Milyon Kadına Mentor: Mentorluk Rehberi

Yolunuz açık, ilhamınız bol olsun!

Mentorluk Rehberi

Mart 2023

Milyon Kadına Mentor

İçindekiler

Mentorluk Programı Hakkında

01

Mentorluk Rehberinin Amacı

02

Mentorlukla İlgili Temel Bilgiler

03

1:1 Mentorluk İlişkisinde Temel Prensipler:

04

Gizlilik ve Etik, Eşleşme Süreci, Görüşmeler, Bilgilendirmeler, Program Anketleri

05

Roller ve Sorumluluklar

06

Mentorluk Görüşmeleri için Temel Beceriler

07

İlk Görüşmede Nelere Dikkat Edilmeli?

08

İlişkinin Sonlandırılması

09

Mentorlar için Düşünme Soruları ve Öneriler

10

Mentiler için Düşünme Soruları ve Öneriler

Mentor Kontrol Listesi

11

12

Menti Kontrol Listesi

Mentorluk Anlaşması Şablonu

13 14

Faydalı Linkler

Mentorluk Programı Hakkında

Milyon Kadına Mentor Programına Hoş Geldiniz!

Milyon Kadına Mentor Programı, 15-25 yaş arasındaki genç kızlar ile sektör liderlerini dijital platformda bir araya getiren ve genç kızların kariyer hedeflerini destekleyen bir mentorluk hareketidir. 2021 yılında STEM (Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında kariyer hedefleri olan genç kızları desteklemek üzere hayata geçirilen Milyon Kadına Mentor Programı’na 2023’te, alan farkı gözetmeksizin, okuyan ya da yeni mezun tüm genç kızlar ve liseler de eklendi. Milyon Kadına Mentor Programı kapsamında, kariyer yolculuğunda mentor arayan tüm genç kızlara destek olma hedefiyle çalışmalar devam etmektedir. Program, ABD Ticaret Odası'na bağlı ABD – Türkiye İş Konseyi'nin Women in Business (İş Dünyasında Kadınlar) çalışma grubu eş başkanları Ümran Beba (Kurucu, Beba Vakfı ve Partner, August Leadership) ve Canan Özsoy’un liderliğinde ve proje paydaşları TurkishWIN ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)'nin işbirliğiyle hayata geçirilmiştir. STEMconnector'ın global deneyimini ve TurkishWIN'in geniş mentor ve menti ağını dijital platformu BinYaprak ile buluşturan program, kurucu destekçileri olan Akbank , Beba Vakfı, Borusan Kocabıyık Vakfı , DFDS, EnerjiSA, Getir, PepsiCo Türkiye, Petrol Ofisi, Unilever Türkiye ve Teknoloji Sponsoru Turkcell'in katkılarıyla gerçekleşmektedir. Bu program büyüdükçe güçlenecek, güçlendikçe daha çok kadını kariyerlerinde destekleyecektir.

Sizleri bu programda görmekten çok mutluyuz. Yola çıkalım mı?

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorluk Rehberinin Amacı

Mentorluğun tam olarak ne olduğunu ve mentorlukla ilgili temel kavramlar Mentorluk ilişkisinin temel prensipleri olan gizlilik, etik, ilişki 1:1 Mentorluk Programında size yardımcı olması amacıyla bu mentorluk rehberini hazırladık. Bu rehber ile aşağıdaki konularda bilgi edinmenizi sağlamayı, aklınızda süreçle ilgili olabilecek her türlü soruya yanıt bulabilmenizi amaçlıyoruz:

tasarımı ve ortak sorumluluk konuları 1:1 Mentorluk Programının süreç akışı

Programda mentor, menti, program yöneticisi TurkishWIN ve kurum MKM Program Temsilcisinin rol ve sorumlulukları BinYaprak sistemi üzerinden mentor-menti eşleşmeleri ve takibi Mentorluk görüşmelerinde hem mentor hem de mentiler için temel beceriler İlk görüşmede dikkat edilmesi gerekenler İlişkinin sonlandırılmasına dair bilgiler

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Rehberin devamına;

Hem mentorlar hem de mentiler için yol gösterici olabilecek, kendiniz üzerinde düşünmenize ve kendinizi değerlendirmenize yardımcı olabilecek “Düşünme Soruları ve Öneriler” bölümü, Mentorluk sürecinizi başlatırken (tavsiyemiz 1. Görüşmenin sonunda yapmanız) kullanmanızı önerdiğimiz Mentorluk Anlaşması şablonu ve,

Hem mentorlar hem de mentiler için Kontrol Listesi bölümleri ekledik.

Rehberin sonunda ise “Faydalı Linkler” başlığı altında süreç boyunca yararlanabileceğinizi düşündüğümüz bağlantı paylaştık:

Programla ve mentorluk süreciyle ilgili sıkça sorulan soruların yanıtları, Süreçte ve mentorluk ilişkisinde rol, sorumluluk, etik davranış kriterleri ve gizlilik prensibi üzerine bilgi içeren EMCC Global Etik Kod dokümanı, Kitaplar Dijital kaynaklar

Haydi başlayalım :)

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorluk alanındaki en önemli akademisyenlerden David Clutterbuck, mentorluğu şu şekilde tanımlar: “Mentor, mentinin sahip olduğu bilgeliği keşfetmesi için kendi bilgeliğini ortaya koyan kişidir.” Mentorluk (akıl hocalığı/rehberlik) kişinin sahip olduğu tecrübe ve belirli bir uzmanlık ile kendisinden daha az deneyimli kişilere rehberlik etmesi ve deneyimlerini paylaşmasıdır. Hem mentor ve hem de menti için fayda yaratan; karşılıklı olarak bilgi ve bakış açısı paylaşımına olanak veren bir uygulamadır. Mentorlukla İlgili Temel Bilgiler

Rol ve sorumlulukların net olduğu; mentor ve mentinin kişisel sorumluluklarını alarak ortaklaşa yürüttükleri, güvene dayalı bir ilişkidir.

Mentorluk Nedir?

Etkin dinlemek, açık ve güçlü sorular sormak, geribildirim vermek; Deneyim paylaşmak Mentinin konfor alanından çıkarak düşünmesine olanak vermek Mentinin gelişimine odaklanmak, hedeflerine ulaşması yolunda onu cesaretlendirmek, Açık iletişim ve güven ortamı yaratarak karşılıklı öğrenmeye imkan sunmaktır.

Mentorluk Ne Değildir?

Ücretsiz bir profesyonel danışmanlık hizmeti alternatifi değildir. Problem çözme odaklı bir teşhis ve tedavi yaklaşımı değildir. Mentorun kendi doğrularını dayatması, mentinin adına karar vermesi veya çözümler geliştirmesi değildir. Mentinin mentordan kişisel yakınlık veya kariyer sponsorluğu beklediği bir ilişki değildir.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorluk Neden Önemlidir?

Mentorluk hem mentor hem de menti için;

Kuşaklar arası iletişimi artıran, Etkili iletişim ve liderlik becerilerini destekleyen, Karşılıklı paylaşımlar sayesinde kişisel farkındalıklarını güçlendiren, Kişisel değerlerden hareket ederek anlam yaratmaya ve 1:1 mentorluk ilişkisi aracılığıyla daha büyük ekosisteme – bütüne hizmet etmeye imkan sağlayan bir gelişim yolculuğudur.

Mentor Kimdir?

Mentor, sahip olduğu bilgi birikimini, mesleki ve hayata dair deneyimini belirli bir uzmanlık ile kendisinden daha az deneyimli kişilere aktaran, rehberlik eden kişidir.

1:1 Mentorluk Programı kapsamındaki mentorlar, iş hayatında toplamda en az 5 yıl deneyim sahibi kişilerdir.

Programa hem kadın hem erkek mentorların katılımını destekliyor ve bekliyoruz.

Menti Kimdir?

1:1 Mentorluk Programı kapsamında mentiler üniversite okuyan, mezun veya çalışma hayatında olan 18-25 yaş arası genç kızlardır.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Gizlilik ve Etik Mentorluk ilişkisi açık iletişim ve güven temelinde şekillenen ve ilerleyen bir ilişkidir. Bunu sağlayabilmek için ana unsurlar gizlilik prensibi ve etik çerçevedir. Mentorluk ilişkisi başladıktan itibaren, süreç boyunca ve süreç sonlandıktan sonra dahi, mentor ve mentiye dair her türlü kişisel bilgi ve görüşmede konuşulanlar gizli kalır, 3. kişiler ile paylaşılmaz. Program yönetimine geribildirim verilmesi gereken durumlarda, gizlilik prensibine sadık kalarak ilerlenmesi önemlidir. Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi (EMCC | European Mentoring and Coaching Council) mentorluk ilişkisinde rol ve sorumlulukları, etik davranış çerçevesini ve gizlilik prensibini net ve detaylı bir şekilde tanımlamıştır. EMCC Global Etik Kod dokümanına bu rehberin sonundaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 1:1 Mentorluk İlişkisinde Temel Prensipler

Süreç

1:1 Mentorluk Programı mentor-menti eşleştirmelerinin yapılmasından itibaren başlayan 6 aylık bir süreçtir.

6 ay sürecek 1:1 Mentorluk Programı kapsamında, mentorluk görüşmeleriniz için ortalama 6-10 saat ayırmanızı öneriyoruz. Bu önerdiğimiz minimum süredir, daha fazla görüşme yapmak isterseniz hayır demeyiz :) Görüşme takvimi ve görüşmelerin sıklığı her mentor-menti ilişkisi içinde ihtiyaca göre farklılık gösterebilmekle birlikte, genel anlamda süreç genel anlamda 3-4 haftada bir gerçekleştirilecek 1-1,5 saatlik mentorluk görüşmeleri olarak düşünülebilir.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Eşleşmeler

Milyon Kadına Mentor 1:1 Mentorluk programında eşleşmeler, BinYaprak sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Eşleşme Sürecine Genel Bakış

Eşleşme sisteminde temel prensipler aşağıdaki gibidir:

Mentilerimiz BinYaprak web sitesi üzerinden mentorların profillerini görüntüleyebilir ve mentorluk almak istediği mentora başvuru yapar. Mentiler mentor profillerini görüntülerken, farklı filtreler kullanarak aramalarını daha etkin bir şekilde gerçekleştirebilir. Mentorlarımız, kendilerine yapılan başvuruları profilleri üzerinden görüntüleyebilir. Kendi deneyimleri ve uzmanlıkları ile uyumlu gelişim hedefleri olan ve destek olabileceklerini düşündükleri mentilerin başvurularını kabul ederler. Mentor mentinin başvurusunu kabul ettikten sonra, eşleşme otomatik olarak gerçekleşir ve 6 aylık mentorluk yolculuğu başlar :)

Mentiler İçin: Mentora Başvuruda Bulunmak

Mentor Profillerini Görüntülemek BinYaprak web sitesi üzerinden programda yer alan mentorlarımızı görüntüleyebilirsiniz. Mentorlarımızın profillerine ulaşmak için, program anasayfamızda yer alan “Mentorları Keşfet” butonuna tıklayabilirsiniz!

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Profilleri görüntülerken, ihtiyacınıza ve gelişim hedefinize göre filtreleme özelliklerini kullanarak aramanızı özelleştirebilir ve size en uygun olduğunu düşündüğünüz mentora başvuruda bulunabilirsiniz :)

Eşleşme Başvurusu Yapmak

Kendiniz için en uygun olduğunu düşündüğünüz mentoru bulduğunuza inanıyorsanız, “Başvur” butonuna tıklayarak eşleşme talebinizi kolayca yapabilirsiniz!

Burada önemli birkaç noktanın altını çizmek isteriz:

Her mentinin 6 aylık süre içerisinde yalnızca 1 mentoru olabilir. Başvuruyu yaptıktan sonra fikrinizi değiştirirseniz, profilinizde yer alan “Eşleşmeler” sekmesinden başvurunuzu geri çekebilirsiniz.

Mentorun, başvurunuza yanıt vermek için 2 hafta süresi vardır. Mentorunuzdan yanıt beklediğiniz süre içerisinde - yani maksimum 2 haftalık sürede - başka bir mentora başvuru yapamazsınız. Mentorunuz başvurunuzu kabul ederse, eşleşmeniz otomatik olarak gerçekleşir ve süreciniz başlar :) Mentorunuz başvurunuzu reddederse, hemen yeni bir mentora başvuru yapabilirsiniz. Mentorunuz 2 haftanın sonunda talebinize hala yanıt vermediyse, başvurunuz otomatik olarak sonlanır ve yine bir başka mentora başvuru yapabilirsiniz.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorlar İçin: Menti Başvurularını Yönetmek

Bu bölümden mentilerin profillerini görüntüleyebilir, gelişim hedefleri ve mentorluktan beklentilerini öğrenebilir, uygun bir eşleşme olup olmayacağına karar verebilirsiniz. BinYaprak profilinizde yer alan “Eşleşmeler” sekmesine tıklayarak, size yapılan menti başvurularını görüntüleyebilirsiniz.

Bir mentinin başvurusunu onaylayabilir veya reddedebilirsiniz:

Aynı şekilde, size iletilen bilgilendirme e-postası üzerinden de başvuruyu onaylayabilir veya reddedebilirsiniz.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorlarımıza Önemli Birkaç Hatırlatma:

Menti başvurularına en geç 2 hafta içerisinde dönüş yapmanız önemlidir. Sizden yanıt gelene kadar menti, bir başka mentora başvuru yapamayacaktır. Başvuruyu onayladığınızda eşleşmeniz otomatik olarak gerçekleşir ve süreciniz başlar :)

Başvuruyu reddettiğinizde, menti bir başka mentora başvuru yapabilir.

Eğer başvuruya 2 hafta içerisinde yanıt vermezseniz, başvuru otomatik olarak sonlanır ve mentiniz bir başka mentora başvuru yapmak üzere yönlendirilir. Yoğun olduğunuz ve/veya zaman ayıramayacağınızı düşündüğünüz dönemlerde “Profilimi Düzenle” bölümünden menti üst sınırınızı değiştirebilir veya profilinizi pasife alabilirsiniz.

Eşleşme Gerçekleşti, Peki Ya Sonra?

Eşleşmeniz gerçekleştikten sonra, eşleştiğiniz kişi ile ortak bir e-posta üzerinde buluşturulursunuz :)

Bu e-posta içerisinde bilgi olarak:

Eşleştiğiniz kişinin adı, soyadı ve e-posta adresi; Mentorun kurumu ve pozisyonu, Mentinin üniversitesi ve bölümü yer almaktadır.

Eşleşmenize dair bilgilendirme e-postasını aldıktan sonra ilk adımı mentimizin atmasını ve ilk görüşmeyi organize etmek için mentorumuza ulaşmasını öneriyoruz.

Eşleşmenizin başlamasından itibaren 6 ay sürecek mentorluk yolculuğunuzda, düzenli olarak e-postalar alacaksınız. Bu e-postalarda süreçle ilgili bilgilendirmeler, ipuçları ve hatırlatmalar, kaynak paylaşımları ve öneriler paylaşacağız.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Eşleşme Bilgilerini Görüntülemek

Eşleşme bilgilerinizi BinYaprak profilleriniz üzerinden görüntüleyebilirsiniz.

Mentorlarımız BinYaprak profillerindeki “Eşleşmeler” sekmesinde eşleşme bilgilerini görüntüleyebilir;

Mentilerimiz BinYaprak profillerindeki “Eşleşmeler” sekmesinde eşleşme bilgilerini görüntüleyebilir;

Hem mentorlarımız hem de mentilerimiz profillerindeki "Eşleşmeler" sekmesi üzerinden; MKM 1:1 Mentorluk Rehberi, Mentorluk Anlaşması vb. yararlı bağlantılara erişebilirler.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Görüşmeler

Mentorluk görüşmeleri mentor ve mentinin ortaklaşa belirleyecekleri görüşme platformlarından online olarak gerçekleştirilir.

Görüşme planlaması mentor ve menti arasında yapılacaktır.

Organizasyon sorumluluğunu mentilerimizin almasını öneriyoruz.

Görüşmelerinizi gerçekleştirdiğinizin kaydını tuttuğumuz bir log sistemi kullanmıyoruz. Size düzenli olarak gönderdiğimiz program anketlerinde bu bilgileri doldurmanız takibimiz açısından önemli :)

Bilgilendirme ve Anketler E-Posta Bilgilendirmeleri

TurkishWIN tarafından mentor ve mentiler program süresince düzenli olarak e-posta gönderimi yapılır. E-posta içeriklerinde:

Süreçle ilgili bilgilendirmeler,

Milyon Kadına Mentor Hareketi ile ilgili etkinlik duyuruları,

Katılabileceğiniz farklı etkileşimler,

Mentorluk görüşmeleriniz ile ilgili ipuçları, kaynaklar ve öneriler ve

Programla ilgili deneyimlerinizi ve geribildirimlerinizi paylaşabileceğiniz anketler iletilir.

E-postalar bilgilendirme@binyaprak.com adresinden iletilecektir. Mesajlarımızın size ulaştığından emin olmak için bu adresi güvenli listeye almanızı ve spam/junk/istenmeyen posta kutunuzu da zaman zaman kontrol etmenizi öneriyoruz.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Program Anketleri

Program boyunca mentor ve mentilerimize düzenli olarak anket gönderimi yapıyoruz.

Bu anketler ile hem programla ilgili deneyimlerinizi öğrenmeyi, hem de görüş ve önerilerinizi almayı amaçlıyoruz.

Geribildirimleriniz programda yapacağımız iyileştirmeler ile ilgili yol gösterici oluyor, bu sebeple anketleri doldurmanız bizim için çok önemli :)

Mentor Anketleri

Programda yer alan mentorlarımıza eşleşmelerinin 4., 12. ve 24. haftasında anketleri iletilir.

Anketlere ulaşmak için:

Size gönderilen e-posta içerisindeki bağlantıyı kullanabilir, https://binyaprak.com/mkm-anketlerim adresi üzerinden doğruca anketler sayfasına gidebilir, Binyaprak profilinizdeki “Eşleşmeler” sekmesinde yer alan “Anketlerime Git” seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Anket sayfasında tüm anketlerinizi görebilirsiniz. Doldurduklarınız yeşil renkte, doldurmanız için hazır olanlar pembe renkte, henüz aktive olmamış anketleriniz gri renkte görünür. Birden fazla eşleşmeniz olması durumunda her mentiniz için anketlerinizi ayrı ayrı görebilirsiniz.

Menti Anketleri

Size gönderilen e-posta içerisindeki bağlantıyı kullanabilir, https://binyaprak.com/mkm-anketlerim adresi üzerinden doğruca anketler sayfasına gidebilir, Binyaprak profilinizdeki “Eşleşmeler” sekmesinde yer alan “Anketlerime Git” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Programda yer alan mentilerimize eşleşmelerinin 1., 4., 12. ve 24. haftasında anketleri iletilir. Anketlere ulaşmak için:

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Anket sayfasında tüm anketlerinizi görebilirsiniz. Doldurduklarınız yeşil renkte, doldurmanız için hazır olanlar pembe renkte, henüz aktive olmamış anketleriniz gri renkte görünür.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Roller ve Sorumluluklar

Mentorun Rol ve Sorumlulukları

Mentorluk ilişkisine gereken bağlılığı göstermek ve zaman ayırmak. Görüşme için belirlenen takvime uymak. Açık iletişim ve güven ortamını sağlamak; gizlilik ilkesine uygun hareket etmek. Etkin dinlemek, güçlü sorular sormak, yapıcı bir üslupla, saygı çerçevesinde geribildirim vermek ve mentiden geribildirim almaya açık olmak. Mentinin gündemine saygı duymak, onun gündemiyle ilerlemek. Mentinin hedeflerini belirlemesine güçlü sorularla ve farklı perspektifler sunarak destek olmak. Sorumluluk alanının farkında olmak: Gelişimin sorumluluğunu mentiye bırakmak. Gelişim konusunda rehberlik etmek; deneyim paylaşımında bulunmak. Mentiyi farklı bakış açıları geliştirmek için teşvik etmek; zaman zaman karşılıklı belirlenen sınırlar dahilinde ve yapıcı olarak zorlamak. Kişisel sınırlara, değerlere ve inançlara saygı göstermek. Destekleyici ve cesaretlendirici olmak; mentinin güçlü yönlerini ve gelişimini fark etmek ve takdir etmek. Mentorluk ilişkisini profesyonel sınırlar içinde tutmak; Mentiye “akıl vermeye” Menti adına karar vermeye, Mentiye kendi doğrularını dayatmaya veya Onu yönlendirmeye çalışmamak. Mentorluk görüşmelerini profesyonel ve ilişkiye saygılı bir şekilde yürütmek; Görüşmeler esnasında işle ilgili veya şahsi telefon görüşmeleri yapmamak Toplantıyı bölmemek.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

Mentinin Rol ve Sorumlulukları

Mentorluk ilişkisine gereken bağlılığı göstermek ve zaman ayırmak. Gelişim ve değişime açık olmak; konfor alanından çıkmaya istekli olmak. Kendi gelişiminin sorumluluğunu üstlenmek. Net ve somut; SMART hedefler belirlemek. Geribildirim almaya ve vermeye açık olmak. Görüşmelere hazırlıklı gelmek. Açık iletişim ve güven ortamını sağlamaya yardım etmek; gizlilik ilkesine uygun hareket etmek. İhtiyaçlarının sorumluluğunu almak, açık olarak dile getirmek. Mentorluk ilişkisini profesyonel sınırlar içinde tutmak; Mentordan kendisine kariyer desteği vermesini, Kişisel/duygusal yakınlık göstermesini veya Problemleri çözmesini beklememek.

TurkishWIN’in Rol ve Sorumlulukları

Milyon Kadına Mentor Programı | 1:1 Mentorluk Programı süreç tasarımının; gözden geçirme ve iyileştirmelerinin yapılması, 1:1 Mentorluk Rehberi, başvuru formları, bilgilendirici materyal ve programa dair her türlü dokümanın hazırlanması ve paylaşılması, Program duyurusunun yapılması, Mentor ve menti başvurularının toplanması ve değerlendirilmesi, Süreç boyunca düzenli aralıklarla bilgilendirme e-postlalarının ve anketlerin paylaşılması, Sürecin etkinliğinin değerlendirmesi ve raporlanması, Arzu edildiği gibi yürümeyen mentorluk ilişkilerinde çözüm geliştirilmesi.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Kurum MKM Program Temsilcisinin Rol ve Sorumlulukları

Kurum başvurusunun onayından sonra iç iletişim ve duyuru süreçlerini yöneterek mentorları programa yönlendirmek, MKM Kurumsal Katkı ve Katılım Paneli üzerinden kurum mentorlarının başvurularını yönetmek, MKM Kurumsal Katkı ve Katılım Paneli üzerinden mentorlara program anketlerinin tamamlanması ile ilgili hatırlatmaları yapmak, Süreçte mentorlardan gelen talep ve ihtiyaçlarla ilgili, gerekli noktalarda TurkishWIN’i bilgilendirmek. Milyon Kadına Mentor 1:1 Mentorluk programında kurum ve TurkishWIN arasındaki köprü olmak :)

Lise Mentorluk Programı

Milyon Kadına Mentor programı paydaşlarından Türkiye Bilişim Derneği ile Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü arasında 8 Aralık 2022 tarihinde imzalanan protokol ile hayata geçen Milyon Kadına Mentor Lise Programı kapsamında; Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda eğitim gören 15-18 yaş arası kız öğrencilerle STEM alanlarında deneyim ve uzmanlık sahibi liderlerin biraraya getirilerek öğrencilerin STEM alanında kariyer yolları ve imkânlar ile ilgili bilgi sahibi olması, pozitif tutum geliştirmeleri ve öğrenci ve velilerin bilgilendirilmeleri amaçlayan grup mentorluğu programıdır.

Lise programına ait mentorluk rehberi için tıklayınız.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorluk Görüşmeleri İçin Temel Beceriler Hem mentorlar hem de mentiler için gerekli olan; sürecin açıklık, güven ve etkili iletişim temelinde şekillenmesini ve ilerlemesini sağlayacak temel iletişim becerileri şunlardır:

Etkin dinleme, Güçlü sorular sorma, Yansıtma,

Geribildirim verme ve alma, Takdir.

Etkin Dinleme

Etkin Dinleme Nedir?

Mentorluk sürecinde belki de en kritik beceri, etkin dinleme becerisidir. Güçlü sorular sorabilmek, farkındalık yaratacak yansıtmalar yapabilmek, yapıcı ve nokta atışı geribildirim verebilmek ve takdir edebilmek ancak etkin dinleme ile mümkün olur.

Etkin dinlemediğimiz bir konuda sorduğumuz sorular, yaptığımız yansıtmalar ve verdiğimiz geribildirimler ya yüzeysel olur, ya da doğru noktayı ıskalar.

Karşımızdaki kişiyi dinlerken, 3 boyutta dinleme yaparız.

Birinci boyutta karşımızdaki kişiyi ve anlattığı konuyla beraber; kafamızın içindeki sesi, anlatılanların bizdeki çağrışımlarını, kendi düşüncelerimizi dinleriz. İkinci boyutta dikkatimiz karşıdadır; anlattığı içeriğe, konu detaylarına odaklı bir dinleme halindeyizdir. Üçüncü boyutta ise anlatılan “konunun ve verilerin” ötesinde, anlatan “kişiyi” dinlediğimiz; değerleri, inançları ve duyguları duyabildiğimiz derin dinlemeyi gerçekleştiririz. Etkin dinleme, hangi boyutlarda dinlediğimizin farkında olmak, kendi düşüncelerimizi ve yargılarımızı – kafamızın içindeki sesleri – kısabilmek, ve gerçekten anlamaya çalışarak, merakla, yargısızca dinleyebilmektir.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Etkin Dinlemenin Önündeki Engeller ve Kendinize Hatırlatmalar

Etkin dinlemeyi engelleyen ve bizi çoğunlukla birinci boyuta hapseden engellere bazı örnekler vermemiz gerekirse:

Konu bizim için ilginç olmayabilir, hatta sıkıcı olabilir.

Karşımızdakinin ses tonuna, konuşma tarzına, kullandığı kelimelere, belki şivesine takılabiliriz.

Dikkatimiz dağınık olabilir, kafamız dolu olabilir; anda olmayabiliriz.

Bize tanıdık olan, bizin için kolay anlaşılır şeyleri dinleme eğiliminde olabiliriz.

Kişisel ön yargılarımız devreye girebilir.

Karşı tarafın duygu yükü olan konular anlatması bizi etkileyebilir.

Böyle bir durumda etkin dinlemeye geçebilmek için ilk olarak yaşadığımız şeyin – dinleyemediğimizin – farkında olmamız gerekir. Farkına varmadığımız bir şeyi değiştiremeyiz.

Sonrasında,

Kendimizi ana ve odağımızı konuştuğumuz kişiye getirmek,

Mentorluk görüşmesindeki belirli zamanı verimli bir şekilde kullanmaya odaklanmak,

Ön yargılarımızı ve kişisel kalıplarımızı bir yana park etmek;

Ve en önemlisi anlayamadığımız ve/veya kaçırdığımız bir şey olduğunda bunu açıklıkla dile getirip soru sorabilme iznini kendimize verebilmek etkin dinlemeyi mümkün kılacaktır.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Güçlü Sorular

Etkin dinlemeden gelen güçlü sorular iletişimde fark yaratır. Güçlü sorular sorabilmek hem mentorlar hem de mentiler için mentorluk sürecinin seyrini ve derinliğini belirleyici olacaktır.

Güçlü soruların özellikleri nelerdir?

Açık uçlu sorular (ne, nasıl, ne zaman, ne kadar, hangi vb.) kapalı uçlu (evet/hayır) sorulara göre daha güçlü sorulardır.

Basit, kısa ve net sorular uzun, karmaşık, 2-3 cümleden oluşan birleşik sorulara göre her zaman daha etkili ve güçlüdür.

Merakla sorulan sorular, yönlendirici ve/veya yargı barındıran sorulardan daha güçlüdür. İnsan olarak bizler niyeti sezebilen varlıklarız; bize sorulan bir sorunun duygusunu ve niyetini hissetme becerisine sahibiz. Dolayısıyla bu karşı taraf için de geçerli :) Kişiye odaklı, kişiyi anlamaya çalışan (değerler, güçlü yönler, inanışlar, duygu vb.) sorular konu odaklı ve bilgi toplamaya çalışan sorulardan daha derinleştirici ve daha güçlüdür. Yaratıcılığı tetikleyen, seçenekleri çoğaltmayı teşvik eden sorular (başka, sınırsız imkanın olsaydı vb.) olasılıkları daraltan sorulardan (o mu, bu mu? vb.) daha geliştirici ve daha güçlüdür.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Yansıtma

Yansıtma; dinlediğimiz konuyu, duyduklarınızı (içerik, veri), duyguyu ve hatta anlatıcının sözlerinin ardındaki “mesajı” anlayıp karşımızdakine geri ifade etmektir. İki türlü yansıtma yapabiliriz:

Konuyu yansıtabiliriz: Şu anda önemli bir karar aşamasında olduğunu duyuyorum, doğru mu?

Duyguyu yansıtabiliriz: Haksızlığa uğradığını ve bunun seni öfkelendirdiğini duyuyorum, doğru mu algılıyorum?

Yansıtma farkındalık yaratmak için sahip olduğumuz en güçlü iletişim araçlarından biridir. Karşımızdaki kişi, anlatırken farkında olmadığı şeyleri bizim yansıtmamız sayesinde duyabilir; bazen söylediğimiz şeyleri başkasının sesinden duyduğumuzda farklı bir aydınlanma yaşarız :)

Özellikle duygu yüklü konularda yansıtma yapmak, karşı tarafa duyulduğunu, anlaşıldığını hissettirir ve dengeleyici etki yapar.

Bununla birlikte, yaptığımız her yansıtma bizden bir şeyler içerir. Ne kadar objektif olmaya çalışırsak çalışalım duyduklarımızı kendi filtremizden algılayıp yine kendi zeminimizden yansıtma yaparız. Bunun farkında olmak ve yansıtmalarımızı karşı tarafla teyit etmek önemlidir.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Geribildirim

Geribildirim; değişim, gelişim ve ilerleme yolunda en etkili araçlardan biridir. Geribildirim verirken yapıcı bir dil kullanmak, kişisel sınırların bilincinde olmak ve saygı çerçevesinde hareket etmek gerekir. Değişim ve gelişim beklenen bir konuda geribildirim verirken özellikle dikkat edilmesi gereken şey; geribildirimin bir işin çıktısına veya davranışa verilmesi gerektiğidir. Kişinin özüne (kişiliğine, karakterine) yönelik geribildirim vermekten kaçınmak gerekir. Örneğin “Daha özenli olmalısın, yeterince özenli değilsin” gibi bir geribildirim verdiğimizde, karşımızdaki kişinin özüne eleştiri yapmış oluruz; ki bu geribildirim bile değildir. Karşımızdakine “Sen yanlışsın, düzeltilmen gerekiyor” mesajı vermiş oluruz. Karşımızdaki bu “geribildirimi” ya almaz, ya da haklı olarak savunmaya geçer. Özü, kişiliği itibariyle kimse yanlış, bozuk değildir; tamir edilmeye veya düzeltilmeye ihtiyaç duymaz. Bunun yerine, “Bunu yapmaya daha fazla zaman ayırabilirsin, üzerinde daha fazla düşünebilirsin, xyz konulardaki özenini buraya da taşıyabilirsin vb.” gibi davranışa yönelik geribildirim verdiğimizde karşı tarafın bunu alması ve içselleştirmesi daha kolay olur.

Aynı şekilde biz de, yapıcı ve kişiliğimize dokunmayan, davranışa ve çıktıya verilen geribildirimleri daha kolay ve rahat alma eğilimindeyizdir.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Takdir

Takdir; karşımızdaki kişide var olan güçlü yönleri, o kişiye dair iyi ve doğru olan şeyleri görmek, onamak ve dile getirmektir.

3 boyutta takdir edebiliriz:

Birinci boyutta; bir işin sonucunu, çıktısını veya kişinin sahip olduğu bir şeyi takdir edebiliriz. Örneğin “Rapor çok güzel olmuş” veya “Ceketin çok güzel.”

İkinci boyutta; bir çıktıyı/sonucu sağlayan davranışı takdir ederiz. Örneğin; “Raporu çok detaylı hazırlamışsın. Çok dikkatli analiz etmişsin” veya “Çok güzel bir seçim yapmışsın, güzel bir uyum yakalamışsın” Üçüncü boyutta; bir davranışı mümkün kılan kişilik özelliğini – kişinin özünü – takdir ederiz. Örneğin “Çok özenli bir insansın, çok çalışkan bir insansın” veya “Çok zevkli bir insansın, estetik duygusu çok gelişmiş birisin”

Verilen takdir, kişinin özüyle ne kadar ilişkilendirilirse, o kadar etkili olur.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

İlk Görüşmede Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk Görüşmenin Önemi ve Kapsamı

Her ilişkinin başlangıcı çok önemlidir. Bu sebeple mentorunuz/mentiniz ile gerçekleştireceğiniz ilk görüşme, ilişkinizin nasıl şekilleneceği ve sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda belirleyici olacaktır.

1:1 Mentorluk Programı kapsamında; mentorluk yolculuğu boyunca iletişime mentilerimizin liderlik etmesini istiyoruz.

Bununla birlikte, her ilişki ortaklıkla tasarlanır ve yürütülür. Dolayısıyla hem mentor hem de mentinin ilişkinin tasarımında ve gelişiminde payı çok büyüktür.

Açıklık ve güven temelinde şekillenen bir mentorluk ilişkisi için, her iki tarafın da kendisini olabildiğince açık ve doğallıkla ortaya koyabilmesi önemlidir.

İlk görüşmede ele almanızı önerdiğimiz başlıklar şu şekildedir:

Tanışma Aranızdaki ilişkinin tasarımının yapılması Lojistik bilgilerle ilgili kararların alınması (görüşme sıklığı, online görüşme platformu, tarih, saat vb.), İşleyişin netleştirilmesi,

Hedeflerin belirlenmesi, Beklentileriniz, çalışma tarzlarınız, rol ve sorumluluklarınız üzerine anlaşılması, Süreçteki gelişim ve ilerlemeleri takip edebileceğiniz bir yöntem belirlenmesi.

Bu konularda netleşme sağlandıktan sonra, mentorluk ilişkinizi resmileştirmek ve bir çerçeve sağlamak için mentorluk anlaşmanızı yapmanızı öneriyoruz. Rehberin son bölümlerinde bulacağınız Mentorluk Anlaşması şablonundan yararlanabilirsiniz.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

İlk Görüşmenin Organizasyonu

İlk görüşmenin organize edilmesi için iletişime geçmek mentinin sorumluluğudur.

Eşleşme gerçekleştikten sonra mentor ve menti ortak bir e-posta ile buluşturulur. Bu e-posta içerisinde bilgi olarak:

Eşleştiğiniz kişinin adı, soyadı ve e-posta adresi; Mentorun kurumu ve pozisyonu, Mentinin üniversitesi ve bölümü yer almaktadır.

Mentilerimiz ilk adımı atacak ve mentorlarıyla e-posta yoluyla iletişimi başlatacaklardır.

Eşleşme tarihinden itibaren 4 hafta içerisinde iletişime geçmiş olmanızı ve ilk görüşmenizi gerçekleştirmiş olmanızı bekliyoruz :)

Eşleşme sonrasında iletişimle ilgili yaşanabilecek problemler ve neler yapabileceğiniz ile ilgili detaylı bilgiyi Sıkça Sorulan Sorular sayfamızda bulabilirsiniz.

Mentorlar İçin İlk Görüşme İpuçları

İlk görüşme öncesinde aşağıdaki konular üzerinde düşünmeniz yararlı olur:

Kendinizi nasıl tanıtacağınıza yönelik hazırlık yapın. Mentorluk ilişkisinde sizin için temel prensiplerin neler olduğu hakkında düşünün. Mentorluk sürecinde nasıl bir anlam bulduğunuz üzerine düşünün. Ortak yönler ve farklılaşan yönlerinizin neler olabileceğini düşünün. Bu konuşmalar ilişkinin başlatılması ve güçlendirilmesine yardımcı olur. Mentinize hangi konularda deneyim paylaşımı yapabileceğiniz ve katkı sağlayabileceğiniz üzerine düşünün.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Görüşmelere hazırlıklı gelmek ve iletişime liderlik etmek mentilerimizin sorumluluğudur.

Fakat siz bir sonraki başlıkta mentiler için paylaştığımız ilk görüşme ipuçları bölümüne de göz atabilir, mentinin zorlandığını ya da tıkandığını hissettiğiniz bir yerde sohbetinizi ilerletmek ve derinleştirmek için bu başlıklardan yararlanabilirsiniz.

Mentiler İçin İlk Görüşme İpuçları

İlk görüşme öncesinde aşağıdaki konular ve sorular üzerine düşünerek bir ön hazırlık yapmanızı öneriyoruz:

Kendinizi nasıl tanıtırdınız?

Çalışma geçmişinizi nasıl özetlersiniz?

Güçlü yönleriniz nelerdir? Hangi alanlarda gelişmeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsunuz?

Sizin için hayatta önemli olan şeyler neler?

Mentorunuzla ilgili neleri bilmek istersiniz?

Mentorluk sürecinden beklentiniz nedir?

Mentorluk ilişkisinden beklentiniz nedir?

Mentorluk sürecini düşündüğünüzde, ön gördüğünüz zorluklar neler olur? Fırsatlar neler olur?

Bu yolculukta kendinizden ne bekliyorsunuz?

Mentorunuzdan beklentiniz nedir? Neler (hangi davranışlar, yaklaşımlar) bu süreçte sizi destekler?

Önümüzdeki 6 ay içinde hangi becerilerinizi geliştirmek istiyorsunuz?

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

İlişkinin Sonlandırılması

1:1 Mentorluk Programı 6 ay sürer. Normal şartlarda 6 aylık süre içerisinde mentorunuz/mentiniz ile toplamda en az 6-10 saatlik mentorluk görüşmelerini tamamladığınızda ve başlangıçta belirlenen hedeflere ulaşıldığında süreç sona erer. Tabii siz karşılıklı olarak daha uzun süre görüşmeye karar verdiyseniz, daha önce de belirttiğimiz gibi, hayır demeyiz :) Standart bir şekilde sonlandırılan sürecin sonrasında ilişkinin ve iletişimin devam edip etmeyeceği; edecekse ne şekilde ve hangi sıklıkta devam edeceği gibi konular tamamen mentor ve mentinin kararına bırakılmıştır. Programa katılım 6 aylık süre boyunca en az 6-10 saatlik bir zaman taahhüdü gerektirir. Bununla birlikte, gerek mentorlar gerekse mentiler çeşitli sebeplerle görüşmeleri sonlandırmak isteyebilirler.

Peki görüşmeleri hangi durumlarda sonlandırabilirsiniz ve böyle bir durumda yapmanız gerekenler nelerdir?

Gizlilik İlkesine Aykırı Davranış: Mentorluk görüşmelerinde gizlilik esastır. Görüşme içeriği ve kişilere dair bilgiler 3. Kişilerle paylaşılmamalıdır. Gizliliğin ihlal edildiği durumlarda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Bu durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Etik Dışı Davranışlar: Mentorluk süreçleri etiğe uygun yürütülmesi gereken süreçlerdir. Çıkar çatışması, uygunsuz ilişki vb. durumların yaşanması durumunda görüşmeleri sonlandırma hakkına sahipsiniz. Böyle bir durumda info@turkishwin.com adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bu dokümanın sonundaki EMCC Global Etik Kod dokümanını inceleyebilirsiniz. Ekstra Durumlar: Hayatta her şey olabilir. Sağlık, iş değişikliği, ailevi sebepler vb. ön görülemeyen gelişmeler ile birlikte, mentorluk sürecini devam ettiremeyeceğinizi hissedebilirsiniz. Bu durumda; süreci tamamlamanıza yardımcı olabilecek çözüm önerileri için ve/veya süreci sonlandırmak için bizden destek isteyebilirsiniz: info@turkishwin.com Tabii böyle bir durumda öncelikle mentorunuz/mentinizle iletişime geçmeniz ve durumu açıklıkla paylaşmanız önemli.

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentorlar İçin Düşünme Soruları ve Öneriler Mentorluk sürecinde mentorluk vereceğiniz alandaki bilgi birikimi ve deneyiminiz kadar, kişiler arası iletişim becerilerinizin de kritik öneme sahip olduğunu unutmayın. Mentorluk açıklık ve güven temelinde şekillenen öğrenim ve gelişim ortaklığıdır. Açıklık ve güven ortamını destekleyecek olan şey, sizin yaklaşımınız, davranışlarınız ve iletişim becerilerinizdir. Bu açıklık ve güven ortamını sağlayabilmek ve iyi bir mentor olma yolunda sizi desteklemesi için, hem iş hem de özel yaşantınızdaki “kendiniz” ile ilgili şu sorular üzerinde düşünebilirsiniz: İyi bir dinleyici miyim? Etkin dinleyebiliyor muyum? Odağımı ne kadar karşı tarafta tutabiliyorum? Odağım ne kadar kendimde ve kendi söylemek istediklerimde? Sorularım ne kadar açık? Ne kadar karşı tarafı anlamaya, onu düşündürmeye ve perspektifi genişletmeye yönelik sorular soruyorum? Ne kadar ve/veya hangi durumlarda kapalı, yargı barındıran sorular sorma ve seçenekleri daraltma eğilimim var? Geribildirim vermeye ve almaya açık mıyım? Geribildirimi ne kadar yapıcı ve saygı çerçevesinde verebiliyorum? Geribildirim alırken ne kadar rahatım? Hangi durumlarda geribildirimi kabul edebiliyorum, hangi durumlarda savunmaya geçme eğilimim var? İnsanları takdir edebiliyor muyum? Karşımdakinin güçlü yönlerini, gelişimini ne kadar gözlemleyebiliyor ve fark edebiliyorum? Bunları ne kadar açıklıkla dile getirip takdir edebiliyorum? Kendimi ne kadar takdir edebiliyorum? Kendimin ne kadar farkındayım? Gizlilik prensibini daima hatırlayın ve gizliliği ihlal edebilecek davranışlardan kaçının. Profesyonel bir ilişki içinde olduğunuzu daima hatırlayın; tanımlanan ilişki ve rollerin ötesinde, ilişkiyi suiistimal edebilecek davranış ve taleplerde bulunmamaya özen gösterin. Ve tabii ki bahsettiğimiz güven ve açıklık ortamını tesis etmek ve sürdürmek için gizlilik ve profesyonellik olmazsa olmazdır:

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentiler için Düşünme Soruları ve Öneriler

Mentorluktan En İyi Şekilde Faydalanmak için

Mentorluk almayı istemeniz, bu yolculuğa çıkmaya istekli olmanız sürece taahhüt etmiş olmanız güzel. Mentorluk ilişkisi açıklık ve güven temelinde şekillenen, karşılıklı öğrenme ve gelişim ilişkisidir. Burada iki kritik nokta var: Gelişim ve Açıklık & Güven. Gelişimin ilk adımı kişisel farkındalıktır. Sizi bazı sorularla kendiniz hakkında düşünmeye davet ediyoruz:

Mentorluk sürecinden ve mentorunuzdan ne bekliyorsunuz?

Hangi alanlarda gelişmek ve ilerlemek istiyorsunuz? İhtiyacınızı ve bu doğrultuda hedeflerinizi net olarak belirleyin; sizin adınıza mentorunuzun belirlemesini beklemeyin. Hedefinizi netleştirme konusunda mentorunuz size destek olabilir, ama sizin adınıza karar veremez. Hayat sizin hayatınız, gelişiminiz sizin sorumluluğunuz :)

Kendinizden ne bekliyorsunuz?

Gelişime ne kadar açıksınız? Konfor alanınızdan çıkmaya ne kadar isteklisiniz?

Geribildirim almaya ne kadar açıksınız? Geribildirim verme konusunda ne ölçüde rahat hissediyorsunuz? Hangi durumlarda zorlanıyor veya savunmaya geçiyorsunuz? Bir zorlukla, engelle karşılaştığınızda veya değişime farkında olmadan direnç gösterdiğinizde ne yapacaksınız? Kendinizi nasıl motive edeceksiniz? Yararlanabileceğiniz içsel kaynaklarınız neler? Mentorunuzdan nasıl bir destek talep edeceksiniz? Mentorluk sürecine 6 aylık bir taahhütte bulunmaya, mentorluk ilişkisinde iletişimin liderliğini üstlenmeye ne kadar hazırsınız? Hazırlıklı olmak ve zorlandığınız zamanlarda yolda kalabilmek için neye ihtiyacınız var?

Milyon Kadına Mentor MENTORLUK REHBERİ - 2023

Açıklık ve güven ilişkisini oluşturmak mentorunuzun olduğu kadar sizin de sorumluluğunuzdur.

Kendinizi tanıtırken, ihtiyacınızı ve hedeflerinizi dile getirirken kendinize ve mentorunuza karşı açık ve dürüst olmanız sürecin etkinliği açısından önemli. Kişisel sorumluluğunuzu almanız, karşınızdaki kişiden aklınızı okumasını veya sizin adınıza karar vermesini beklememeniz gerektiğini hatırlayın.

Gizlilik prensibini daima hatırlayın ve gizliliği ihlal edebilecek davranışlardan kaçının.

Profesyonel bir ilişki içinde olduğunuzu daima hatırlayın; tanımlanan ilişki ve rollerin ötesinde, ilişkiyi suiistimal edebilecek davranış ve taleplerde bulunmamaya özen gösterin.

SMART Hedef Belirlemek

Hedeflerinizi belirlemenin ilk adımı, ihtiyacınızın ve ne istediğinizin farkında olmaktır. Bunu netleştirdikten sonra, sizi ulaşmak istediğiniz noktaya taşıyacak hedefleri belirlemek anlamlı olur. Hedefleri belirlerken SMART yöntemini kullanmanızı tavsiye ediyoruz. SMART kavramı, İngilizce Specific (Belirli, spesifik), Measurable (Ölçülebilir), Achievable/Attainable (Ulaşılabilir), Realistic (Gerçekçi) ve Time Bounded (Zaman Sınırı Olan) kelimelerinin baş harflerinden oluşur.

Süreçten maksimum yarar sağlamak için hedeflerinizin SMART kriterlerine uyduğundan emin olun:

(S) Net, belirgin, somut olması; çok genel veya muğlak olmaması. (M) Ölçülebilir olması; bu hedefe ulaşıp ulaşmadığınızı somut olarak ölçebileceğiniz bir kriter olması (davranış değişikliği, beceri kazanımı, performans ölçütü vb.). Ulaşılabilir olması; sizin mevcut bilgi, birikim, deneyim ve yetkinliğiniz çerçevesinde üzerinde çalışabileceğiniz ve ulaşmanızın mümkün olduğu bir hedef olması. (R) Gerçekçi olması; sizin mevcut gerçekliğiniz ve durumunuzda gerçekleştirebileceğiniz hedefler olması. (T) Zaman sınırının olması; üzerinde çalışmak ve gerçekleştirmek için belli bir zamanın tanımlanmış olması; ucu açık ve belirsiz olmaması.

Milyon Kadına Mentor

MENTORLUK REHBERİ - 2023

Mentor Kontrol Listesi

1:1 Mentorluk Rehberini okuyun.

Mentorluk Eğitimi videomuzu izleyin.

Sıkça Sorulan Sorular sayfamıza göz atın.

Mentorluk görüşmelerinde gizlilik, etik davranış çerçevesi ile ilgili bilgilendiğinizden emin olun: EMCC Global Etik Kod

TurkishWIN’den gelen program bilgilendirme epostalarını takip edin.

İlk görüşmeden önce kendinizi mentinize nasıl tanıtacağınızı düşünün.

Mentinizden beklentilerinizin ne olduğunu; ve kendi sınırlarınızı (görüşme konuları, iletişim araçları, saatler, gizlilik, çalışma tarzı vb.) belirleyin.

Mentinizin sizden beklentilerini öğrenin.

Görüşmelere ve ilişki yönetimine mentinizin liderlik etmesini öneriyoruz. Fakat mentinizin zorlandığını hissederseniz konuşmayı ilerletmekten ve sorular sormaktan çekinmeyin. Mentinizin mentorluk süreci ve/veya mentorluk kavramları ile ilgili soruları olup olmadığını öğrenin; varsa cevaplayın. Gizlilikle prensibini mentinizle konuşun; onun izni ve onayı olmadan kendisine ve görüşmelere dair hiçbir bilgiyi paylaşmayacağınızın altını çizin. Görüşmelere gereken zamanı ayırın. Planlanan görüşme tarihi ve saatlerine uyun. Değişiklik yapmanız gerekirse mentinizi mutlaka bilgilendirin, sebebini açıklayın ve yeni tarih önerinizi paylaşın.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

Mentorluk anlaşması üzerinde mentinizle birlikte çalışın; 1. Görüşmenin sonunda doldurun.

Görüşmelerde gelişim sorumluluğunun kendisinde olduğunu, görüşmelere gündemle gelmesinin önemli olduğunu mentinize hatırlatın. Geliştirmek istediği her bir alanda, hem mevcut durumunu ve hem de ulaşmak istediği yeri sorgulamasını sağlayın. Sorularınız ve yansıtmalarınızla düşünmesini teşvik edin.

Kendini tanımasının, güçlü yönlerini ve gelişim alanlarının farkında olmasının önemini paylaşın.

Kendi güçlü ve gelişmeye açık yönlerinizden yeri geldikçe örnek vermeniz gerekebilir, ne tip örnekler paylaşabileceğinizi düşünün. Her görüşmenin başında, bir önceki görüşmede alınan aksiyonun takibini yapın; fakat sorgulama hissi vermekten kaçının. “Bununla ilgili neredesin? Neler yolunda gitti? Nerelerde zorlandın? Neye ihtiyacın var?” gibi sorularla takip yapabilirsiniz. Her görüşmenin başında, mentinizin getirdiği gündemi net bir görüşme hedefine dönüştürün. “Bununla ilgili, bu görüşmede neye ulaşmak istiyorsun?” Öğretmek, tavsiye vermek ve yönlendirme yapmaktan kaçının; dinleyen, soru soran, teşvik eden, rehberlik eden tarafta kalmaya çalışın.

Gelişimi ve güçlü yönleri fark edin, yansıtın ve takdir edin.

Görüşmelerde daha çok konuşan tarafın siz olmadığından emin olun.

Görüşmelerin sonunda, ele aldığınız konu ile ilgili atacağı ilk adımın ne olacağını netleştirmesine destek olun.

Bir sonraki görüşmenin tarihini belirlediğinizden emin olun; sorumluluk mentidedir, fakat gerekirse hatırlatın.

İlişkiniz boyunca birbirinizin sınırlarına, başta anlaştığınız davranış ve iletişim çerçevesine uygun davranın.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

Menti Kontrol Listesi

1:1 Mentorluk Rehberini okuyun.

Mentorluk Eğitimi videomuzu izleyin.

Sıkça Sorulan Sorular sayfamıza göz atın.

Mentorluk görüşmelerinde gizlilik, etik davranış çerçevesi ile ilgili bilgilendiğinizden emin olun: EMCC Global Etik Kod

TurkishWIN’den gelen program bilgilendirme epostalarını takip edin.

İlk görüşmeden önce kendinizi mentorunuza nasıl tanıtacağınızı düşünün.

Mentorunuzdan beklentilerinizin ne olduğunu; ve kendi sınırlarınızı (görüşme konuları, iletişim araçları, saatler, gizlilik, çalışma tarzı vb.) belirleyin.

Mentorluk sürecinden ne beklediğinizi, hangi alanlarda gelişmek istediğinizi, hedeflerinizin neler olabileceğini düşünün.

Mentorunuzun sizden beklentilerini öğrenin.

Görüşmelere ve ilişki yönetimine sizin liderlik etmenizi öneriyoruz. Mentorluk süreci ve/veya mentorluk kavramları ile ilgili sorularınız varsa mentorunuza sormaktan çekinmeyin. Gizlilikle prensibini mentorunuzla konuşun; onun izni ve onayı olmadan kendisine ve görüşmelere dair hiçbir bilgiyi paylaşmayacağınızın altını çizin. Görüşmelere gereken zamanı ayırın. Görüşme organizasyonu ve takibi sizin sorumluluğunuzdadır. Planlanan görüşme tarihi ve saatlerine uyun. Değişiklik yapmanız gerekirse mentorunuzu mutlaka bilgilendirin, sebebini açıklayın ve yeni tarih önerinizi paylaşın.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

Mentorluk anlaşması üzerinde mentorunuz birlikte çalışın; 1. Görüşmenin sonunda doldurun.

Süreçte gelişim sorumluluğunun sizde olduğunu, görüşmelere hazırlık yaparak ve bir gündemle gelmenin önemli olduğunu hatırlayın.

Güçlü yanlarınız, gelişim alanlarınız ile ilgili detaylıca düşünün, mentorunuz ile açıklıkla paylaşın.

Hedeflerinizi SMART olarak belirleyin.

İlham almak ve perspektif kazanmak için, mentorunuza soru sormaktan çekinmeyin. Kendi güçlü yönlerinden veya gelişim alanlarından örnek vermesini isteyebilirsiniz. Mentorunuzun rolünün öğretmek, tavsiye vermek veya yönlendirme yapmak olmadığını; dinleyen, soru soran, teşvik eden, rehberlik eden tarafta olacağını hatırlayın. Mentorunuz sizin kendi yolunuzu ve çözümlerinizi bulmanıza destek olacak.

Görüşmelerde daha çok konuşan tarafın siz olduğundan emin olun. Sadece mentorunuzu dinlemekle yetinmeyin.

Görüşmelerin sonunda, ele aldığınız konu ile ilgili atacağı atacağınız ilk adımı somut olarak belirlediğinizden emin olun.

Bir sonraki görüşmenin tarihini belirlediğinizden emin olun; sorumluluğun sizde olduğunu hatırlayın.

İlişkiniz boyunca birbirinizin sınırlarına, başta anlaştığınız davranış ve iletişim çerçevesine uygun davranın.

MENTORLUK REHBERİ - 2023 Milyon Kadına Mentor

Page 1 Page 2 Page 3 Page 4 Page 5 Page 6 Page 7 Page 8 Page 9 Page 10 Page 11 Page 12 Page 13 Page 14 Page 15 Page 16 Page 17 Page 18 Page 19 Page 20 Page 21 Page 22 Page 23 Page 24 Page 25 Page 26 Page 27 Page 28 Page 29 Page 30 Page 31 Page 32 Page 33 Page 34 Page 35 Page 36 Page 37 Page 38 Page 39 Page 40 Page 41 Page 42 Page 43 Page 44 Page 45 Page 46

Made with FlippingBook Online document