fikk være med på dette. Stemningen var nærmest magisk, og som du sier var det noe eget ombord på ferja. Fra supportbilene kom det hele veien heiarop fra ukjente.
Gruppetto: Temposykkel med aerobar, skummelt? Rita: Første gang var skummelt, ustabilt i forhold til vanlig styre. Etter hvert ble jeg tryggere, men jeg er nok ikke blant de mest vågale i utforkjøringene. Når jeg kom på sykkel med elektronisk giring og også giring ytterst på tempobøylene ble det mye bedre. Med Rune, ektemann, treningspartner og support, hadde jeg kjørt de fleste bakkene på trening og visste hvor jeg skulle være litt ekstra opp- merksom. Gruppetto: Overgangen fra sykkel til løp, hvordan gikk det? Rita: Løpingen var inntil kort tid før Norseman det jeg gruet meg mest til. På to tidligere og kortere utgaver av triatlon var løpsopplevelsene helt forferdelige. Da hadde jeg riktig nok ikke forberedt meg
på å løpe rett etter syklingen. Løp er vanligvis den dårligste disiplinen, men jeg har trent på overgangen. Jeg fryktet egentlig mest den flate lange delen før stigningen skulle starte. Tøffere for en sliten muskulatur. På begynnelsen av løpingen slo i tillegg magen seg vrang, og jeg ble litt urolig. Måtte være forsiktig med hva jeg spiste. På slutten av det flate partiet så jeg faktisk fram til å starte oppstigningen til Gaustadtoppen. Det kjentes godt å “ha lov til” å gå i motbakkene. Gruppetto: Neste år, Norseman igjen? Rita: Nei, tror ikke det. Ikke fordi det er hardt, men jeg sitter med en så god følelse i ettertid at jeg ikke vil risikere å ødelegge den. Jeg er bare 48 år, så det er mange år igjen. Det blir heller noe annet som varer lenge! G
Snart på toppen, og ikke så rart smilet er på plass.
34 GRUPPETTO # 26
2018 T med startnummer o
NORSEMAN
Navnet dukker ofte opp på startlistene både når det er moderate turritt og eks- treme konkurranser. Mange av konkurransedagene, og ikke minst treningene gjennomføres sammen med kona, Line Foss. Hun er tidligere syk- list på toppnivå og vinner av kvinne- klassen i Norseman. I år kom de samtidig i mål, og har gjen- nomført for sjette gang. Vi har begge måttet bryte en gang på grunn av velt like før overgangen til løpingen. Jeg er veldig imponert over Line som Even Chiodera
OmNorseman På papiret ser Norseman ut til å være mer ekstrem enn andre triatlon konkurranser, men jeg opplever den sommindre tøff enn hva flatere løyper er. Den lange bakken ned fra Imingfjell er det som gjør syklingen på Norseman mindre hard enn du skulle tro. Her kan du trå i rolig tempo og fortsatt ha stor fart. Du får vasket beina og hentet deg bra inn etter all klatringen. Klatringen her gir en større variasjon på syklingen enn i løyper hvor du ligger og presser i tempobøylen hele tiden. Lettere å kjøre seg stiv da.
Opp av vannet etter svømmingen, og nå er det sykkelen som venter. Den sterkeste delen for min del sier Even.
Flate løyper er tøffest De tøffeste triatlonkon- kurransene er de flateste. De som på papiret ser lettest ut. Spesielt under syklingen ligger du som sagt og presser hardt hele tiden. Even; Løpingen mindre tøff på Norseman enn man tror Etter hvert har jeg lært meg overgangen fra sykkel til løp. Selv om jeg har kjørt hardt på sykkelen har jeg ofte bra løpebein.
Gruppetto: Overgangen til syklingen. Vanskelig å komme i gang? Even: Jeg hadde en stiv og vond rygg da jeg startet på syklingen. En skive i kors- ryggen som hadde låst seg et par dager før start var fortsatt vond. I tillegg hadde jeg noe tekniske problemer med hjullageret på platehjulet som ikke var helt stramt. Med litt vond rygg og subbing i bremsen når jeg tok hardt i, ble planen om å stå og sykle hardt i bakkene lagt om noe.
Line og Even på båten rett før start. 12 timer, 26 minutter og 56 sekunder senere sto de igjen i sammen - på Gaustadtoppen, og like blide.
fødte vår datter for ti måneder siden. Vi har vært heldige med en liten jente som sover om natten. For oss er det en livsstil, og det at vi begge er like dedikerte gjør at vi får det til. Vi trener opp i mot 1.000 timer i året, og har lagt opp jobb slik at vi jobber ca 50% begge to. Line som advokat, og jeg i Avinor. Det ser mye ut med det nevnte timeantellet, men mange av timene kommer på turer til sydligere strøk hvor vi får lange økter hver dag. En god utstyrsavtale med Stians Sport/Merida gjør at vi har topp utstyr til- gjengelig.
Det høres rart ut, men ofte går det for fort fra start. Det er skummelt, og du kan fort gå på en skikkelig smell. Viktig å følge med på pulsen. På Norseman blir det på siste 15 kilometerne for nesten alle mer rask gange enn løping, så både muskulært og mentalt er det mindre tøft enn det ser ut til. De siste to-tre timene blir belast- ningen mindre og annerledes på sener og muskler når det går oppover enn på en flat løype. Du får en variasjon som er bra.
På med sykkeltøyet og 18 mils tur venter.
36 GRUPPETTO # 26
Gruppetto: Du så ikke veldig lykkelig ut da du skulle legge ut på løpeturen. Fortsatt ryggproblemer? Even: Ja, det stemmer. Jeg hadde håpet at ryggproblemene skulle løsne litt under svømmingen. Det gjorde de ikke, og heller ikke under syklingen.
I bra sig over Hardanger- vidda.
Gruppetto: Dere bor på Gressbanen. Klatrestart på turen til Tryvann? Even: Ikke det avgjørende ved valg av
# 26 GRUPPETTO 37
NORSEMAN 2018
marathon igjen... Da er det bare å justere innsatsen. Når det gjelder løpingen er det viktig å følge med på pulsklokka. Gruppetto: Det er mange som starter å trene hardt først når de er i 40-åren, f.eks. etter småbarnsperiode. Noen tips til dem? Even: Jeg snakker ofte med utøvere som er i den kategorien. Det mange gjør feil er at de for det første er utålmodige, trener for hardt og får ikke den framgangen de tror de skal få. Det er ikke bare å sette opp et Excel skjema med økter og tro at det bare er å følge et tøft program slavisk. Man må lytte til kroppen og passe på å få nok restitusjon. Hvis det er viktig å ha
framgang er det ikke de som trener mest, men smartest som har best utbytte. Husk at du skal trives med treningen. Jeg mener ikke at du ikke bør planlegge. Poenget er at du bør legge opp en tren- ingsstruktur som passer deg både fysisk og til livssituasjonen. Vår treningsfilosofi er å trene etter lyst, vær og hvordan kroppen føles. Har vi tenkt oss på en sykkeltur, men våkner til plaskeregn blir det i stedet en løpetur. En liten regel jeg har for meg selv under lange konkurranserer at både syklingen og løpingen for det meste bør gå i pratetempo. Dette for at jeg ikke skal bruke for mye energi for tidlig. Nå gleder vi oss til hawaiitur og Ironman. G
Med toppen i sikte er alt bare gøy!
Med vond rygg sto ikke en marathon øverst på ønskelista etter syklingen...
bosted, men jeg må innrømme at jeg tenkte på det som et stort pluss. Det blir en del turer opp dit. Gruppetto: Hva regner du som din sterkeste gren? Even: Egentlig var det langrenn som var sporten. Skaffet meg terrengsykkel og synes det var morsomt, og nå er det vel 18-19 starter i Birken. Det ble etter hvert landeveissykkel og en del ritt, og synes det var morsomt. Det er vel syklingen som er min sterkeste gren. Også det jeg liker best. Gruppetto: Trener dere mye i sjøen? Even: Det er deilig i sjøen, føles godt med saltvann. Mye av utendørs svømmingen blir riktig nok gjort i Bogstadvannet som ikke er så langt unna. Gruppetto: Hva med watt- og pulsmåler? Even: På syklingen er wattmåler veldig viktig. Når du kommer igang med syk- lingen og det er fristende å gi litt gass - ofte litt for mye. Ligger jeg på terskelwatt vil jeg om ikke lenge få stive bein, og det passer dårlig med fire timer og en
38 GRUPPETTO # 26
6 FRANCE WINS TOU GERAINT
R DE THOMAS
2018!
:LWK ,QƄQLWR 5 KR HV DQG $ LRQH DG OH U G 6
COM VICENORDIC. CYCLESER 5220 ODENSE S - VEJ 12 | DK DATA VICE NORDIC APS R CY ÖR: NORDISK DISTRIBUT CLE SE Ø
Sykkel- kultur
Daniel Zonneveldt Hjemmehjelper med verktøykasse
Kan du ikke dra til mekanikeren, så kommer han hjem til deg. Man er vant til å ringe rørleggeren, elektrikeren og andre håndverkere når ting går i stykker, men ikke til sykkelmekanikeren. Unntaket er Daniel som er Ås Sykkelreparasjon.
TEKST OG FOTO: Vidar Petterson
Nok en fornøyd student som kan sykle til foreles- ningene igjen. Et kjent syn i Ås - Daniel på nytt oppdrag.
Nederlenderen kommer syklende til Ås stasjon. En stasjon som er full av studenter, eller for Daniel Zonneveldt, medstudenter og potensielle kunder. Han kombinerer studier på NMBU -Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (Tidl. Norges Landbrukshøyskole) med å sykle hjemmed verktøykassen til folk i Ås-området. Det var enda enklere før sykkeltilhengeren med verktøy ble stjålet. Heldigvis er en del av verktøyet funnet igjen forteller Daniel. Gruppetto: Fra Nederland til Ås? Daniel: Jeg har vært her i elleve år, og synes det var lett å finne seg til rette her i Ås. Det er nesten er like flatt som i Neder- land. I Nederland er det vanlig å sykle til jobb og å bruke sykkelen til transport for- øvrig. Statsministeren sykler også til jobb... Gruppetto: Da ser du sikkert en forskjell på sykkelkulturen her og i Nederland? Daniel: Ja i Norge er sykling mer knyttet til trening enn i Nederland. Jeg har ikke holdt på mer enn i to år sommekaniker, men i
løpet av mine elleve år her ser jeg at folk bruker sykkelenmer til transport her også. Gruppetto: Du prøver å finansiere stu- diene og boutgifter som sykkelreparatør, Går det? Daniel: Ja, jeg lever billig. Jeg bor i en seilbåt på Nesset. Gruppetto: Du har lave priser og i tillegg studentrabatt? Daniel: Ja, jeg synes ikke det skal være så
dyrt, spesielt for studenter. Jeg har heller ikke utgifter til lokaler. Gruppetto: Mye slitte deler sommå skiftes? Daniel: Jeg prøver å reparere mest mulig. Jeg er litt motstander av å bare bytte ting uten å forsøke å fikse det. Sykkelrepara- sjon skal ikke være for dyrt. Jeg har alltid vært glad i å reparere ting, og ikke minst finne løsninger på problemer. Gruppetto: Hva med deler, du vet jo ikke før du ser sykkelen hva som eventuelt må byttes? Daniel: Jeg har et lite delelager med meg på sykkelen. Det er ofte de vanlige delene som bremser, hjul, dekk etc som trenger å fikses. Gruppetto: Du har vel ikke bare studenter som kunder? Daniel: Rundt halvparten er studenter. Har du problemer med sykkelen, ring 977 68 492 og du får besøk av en hyggelig og billig reparatør. I Ås-området. G
40 GRUPPETTO # 26
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease