Sykkelsport Entusiasme - lidenskap - råskap
Mars/april 2015 - KR 99,-
Tour of Qatar - Pangstart for Kristoff - HITEC jentene
Racertest VI HAR TESTET ÅTTE AV ÅRETS MODELLER
Fatbike - DET FØRSTE NM - SNOW EPIC FATBIKE ETAPPERITT I SVEITS
- Norske damelag
Styrkeprøven PER IVAR MORK - LEGENDE FRA 1980-TALLET
Sognefjellet & Col d’Izoard
Mars/april 2015 06
FRØY-BIANCHI - Ypper seg mot verdenssjernene
VINTERTRENING Hvor viktig er kostholdet nå
KAGGESTAD Klassikerne kommer
INTERPRESS NORGE
06
9 771894 772014
RETURUKE 18
I feel the need. The need for speed.
Kompromissløs ytelse. Som pioner innen karbon teknologi med over 30 års ekspertise, har vi brukt 10 år på forskning og utvikling for å kunne produsere den letteste og mest aerodynamiske landeveissykkel noen gang. I egenskap av å være tildelt 11 patenter og ved hjelp av proprietære produksjonsprosesser som innlemmer *NACA profilrør, flytter vår revolusjonerende 795 Aerolight grensen for rammedesign ved å integrere aerodynamikk og avansert karbonproduksjon uten å bli straffet på vekten. Aerodynamisk, ultra lett, rask og kraftfull, 795 Aerolight - angrip klatringene, slå deg løs i utforkjøringene, gi gass på flatene – tilpasser seg en hver rytter på jakt etter den ultimate, kompromissløse ytelsen.
lookcycle.com
*National Advisory Comittee for Aeronautics
Look distribueres av:
www.sportpartner.no
Den vanskelige delen er ikke å starte et sykkelfirma. Det vanskelige er å skape noe varig. Sykler. Et merke. Relasjoner. Det vanskelige definerer det vi gjør, og hvem vi er.
FØDT I EN LÅVE der to unge menn hadde en drøm om å skape noe fantastisk. GENER FRA ROMFORSKNING fordi når du leder, må du innovere. SYKLET FOR Å VINNE fordi verden trenger helter—og vi inspireres av deres vilje og evne til å gå helhjertet inn i livet. LIVSTIDSGARANTI fordi våre sykler—og relasjoner—er bygget for å vare. ELSKET OVER HELE VERDEN fordi syklister overalt deler vår tro på kraften i denne enkle, elegante maskinen.
Dette er Trek. Vi tror på sykler.
# 06
Mars/april 2015
#6 Små viktige ting
FORSIDE Tour of Qatar Foto: Kåre Dehlie Thorstad REDAKTØR Vidar Petterson vidar@gruppetto-magasin.no
DAGLIG LEDER Ivar Kjellhov kjellhov.promo@gmail.com Telefon +47 901 27 172
MEDARBEIDERE I DENNE UTGAVE Kåre Dehlie Thorstad Niclas Stensrud Andersen Eirik Arnesen
Bjørn Arvid Larsen Per Ivar Henriksbø Claes-Henrik Nitteberg Phil Gale Morten Mørland Emma Kristine Kjerstad Johan Kaggestad ANNONSER 2punkt karin@2punkt.no Telefon +47 982 05 416
De beste sykkelopplevelsene - kommer de i år? Hva skal til? Ny sykkel, noen minutter raskere på favorittrunden, litt raskere fra Rena til Lillehammer, eller endelig å våge seg på Trondheim-Oslo?
Dette er bare en liten, og nokså overfladisk del av hva syklingen kan brukes til. De enkle hverdagslige turene der du må i kjelleren. Ikke for å hente sykkelen, men for å komme deg ut - ut av hverdagen og inn i deg selv og dine egne tanker. Det kan bli dine fineste opplevelser. Hvor ofte har ikke det som to timer før virket som ubehagelige grå flekker i hverdagen blitt visket bort av vinden, av pusten, av terrenget.
UTGIVER Gruppetto AS
Torggt. 1 - 1440 Drøbak Telefon +47 406 706 01
Omgivelsene overtar og de grå flekkene viskes ut, meter for meter, minutt for minutt.
post@gruppetto-magasin.no www.gruppetto-magasin.no
Dette er medaljens forside, det gjør noe med deg. En sykkeltur kan være så mye mer enn watt og puls. Ta vare på de små opplevelsene som vil dukke opp underveis.
ABONNEMENT abo@gruppetto-magasin.no +47 406 706 01
PRODUKSJON/TRYKK Polinor AS
Vidar Petterson REDAKTØR
Abonnér og gå ikke glipp av Norges friskeste sykkelblad
ISSN 1894-7220
Vi er sykkel-Norges nye og høyst aktuelle magasin med artikler for sykkelutøvere og interesserte på mange nivåer. I alle utgaver vil vi by på inngående, nyttige omtaler og veiledning om sykler og utstyr,
Se våre gode abonnementstilbud på: www.gruppetto-magasin.no
kunnskapsartikler ommekking, teknikk, trening og ernæring.
abo@gruppetto-magasin.no Telefon: 406 70 601 For tips og innspill: post@gruppetto-magasin.no
For informasjon: post@gruppetto-magasin.no Telefon +47 406 706 01
8 GRUPPETTO # 6
.
.
.
O V E R G Å A N D R E . O V E R G Å R G R E N S E R . O V E R G Å D E G S E L V .
SPRINT TO THE
Verdens beste lag og ryttere, som
Vincenzo Nibali
og
EXTRAORDINARY
vinner med Campagnolo’s ledende teknikk og pålitelighet. Du vil også ha nytte av Campagnolo’s teknikk og ytelse. Øk muligheten til å forbedre dine personlige ytelser, overgå alle grenser og bekjempe din tøffeste konkurrent. Deg selv.
J O I N T H E C H A L L E N G E
C A M P A G N O L O . C O M
qr.sprinttotheextraordinary.com
Mars/april 2015 # 06
INNHOLD
26
96
FASTE SPALTER
REPORTASJER FRA SYKKELVERDEN
26
Vind og sand i Qatar. Foto: Kåre Dehlie Thorstad
13 Prolog - Stort og smått - Bok: The road headed West
18 Tett på
- En liten snakk medTor Helge Skretting
20 Mads Kaggestad - Èn med meninger 26 Tour of Qatar
18 Tett på Leder i Sola CK Tor Helge Skretting
TESTER Racere
- Kristoff med tre seiere - Med Team Hitec i Qatar
76 Johan Kaggestad Klassikerne + +
56 58
40 På tur
Neil Pryde Bura SL
- Sognefjellet & Col d’Izoard
Vi har testet 8 av årets modeller
46 Frøy-Bianchi
80 Ernæring Smart kosthold nå
- Oslo-laget som ypper seg mot verdensstjernene
Småtester 108 GoPro Hero4 silver 110 650b+/27,5+ 111 Rock Shox Reverb Stealth
50 Fem sterke damelag i Norge
96 Terreng Terrengsykkel- seksjonen med ritt og tester 107 Mekketips Tre eksperter med gode råd
- Vi har tatt en kikk på de hjemlige damelagene
82 STYRKEPRØVEN FOR ALLE
- Informasjon og morsomme erfaringer fra Styrkeprøven
96 Uoffisielt Fatbike NM - Hvor morsomme er fatbikes? 102 Snow Epic - Etapperitt for fatbikes
112 Abonnér
96
10 GRUPPETTO # 6
IDRETTSKLUBBEN HERO INVITERER TIL ENEBAKK RUNDT FOR 45.GANG 1. MAI 2015, KL. 08:00 V/ SKULLERUDSTUA, OLAF HELSETS VEI 2
STARTKONTINGENTER
bil in mo ttid til d SMS slu ttbe ing, ne påmeld Online .......................... skifte • Navne ns til NCF: Engangslise • ..................... s: 5. mar • Etter 1 5. mar . februar til 1 • Fra 1 .................. ar: • Innen 1. febru taling,
00,- kr 1 kr 200,- ......... kr 600,- kr 500,- s: .. kr 400,-
83 km
UTDELING AV STARTNUMMER
kl. 06.00 – 08.00 ... .05. • Fredag 01 else t, Olaf H kstsentere Ve ... kl. 1 sdag 30.04. • Tor .... kl. 1 Onsdag 29.04. • r AS Oslo Sportslage ts vei 6 8.00 1.00 – 1 8.00 1.00 – 1
GARDEROBE lsets vei 5 Olaf He t Senter, r Skullerud Spo
WWW.IKHERO.COM
.com
30.mai 2015
Start kl.10
12 GRUPPETTO # 6
06
PROLOG
Prolog
13 10 12 14
G
Småstoff
Bok: Syklisten
Tett på
TEST Åtte sykler på testtur
Foto: Vidar Petterson
# 6 GRUPPETTO 13
06
PROLOG
Horten og Drammen får Nordisk i 2015
Tøffinger i tøffe utfordringer
Årets nordiske mesterskap i både utfor og terreng rundbane er tildelt norske sykkelklubber, henholdsvis Drammen CK og Horten OCK. For Hortens del blir dette første gang klubben ar- rangerer nordisk nesterskap. Klubben er godt kjent med å arrangere sykkelritt, da de har arrangert NC i flere år og NM i 2011. - Vi ser veldig fram til dette og gleder oss – vi tar tildel- ingen som en kompliment og en tillitserklæring, sier rittleder Georg Askjer fra HOC. Mesterskapet som ar- rangeres 15. august har både NorgesCup- og UCI status kategori E . På søndag blir det UCI- og Norges- cupritt i samme løypen. Nordisk mesterskap i utfor ar- rangeres i forbindelse med Norgescup-avslutningen 13. september. - Det er gledelig å igjen kunne invitere til et interna- sjonalt ritt i Drammen, sier rittleder Silje Katarina Holmsen fra Drammen CK. Hun fortelle at det arbeides med å konkretisere program og opplegg begynner i fe- bruar. – Straks snøen går, vil vi begynne å tenke løype. Ellers er det stort sett den samme Drammen CK-gjengen som står bak arrangementet igjen, etter at SK Rye gjorde en god jobb i fjor med å arrangere NM i «våre løyper», sier Katarina Holmsen.
I juli blir det Activity i Salten i Nordland, der personer med nedsatt funksjonsevne kan være med på flere tøffe utfordringer i fantastisk natur. Terreng - og utforsykling er med på programmet. Kurset gjen- nomføres med erfarne syklister/in- struktører fra sykkelklubber som har kjennskap til de forskjellige terrengdisiplinene og tilhørende sykler. Kurset egner seg for personer over 16 år. For øvrig passer kursopplegget for alle syk- lister med nedsatt funksjonsevne. Ak- tiviteten tilpasses deltagerne, og kurset blir lagt opp etter ferdighetene til deltakerne. Kontakt NCF eller www.activity.no for å få vite mer.
Liten endring Langsomt i riktig retning
Ole Hem blir forhåpentligvis en av deltagerne under Nordisk mester- skap terreng rudnbae.
Reisevaneundersøkelsen i regi av Trans- portøkonomisk institutt (TØI) viser markert økning i antall sykkelreiser i Bergen, Trondheim og Stavanger. Men det er fortsatt de yngste som sykler mest. Bortsett fra dette går utviklingen sakte. Sykkelandelen har økt fra 4,4 til 5 prosent, noe som må sies å være moderat. Folk i Trondheim sykler mest (9 prosent), etterfulgt av Stavanger (8 prosent). I Norge bruker vi mest sykkel til skolen eller til arbeid. Bilkjøringen øker også, og vi reiser stadig lengre. Men antallet daglige reiser er kon- stant. Dette er sjuende gang undersøk- elsen gjennomføres. Resultatene gir informasjon om alle typer reiser for befolk- ningen i hele landet. Dataene brukes av til en lang rekke planleggingsformål, særlig til arbeid med Nasjonal transportplan. 10 000 på spinningsykkel, for tredje gang Tirsdag 24. mars arrangeres Spinningens dag, et samarbeid mellom Virke Trening, Syklistenes Landsforening og Sportsbran- sjen. Målet er å få flere som sykler til å teste spinning, flere som spinner til å sykle ute og flere som ikke er aktive til å prøve noe nytt. I fjor åpnet over 150 trenings- sentre dørene for gratis spinning, og over hele landet deltok rundt 10 000 nordmenn deltok på spinning-timer. Spinningens dag er en del av kampanjen ”Heia deg!”, melder Syklistenes Landsfor- ening.
NCF-ja til Velodrom I begynnelsen av januar godkjente styret i NCF velodrom-prosjektet på Sola. Det er nettstedet procycling.no som melder dette. Om alt går etter planen, håper sykkelforbundet at spaden kan stikkes i jorden allerede i 2016. Det er imidlertid langt fram. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen forteller at det nå starter en rekke prosesser, hvor dialogen med idrettsforbundet og med Sola kommune er de mest sentrale. Sola Arena er tiltenkt som en internasjonal konkurransearena for banesykling, og ha en kapasitet på 2000 tilskuere. Ambisjonen er at Sola Arena skal bli nasjonalanlegg for sykkel. Tiedemann Hansen
mener en velodrom vil bety mye for hjemlig sykkelsport. – Det vil innebære at vi kan utvikle utøvere til et langt høyere nivå. Sola Arena er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg. Prisen er beregnet til om lag 315 millioner kroner. Norge har for øvrig ikke hatt en helårsvelodrom siden 1946, om vi da ser bort fra velodromen som ble bygget i Vikingskipet på Hamar til Sykkel-VM i Oslo i 1993, og etterpå revet.
Guttorm Tysnes , Lastebileierforbundet: ”Vi må være venner på vegen” – Vi er svært glade for at store grupper på vegen kan snakke sammen. Lastebileierforbundet har vært helt strålende i denne saken. Det er rittelder i Styrkeprøven, Morte Mørk (bildet), som sier dette til NRK etter at det ble klart at landets største mosjonsritt på sykkel og Norges Lastebileierforbund vil samarbeide for å minimere trafikken – og
dermed risikoen, rittdagen. Opprinnelig ønsket Styrkeprøven at visse deler av traseen skulle stenges for trafikk. Det viste seg å bli umulig, men lasebileierne er innstilt på å oppfordre sine medlemmer til å, om mulig, begrense trafikken den ak- tuelle helgen. – Vi må være venner på vegen og ta hensyn til hverandre. Det gleder både den store lastebilen og personen på sykkelen. Vi får ikke dette til ved å nekte samarbeid, sier Guttorm Tysnes, som er lastebileierforbundets regionsjef i Hedmark og Opp- pland. At NLF på denne måten direkte tar ansvar for trafikk- sikkerheten, er både inspirerende og svært gledelig.
14 GRUPPETTO # 6
Sykkelauksjon med mening Alberto Contador’s S-Works Tarmac ble solgt på veldedighetauksjon organisert av Tinkoff - Saxo og Specialized. Vinnersykkelen fra Vuelta a España i 2014 fikk bud fra blant annet USA, Europa, Israel, Tyrkia, Singapore og Japan. Til slutt var det Steven Bennett fra Swindon, i England som fikk tilslaget for € 15.000. (130.000 kroner). Det er svært sjelden man får sjansen til å eie en sykkel kjørt av en Worldtour rytter. Det er ytterst få eksemplarer som blir solgt til privatpersoner. Når sykkelen i tillegg har blitt bruk til å vinne en tre ukers tur blir det enda mer spesielt. En kontinuerlig strøm av bud ble plassert under hele auksjonen på Tinkoff – Saxo’s nettside. Det gikk fra € 3.000 til nesten € 11.000. Med mindre enn et minutt før auksjonen var over kom Steven Bennett med sitt vinnende bud på € 15.000. Som ivrig syklist, kunne ikke Bennett motstå denne unike muligheten til å eie sykkelen til en av verdens beste ryttere og samtidig bidra til en så god sak. Inntektene fra auksjonen går til Matonyok Orphanage i Arusha, Tanzania, gjennom
Stiftelsen For Tomorrow. En Nord–Carolina basert stiftelse som siden 2006 har hjulpet mange foreldreløse og handikappede barn i Tanzania.
Rohan Dennis med ny timesrekord Matthias Brändles ferske rekord ble slått av BMC rytteren Rohan Dennis. Han ble førstemann på 52-tallet med 52.491 km/t i snitt på Velodrome Suisse i Grenchen. Brändles rekord var på 51.852 km/t fra Aigle i Sveits i fjor. "Jeg føler meg sliten og virkelig stolt," sa den 24 år gamle australske, 2011 verdensmester fra forfølgelseritt på bane. Med seier i Santos Tour Down Under i tillegg har han hatt en fantastisk start på sesongen. Tyske Jens Voigt var i september førstemann til å ta rekorden, også det på Velodrome Suisse. Bare en måned senere overtok Brändle rekorden. Australske Jack Bobridge prøvde seg den 31. januar i Melbourne, Australia, men det røynet på mot slutten og han klarte ikke rekorden. "Bradley Wiggins som planlegger et forsøk, er vel mannen som kan slå meg," sa Dennis. "Det er også (Thomas) Dekker. Vi må se hva høyden i Mexico betyr."
Astana’s Lars Boom kastet ut av Tour of Qatar Lars Boom ble diskvalifisert fra Tour of Qatar for å ha hengt på Astana-lagets følgebil for i forsøket på å komme seg raskt tilbake til hovedfeltet. Nederlenderen som har markert seg i flere brudd i år, ble i overkant ivrig etter å hente inn teten igjen etter en uheldig punktering. I den sterke vinden var det vanskelig å bli liggende alene. Rundt 20 kilometer inn i den femte etappen matte Boom måtte stoppe for hjulbytte. Arrangøren i Qatar vurderte at den offensive 29-åringen fikk vel mye hjelp av lagets følgebil på veien tilbake til feltet. Boom fullførte torsdagens etappe helt nede på 111.-plass, flere minutter etter de beste. Han hadde dermed hadde ikke innvirkning på spurten der Alexander Kristoff vant sin tredje seier. Lieuwe Westra twitret om lagkameraten og forsvarte han. Han hevdet at langt flere burde vært disket for det samme hvis Astana og Lars Boom skulle straffes. Ifølge Westra fikk så mange som rundt 80 prosent av
rytterne i feltet hjelp av følgebiler til å henge med på hardkjøret i den tøffe Qatar-vinden. Dette er dog ikke første gangen Lars Boom blir disket for å ha utnyttet følgebilen…
GJØR ET ! KUPP abrikk.no har vi s elf På sykk er og sykk , del sykler akt på all fr abrikk.no. elf i sykk alg av ort utv t . Nå gir vi deg eltøy fri .1.500,- ver kr tillinger o e bes till i dag! Bes
SYKKELFABRIKK.NO FAGHANDEL PÅ NETTET! ENKELT OG TRYGT.
# 6 GRUPPETTO 15
06
PROLOG
”The road headed West” Leon Mc Carron Fornøyelig og velskrevet – om tur på tvers
Sykkel- kultur
Han bestemte seg for å sykle USA på tvers, men følte seg utmattet allerede rett utenfor New York. ”I was over-packed and under-prepared” sier forfatteren selv. Er du lysten på sykkelopplevelse mellom to permen, vil du storkose deg med ”The road headed west”.
TEKST Eirik Arnesen
D et begynner og bli i skikkelig dårlig stem- ning. Ikke et ord er vekslet på 30minutter, og det pisslunka ølet smaker nettopp - piss. Den lokale ”helten” som hater alle utlend- inger generelt og ”suckers” fra Europa spesielt, sitter noen meter unna. På en pinnestol, stirr- ende og finklende med en ekkelt gråsvart revolver. LeonMcCarron føler segmildt sagt util- pass. Ikke bare befinner han seg midt i ingen- mannsland i Iowa. Han er helt aleine med en kar som pimpende budweiser og moonshine mer og mer fremstår som modell for alle verdens innavla bondetamper. Noen timer tid- ligere takket Leon naivt ja til å sitte på i pickup- trucken, for deretter å ende opp på en avsides- liggende veranda, omgitt av stinkende bilvrak, et kombinert hønsehus og våpenskjul og en stadig mer nærgående thunderstorm.
for rytme og må til og med motvillig innrømme at sykkelshorts med padding faktisk har en funksjon. Som nevnt – planen er å sykle fra New York til Seattle, ved Canada-grensen langt nord på den ame- rikanske stillehavskysten. Uten å røpe for mye kan vi avsløre at ikke bare kommer han frem til Seattle. Han svinger hardt venstre og bortsetter nedover den steinete kysten, forbi San Francisco, videre til Los Angeles. Med andre ord, en betydelig sykkeltur. ”The road headed west” ble ganske fort en populær tittel på amazon.co.uk. Vi tror en av årsakene er at dette er den bok du enten anbefaler (ev kjøper) til en god venn. Leon McCarron skriver ikke først og fremst om sykling, men om sterke opplevelser og møte med enda sterkere mennesker. – Mitt håper for denne boken er at den både kan være underholdende å lese, men at den også viser at alle kan dra, og burde, dra ut på eventyr som dette, forklarte forfatteren i et nettintervju med tomsbiketrips.com. Hvordan det gikk med bonden med revolver og hjemmebrent? Vel, det omfatter både mildt bas- ketak, panikkflukt og velvoksenmaisåker i beksvart haglestorm. Resten kan (og bør) du lese i ”The road headed west”.
Det kunne vært inngangen på en brillefin kinogrøsser, men er en sekvens fra boken ”The road headed west”, som er den første ført i pennen av engelske LeonMcCarron. Omdu liker reiseskildringer, vil du elske denne. Unge McCarron har, som mange unge vest-europeere, svinset gjennom livet uten alt for mye motgang. Etter endt utdanning setter han kurs for New York og nye jobb- muligheter. Praktikant-perioden nærmer seg slutten, og McCarron er motvillig til tanken om ”kjedelige” England, og et skrantende kjærlighetsforhold. Det er da han får ideen; hvorfor ikke sykle USA på tvers. ”The road headed west” er en av de mest underholdende og velskrevne rei-
seforteller vi har lest. Å kalle McCarron godt forberedt vil være en overdrivelse. Dermed har han heller ikke helt forstått forskjellen på sidevesker og sykkelhenger, og fyller derfor begge deler til randen. Radikalt bakfull og i sjaber fysisk form forlater han rommet han leier i Brooklyn på en ekvipasje som knapt lar seg flytte, men enda mindre styre i nedoverbakker. Som du forstår - både bakkene og læringskurven blir steile for engelsk- mannen. Men, omsider finner han en form
Hva skjer når du bytter ut ni-til-fire- jobben med to hjul og et mål om å sykle USApå tvers. Det kan du lese om i Leon McCarron meget underholdende bok.
16 GRUPPETTO # 6
Bli med på en fantastisk sykkelopplevelse fra hovedstad til hovedstad og se Europa fra sadlen Avgang fra Oslo torsdag 16. juli, ankomst til Paris fredag 24. juli – 2 dager før innspurten på Tour de France, som vi selvfølgelig får med oss Ca. 1700 kilometer gjennom 6 land – sammen med en masse nye sykkelvenner Les mer og påmeld deg på www.osloparis.no
06
PROLOG
Anleggsambisjon til 273 mill får bred støtte i NCF-styre
Tett på Velodrømmen
– nærmere enn noen sinne
TEKST Eirik Arnesen FOTO Andreas Askildsen/SolaBladet
1 . Gratulerer med at NCF uttrykket full og samlet støtte til Velodrom- prosjektet. Hva var din første reaksjon ? Stor glede og lettelse. Dette er den største gaven norsk sykkelsport noen gang har vært i posisjon til å få. Prosjektet koster ikke norsk sykkelsport en krone og bygge. Heller ikke en krone å drifte og kan ikke gå konkurs da det eies av 4 kommuner. 2. Går alt etter planen, kan det bli byggestart i 2016. Hvilken betyd- ning vil en velodrom med internasjonale mål ha for utvikling av sykkel i distriktet? Det vil selvsagt bety alt for banesporten og utviklingen av den. I til- legg vil alle syklister i de øvrige grener får en flott arena til å kjøre kvalitetstrening. 3. Hva er det sterkeste sykkelminne fra 2014? Når Alexander Kristoff vinner Milano – San Remo og når Bystrøm kommer alene til mål i VM og lagkompisene følger på med 3. og 5. plass. Det sitter også i minne når Thor Hushovd på siste etappe i Artic Race på en måte overleverer «stafettpinnen» til Alexander Kristoff. 4. Din beste sykkelopplevelse – på egen dekk? Når jeg som 14 åring ble beste Rogalending i Guttelandsrittet for 14-15 åringer i 1968. Da overrasket jeg meg selv og alle andre. 5. Hva er det med sykkel som er så fascinerende? For meg er det den totale pakken med fart og spenning, taktikken, treningsmetoder, det mekaniske og alle de ulike grenene og de ulike øvelsene. 6. Hva er viktig for å fortsatt utvikle norsk sykkelsport? Klubbutvikling med utdannelse av ledere, trenere, arrangører og kommissærer. I tillegg er det viktig at klubbene tenker anlegg / nærmiljøanlegg, og at vi på sikt blir flinkere til å samarbeide på tvers av klubbgrensene. 7. Hvem er tidenes beste syklist, og hvorfor? Thor Hushovd – fordi han vant mye i en svært belastet tid for sykkelsporten. Alexander Kristoff passerer snart Thor hvis han fortsetter som i 2014. Knut Knudsen var stor i det han brøt en barriere som alle etter ham har hatt stor glede av. 8. Noen du helst ikke skulle sett i feltet? Det er mange – i tillegg er det noen ledere som skulle vært borte fra sporten formange år siden. Jeg syns ikkemyeomat dopingtatte syklister skal få fortsette å berike seg på sykkelsporten etter mange år med juks.
Navn: Stilling:
Tor Helge Skretting
Leder og ildsjel i Sola CK, og for velodromprosjektet Sola Arena
Alder: 17 februar 1954 Bakgrunn: Logistikk-utdannet Sivilstatus: Gift med Olga Barn:
To døtre, Monica og Tone, to svigersønner og 6 barnebarn
Aktuell: Et enstemmig styre i NCF støtter velodromprosjektet til Sola CK, og omliggende klubber. Sola Arena skal etter planen bli en internasjonal konkurransearena. Tor Helge Skretting er mannen som av mange får æren for at prosjektet forhåpentligvis blir en realitet. Skretting har i en årrekke vært svært sentral for utviklingen av sykkelmiljøet i Sola og Rogaland.
9. Hva er tidenes største norske sykkelbragd? Alexander Kristoff`s seier i Milano – San Remo.
10. Når du selv trener – terreng, landevei, hybrid eller el-sykkel, og hvor mye? Trener altfor lite – liker meg best på landeveien. Når jeg er igang blir det 30 km (t/r ) til og fra jobb. Ser frem til våren for å kunne sykle sammen med fruen som fikk El-sykkel i fjor. 11. Hva gleder du deg mest til i 2015-sesongen, og hvorfor? Prosessenmed Sola Arena, følge klubbens flaggskip Gunn-Rita, turen til VM i USA og Sola CK`s 25 års jubileum.
18 GRUPPETTO # 6
39. GANG
Lørdag 6. juni 2015
BERGEN-VOSS er ikke bare en av landets største og mest kjente sykkelbegivenheter, men også et av verdens vakreste turritt. 162 km og 2100 høydemeter - fra Bergen, gjennom Hardanger og målgang på Voss.
Velg mellom full distanse, Bergen-Voss (162 km) eller kortdistanse, Norheimsund-Voss (78 km).
Påmelding: www.bergenvoss.no
Lørdag 15. august 2015
VOSS-GEILO er en fantastisk naturopplevelse på Europas største høyfjellsplatå. Her venter 160 km og 2150 høydemeter i spektakulær vestlands- og høyfjellsnatur.
Velg mellom full distanse, Voss-Geilo (160 km) eller kortdistanse, Dyranut-Geilo (55 km).
Påmelding: www.vossgeilo.no
Mads Kaggestad Èn i mengden – medmeninger
TEKST OG FOTO: Vidar Petterson
Fullsatt stadion, jublende mennesker, det går mot slutten, målvakten gjør sin tiende stjerneredning. De siste sekundene, et langt utspark, spissen som har vært usynlig i 90 minutter får ballen og skårer. Dommeren blåser, det er slutt. Målhelten løftes ut av arenaen til blinkende blitser. Om noen timer kan helten innta morgenkaffen til fete hysteriske overskrifter. Han som egentlig vant kampen rusler som sistemann av gresset, umerkelig, med hanskene i hendene – hjelperytteren.
Fra amatørtoppen i Athletic Club de Boulogne-Billancourt (A.C.B.B.) til profesjonell hjelper* Gruppetto: Trodde du profflivet skulle starte etter den fine 2001 sesongen i Frankrike? Mads: Vi var i kontakt med Credit Agricole, men det ble ingen avtale det året. Ny sesong var allerede på gang og jeg var den eneste av oss som hadde vært nede og kjørt året før som skulle nedover igjen i 2002. Gruppetto: Hvorfor ble det ikke Frankriketur i 2002? Mads: Det var meningene, men en telefon fra Birger Hungerholdt forandret de planene. Han hadde planer om å starte det første semi-profesjonelle laget i Norge. Team Krone hørtes spennende ut med mange ryttere jeg kjente fra før. Gab- riel Rasch var en av dem, og han hadde jeg trent med fra jeg var 12 år.
Lojalitet, dedikasjon, galskap, lett naivitet, offervilje, ingen smerteterskel, treningsvilje. Er du usikker på om du mangler noe av dette er det ikke en framtid som profe- sjonell sykkelrytter du skal satse på. Som hjelperytter kan du i tillegg plusse på et par ting til – uselviskhet og mental styrke. Når det gjelder Mads Kaggestad er det ingen problemer med å krysse av for samtlige av disse egenskapene. Mange ”synser” og vil gjerne mene mye om sykling. Mads har også meninger om sykling, meninger som er basert på egen erfaring og kunnskap. Meninger som ikke snus etter vinden. Enkelte onde, misunnelige tunger mener at Mads kom lett til det siden han var sønn av faren sin – Johan Kaggestad. Navnet på foreldrene dine har ikke rare betydningen når asfalt er det du ser mest av du dag etter dag, time etter time, i all slags vær i flere år. Sykling er en sport uten snarveier – lovlige snarveier.
20 GRUPPETTO # 6
# 6 GRUPPETTO 21
Enmedmeninger Mads Kaggestad
Gruppetto: Fortsatte framgangen i Team Krone ? Mads: ja, vi kjørte mange bra europeiske ritt, og jeg fikk bl.a. tredjeplass sammenlagt i Circuit des Ardennes*, og var to ganger på pallen i Vuelta a Navarra. Gruppetto: Det var da ikke seieren i Ringerike Grand Prix det året som var av- gjørende for at du fikk proffkontrakt? Mads: Nei, det var en god sesong med flere bra plasseringer som nok var medvirkende. Imponerte Thor Hushovd Gruppetto: Thor var allerede på plass i Credit Agricole, men de kjøper vel ikke inn ryttere bare for at stjernene skal ha en kompis hjemmefra? Mads: Hehe, nei det er heldigvis ikke fullt så enkelt. Thor tok kontakt og lurte på om jeg ville komme ned til Frankrike og trene med ham. Han hadde vært på treningsleir med laget og fortalte at han hadde kjørt fra de andre gutta på Credit Agricole på treningene, men at han ikke hadde klart å kjøre av meg. Han ble imponert over kjørestyrken. Etter at jeg var kommet hjem tok Thor kontakt og sa han gjerne ville ha meg på laget. Han ville ha en Nordmann med seg på laget. ”Send CV’n din og jeg ordner
Mads på hjemmebane under Ringerike Grand Prix.
Gruppetto: Det er vel egentlig en egenskap flere av oss kunne trenge? Mads: Jo, et er greit å vite at du gjør ditt beste, bare det ikke tipper over. Jeg har nok tatt med meg dette inn i jobben i dag. Gruppetto: Du likte hjelperytterrollen? Mads: Ja, jeg likte å være på et lag og å være en positiv medspiller. Jeg var en ”ja- mann” som var lojal i forhold til hva laget trengte. Ikke for å skryte, men jeg sa alltid ja til å stille opp det måtte være uten dis- kusjoner. Gruppetto: Hvordan blir du ”brukt” som hjelperytter? Mads: Det var å stille til start hvor du fikk beskjed om. Det kunne være hektisk, og kroppen gikk på høygir i lange perioder. En ganske typisk episode var i 2004 hvor jeg kjørte et tøft spansk etapperitt og gjorde det bra. Dagen etter skulle Bayern Rundfart starte, og én av guttene på laget ble syk og jeg fikk beskjed om å komme meg til Tyskland klar til start. Midt under Bayern Rundfart fikk jeg beskjed om å dra
skapene. Spurten var ikke kjapp nok, og i bakkene var klatrespesialistene sterkere. Dessuten brukte jeg for mye krefter underveis. Jeg var nok litt for ”snill” og
”Jeg har jo økonomi og journalistutdannelse fra BI, men det er ingen somer interessert i det. Det er idretten somhar formet tilværelsen min. Det har i alle år vært en rød tråd i alt jeg har gjort.”
resten” var beskjeden fra Thor. Det var begynnelsen på fem innholdsrike år.
ikke ”sleip eller kynisk” nok. Som lagkamerat Jaan Kirsipuu, Estland sa til meg etter et ritt. ”Hvorfor ligger du så mye i front og drar feltet, du må spare krefter.” Han hadde selvfølgelig rett, men jeg trivdes med å jobbe. På samme måte som jeg likte å trene – litt for mye ville det vise seg. De gangene jeg var i posisjon til å kunne vinne ritt, tok iveren som regel overhånd. Jeg var litt heit i toppen og ikke kald nok. Jeg er en type som liker å jobbe mye, og gjøre ting skikkelig når jeg først skal noe. Sikkert lært det av fatteren som er eks- trem i sine forberedelser.
Gruppetto: Naturlig å bli hjelperytter? Mads: ja, jeg regnet med å få en rolle som hjelperytter. Allerede fra tiden som unge ryttere i Ringerike var vi vant til å kjøre som lag. Det var ikke så vanlig blant unge ryttere i klubblag, men vi hadde et fantas- tisk samhold og det viktigste var at laget skulle gjøre det bra. Gruppetto: Hvorfor? Mads: jeg hadde vel egentlig ikke god nok spisskompetanse på de avgjørende egen-
22 GRUPPETTO # 6
direkte videre til Tour de Luxembourg. I stedet for å ta en litt rolig periode etter det spanske etapperittet ble det 15-16 dager med harde ritt. Det er selvfølgelig ikke måten å bygge overskudd på. Gruppetto: Du har alltid snakket fritt om, og vært sterkt i mot doping. Du var proff i en periode hvor det fortsatt var mye urent i feltet. Hvordan føltes det? Mads: Uten at det er noen unnskyldning, så må jeg kunne si at det var et unaturlig og kunstig høyt nivå. Det var opplagt en del ryttere som hadde mistenkelig stor framgang. Gruppetto: Du var i 1998 med på et test- prosjekt sammen med Wada og Antidop- ing Norge, hva var det? Mads: Det var Gabba og jeg som var med, og én av oss fikk EPO og den andre ikke. Vi visste ikke hvem av oss som i utgangs- punktet var ”dopet.” Til å begynne med trodde vi begge det var Gabba siden han følte seg så sprek. Men etter et par dager merket jeg at jeg var i uvanlig god form til november å være. Gabba begynte å få litt problemer på turene våre og mente stadig at det gikk for fort. Effekten var skremmende god, og hadde det vært brukt i ritt i høysesongen hvor formen er på topp ville effekten vært ekstra merkbar. Det var interessant å se hvordan kroppen reagerte. En annen ting som var skremmende var at jeg sannsynligvis ikke vill ha blitt tatt for det. Hematocrit-verdiene mine var allikevel innenfor den lovlige grensen som går ved 50. Jeg målte 48 med EPO, mot rundt 40 som for meg var normalt. Gruppetto: Du var i støtet i 2006, med Vuelta a Espana og sterk kjøring. Allikevel ble 2007 en nedtur, hva skjedde? Mads: Jeg trente meg i hjel. Skulle ta det siste steget opp til de virkelig store gutta. Jeg bodde i Frankrike og trente mye alene. Det ble som en sammenhengende lang treningssamling. Thor sa det til meg da jeg trente 30 timer i uka i november, som skulle være en relativt rolig måned. Jeg ble nærmest besatt av å bli bedre. Jeg var liten og lett, veide 62-63 kg med et O2 opp- tak på 90 på det beste. Hvorfor skulle jeg
ikke holde følge med Valverde og gutta oppover fjellsidene var tanken? Det kjøres utrolig hardt på storskiva op- pover fjellsidene i 30 km/t. Vi måtte bremse i serpentinsvingene – oppover! For lite mat og for mye trening var ingen suksessoppskrift.
”Du skal ikke spise opp tallerken din før konkurrentene har spist opp sine.” Mads omå være kald i avslutninger
Mads, alltid med klare synspunkter.
Gruppetto: At det tidligere var en del litt kunstig spreke ryttere i feltet bidro vel også til å gjøre rittene tøffere for dere som var rene? Mads: Det ble jo kjørt raskere, og du fikk hele tiden juling. De rene rytterne fikk da mer juling, og du måtte tåle smerte mil etter mil og dag etter dag. Det er som en lang boksekamp. Slag på slag og du må reise deg hele tiden. Gruppetto: Var du aldri redd når du lå skulder ved skulder i store felt? Mads: Klart det var skummelt, men gutta var så gode på syklene, nærmest i ett med sykkelen. Men det var hele tiden nesten- ulykker. Orker du å sitte i front slipper du unna det meste. Sitter du i feltet og sliter med å holde følge med resten, og er engs- telig er det bedre å finne på noe annet å gjøre. Gruppetto: Under VM snakkes det alltid om det er noe samarbeid ryttere i mellom på tvers av nasjoner. Altså hjelper man en lagkamerat fra profflaget selv om han kjører for et annet land? Mads: Nei, egentlig er det ikke så mye av
”For litemat og formye trening er ingen suksessoppskrift.”
# 6 GRUPPETTO 23
Enmedmeninger Mads Kaggestad
Proffkarrieren er over, men ikke sykkelgleden. Her under Oslo Sykkelfestival i 2008.
det, men det forekommer. Som for ek- sempel under London-OL hvor Hviteruss- iske Kyrienka hjalp Cavendish. Ryktene sier at SKY betalte hotelloppholdet hans. En som kjenner sporten ser at det inni- mellom skjer ting som ikke er logiske. Det er litt av spillet og med et trent sykkeløye kan du se om det er «skjult» samarbeid på tvers av lagene. Gruppetto: Skjedde det mye rart under rittene? Mads: Det hendte så mye sprø ting under ritt. Du kunne for eksempel komme i stor fart rundt en sving, og så lå det mange kuer i veien. Noen ganger var det demonstrasjoner hvor de brukte et stort sykkelritt for å bli hørt. Jeg husker en gang i baskerland Rundt i Spania hvor vi ble stoppet av demonstranter, og mange av de spanske rytterne går bort og blir med på demonstrasjonen. Det blir jubel blant gutta i feltet, og etter noen minutter kunne vi sykle videre. Demonstrantene fikk sin TV-tid og hadde oppnådd det de var ute etter. Gruppetto: Merket du godt statusfor- skjeller blant rytterne. Var det noen som hadde ekstra respekt?
Mads: Jeg husker da jeg var førsteårs proff under Le Dauphine Libere (nå Critérium du Dauphiné) og Lance Armstrong veltet, ja han rullet nedover fjellsiden og det så ikke bra ut. Det var et sjokkpreget felt som rullet videre. Armstrong var en som nesten aldri var i bakken. Det spillet som oppstod da var helt spesielt. Det franske laget Jean Delatour satt seg opp og begynte å kjøre. De rykket før Armstrong var kommet til- bake i feltet og det skapte furore. Du angriper ikke når Armstrong, som da var kongen i feltet går i bakken. Armstrong ble så forbannet over angrepet og beordret hele laget til å kjøre alt for å hente inn Jean Delatour rytteren i front. Etter rittet tordnet Armstrong videre; Når vi kommer til Tour de France skal vi i US Postal kjøre inn alle brudd Jean Delatour prøver på uansett om det har noen som helst betydning for oss. Det endte med at de måtte krype til korset og be om unn- skyldning. Alle var livredde Armstrong og makten han hadde i feltet. Det er et hierarki i feltet, og man blir etter hvert litt lei at de store lagene nærmest skal bestemme hvordan det skal kjøres.
mennene er litt sære på sin spesielle måte, og amerikanerne vil gjerne ”sjefe” mer enn andre. De største og sterkeste lagene er de som styrer feltet. Mye arroganse. Vi merket når vi syklet ritt og Thor Hus- hovd var med at hele laget større respekt i feltet. Gruppetto: Hvordan var å legge opp etter så mange år som heltidsutøver. Følte du en tomhet? Mads: Nei, med jobben i Avantas Aktiv, hvor jeg også er medeier, i tillegg til andre oppdrag, som TV2 osv er dagene fylt, og vel så det. Det, i tillegg til familie gjør at det er ikke tid til å gå inn i noen leder, eller trener/rådgiverroller for syklister eller lag på en skikkelig måte. Det får eventuelt komme senere. Jeg har fått flere forespørsler, og det er ikke det at jeg ikke har lyst, men det er noe jeg må gjøre skikkelig om jeg skal. Det ble også utrolig mye reising, som det også vil være i en lederrolle i et lag. Reiselysten og nys- gjerrigheten er til en stor grad tilfredstilt gjennom årene på asfalten. Noen av de hyggeligste minnene er faktisk fra U-23 tiden hvor vi til tider bodde nokså kummerlig og reiste rundt i månedsvis i en
Det var en spesiell rivalisering mellom de engelsktalende og franske lagene. Fransk-
24 GRUPPETTO # 6
dårlig gammel bil. Vi trente og konkur- rerte sammen hele sommeren. Dette skapte et spesielt kameratskap jeg ikke ville vært foruten. Det er et av de mest positive godene med å drive med topp- idrett, noe som varer livet ut. Gruppetto: Treukersrittene, er de for harde? Mads: Jeg tror på litt kortere etapper, og kanskje treukers turene ikke trenger å vare i hele tre uker. Gruppetto: MPCC* fungerer det? Mads: Jeg er tilhenger av MPCC som har et strengere regelverk enn Wada. Samtidig blir de kritisert for ikke å være konsekvente nok. Det ble for eksempel en debatt rundt Astanas dopingavsløringer i høst/vinter. De to Iglinskiy brødrene som er WorldTour syklister ble avslørt, og i til- legg ble tre ryttere på Astanas U-23 lag tatt. Dette høres selvfølgelig voldsomt ut, men det er to forskjellige juridiske en- heter. UCI regnet med at de ville tapt en slik sak. En annen sak er om det viser seg at Astana også er involvert i en større sak som nå etterforskes i Italia. Uansett bør Astana være forsiktig med hva de gjør i 2015. De tåler ikke flere saker nå. For publikum som følger sykkelsporten kan det se rart ut at den reformvillige UCI presidenten Brian Cookson ikke gjør mer med saker som dette. Saken er nok mer sammensatt enn som så. Det kan kanskje se ut som inkonsekvens fra ledelsens side, men han har juridiske, økonomiske og politiske hensyn å ta. Gruppetto: Det jobbes hardt mot doping i sykkelsporten. Stemmer det at rytterne også bidrar?
Mads: WorldTour rytterne betaler faktisk en prosentandel av lønnen sin til antidop- ingarbeide. Det at mange har blitt tatt, be- tyr også at det blir tatt på alvor. Sykling er den idretten som har tatt problemet mest på alvor. Hver ny positiv dopingprøve be- tyr at feltet blir renere. Det er ingen løs- ning på problemet å skryte av at idretten du driver er ren fordi ingen blir tatt, hvis nesten ingen blir testet. Mediene har stort sett fokusert på det negative, og forteller lite om antidoping- arbeidet som hele tiden gjøres. Antidop- ingarbeidet er dyrt, og det er idretten som selv betaler. Med det negative omdømmet positive prøver gir, og i tillegg til kostnadene er det mange idretter som
velger å stikke hodet i sanden og ikke satse på bred testing av sine utøvere. Sykkelsporten har gjort det motsatte. Åpenhet og hyppige tester skaper selv- følgelig dårligere omtale i mediene, men jeg mener dette er den eneste riktige veien å gå for å forebygge. I idretter hvor det stilles store krav til fysikk og utholdenhet og ingen blir tatt, da tenker jeg mitt… Gruppetto: Til slutt; hva vil du si til unge som vil satse på sykling? Mads: Ikke gjør samme feilen sommeg og bare kjøre på hele tiden, tør å hvile. Si ifra til trenere og ledere når du føler det blir for mye. G
*MPCC - Mouvement Pour Un Cyclisme Crédible En forening for å bygge opp troverdighet i sykkelsporten. Det var en god idé som dukket opp i 2007 og skulle bidra til å rydde opp i sykkelsportens noe lurvete rykte. En slags selvjustisavtale når det gjelder doping. Hovedmålet med MPCC er å heve den etiske terskelen. De går lenger enn UCI’s egne regler. De ble enige om ikke å la ryttere bruke kortison for medisinske grunner. De skal da ilegges en 8 dagers konkurransenekt siden du an- givelig er skadet – egentlig nokså logisk. Oktober 2012 og Tour de France direktør Christian Prudhomme uttalte at MPCC var avgjørende for sportens troverdighet, og at han bare ville vurdere å gi ”wildcard” invitasjoner til ASO’s ritt til lag som hadde underskrevt MPCC avtalen. Organisa- sjonen ledes i dag av Thor Hushovds tidligere Credit-Agricole direktør Roger Legeay. Det er nå 38 lag som har underskrevet avtalen. *Athletic Club de Boulogne-Billancourt (A.C.B.B.) Stor kjent amatørklubb i Paris som for mange har vært et springbrett ut i proffverden. *Circuit des Ardennes Fransk etapperitt med høyt nivå på deltakerne. Ryttere som Stephen Roche og Greg Lemond er blant tidligere vinnere.
MARIUS BEKLEDNING DU BARE alg av sykl ort utv t egg s Vi har i till Nå gir vi deg akt på all fri fr abrikk.no. elf i sykk Bes till i dag!
- YKKEL S FÅR HOS OSS! eltøy. er og sykk , del er .1.500,- ver kr tillinger o e bes
Lene Byberg, Marius og NOR
SYKKELFABRIKK.NO FAGHANDEL PÅ NETTET! ENKELT OG TRYGT.
# 6 GRUPPETTO 25
QATAR
Ingen tørke for Alexander Kristoff TOUR OF QATAR
TEKST Vidar Petterson FOTO: Kåre Dehlie Thorstad
Vi har vært en tur i Qatar og kikket på dette noe merkelige rittet i et land som ikke akkurat er mest kjent for sykling.
26 GRUPPETTO # 6
Alexander Kristoff tar sin første av tre seire.
# 6 GRUPPETTO 27
QATAR
28 GRUPPETTO # 6
Mister du feltet i Qatar, så mister du det…
O m det ikke er et sykke- land gjør ingen ting, spesielt når Alexander Kristoff kom hjem med tre etappeseire av seks mulige. Som Kristoff selv sa var ikke vinden noe stort problem selv om det som vanlig på flere etapper ble store splitter i feltet.
“Når du har Rogalandskysten som treningsområde er du ikke helt uvant med vind.” Alexander Kristoff
Høyt tempo i feltet På andre etappe hvor Kristoff tok årets første seier gikk med en snitt- fart på 48 km/t på den 194 km lange etappen. Det er stort sett flate etapper og det er vinden som skaper spenningen og ikke klatringer. Kristoff tok også fjerde og femte etappe, og hadde en mulighet til å ta den gullfargede seierstrøya. Neder- landske Niki Terpstra (Etixx – Quick- Step) vant tempoen på tredje etappe og hadde ledelse på 11 sekunder før sjette og siste etappe. Det var 10 se- kunders seiersbonus, i tillegg til to
# 6 GRUPPETTO 29
QATAR
sprinter underveis som ga 3, 2 og 1 sekunds bonus. Etixx – Quick-Step tok ingen sjanser og sendte sine spurtere fram for å hindre Kristoff i å plukke for mange sekunder. Han fikk riktig nok to sekunder bonus på den første sprinten, og kunne da med seier i målspurten vinne sammenlagt om ikke Terpstra fikk bonussekunder. Kristoff kom aldri i posisjon i spurten og endte på tredjeplass sammenlagt 9 sekunder etter Terpstra. Beste sesongstart noen gang for Alexander Kristoff Alex har ikke akkurat dempet for- ventningene før vårklassikerne som snart er i gang. Han er ikke lenger en ”underdog” og må regne med å bli passet på. Kristoff har plukket ut Flandern Rundt som vårens store klassikersatsing.
Med høyeste punkt i landet på 103 m.o.h. blir det stort sett flate veier og mye motvind. Litt rart å tenke på at VM går her i 2016. Men de bygger vel bare et fjell…
30 GRUPPETTO # 6
AU! Skrubbsår og garantert sand i såret - greit med litt trøst fra legebilen…
# 6 GRUPPETTO 31
QATAR
32 GRUPPETTO # 6
Laget er i år bygget rundt Kristoff Laget er i år bedre samkjørt, og flere av rytterne Kristoff skal ha med til å hjelpe seg under klassikerne har trent spesielt med dette sommål. Trener Stein Ørn har bidratt med sine udiskutabelt gode tren- ingskunnskaper til laget. Katusha har i år satset mer på Kristoff, og med nysignerte Jacopo Guarnieri på laget viser de at de mener alvor. Kristoff har blant annet jobbet med sittestillingen i vinter, og sitter nå mer aerodynamisk og effektivt på sykkelen. Trener Stein Ørn forteller at han nå holder samme fart med lavere watt enn i fjor. Det er bare å glede seg til fortsett- elsen. G
Med seier på tre av seks etapper kunne det ikke gått så mye bedre i sesonåpningen i Qatar.
Sir Bradley Wiggins stilte med verdens- mestertrøya på tempoen uten at det hjalp.
# 6 GRUPPETTO 33
QATAR - DAMER
Et annerledes ritt LADIES TOUR OF QATAR
TEKST Vidar Petterson FOTO: Kåre Dehlie Thorstad
I et land som ikke akkurat oppfordrer til at kvinner skal drive idrett, eller gå rundt i ettersittende sykkeltøy, finner årets første store etapperitt sted. Kanskje noe over- raskende nok viser det seg at behandlingen fra arrangørens side er blant de beste jentene møter i løpet sesongen. At ASO står bak, og ikke ukjente Eddy Merckx er med å promoterer rittet gjør nok sitt til den fine behandlingen.
34 GRUPPETTO # 6
Kontrastene er store og ulikt alle andre steder vi kjører ritt sier de norske jentene som er med.
# 6 GRUPPETTO 35
QATAR - DAMER
36 GRUPPETTO # 6
TeamHitec på ørkentur LADIES TOUR OF QATAR
Vi tok en prat med to av Hitec jentene i Qatar for å høre hvordan de opplevde disse litt annerledes omgivelsene.
# 6 GRUPPETTO 37
QATAR - DAMER
E milie Moberg som sykler for andre gang og Miriam Bjørnsrud som debuterte i Qatar i år stiller velvillig opp til en liten snakk på hotellet etter rittet. Emilie advarte om at ”det sier pang fra start og det er full fart helt til mål.” Det ble ikke helt sånn på første etappe i år, mye på grunn av vinden som ikke var så sterk som vanlig. Det gjaldt riktig nok bare første etappe. Det er et morsomt sted å være. Vi blir godt mottatt, og hotellet er vel det beste vi bor på i løpet av sesongen. Vi blir for en gang skyld behandlet på samme måte som guttene. Noe som absolutt ikke er vanlig. Vi savner litt mer likebehandling og opp- merksomhet selv om vi forstår at ap- paratet rundt herreproffene er større. Da er det ekstra gøy med den gode behand- lingen vi får her.
Hardt ritt Dette er kanskje årets hardeste ritt. Ikke bare på grunn av høyt tempo, men vinden her er verre enn de tøffe bakkene vi ofte kjører i Europa. I tillegg kommer vi norske rett fra vintertrening med pigg- dekk og kulde, og er ikke helt forberedt på tempoet. Mange av de vi møter har kjørt på bane i vinter og har større fart i kroppen. Det er ikke bare vi som føler på det, også de beste, de som havner på podiet sier det samme. Det er en bra forberedelse til VM i 2016 som skal gå her. Vi kjører mange ritt i Belgia og Nederland hvor det også er mye vind, men det er stor forskjell på sidevind i Nederland og her. Det føles som noe helt annet når du ligger og kjører vifte hele dagen. Det er posisjonskamp rundt hver sving for å skaffe seg en plass i vifta. Faller du ut av vifta forsvinner fort feltet.
Ingen har flere proffseiere enn Eddy Merckx. Han har i flere år ivret for at sykkelsporten skal spres til nye om- råder i verden.
det å kjøre opp til fronten var håpløst. Vi kjørte for Lauren og hun fikk en sjette- plass som best. Vi er ikke helt fornøyd, men vi har fått en skikkelig trening, og en fin start før det braker løs med de mel- lomeuropeiske rittene. Kirsten Wild har dominert de siste årene, men i år var det britiske Lizzie Armistead som fikk med seg gulltrøya hjem. G
Vi fikk prøve det på en av etappene hvor de fleste av oss ble hindret av en velt, og
38 GRUPPETTO # 6
Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46 Page 47 Page 48 Page 49 Page 50 Page 51 Page 52 Page 53 Page 54 Page 55 Page 56 Page 57 Page 58 Page 59 Page 60 Page 61 Page 62 Page 63 Page 64 Page 65 Page 66 Page 67 Page 68 Page 69 Page 70 Page 71 Page 72 Page 73 Page 74 Page 75 Page 76 Page 77 Page 78 Page 79 Page 80 Page 81 Page 82 Page 83 Page 84 Page 85 Page 86 Page 87 Page 88 Page 89 Page 90 Page 91 Page 92 Page 93 Page 94 Page 95 Page 96 Page 97 Page 98 Page 99 Page 100 Page 101 Page 102 Page 103 Page 104 Page 105 Page 106 Page 107 Page 108 Page 109 Page 110 Page 111 Page 112 Page 113 Page 114 Page 115 Page 116Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease